To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...

arekp - 23-02-2008, 16:29

Rozumiem, postaram sie podjechac po dokumenty bo nie mam ich w domu.
Serek - 23-02-2008, 22:34

Było by super. Dzięki. :wink:

P.S. Minął już cały tydzień a tu nic. Proszę, nie myślcie że naciskam ale trochę zależy mi na czasie. :idea:

arekp - 09-03-2008, 10:10

Troche to trwalo ale najpierw nie mialem papierow a pozniej nie bylo mnie w Polsce, jednak nie zapomnialem i ponizej informacje dla Ciebie (ps. Twoj p.s. nie odswiezyl watku, wiec nikt pewnie nie zwrocil w miedzyczasie uwagi, ze cos dopisales)

Napisali mi, ze wznowic moja sprawe na postawie (i tu juz cytat z pisma):

"art. 240 par. 1 pkt 111, art. 241 par 1, art. 243 par 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa - tekst jednolity z 2005 r. (Dz. U. Nr 8, poz 60 ze zm.) majac na uwadze wyrok Europejskiego Trybunalu Sprawiedliwosci z dnia 18.01.2007 r. o sygn. (C-313/05)"

Pozniej w uzasadnieniu pisza, ze na podstawie w/w punktow Ordynacji Podatkowej punkty 1 do 11 wznawiaja postepowanie poniewaz wplyw na wydana wczesniej decyzje odmowna ma wyrok ETS.

"W orzeczeniu wydanym w dni 18 stycznia 2007 r. przez ETS stwierdzono, iz artykul 90 akapit pierwszy TWE nalezy interpretowac w ten sposob, ze sprzeciwia sie on podatkowi akcyzowemu w zakresie, w jakim kwota podatku nakladana na pojazdy uzywane starsze niz dwa lata, nabyte w panstwie czlonkowskim innym niz to, ktore wprowadzilo taki podatek, przewyzsza rezydualna kwote tego podatku zawarta w wartosci rynkowej podobnych pojazdow, ktore zostaly zarejestrowane wczesniej w panstwie czlonkowskim, ktore nalozylo podatek."

Dalej pisza, ze wskazane orzeczenie ETS nalezy uznac za istotne dla mojej sprawy i zgodnie z art. 214 par 1 Ordynacji Podatkowej sprawa moze zostac wznowiona z urzedu lub na zadanie strony oraz ze organem wlasciwym do wznowienia sprayw ze strony urzedu jest organ, ktory wydal w sprawie decyzje w ostatniej instancji - co w moim przypadku zaskutkowalo wznowieniem z urzedu ze strony Izby Celnej.

Dalej tylko pouczenia, ze moge powyzsza decyzje zaskarzyc ;> (musialbym na glowe upasc ;) ), oraz ze w kazdym momencie sprawy przysluguje mi prawo do zapoznania sie z dokumentami (lacznie z notatkami, kopiami lub odpisami dokumentow).

Dodam, ze ostatnie dokumenty majace mi pomoc zmniejszyc wyliczona przez nich absurdalna wartosc samochodu zlozylem w polowie grudnia i do dzis cisza. Odsetki leca ... i pani zaplaci, pan zaplaci ... spoleczenstwo.

Chooper - 09-03-2008, 11:04

a ja sie pochwale że też już dostałem pieniązki, i stwierdzam, że to świetna lokata pienięzna była, bo na zapłaconej akcyzie jeszcze zarobiłem 14% ogółem(żaden bank tyle nie daje takiego oprocentowania), pomimo tego, że potracili z pierwotnej kwoty 12% :mrgreen:
Serek - 09-03-2008, 11:13

Dzięki bardzo. Co prawda już upłynął termin składania reklamacji bezpośrednio związanej z ostatnim pismem, jednak będzie to pomocne przy złożeniu przeze mnie skargi na opieszałość UC w mojej sprawie. Nie liczę na cud gospodarczy :mrgreen: ale może chociaż tym razem zmienią wyświechtaną regułkę, którą znam z każdego ich pisma do mnie.
Pozdrawiam. Będę na bieżąco relacjonował zmagania z moim UC.
P.S. w sprawie Twojego PS-a odnośnie PS-a z mojego postu :biggrin:
Najwidoczniej tak to działa obecnie, nie napiszę postu nowego jeżeli poprzedni należy też do mnie. Uruchamia się edycja postu.
P.S. nr 2 - przejrzę zapisy z ustaw podanych wyżej, zanim cokolwiek napiszę.

arekp - 09-03-2008, 11:30

Tym, ze termin uplynal chyba nie musisz sie przejmowac. Zgodnie z tym co przepisalem wyzej z mojego pisma mozesz napisac pismo, w ktorym zadasz wznowienia sprawy w zwiazku z wyrokiem ETS i przepisami ustawy Ordynacja Podatkowa, ktore mowily ze jesli zapadl jakis wyrok istotny dla sprawy sprawe mozna wznowic :-)

Powodzenia w walce z absurdem polityczno-przepisowo-urzedniczym.

[ Dodano: 11-03-2008, 18:43 ]
Cytat:
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zwrocie nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego, poinformowało we wtorek Centrum Informacyjne Rządu (CIR).
"W projekcie ustawy określono jednolite zasady zwrotu nadpłaty w podatku akcyzowym od starszych niż dwuletnie samochodów osobowych, nabytych wewnątrzwspólnotowo albo importowanych od 1 maja 2004 r. do 30 listopada 2006 r. Zwrotowi będzie podlegać różnica między kwotą akcyzy zapłaconą w momencie nabycia samochodu, a kwotą akcyzy zawartą w cenie samochodu podobnego typu pojazdu użytkowanego w Polsce" - głosi komunikat.

Ponadto zwrotowi będzie podlegać nadpłacona część podatku VAT, która była naliczana od kwoty obejmującej akcyzę. W projekcie ustawy przewidziano, że wszczęcie postępowania o rozpatrzenie zwrotu nadpłaty może być przeprowadzone jedynie na wniosek podatnika. "Zmiany wprowadzone do ustawy z 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym określają podstawy opodatkowania tych samochodów przez organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej. Zaproponowane rozwiązania będą przeciwdziałać nadużyciom przy określaniu przez podatnika podstawy opodatkowania" - czytamy w komunikacie.

CIR podkreśla, że wprowadzenie zmian jest wypełnieniem orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który 18 stycznia 2007 roku stwierdził niezgodność z prawem wspólnotowym polskich przepisów odnośnie opodatkowania samochodów osobowych podatkiem akcyzowym.

Rząd nie podał szacunkowych kosztów dla budżetu wprowadzenia niniejszego rozwiązania. Natomiast według obliczeń ekspertów mogą one przekroczyć 0,5 mld zł.

Skopiowane z onet.pl

Serek - 13-03-2008, 23:59

5 marca otrzymałem pismo z UC, a właściwie to dwa pisma. Jedno to zawiadomienie o zebraniu materiałów do rozpatrzenia a drugie to powiadomienie, że Naczelnik Urzędu wszczyna postępowanie zwrotu podatku akcyzowego w mojej sprawie. :mrgreen: No i jak tu nie cieszyć się z wytrwałości? Teraz kwestia określenia wartości pojazdu. Jak to napisał: "...kalkulacja średniej wartości rynkowej samochodu osobowego zarejestrowanego wcześniej w kraju." Czyli oszacują wartość na podstawie sobie znanych kryteriów. Ponieważ samo pismo dotarło do mnie ( do Szkocji ) z ponad tygodniowym opóźnieniem nie pozostało mi nic innego jak napisać krótkiego maila do UC. Tak też zrobiłem. Teraz zaczekam na odpowiedź.
arekp - 14-03-2008, 00:58

Jesli bys pojechal zapoznac sie z materialem to podaliby Ci wyliczona wartosc do zwrotu, podaliby wartosc auta wg. sobie znanych kryteriow etc.

Tak wlasnie bylo u mnie, na co przemilej Urzedniczce powiedzialem, ze po sprowadzeniu musialem lakierowac zderzaki bo byly porysowane, bylo wgniecenie w nadkolu i zalane auto w srodku (pisalem kiedys na forum, ze uszkodzona uszczelka w drzwiach niezle nabroila w srodku).

Umowilem sie na dowiezienie zdjec obrazujacych samochod po sprowadzeniu, fakture za lakierowanie zderzakow i napisalem pisemko, ze nie zgadzam sie z ich wycena poniewaz auto bylo .... (tu wpisalem co mialem do wpisania) ... i ze zalaczam zdjecia sztuk xx oraz oswiadczam, ze calkowite koszty doprowadzenia samochodu do uzywalnosci to xx PLN - co zasugerowali sami Urzednicy.

Do tego dopisalem od siebie, ze wartosc takiego samochodu w stanie bdb w tamtym okresie to xx EURO.

Ostatnie papiery zlozylem w grudniu, do dzis cisza.

Jesli Twoje auto nie bylo 'naprawiane' po sprowadzeniu to powiem Ci szczerze, ze watpie aby Twoja wizyta tam miala jakis sens. Zwlaszcza, ze w moim przypadku babka powiedziala, ze nawet gdyby mi auto potraktowala jako 'uszkodzone' wg. ich kryteriow to na zwrocie akcyzy zyskalbym 50 zl dodatkowo - przy kwocie 2913 zl jakie zaplacilem im wtedy (faktura na 1100 euro).

Serek - 14-03-2008, 17:22

Aha. No ja poza lawetą nie ponosiłem kosztów dodatkowych aby auto nadawało się do użytku (pomijam US, przeglądy, rejestrację). Niestety paragonu na tę usługę nie mam :P No cóż, zobaczymy co czas pokaże. U mnie do odzysku jest ok. 3000 zł ale to wg mnie. Jak policzy to UC ? Wartość auta na dzień sprowadzenia wg eurotaxu to ok. 13 tyś. Cena z f-ry 1100 Euro. Widać podobne te nasze f-ry były :mrgreen:
Życzę szybkiego zwrotu, napiszę o wszelkich postępach. Pozdrawiam.

arekp - 18-04-2008, 10:30

No i dzis po powrocie do Szczecina w skrzynce awizo, otrzymalem kolejne pismo z IC.

Moje dowody nie pozwalaja na obnizenie wartosci auta. Zdjecia okazaly sie niewystarczajace a FV za lakierowanie widocznych na zdjeciu uszkodzen zderzaka (choc widac, ze auto nie mialo tablic w momencie robienia zdjec) jest z maja a auto sprowadzilem w styczniu wiec tez nie jest dowodem.

Wartosc auta ustalono na 20300 zl i od tego naliczono 500 zl naleznej akcyzy. Kwote 2413 zl z odsetkami od daty zlozenia pisma przeleja mi na konto, ktore wskazalem we wczesniejszych pismach.

[ Dodano: 18-04-2008, 10:31 ]
ps. Moglbym dalej sie odwolywac, ale odsetki mi tego nie wynagrodza wiec pass i czekam na kase.

Serek - 18-04-2008, 11:12

Hmm, mówiąc że było to do przewidzenia nie wniosę nic nowego :wink: , więc to już jest postęp w sprawie. U mnie stanęło na piśmie, w którym UC rozpoczyna procedurę zwrotu. Co ciekawe napisali, że "...nie czekając na decyzję organu wyższej instancji Naczelnik tut. UC podejmuje decyzję o wszczęciu procedury zwrotu nadpłaty podatku....ble,ble,ble...".
Z czego wynika, że sam z własnej woli podejmuje się wszcząć... :mrgreen: Na pewno! :lol:

Anonymous - 18-04-2008, 11:46

Serek napisał/a:
Co ciekawe napisali, że "...nie czekając na decyzję organu wyższej instancji Naczelnik tut. UC podejmuje decyzję o wszczęciu procedury zwrotu nadpłaty podatku....ble,ble,ble...".

jest wyrok w tej sprawie sadu w bialymstoku mowiacy o nakazie zwrotu akcyzy przez UC wiec urzedy w calej polsce nieczekaja na decyzje i wyplacaja kase bo wiedza ze nic nie zdzialaja, a tylko dojda im odsetki, wiec oddaja tak szybko jak im procedury pozwalaja.

arekp - 18-04-2008, 14:06

Serek napisał/a:
Hmm, mówiąc że było to do przewidzenia nie wniosę nic nowego

Gdybym nie probowal obnizyc wartosci auta to juz dawno dostalbym pieniadze. Ja postanowiem sie jednak podroczyc - zwlaszcza, ze mialem zdjecia zderzakow oraz FV za ich lakierowanie. Szkoda, ze gnidy tej FV nie chca zaakceptowac - niestety ja potrzebowalem czasu na odbicie sie finansowe po tym jak mnie IC okradla z akcyzy - gdybym nie musial jej placic to mialbym na lakierowanie od razu ;-)

Wiec spokojnie moglbym sie dalej z nimi szarpac i uzasadniac dlaczego tak pozno lakierowalem, ale wole odzyskac juz akcyze i nie narazac szanownych formumowiczow na placenie mi odsetek ;-) No bo w koncu Pani placi i Pan placi ;-)

[ Dodano: 18-04-2008, 19:21 ]
Zalogowalem sie wlasnie na konto bankowe i okazuje sie, ze zalezalo im na tym zeby mi szybko kase oddac.

Ostatnia sesja przychodzaca o 18:15 wplynely mi pieniadze + 530 zl odsetek :D

Serek - 19-04-2008, 19:07

Patrząc na daty Twoich postów arekp zwrot nastąpił po upływie kilku miesięcy. Czy to potrwa u mnie tyle samo czy też nie, nie wiadomo. Zobaczymy. Czy fakt zwrotu kwoty akcyzy uprzedzili pismem?
arekp - 19-04-2008, 19:16

U mnie to troche dluzej trwalo z tego powodu, ze chcialem sie troszke z nimi poszarpac. Gdyby nie to, zwrot otrzymalbym w grudniu.

[ Dodano: 19-04-2008, 19:17 ]
ps. pisalem, ze pismo przyszlo w srode (choc odebralem je w piatek z powodu wizyty w stolicy) a kasa zaksiegowana byla w piatek wieczorem.