Forum ogólne - Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...
arekp - 23-02-2008, 16:29
Rozumiem, postaram sie podjechac po dokumenty bo nie mam ich w domu.
Serek - 23-02-2008, 22:34
Było by super. Dzięki.
P.S. Minął już cały tydzień a tu nic. Proszę, nie myślcie że naciskam ale trochę zależy mi na czasie.
arekp - 09-03-2008, 10:10
Troche to trwalo ale najpierw nie mialem papierow a pozniej nie bylo mnie w Polsce, jednak nie zapomnialem i ponizej informacje dla Ciebie (ps. Twoj p.s. nie odswiezyl watku, wiec nikt pewnie nie zwrocil w miedzyczasie uwagi, ze cos dopisales)
Napisali mi, ze wznowic moja sprawe na postawie (i tu juz cytat z pisma):
"art. 240 par. 1 pkt 111, art. 241 par 1, art. 243 par 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa - tekst jednolity z 2005 r. (Dz. U. Nr 8, poz 60 ze zm.) majac na uwadze wyrok Europejskiego Trybunalu Sprawiedliwosci z dnia 18.01.2007 r. o sygn. (C-313/05)"
Pozniej w uzasadnieniu pisza, ze na podstawie w/w punktow Ordynacji Podatkowej punkty 1 do 11 wznawiaja postepowanie poniewaz wplyw na wydana wczesniej decyzje odmowna ma wyrok ETS.
"W orzeczeniu wydanym w dni 18 stycznia 2007 r. przez ETS stwierdzono, iz artykul 90 akapit pierwszy TWE nalezy interpretowac w ten sposob, ze sprzeciwia sie on podatkowi akcyzowemu w zakresie, w jakim kwota podatku nakladana na pojazdy uzywane starsze niz dwa lata, nabyte w panstwie czlonkowskim innym niz to, ktore wprowadzilo taki podatek, przewyzsza rezydualna kwote tego podatku zawarta w wartosci rynkowej podobnych pojazdow, ktore zostaly zarejestrowane wczesniej w panstwie czlonkowskim, ktore nalozylo podatek."
Dalej pisza, ze wskazane orzeczenie ETS nalezy uznac za istotne dla mojej sprawy i zgodnie z art. 214 par 1 Ordynacji Podatkowej sprawa moze zostac wznowiona z urzedu lub na zadanie strony oraz ze organem wlasciwym do wznowienia sprayw ze strony urzedu jest organ, ktory wydal w sprawie decyzje w ostatniej instancji - co w moim przypadku zaskutkowalo wznowieniem z urzedu ze strony Izby Celnej.
Dalej tylko pouczenia, ze moge powyzsza decyzje zaskarzyc ;> (musialbym na glowe upasc ), oraz ze w kazdym momencie sprawy przysluguje mi prawo do zapoznania sie z dokumentami (lacznie z notatkami, kopiami lub odpisami dokumentow).
Dodam, ze ostatnie dokumenty majace mi pomoc zmniejszyc wyliczona przez nich absurdalna wartosc samochodu zlozylem w polowie grudnia i do dzis cisza. Odsetki leca ... i pani zaplaci, pan zaplaci ... spoleczenstwo.
Chooper - 09-03-2008, 11:04
a ja sie pochwale że też już dostałem pieniązki, i stwierdzam, że to świetna lokata pienięzna była, bo na zapłaconej akcyzie jeszcze zarobiłem 14% ogółem(żaden bank tyle nie daje takiego oprocentowania), pomimo tego, że potracili z pierwotnej kwoty 12%
Serek - 09-03-2008, 11:13
Dzięki bardzo. Co prawda już upłynął termin składania reklamacji bezpośrednio związanej z ostatnim pismem, jednak będzie to pomocne przy złożeniu przeze mnie skargi na opieszałość UC w mojej sprawie. Nie liczę na cud gospodarczy ale może chociaż tym razem zmienią wyświechtaną regułkę, którą znam z każdego ich pisma do mnie.
Pozdrawiam. Będę na bieżąco relacjonował zmagania z moim UC.
P.S. w sprawie Twojego PS-a odnośnie PS-a z mojego postu
Najwidoczniej tak to działa obecnie, nie napiszę postu nowego jeżeli poprzedni należy też do mnie. Uruchamia się edycja postu.
P.S. nr 2 - przejrzę zapisy z ustaw podanych wyżej, zanim cokolwiek napiszę.
arekp - 09-03-2008, 11:30
Tym, ze termin uplynal chyba nie musisz sie przejmowac. Zgodnie z tym co przepisalem wyzej z mojego pisma mozesz napisac pismo, w ktorym zadasz wznowienia sprawy w zwiazku z wyrokiem ETS i przepisami ustawy Ordynacja Podatkowa, ktore mowily ze jesli zapadl jakis wyrok istotny dla sprawy sprawe mozna wznowic
Powodzenia w walce z absurdem polityczno-przepisowo-urzedniczym.
[ Dodano: 11-03-2008, 18:43 ]
Cytat: | Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zwrocie nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego, poinformowało we wtorek Centrum Informacyjne Rządu (CIR).
"W projekcie ustawy określono jednolite zasady zwrotu nadpłaty w podatku akcyzowym od starszych niż dwuletnie samochodów osobowych, nabytych wewnątrzwspólnotowo albo importowanych od 1 maja 2004 r. do 30 listopada 2006 r. Zwrotowi będzie podlegać różnica między kwotą akcyzy zapłaconą w momencie nabycia samochodu, a kwotą akcyzy zawartą w cenie samochodu podobnego typu pojazdu użytkowanego w Polsce" - głosi komunikat.
Ponadto zwrotowi będzie podlegać nadpłacona część podatku VAT, która była naliczana od kwoty obejmującej akcyzę. W projekcie ustawy przewidziano, że wszczęcie postępowania o rozpatrzenie zwrotu nadpłaty może być przeprowadzone jedynie na wniosek podatnika. "Zmiany wprowadzone do ustawy z 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym określają podstawy opodatkowania tych samochodów przez organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej. Zaproponowane rozwiązania będą przeciwdziałać nadużyciom przy określaniu przez podatnika podstawy opodatkowania" - czytamy w komunikacie.
CIR podkreśla, że wprowadzenie zmian jest wypełnieniem orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który 18 stycznia 2007 roku stwierdził niezgodność z prawem wspólnotowym polskich przepisów odnośnie opodatkowania samochodów osobowych podatkiem akcyzowym.
Rząd nie podał szacunkowych kosztów dla budżetu wprowadzenia niniejszego rozwiązania. Natomiast według obliczeń ekspertów mogą one przekroczyć 0,5 mld zł. |
Skopiowane z onet.pl
Serek - 13-03-2008, 23:59
5 marca otrzymałem pismo z UC, a właściwie to dwa pisma. Jedno to zawiadomienie o zebraniu materiałów do rozpatrzenia a drugie to powiadomienie, że Naczelnik Urzędu wszczyna postępowanie zwrotu podatku akcyzowego w mojej sprawie. No i jak tu nie cieszyć się z wytrwałości? Teraz kwestia określenia wartości pojazdu. Jak to napisał: "...kalkulacja średniej wartości rynkowej samochodu osobowego zarejestrowanego wcześniej w kraju." Czyli oszacują wartość na podstawie sobie znanych kryteriów. Ponieważ samo pismo dotarło do mnie ( do Szkocji ) z ponad tygodniowym opóźnieniem nie pozostało mi nic innego jak napisać krótkiego maila do UC. Tak też zrobiłem. Teraz zaczekam na odpowiedź.
arekp - 14-03-2008, 00:58
Jesli bys pojechal zapoznac sie z materialem to podaliby Ci wyliczona wartosc do zwrotu, podaliby wartosc auta wg. sobie znanych kryteriow etc.
Tak wlasnie bylo u mnie, na co przemilej Urzedniczce powiedzialem, ze po sprowadzeniu musialem lakierowac zderzaki bo byly porysowane, bylo wgniecenie w nadkolu i zalane auto w srodku (pisalem kiedys na forum, ze uszkodzona uszczelka w drzwiach niezle nabroila w srodku).
Umowilem sie na dowiezienie zdjec obrazujacych samochod po sprowadzeniu, fakture za lakierowanie zderzakow i napisalem pisemko, ze nie zgadzam sie z ich wycena poniewaz auto bylo .... (tu wpisalem co mialem do wpisania) ... i ze zalaczam zdjecia sztuk xx oraz oswiadczam, ze calkowite koszty doprowadzenia samochodu do uzywalnosci to xx PLN - co zasugerowali sami Urzednicy.
Do tego dopisalem od siebie, ze wartosc takiego samochodu w stanie bdb w tamtym okresie to xx EURO.
Ostatnie papiery zlozylem w grudniu, do dzis cisza.
Jesli Twoje auto nie bylo 'naprawiane' po sprowadzeniu to powiem Ci szczerze, ze watpie aby Twoja wizyta tam miala jakis sens. Zwlaszcza, ze w moim przypadku babka powiedziala, ze nawet gdyby mi auto potraktowala jako 'uszkodzone' wg. ich kryteriow to na zwrocie akcyzy zyskalbym 50 zl dodatkowo - przy kwocie 2913 zl jakie zaplacilem im wtedy (faktura na 1100 euro).
Serek - 14-03-2008, 17:22
Aha. No ja poza lawetą nie ponosiłem kosztów dodatkowych aby auto nadawało się do użytku (pomijam US, przeglądy, rejestrację). Niestety paragonu na tę usługę nie mam No cóż, zobaczymy co czas pokaże. U mnie do odzysku jest ok. 3000 zł ale to wg mnie. Jak policzy to UC ? Wartość auta na dzień sprowadzenia wg eurotaxu to ok. 13 tyś. Cena z f-ry 1100 Euro. Widać podobne te nasze f-ry były
Życzę szybkiego zwrotu, napiszę o wszelkich postępach. Pozdrawiam.
arekp - 18-04-2008, 10:30
No i dzis po powrocie do Szczecina w skrzynce awizo, otrzymalem kolejne pismo z IC.
Moje dowody nie pozwalaja na obnizenie wartosci auta. Zdjecia okazaly sie niewystarczajace a FV za lakierowanie widocznych na zdjeciu uszkodzen zderzaka (choc widac, ze auto nie mialo tablic w momencie robienia zdjec) jest z maja a auto sprowadzilem w styczniu wiec tez nie jest dowodem.
Wartosc auta ustalono na 20300 zl i od tego naliczono 500 zl naleznej akcyzy. Kwote 2413 zl z odsetkami od daty zlozenia pisma przeleja mi na konto, ktore wskazalem we wczesniejszych pismach.
[ Dodano: 18-04-2008, 10:31 ]
ps. Moglbym dalej sie odwolywac, ale odsetki mi tego nie wynagrodza wiec pass i czekam na kase.
Serek - 18-04-2008, 11:12
Hmm, mówiąc że było to do przewidzenia nie wniosę nic nowego , więc to już jest postęp w sprawie. U mnie stanęło na piśmie, w którym UC rozpoczyna procedurę zwrotu. Co ciekawe napisali, że "...nie czekając na decyzję organu wyższej instancji Naczelnik tut. UC podejmuje decyzję o wszczęciu procedury zwrotu nadpłaty podatku....ble,ble,ble...".
Z czego wynika, że sam z własnej woli podejmuje się wszcząć... Na pewno!
Anonymous - 18-04-2008, 11:46
Serek napisał/a: | Co ciekawe napisali, że "...nie czekając na decyzję organu wyższej instancji Naczelnik tut. UC podejmuje decyzję o wszczęciu procedury zwrotu nadpłaty podatku....ble,ble,ble...". |
jest wyrok w tej sprawie sadu w bialymstoku mowiacy o nakazie zwrotu akcyzy przez UC wiec urzedy w calej polsce nieczekaja na decyzje i wyplacaja kase bo wiedza ze nic nie zdzialaja, a tylko dojda im odsetki, wiec oddaja tak szybko jak im procedury pozwalaja.
arekp - 18-04-2008, 14:06
Serek napisał/a: | Hmm, mówiąc że było to do przewidzenia nie wniosę nic nowego |
Gdybym nie probowal obnizyc wartosci auta to juz dawno dostalbym pieniadze. Ja postanowiem sie jednak podroczyc - zwlaszcza, ze mialem zdjecia zderzakow oraz FV za ich lakierowanie. Szkoda, ze gnidy tej FV nie chca zaakceptowac - niestety ja potrzebowalem czasu na odbicie sie finansowe po tym jak mnie IC okradla z akcyzy - gdybym nie musial jej placic to mialbym na lakierowanie od razu
Wiec spokojnie moglbym sie dalej z nimi szarpac i uzasadniac dlaczego tak pozno lakierowalem, ale wole odzyskac juz akcyze i nie narazac szanownych formumowiczow na placenie mi odsetek No bo w koncu Pani placi i Pan placi
[ Dodano: 18-04-2008, 19:21 ]
Zalogowalem sie wlasnie na konto bankowe i okazuje sie, ze zalezalo im na tym zeby mi szybko kase oddac.
Ostatnia sesja przychodzaca o 18:15 wplynely mi pieniadze + 530 zl odsetek
Serek - 19-04-2008, 19:07
Patrząc na daty Twoich postów arekp zwrot nastąpił po upływie kilku miesięcy. Czy to potrwa u mnie tyle samo czy też nie, nie wiadomo. Zobaczymy. Czy fakt zwrotu kwoty akcyzy uprzedzili pismem?
arekp - 19-04-2008, 19:16
U mnie to troche dluzej trwalo z tego powodu, ze chcialem sie troszke z nimi poszarpac. Gdyby nie to, zwrot otrzymalbym w grudniu.
[ Dodano: 19-04-2008, 19:17 ]
ps. pisalem, ze pismo przyszlo w srode (choc odebralem je w piatek z powodu wizyty w stolicy) a kasa zaksiegowana byla w piatek wieczorem.
|
|
|