[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Obniżanie zawieszenia - Lancer CYxA
HUGIO - 25-08-2020, 12:27
Tak informacyjnie dla osób zastanawiających się jak wygląda sprawa obniżenia + sporego załadunku. 300kg w bagażniku, Eibachy, oryginalne amortyzatory, felga 7,50" ET 40, opona 215x45 plus pełna butla gazu (56l):
Podczas jazdy nic nie obcierało, nawet przejeżdżając przez progi zwalniające, ale jechałem max 50km/h.
Organic - 26-01-2021, 22:34
A czy jest jakaś opcja nie tyle obniżenia, bo obecny prześwit nie jest dla mnie problemem, ale usztywnienia, szczególnie tylnego zawiasu? Używam platformy na rowery montowanej ma haku. Problemy robią się w momencie gdy dodatkowo mocno dociąże tył bagażami i prześwit praktycznie znika i ju kilka obcierek się zdarzylo, co prawda na drodze gruntowej przy niemal ledwo co toczeniu, ale to już daje pewien obraz sytuacji. Czy są dostępne sprężyny, które nie obniżają zawieszenia ale są po prostu trochę sztywniejsze?
mazin - 28-06-2021, 11:00
Organic napisał/a: | A czy jest jakaś opcja nie tyle obniżenia, bo obecny prześwit nie jest dla mnie problemem, ale usztywnienia, szczególnie tylnego zawiasu? Używam platformy na rowery montowanej ma haku. Problemy robią się w momencie gdy dodatkowo mocno dociąże tył bagażami i prześwit praktycznie znika i ju kilka obcierek się zdarzylo, co prawda na drodze gruntowej przy niemal ledwo co toczeniu, ale to już daje pewien obraz sytuacji. Czy są dostępne sprężyny, które nie obniżają zawieszenia ale są po prostu trochę sztywniejsze? |
Zadawałem identyczne pytanie w innym wątku.
brylekVFR zalecał mi Eibachy, ale założyłem gumy pomiędzy zwoje sprężyn. Po czterech wyjazdach muszę wymienić tylne sprężyny, jedna pękła.
Zdecydowałem się na wymianę wszystkich na Eibachy
Oczywiście, nie wiem, czy pęknięcie ma związek z gumami, ale...
--------------------
Dopisuję po dwóch miesiącach użytkowania Eibachów - żałuję, że nie wymieniłem sprężyn wcześniej. Robota prosta, potrzebny tylko ściskacz sprężyn, trochę samozaparcia, dwa piwa i szeroki garaż. No i potem sprawdzenie zbieżności.
Efekt przerósł moje oczekiwania - twardo, ale stabilniej, w zakrętach przyjemniej, generalnie wszystko in plus.
Nie sprawdziłem jednak bagażnika na haku z rowerami, no i pojawiło się nieprzyjemne trzeszczenie, zapewne w związku z jakąś drobinką piachu, która wcisnęła się gdzieś pod sprężynę i kielich amorka. Poprawię w wolnej chwili.
|
|
|