[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback
sla - 04-07-2009, 11:38
krzychu napisał/a: |
Nie wiem o co Wam chodzi z tym potworkiem w sedanie CSO ale po lifcie obniżony Intense to jest zupełnie inny samochód ze środka i na zewnątrz porównując go do egzemplarzy 1,6 z początku produkcji. To właśnie kombi wygląda jak karawan moim zdaniem... |
Nie chodzi o porównywanie potwora z paskudą.
Do tego środek też różni epoka |
:Nie nazwałbym inną epoką kierownicę i fotele inne w 1,6 i 2,0. Wnętrze równie żałosne w obu wersjach. W sedanie okropny tył z zawiasami bagażnika wchodzącymi do bagażnika rodem z lat 80. Uroda rzecz względna, ale istnieją pewne kanony piękna, a tych raczej CSO nie prezentuje niezależnie ile nakładek i spojlerów by do niego nie przyczepili.
Szczególnie że takie wyposażenie było tylko w 2006 roku z silnikiem 2.0. |
Tzn.jakie? Kombi CSO jest nadal w ofercie Mitsu w niektórych krajach np.w Niemczech, sedan na szczęście odszedł na zawsze,
bastek - 10-07-2009, 19:17
witam
kilka dni urlopu o tu niezła dysputa o moich komarach się zrobiał
sla napisał/a: | P.s. opity krwią komar już jest nieszkodliwy należy dać mu spokój na siestę a nie mordować nieboraka. |
tylko, że komar do rozrodu potrzebuje krwi. jak się opije, znajdzie kałuże, składa jajeczka i są młode.....
sla napisał/a: | A już ten o komarach to rewelacja. Chociaż o główkach też niczego sobie. |
oki, to mój post dla sla powinen być taki:
dzieńdobry wszystkim forumowiczom
wybrałem sedana ze względu na piękną moim zdniem klasyczną linię nadwozia. aczkolwiek znalazłem też wielezalet praktycznych o istnieniu których nawet nie zdawałem sobie sprawy.
bardzo ważną moim zdneim sprawą jest fizyczne oddzialenie prtzestrzeni bagażowej i pasażerskiej. pozwala to uniknąc wielu kłopotów, związanch np. z wyziębieniem przestrzeni pasażerskiej podzcas załadunku i rozładunku, znacznie ogranicza przenikanie zapachów z bagażnika. Jakże istotną kwastią jest dla mnie pojemność bagażnika przy złożonym tylnym siedzeniu. pozawala mi to spokojnie spakować wszystkie ubrania i zabawki dwójki dzieci, sporą torbę ze sprzętem fotograficznym o raz kosmetyki zony.
z poważaniem, bastek1
dla pozostałych: (moim zdaniem mających tzw. poczucie humoru)
to te posty o komarach, serach pleśniowych, marznących łepkach.
a także moja radość, jak podjechałem ja jeżdzie próbnej pod dom, żeby sprawdzić czy wózek dziecięcy mi wejdzie do bagażnika
wg mnie te posty mówią to samo - inne słowa, inna forma, ale treść identyczna....
krzychu - 10-07-2009, 19:35
sla napisał/a: |
:Nie nazwałbym inną epoką kierownicę i fotele inne w 1,6 i 2,0. Wnętrze równie żałosne w obu wersjach. |
Mówię o różnicy między modelami sprzed liftu. Tam są inne zegary, inne rozłożenie pokręteł (występowało też w wersji podstawowej po lifcie). A w Intesne dodatkowo masz zegary z EVO, kierownice momo, gałkę skórzaną wstawki stalowe. Mnie ogólnie się podoba 1,6 po lifcie (ta z climatronikiem o kolejna innowacja) przynajmniej ma kierownice normalną a wersja Intesne ze względu na kierownicę i parę innych dodatków już w pełni spełnia moje oczekiwania. Wnętrzu przed liftowemu mówię stanowcze nie.
sla napisał/a: | W sedanie okropny tył z zawiasami bagażnika wchodzącymi do bagażnika rodem z lat 80. |
Ale ten zawias i tak jest w miejscu gdzie jest nadkole więc jak wrzucasz np. walizkę ten zawias i tak nie przeszkadza. A przez to nie ma siłowników tych gazowych czy jak się to zwie które przeważnie w zimie i tak nie spełniają swojego zadania a z czasem trzeba wymienić a nigdy się nie chce. Po drugie nie kupowałem tego auta dla bagażnika bo bym kupił coupe (np. Bravo) albo kombi ale na pewno nie był by to wtedy Lancer combi.
Uroda rzecz względna, ale istnieją pewne kanony piękna, a tych raczej CSO nie prezentuje niezależnie ile nakładek i spojlerów by do niego nie przyczepili.
|
Mnie się podoba to był jeden z argumentów dla których go kupiłem. Mojej drugiej połówce też się podoba innym nie musi. Pewnie że można znaleść podobieństwa do talii czy lanosa ale to na szczęście nie ta liga
sla napisał/a: | krzychu napisał/a: |
Szczególnie że takie wyposażenie było tylko w 2006 roku z silnikiem 2.0. |
Tzn.jakie? Kombi CSO jest nadal w ofercie Mitsu w niektórych krajach np.w Niemczech, sedan na szczęście odszedł na zawsze, |
No to od 2006 roku teraz lepiej? A mówię o wersji z climatronikiem, nową deską, 6 poduszkami, kierownicą momo, pełną elektryką itd. Uzbierało by się jeszcze sporo drobiazgów o których już teraz nie pamiętam a nie chce mi się szukać w katalogach czy to się jeszcze różnił po liftowy 2.0 od przed liftowych. A kombi od zawsze wyglądało jak karawan ale to moje zdanie i nie zamierzam nikogo przekonywać.
sla - 11-07-2009, 00:04
Opócz klimatronika(układ pokręteł taki jak w USA od początku sprzedaży tego modelu) i zmiany zegarów z białych na czarne wnętrze Lancera 2,0 jest identyczne w każdym roku produkcji, dlatego w katalogach nic nie znajdziesz.
krzychu - 11-07-2009, 10:41
Ale widzisz inne pokrętła, inna gałka zmiany biegów, czarne aluminium (nie srebrne) na kierownicy, aluminiowe nakładki na pedały jest tego trochę jak widzisz a dla mnie robiło różnicę szczególnie te pokrętła dużo lepiej wyglądają ale najbardziej ciesze się z climatronika odpada kręcenie w zimie i latem pokrętłami.
A o innych zmianach miałem na myśli zmiany w wyposażeniu np. Po lifcie do 2.0 oprócz innych zderzaków dołożono ospolerowanie na zderzaki chyba jeszcze poduszki, ogrzewanie lusterek ale to musiał bym sprawdzić.
sla - 11-07-2009, 14:01
krzychu napisał/a: | chyba jeszcze poduszki, ogrzewanie lusterek ale to musiał bym sprawdzić. |
To wszystko było. Aluminium srebrne na kierownicy w/g mnie jest ładniejsze, aluminiowe pedały również mam a samochód jest z rocznika 2003. Tak więc oprócz klimatronika zmiany wewnątrz żadne. Inny zderzak z przodu wraz z nakładkami sprawiają wrażenie dzioba tak więc ta zmiana co najmniej dyskusyjna. Reasumując czy to rocznik 2003, czy 2006 lub nawet 2009 nie ma czym się zachwycać. Samochód nijaki, konstrukcja z drugiej połowy lat 90 dostępna już wtedy na rynkach azjatyckich, kompletnie bez wyrazu. Jedynie felgi w/g mnie są ładne. Ja kupiłem ten samochód licząc na jego bezawaryjność, wyglądem na pewno mnie nie przyciągnął. Po poprzednim Lancerze jednak i pod tym względem trochę mnie rozczarował.
Ps. Kombi ma trzy zalety w porównaniu do sedana ,a mianowicie lepiej się prowadzi ze względu na swój środek ciężkości, przyciemniane szyby i kanały wentylacyjne w tylnej części samochodu tak więc klimatyzacja całego samochodu jest o wiele lepsza i równomierna.
Radassss - 11-07-2009, 22:58
chyba troche OT sie zrobilo
to dodam od siebie ze sedan jest 100 razy lepszy
krzychu - 11-07-2009, 23:09
a mianowicie lepiej się prowadzi ze względu na swój środek ciężkości |
Na pewno środek ciężkości jest niżej
sla napisał/a: | przyciemniane szyby |
sla napisał/a: | i kanały wentylacyjne w tylnej części samochodu tak więc klimatyzacja całego samochodu jest o wiele lepsza i równomierna. |
Nie wiem gdzie masz te nawiewy ale z tyłu rzadko kto siedzi a jak już to przyszła teściowa to mnie to naprawdę ......
sla - 12-07-2009, 01:13
Nie wiem gdzie masz te nawiewy ale z tyłu rzadko kto siedzi a jak już to przyszła teściowa to mnie to naprawdę ...... |
Za tylnymi siedzeniami są nawiewy, a na tylnej kanapie siedzą moje dzieci i w czasie zimy dzięki nim nie marzną im główki. Myślałem że u Ciebie też siedzą dzieci bo to był Twój argument za sedanem, ale dla przyszłej teściowej może lepiej było kupić jakiś SB.
bastek1 napisał/a: |
tylko, że komar do rozrodu potrzebuje krwi. jak się opije, znajdzie kałuże, składa jajeczka i są młode.....
. |
Niekoniecznie.Samice Cx. molestus., An. claviger mogą rozwijać tylko pierwsze jaja autogenicznie (bez pobrania krwi).
michaello - 12-07-2009, 09:01
No no, nie powiem, nawet sie calkiem fajna dyskusja zrobila o CYxA
krzychu - 12-07-2009, 10:04
sla napisał/a: | krzychu napisał/a: |
Nie wiem gdzie masz te nawiewy ale z tyłu rzadko kto siedzi a jak już to przyszła teściowa to mnie to naprawdę ...... |
Za tylnymi siedzeniami są nawiewy, a na tylnej kanapie siedzą moje dzieci i w czasie zimy dzięki nim nie marzną im główki. Myślałem że u Ciebie też siedzą dzieci bo to był Twój argument za sedanem, ale dla przyszłej teściowej może lepiej było kupić jakiś SB.
|
Wydaje mi się że pojemność wewnętrzna kabiny kombi jest około 1,5 większa od sedana oraz powierzchnia przeszklona jest większa więc raczej to wymusza zastosowanie dodatkowych nawiewów. U mnie nie ma problemu pod tym względem a dzieci swoich przynajmniej się jeszcze nie dorobiłem.
sla - 12-07-2009, 12:53
Większą ilość nawiewów ma wiele samochodów mniejszych od Lancera sedan CSO i starszych konstrukcyjnie, a ich ilość jest wprost proporcjonalna do klasy samochodu. Wentylacja i klimatyzacja samochodu nie ma polegać na dmuchaniu z nawiewów z konsoli centralnej tak mocno aby utrzymywać właściwą temperaturę z tyłu, tylko równomiernym rozprowadzaniu powietrza o określonej temperaturze. Owszem powierzchnia szyb jest większa, ale właśnie po to zastosowano przyciemnione szyby, aby samochód mniej się nagrzewał we wnętrzu.
Bardzo się cieszę że jesteś tak zachwycony swoim samochodem, ja niestety mam trochę wyższe wymagania i wybacz jeżeli nie podzielam Twojej euforii.
Cezarito - 12-07-2009, 15:35
A tak poza tym, uważam, że sedan ma za bardzo "ściągnięte" tylne lampy. Tył to po prostu Alfa Romeo, albo nawet pewien model Seata. No i sedan strasznie traci na braku obwódki jednorodnego grilla z przodu. Jeżeli sedan miałby być ładniejszy ze względu na większe podobieństwo do EVO, no to litości...
Sportback jest ładniejszy W mojej skromnej opini.
Radassss - 12-07-2009, 16:37
nie SB ma ladny przod, ale tyl z chevroleta lacetti, albo nawet lanos, niestety taka budowa klapy bagaznika wymusza taka budowe i wg mnie tyl zupelnie nie pasuje do przodu jakby 2 rozne samochody zlepili a klasyczny sedan to zawsze sedan wyglada dostojniej, jakby mial proste lampy to bys powiedzial ze honda acorrd, z tym podobienstwem do cordoby przesadzacie owszem wyglada podobnie ale tylko dlatego ze widac z tylu jakby osobne lampy pod kloszem i jak swieca to zamazuje sie obraz z pewnej odleglosci i mozna sie pomylic jak sie jest 100 metrow od auta ale z bliska chyba niewidomy bym musial byc
ale to tylko moja opinia
jaca71 - 12-07-2009, 16:53
Cezarito napisał/a: | A tak poza tym, uważam, że sedan ma za bardzo "ściągnięte" tylne lampy. Tył to po prostu Alfa Romeo, albo nawet pewien model Seata. |
No nie wiem, jak cos jest fajne to dlaczego nie kopiować? Mnie się bardzo nie podobają światła w nowych samochodach w stylu naleśniki na pół maski i pół tyłu. Wąskie światła dodają uroku, zadziorności... Cezarito napisał/a: | No i sedan strasznie traci na braku obwódki jednorodnego grilla z przodu. |
Na początku wydawał mi się grill z SB fajniejszy ale czym dłużej na niego patrzę tym bardziej mnie zniechęca. Cezarito napisał/a: | Jeżeli sedan miałby być ładniejszy ze względu na większe podobieństwo do EVO, no to litości... |
błąd w rozumowaniu. Nie sedan ładniejszy bo na wzór EVO. Tylko EVO zrobili na bazie sedana bo ładniejszy
Cezarito napisał/a: | Sportback jest ładniejszy W mojej skromnej opini. |
Nie no litości...
SB może być dla kogoś praktyczniejszy ale o ładności w tym wypadku to można zapomnieć. Taka pokraka z ładnym przodem, który mu został po ślicznym sedanie
|
|
|