Sigma/Diamante Ogólne - MEGA SWAP :P
painkiller - 09-05-2013, 14:02
t0m3k napisał/a: | wygląda na to ze moja bedzie na zlocie w najgorszym stanie ze wszystkich xD |
Spokojnie, jak uda mi się Was odwiedzić to Złota Malina raczej mi przypadnie
angelos - 09-05-2013, 14:45
painkiller napisał/a: | t0m3k napisał/a: | wygląda na to ze moja bedzie na zlocie w najgorszym stanie ze wszystkich xD |
Spokojnie, jak uda mi się Was odwiedzić to Złota Malina raczej mi przypadnie |
wcale nie byłbym taki pewny
wojtas - 09-05-2013, 19:58
Panowie czy to ważne, czym i w jakim stanie przyjedziemy, ważne byśmy się spotkali i wymienili doświadczeniami
mmatulek - 09-05-2013, 22:13
Generalnie auto na zdjęciach wygląda imponująco (dobra robota), tylko mam wrażenie, że ramiona wycieraczek masz zamienione miejscami.
ps. Tak zapytam nieśmiało... Czy taka przeróbka lamp jest legalna w świetle przepisów?
VirMan - 09-05-2013, 22:56
Zbyszku - lampy mam gotowe - nie miałem okazji grzebać w środku
Maćku - wiem - mam je do przestawienia, w ogóle w drugim są identyczne... tak samo zamontowane... po prost w diamantach takie są... a że są do góry od śniegu i muszę je ustawić to wiem mam jeszcze trochę zawieszenia do roboty oraz panele, wycieraczki oraz kontrolka temperatury skrzyni.
a co do legalności - nie wiem.. ale mają światłocień jak trzeba.. poprzednie miałem emulowane w światłocieniu nie wiem. pewnie bardziej legalne niż brak naklejki na szybie i mniejsza tablica którą kombinuję
mmatulek - 10-05-2013, 05:40
VirMan napisał/a: |
Maćku - wiem - mam je do przestawienia, w ogóle w drugim są identyczne... tak samo zamontowane... po prost w diamantach takie są... a że są do góry od śniegu i muszę je ustawić to wiem mam jeszcze trochę zawieszenia do roboty oraz panele, wycieraczki oraz kontrolka temperatury skrzyni.
a co do legalności - nie wiem.. ale mają światłocień jak trzeba.. poprzednie miałem emulowane w światłocieniu nie wiem. pewnie bardziej legalne niż brak naklejki na szybie i mniejsza tablica którą kombinuję |
Co do wycieraczek - przyjżyj się czy nie mam racji, miałem tak w Galancie jak go kupiłem.
lampy - kiedyś sam się nad taką przeróbką zastanawiałem, ale nie znalazłem potwierdzenia, że nie strzelam sobie w kolano, więc sobie odpuściłem. Wiem, że Ty miałeś inną sytuację (USA - California).
pozdrawiam
VirMan - 27-05-2013, 00:19
Kto ma 24v i trochę się orientuje to wie że jest taka rolka napinająca pasek od alternatora i klimy.. jest na dole i nie da się jej kupić.. Mam taką "rozbieralną" z regenerowanym łożyskiem.. ale niestety już chyba miała dość a przynajmniej ma zamiar bo szumi.
(jak ktoś chce to oddam w dobre ręce jeszcze działającą rolkę rozbieralną z łożyskiem do zmiany. )
Zrobiłem sobie nową - z alu oczywiście, wytoczona tym razem już własnoręcznie na warsztacie u Taty taki klocek jak na fotkach (3 szt rolek) kosztuje 75 pln, łożysko chińskie 14 pln
Tak na razie na test, bo jak padnie to bardzo łatwo wymienić (zeger tylko) na dobre - zobaczymy ile pożyje. - dziurki dla zmniejszenia wagi (mogłem grubszym) pół ręcznie , pół na wiertarce stołowej.. (też głupi byłem bo mogłem wszystkie )
a oto fotki (nie ma na aucie bo skończyłem przed północą) - za parę dni relacja i foty z instalacji baterii słonecznej i czujnika wilgotności.
mmatulek - 27-05-2013, 10:13
Robota fajna, tylko co z wyważeniem? Czy jest konieczne?
VirMan - 27-05-2013, 10:29
w sumie jedynym niewyważeniem mogą być otwory oraz pierścień zegera - ale szczerze mówiąc dokłądność wykonania jest lepsza niż oryginału , a aluminium jest lekkie na objętość , wiec odchyłki będą relatywnie mniejsze niż przy stali gdzie mała niedokładność w rozmieszczeniu to duże przemieszczenie wagi. Największe obroty koło ma przy 7k rpm więc ma jakieś 11 tys rpm - sporo , ale sporadycznie - i tak będzie chodzić lepiej niż oryginał a wibracje są największe od samego silnika
[ Dodano: 27-05-2013, 10:33 ]
dla ciekawości - skoro nasz silnik może mieć 7k rpm a stosunek obwodów ROLKI alternatora do koła pasowego to [ bad :6:1 ] 3:1 ... to alternator może się kręcić z prędkością [ BAD 7x6=41] 20 tys rpm teoretycznie.
akcesoria powinny być jakoś na stałych obrotach bo tak rośnie opór wraz ze wzrostem obrotów niepotrzebnie. np 2k rpm dla akcesoriów cały czas.. hmm tylko jak to zrobić
mazda10000 - 27-05-2013, 11:28
Czy chodzi Ci o tą rolkę? http://www.mister-auto.pl...042APV2561.html . Ja u siebie mam założoną używaną rolkę od Eclipse 3 generacji ( razem z kołem pasowym wziąłem rolkę), która jest trochę mniejsza - ma z tego co pamiętam 90 mm średnicy zamiast 100 jak ta ori od Sigmy, ale nic to nie zmienia w praktycy, jednak muszę już zacząć się rozglądać za nową, bo zaczyna popiskiwać
Tomek - 27-05-2013, 11:38
VirMan napisał/a: |
akcesoria powinny być jakoś na stałych obrotach bo tak rośnie opór wraz ze wzrostem obrotów niepotrzebnie. np 2k rpm dla akcesoriów cały czas.. hmm tylko jak to zrobić |
jakiś mechanizm wysprzęglający
VirMan - 27-05-2013, 11:59
mazda10000, - to jest rolka dolna czy górna ?
tomek84, - to musi działać cały czas - nie na zasadzie wyłączenia powyżej - raczej jakiś mechanizm.. np przełączajacy na napęd styrlinga (odzysk z gorącego kolektora) albo na silnik, jeśli tamten za wolno się kreci - i wtedy mam sporo mniejsze obciążenie na silników i te kilka / kilkanaście kw więcej na silniku - mniejsze zużycie paliwa itd etc - zwłaszcza klima sporo zjada. a tak pracowałaby na darmowej energii
lukasz12 - 27-05-2013, 12:01
Cytat: |
dla ciekawości - skoro nasz silnik może mieć 7k rpm a stosunek obwodów paska alternatora do koła pasowego to 6:1 ... to alternator może się kręcić z prędkością 7x6=41 tys rpm teoretycznie - wliczając poślizg paska to bedzie jakieś 30-35k rpm... masakra... |
Chyba tutaj nastąpiła pomyłka w obliczeniach. Przy obliczaniu obrotów bierzesz pod uwagę stosunek średnic kół napędowego i napędzanego ( http://pl.wikipedia.org/w...%82adnia_pasowa ). A myślę, że średnica koła na alternatorze jest ok. 2,25 raza mniejsza od koła na wale korbowym. Zatem zakładamy przełożenie 2,25:1. Czyli maks obroty sięgają kilkunastu tysięcy (wychodzi 15,75K rpm przy obrotach 7k na wale korbowym)
VirMan - 27-05-2013, 13:02
w sumie zależność jest tak samo liniowa od średnicy jak i obwodu -średnice łatwiej zmierzyć - ale przesadziłęm z tym 6 - ale 2,25 skąd ? masz może wymiary tych kółek ? (jakieś maleńkie to na alternatorze)
t0m3k - 27-05-2013, 13:05
Łukasz ma 100% racji; pasek nei ma tu nic do rzeczy więc w tym wypadku stosunek prędkości obrotowych macie 1:2,25
|
|
|