[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
Owczar - 17-03-2009, 10:35
No świetnie to wygląda
A może jakaś instrukcja jak coś takiego złożyc?
Anonymous - 19-03-2009, 16:37
swinks od kiedy mozna zamawiac ?
Banolito - 19-03-2009, 17:12
miziek napisał/a: | swinks od kiedy mozna zamawiac ? |
też się pisze
Baconsson - 19-03-2009, 18:09
Kurcze no cos takeigo mi sie marzy ... ale samemu nie podołam takiej operacji , a kupno gotowych lamp tego typu na razie pozostaje w sferze marzen finansowych ...
No rewelacyjne są ...
swinks_UK - 19-03-2009, 19:45
Więcej szczegółów...
1. Koszt > 2 zestawy projectorów, czyli 2x 90 GBP plus przesyłka z Chin; 2 komplety balastów (razem 4), ja dałem za balasty tzw. ultra slim razem 78 GBP.
Aktualna aukcja zestawu:
http://cgi.ebay.com/ebaym...sQ5fAccessories
Niestety, czas oczekiwania to co najmniej 4 tygodnie.
2. Projektory są prawie plug&play.
W przypadku gniazda H1, trzeba rozwiercić do otworu 21mm.
Po długich negocjacjach mailowych udało mi się dojść do jakichś konkretów z Chińczykami, którzy robili towar głównie na rynek USA. Dzięki temu projektory są rozbieralne, i co najważniejsze mają przesłonę asymetryczną.
Do ruchu prawostronnego (Polska i EU) w ogóle nie trzeba grzebać się z przesłoną bo już jest poprawnie zrobiona.
Dla ruchu lewostronnego (UK) trzeba minimalnie się wysilić by ją odwrócić, odginając mocowania o 180 stopni.
3. Zestawy są, musze przyznać, wysokiej jakości. Naprawdę byłem zdziwiony.
4. W zestawie otrzymujemy również całe sterowanie bi-xenonów. Dzięki temu jest możliwość spięcia lamp i wtedy:
- maksymalnie 4x low-beam, 4x hi-beam (oba sterowania spięte, dużo kabli, i naprawdę mało miejsca w Galu),
- zostawić tylko jeden moduł sterowania na lampę i w zależności od upodobań 2xlow-beam, 4x hi-beam lub odwrotnie, lub też mieć tylko 2xlow beam, 2x hi-beam. Możliwości nieskończone.
I dla świętego spokoju, proponuję zawczasu zaopatrzyć się w zestaw lamp zapasowych.
yaro1976 - 20-03-2009, 12:09
powiedz mi, czyli ten zestawik z jebaja jest plug&play, i jest ok na nasze drogi? czy tak jak piszesz trzeba coś kombinować? I jeżeli masz wiedzę ile możę koszcić transport do Polszy? Dużo pytań ale temat wart uwagi i chyba się skuszę w najbliższym czasie.
Owczar - 20-03-2009, 12:17
Wyżej swinks_uk pisał, że dla nas nie trzeba przerabiać projektorów. W przypadku ruchu prawostronnego trzeba wygiąć mocowanie przesłony.
Taki p&p to nie jest, bo trzeba troszkę pokombinować, żeby włożyć je do lamp od gala. W końcu nie są dedykowane tylko uniwersalne.
swinks_UK - 20-03-2009, 12:24
Yaro1976: Zestawy są od razu przystosowane do "polskiego" ruchu, więc nie trzeba przy nich nic kombinować.
Jeden zestaw to koszt od 90 do 110 GBP w zależności od aukcji. W zestawie masz dwa projektory, żarówki xenonowe, i układ sterowania bi-xenonu. W zasadzie, minimalistycznie można się zadowolić jednym zestawem, wtedy poza rozklejaniem lamp nic nie trzeba robić. Projektory wchodzą bezproblemowo w gniazda H7 (jak na zdjęciu).
W efekcje masz światła mijania na xenonie i drogowe na xenonie plus na H1.
Jedyne na czym trzeba się skupić to na podłączeniu elektrycznym, masa kabli do ogarnięcia.
Z tego co wynika opisu sklepowego to przesyłka do Polski jakieś 37 GBP.
[ Dodano: 20-03-2009, 11:28 ]
Owczar napisał/a: |
Taki p&p to nie jest, bo trzeba troszkę pokombinować, żeby włożyć je do lamp od gala. W końcu nie są dedykowane tylko uniwersalne. |
W przypadku gniazda H7 to jest p&p!! Natomiast gniazdo H1 wymaga rozwiertu i spiecia sterowania obu projektorów, jeden zestaw jest niemal bezproblemowy. Kwestia tego ile chce się mieć lampek .
No i wnioskując z dyskusji w innym miejscu forum to polskie regulacje inaczej interpretują przepisy dotyczące posiadania xenonów niż np. w UK.
Owczar - 20-03-2009, 12:36
Czyli jak kupię jeden zestaw to wkładam do H7 bez niszczenia odblasku i lampy? Dobrze rozumiem? I regulację wysokości realizuję poprzez tą fabryczną?
Co do polskich przepisów to niestety spryskiwacze, samopoziomowanie i ten nieszczęsny atest na kloszu. Te dwa pierwsze warunki to nie jest duży problem... ale ten 3 nie do obejścia :/
sampler - 20-03-2009, 12:50
W polsce tez jest cos takiego do kupienia
http://allegro.pl/item581...yes_poznan.html
Owczar - 20-03-2009, 12:53
Jak dolar stanieje to może pokuszę się o takie soczewki, ale tylko do krótkich świateł.
marexi - 20-03-2009, 13:00
WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:)
Ale nie znaczy to ze potepiam ten pomysl:) POPIERAM kazdy pomysl modyfikacji ale w guscie w naszych koffanych autkach:)
swinks_UK - 20-03-2009, 13:23
Owczar napisał/a: | Czyli jak kupię jeden zestaw to wkładam do H7 bez niszczenia odblasku i lampy? Dobrze rozumiem? I regulację wysokości realizuję poprzez tą fabryczną?
Co do polskich przepisów to niestety spryskiwacze, samopoziomowanie i ten nieszczęsny atest na kloszu. Te dwa pierwsze warunki to nie jest duży problem... ale ten 3 nie do obejścia :/ |
Dobrze rozumiesz .
Co do atestów. W Polsce nawet rozklejenie lampy powoduje że jest nielegalna . "Nasi" fachowcy by musieli uziemić jakieś 65% aut jeżdżących po UK z takim podejściem.
sampler - 20-03-2009, 13:25
marexi napisał/a: | WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:) |
Ale lolega ma zestaw pod np H7 czy palnik D2S ? Bo palnik mozna zalozyc nawet philipsa o ile dobrze kombinuje
swinks_UK - 20-03-2009, 13:27
marexi napisał/a: | WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:) |
Nie bardzo rozumiem...
HID balast jest przetwornicą, więc nie ma znaczenia jaka, bo warunki techniczne są te same. Są tylko dostępne na rynku 35W, 50W i 55W. To samo, żarówki, muszą być odpowiednie do mocy balastu a w nich gaz się pali tak samo przecież.
Janość, to raczej kwestia wykonania soczewki, przysłony itp. czyli optyki.
[ Dodano: 20-03-2009, 12:29 ]
999 złociszy za jedną???? Chyba ktoś minął się z rozumem. Do tego poziomowanie do zrobienia...
|
|
|