| 

| [97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA

Owczar - 17-03-2009, 10:35

No świetnie to wygląda
   A może jakaś instrukcja jak coś takiego złożyc?
 Anonymous - 19-03-2009, 16:37

swinks od kiedy mozna zamawiac ?
   Banolito - 19-03-2009, 17:12

| miziek napisał/a: |  	  | swinks od kiedy mozna zamawiac ?   | 

też się pisze
   Baconsson - 19-03-2009, 18:09

Kurcze no cos takeigo mi sie marzy ... ale samemu nie podołam takiej operacji , a kupno gotowych lamp tego typu na razie pozostaje w sferze marzen finansowych ...

No rewelacyjne są ...
       swinks_UK - 19-03-2009, 19:45

Więcej szczegółów...
 1. Koszt > 2 zestawy projectorów, czyli 2x 90 GBP plus przesyłka z Chin; 2 komplety balastów (razem 4), ja dałem za balasty tzw. ultra slim razem 78 GBP.
 Aktualna aukcja zestawu:
 http://cgi.ebay.com/ebaym...sQ5fAccessories
 Niestety, czas oczekiwania to co najmniej 4 tygodnie.
 2. Projektory są prawie plug&play.

W przypadku gniazda H1, trzeba rozwiercić do otworu 21mm.
 Po długich negocjacjach mailowych udało mi się dojść do jakichś konkretów z Chińczykami, którzy robili towar głównie na rynek USA. Dzięki temu projektory są rozbieralne, i co najważniejsze mają przesłonę asymetryczną.

Do ruchu prawostronnego (Polska i EU) w ogóle nie trzeba grzebać się z przesłoną bo już jest poprawnie zrobiona.
 Dla ruchu lewostronnego (UK) trzeba minimalnie się wysilić by ją odwrócić, odginając mocowania o 180 stopni.

3. Zestawy są, musze przyznać, wysokiej jakości. Naprawdę byłem zdziwiony.

4. W zestawie otrzymujemy również całe sterowanie bi-xenonów. Dzięki temu jest możliwość spięcia lamp i wtedy:
 - maksymalnie 4x low-beam, 4x hi-beam (oba sterowania spięte, dużo kabli, i naprawdę mało miejsca w Galu),
 - zostawić tylko jeden moduł sterowania na lampę i w zależności od upodobań 2xlow-beam, 4x hi-beam lub odwrotnie, lub też mieć tylko 2xlow beam, 2x hi-beam. Możliwości nieskończone.

I dla świętego spokoju, proponuję zawczasu zaopatrzyć się w zestaw lamp zapasowych.
 yaro1976 - 20-03-2009, 12:09

powiedz mi, czyli ten zestawik z jebaja jest plug&play, i jest ok na nasze drogi? czy tak jak piszesz trzeba coś kombinować? I jeżeli masz wiedzę ile możę koszcić transport do Polszy? Dużo pytań ale temat wart uwagi i chyba się skuszę w najbliższym czasie.
   Owczar - 20-03-2009, 12:17

Wyżej swinks_uk pisał, że dla nas nie trzeba przerabiać projektorów. W przypadku ruchu prawostronnego trzeba wygiąć mocowanie przesłony.
 Taki p&p to nie jest, bo trzeba troszkę pokombinować, żeby włożyć je do lamp od gala. W końcu nie są dedykowane tylko uniwersalne.
 swinks_UK - 20-03-2009, 12:24

Yaro1976: Zestawy są od razu przystosowane do "polskiego" ruchu, więc nie trzeba przy nich nic kombinować.
 Jeden zestaw to koszt od 90 do 110 GBP w zależności od aukcji. W zestawie masz dwa projektory, żarówki xenonowe, i układ sterowania bi-xenonu. W zasadzie, minimalistycznie można się zadowolić jednym zestawem, wtedy poza rozklejaniem lamp nic nie trzeba robić. Projektory wchodzą bezproblemowo w gniazda H7 (jak na zdjęciu).
 W efekcje masz światła mijania na xenonie i drogowe na xenonie plus na H1.
 Jedyne na czym trzeba się skupić to na podłączeniu elektrycznym, masa kabli do ogarnięcia.

Z tego co wynika opisu sklepowego to przesyłka do Polski jakieś 37 GBP.

[ Dodano: 20-03-2009, 11:28 ]

| Owczar napisał/a: |  	  | Taki p&p to nie jest, bo trzeba troszkę pokombinować, żeby włożyć je do lamp od gala. W końcu nie są dedykowane tylko uniwersalne.
 | 

W przypadku gniazda H7 to jest p&p!! Natomiast gniazdo H1 wymaga rozwiertu i spiecia sterowania obu projektorów, jeden zestaw jest niemal bezproblemowy. Kwestia tego ile chce się mieć lampek
  . 
 No i wnioskując z dyskusji w innym miejscu forum to polskie regulacje inaczej interpretują przepisy dotyczące posiadania xenonów niż np. w UK.
 Owczar - 20-03-2009, 12:36

Czyli jak kupię jeden zestaw to wkładam do H7 bez niszczenia odblasku i lampy? Dobrze rozumiem? I regulację wysokości realizuję poprzez tą fabryczną?

Co do polskich przepisów to niestety spryskiwacze, samopoziomowanie i ten nieszczęsny atest na kloszu. Te dwa pierwsze warunki to nie jest duży problem... ale ten 3 nie do obejścia :/
 sampler - 20-03-2009, 12:50

W polsce tez jest cos takiego do kupienia

http://allegro.pl/item581...yes_poznan.html
 Owczar - 20-03-2009, 12:53

Jak dolar stanieje to może pokuszę się o takie soczewki, ale tylko do krótkich świateł.
 marexi - 20-03-2009, 13:00

WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:)

Ale nie znaczy to ze potepiam ten pomysl:) POPIERAM kazdy pomysl modyfikacji ale w guscie  w naszych koffanych autkach:)
 swinks_UK - 20-03-2009, 13:23

| Owczar napisał/a: |  	  | Czyli jak kupię jeden zestaw to wkładam do H7 bez niszczenia odblasku i lampy? Dobrze rozumiem? I regulację wysokości realizuję poprzez tą fabryczną? 
 Co do polskich przepisów to niestety spryskiwacze, samopoziomowanie i ten nieszczęsny atest na kloszu. Te dwa pierwsze warunki to nie jest duży problem... ale ten 3 nie do obejścia :/
 | 

Dobrze rozumiesz
  . 
 Co do atestów. W Polsce nawet rozklejenie lampy powoduje że jest nielegalna
    . "Nasi" fachowcy by musieli uziemić jakieś 65% aut jeżdżących po UK z takim podejściem. sampler - 20-03-2009, 13:25

| marexi napisał/a: |  	  | WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:) | 

Ale lolega ma zestaw pod np H7 czy palnik D2S ? Bo palnik mozna zalozyc nawet philipsa o ile dobrze kombinuje
 swinks_UK - 20-03-2009, 13:27

| marexi napisał/a: |  	  | WSzystko pieknie ladnie, ale HID jest inny niz prawidzwy fabryczny xenon na przetwornicy bosha albo AL:) mam okazje porownac bo u siebie w galu mam ori bosha i ori zarownki o barwie 4300K i o niebo lepiej i ijasniej swieca od HID o temp 4300K w Leonie kolegi:) | 

Nie bardzo rozumiem...
 HID balast jest przetwornicą, więc nie ma znaczenia jaka, bo warunki techniczne są te same. Są tylko dostępne na rynku 35W, 50W i 55W. To samo, żarówki, muszą być odpowiednie do mocy balastu a w nich gaz się pali tak samo przecież.
 Janość, to raczej kwestia wykonania soczewki, przysłony itp. czyli optyki.

[ Dodano: 20-03-2009, 12:29 ]

999 złociszy za jedną???? Chyba ktoś minął się z rozumem. Do tego poziomowanie do zrobienia...

|  | 
 |  |