To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło

szczeslaw - 01-09-2007, 01:08

Aga ma rację - wszyscy popełniamy błędy. Tyle, że niektórzy czytają swój post przed kliknięciem "wyślij" (czasami nawet więcej niż jeden raz), a inni nie zwracając uwagi na popełnione błędy odrazu klikają "wyślij". Dla mnie jest to oznaka lenistwa, braku szacunku dla rozmówcy oraz braku poszanowania naszej ojczystej mowy.
Mnie również zdarza się popełnić błąd. Czasami nie wyłapię go nawet podczas "korekty". Ale jak tylko trafiam na swój post z błędem, od razu klikam "edytuj" i go poprawiam. Niestety są też tacy, którzy mają to w... głębokim poważaniu.

PS:
Hubeeert napisał/a:
dyskusja jest najwyższą formą demokracji

Sorry za OT, ale co ja mam biedny zrobić, jeżeli jestem przeciwnikiem demokracji, ale uwielbiam dyskutować? :)
Dla mnie dyskusja jest sposobem na poszerzenie swojej wiedzy...

PS2:
dm17, nie chciałbym być złośliwy, ale "nienawidzę" pisze się razem ;)
Słowo to pochodzi od słowa "nienawiść", a nie "nie nawiść", "nawidzieć" itp. tworów ;)

Anonymous - 01-09-2007, 11:22

Szczęsław.. nienawidzić -idzę, -idzisz, -idzą. Zaintrygowałeś mnie i sprawdziłem w 3 słownikach....może masz jakiś dziwny słownik :D :D
PS. Nie chce być złośliwy ale jak zwracasz komuś uwagę najpierw upewnij sie że masz rację :!: :wink:

szczeslaw - 01-09-2007, 11:56

dm17 napisał/a:
Szczęsław.. nienawidzić -idzę, -idzisz, -idzą. Zaintrygowałeś mnie i sprawdziłem w 3 słownikach....może masz jakiś dziwny słownik
PS. Nie chce być złośliwy ale jak zwracasz komuś uwagę najpierw upewnij sie że masz rację

"nienawidzić ndk VIa, ~dzę, ~dzisz, ~widź, ~dził, ~dzony, ~dzeni <<czuć, żywić do kogoś lub czegoś nienawiść, odrazę, wstręt; nie cierpieć, nie znosić>>: Nienawidzić wroga. Nienawidzić kłamstwa, krętactwa, obłudy."
Pełna definicja słowa "nienawidzić" za: Słownik języka polskiego PWN, tom drugi L-P, W-wa 1982.
Ja nie napisałem, że "nienawidzić" jest formą słowa "nienawiść", tylko że od niego pochodzi ;)

Anonymous - 01-09-2007, 12:24

Ale to jest komunistyczna wersja PWN to sie nie liczy :P
szczeslaw - 01-09-2007, 13:48

dm17 napisał/a:
Ale to jest komunistyczna wersja PWN to sie nie liczy

Hehehehehe
A tak poważnie - myślę, że jest lepsza niż obecne słowniki. Nie uwzględnia przynajmniej tych dziwnych zmian wprowadzonych niedawno do naszego języka (jak np. uznanie "słowa" "poszłem" za poprawną formę - sic!)

Anonymous - 01-09-2007, 13:56

No to fakt - już sie kilka razy natknąłem w pismach i sam sie zdziwiłem że słowniki dopuszczają taka ewentualność............ no ale cóż, język sie też zmienia.
Aga - 01-09-2007, 14:32

dm17 napisał/a:
Nie chce być złośliwy ale jak zwracasz komuś uwagę najpierw upewnij sie że masz rację :!: :wink:

a ja jak zykle podrążę temat:
to jak w końcu jest dm17, Szczesław miał rację czy nie?
jeśli miał rację to wypada mu ją przyznać, czyż nie ? :mrgreen: :mrgreen:

sruba - 01-09-2007, 14:41

racje mial szczesław - "nienawisc" pisze sie razem. od niego tworzony jest czasownik - stad pisownia razem. zreszta nie ma slowa "nawisc", czy "nawidziec" :wink:
macia - 01-09-2007, 15:37

szczeslaw napisał/a:
odrazu klikam "edytuj" i go poprawiam

Pozdrawiam :lol:

szczeslaw - 01-09-2007, 15:49

Poprawione :P :)
Tak jak mówiłem - nie zawsze wyłapię wszystko podczas korekty, a to był akurat zwykły "typing error" :)

Anonymous - 01-09-2007, 20:04

TAK SZCZĘSłAW MA RACJĘ :!: :!: :!:
:prayer: :prayer:

Dokładnie sprawdzone........

Aga - 01-09-2007, 22:43

dm17 napisał/a:
TAK SZCZĘSłAW MA RACJĘ :!: :!: :!:
:prayer: :prayer:

Dokładnie sprawdzone........

NO ! :mrgreen:

Karwoś - 02-09-2007, 09:55

dm17 napisał/a:
A ja mam to ogólnie w d......... kto jak pisze i jakie błędy robi to to tylko świadczy o tej osobie
(bywają oczywiście pomyłki). I tak rozumiem co ktoś chce powiedzieć/napisać a rozmawianie o tym kto jak pisze jest dla mnie oznaką że chyba ktoś nie ma co robić............. Każdy ma jakąś wadę- jeden sadzi błędy, inny jest chamski, jeszcze inny nie potrafi sie wysłowić ............. taki jest świat i nie ma co marudzić cały czas................

Pozdrawiam Wszystkich

PS. Aga jak sie pisze z kimś na forum to wypada pisać takie zwroty jak "TY" "Tobie" "Ci" itd z dużej litery...........jak już chcesz być taka dokładna. Oznaka kultury i szacunku dla drugiej strony

Zgadzam się z tym w 100% - nie po to siędzę na forum żeby cały czas sprawdzać czy nie popełniłem jakiegoś błędu. Co innego czasami wsadzić jakiś błąd ort czy podobny a co innego pisać w sposób niezrozumiały - np. pisać w stylu Kali jeść itp. Oczywiście jakieś znaki interpunkcyjne się przydają ale nie ma się czego czepiać - to nie lekcje jez. polskiego a to forum ma być przyjazne.

Aga - 02-09-2007, 11:01

Karwoś napisał/a:
nie ma się czego czepiać - to nie lekcje jez. polskiego a to forum ma być przyjazne.

... a to jest "pręgierz ortograficzny" :twisted:
forum jest jak najbardziej przyjazne ale ten topic jest właśnie od tego :mrgreen:

Anonymous - 02-09-2007, 12:09

Aga na urodziny kupie Ci pejczyk bo chyba lubisz chłostać.......... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: