To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

czekoladka_1981 - 11-02-2009, 13:05

spidernet napisał/a:
Dzwoniłem po punktach sprzedaży części do aut i z tego co się dowiedziałem jest jeszcze model KAYABA EXCEL-G ULTRA

Jaka cena za szt :?:

[ Dodano: 11-02-2009, 13:06 ]
przecież:
spidernet napisał/a:
Ostatnio mój portfel trochę ubył na wartości,

czekoladka_1981 - 11-02-2009, 13:46

Zobacz >>>TU<<< jak dla Ciebie KAYABA EXCEL-G jest bubel i szukasz dalej to ja już nic nie rozumię :?:
spidernet - 11-02-2009, 14:00

Nie chodzi o bubel a o dobór odpowiedniego elementu...

W sklepach jest dostępna KAYABA EXCEL-G oraz KAYABA EXCEL-G ULTRA, jednak nikt nie potrafi powiedzieć czym tak naprawdę różnią się te modele :?

czekoladka_1981 - 11-02-2009, 14:28

spidernet napisał/a:
KAYABA EXCEL-G oraz KAYABA EXCEL-G ULTRA, jednak nikt nie potrafi powiedzieć czym tak naprawdę różnią się te modele

Tak jak podałam w poprzednim poście. Do obnizonego zawieszenia są seriie KAYABA EXCEL-G Ultra SR one maja zwiekszone sily tlumienia , i tym się różnią.

spidernet - 11-02-2009, 16:35

yyy no zamówiłem te bez oznaczenia "ultra" - mam nadzieję, że będą one odpowiednie :|

Dodano 17/02/09r.

Kupiłem Kayaby Excel-G. Wydaje mi się, że auto stoi nieco wyżej niż na poprzednim amortyzatorze. Bardziej czuć nierówności na jezdni i tak jakby auto nabrało bardziej sportowego charakteru :) Dodałem rozpórkę no i zobaczymy jak to się będzie spisywało w najbliższym czasie.

Owczar - 24-02-2009, 13:58
Temat postu: [EA6A] Amortyzatory tył, Bilstein czy Kayaba?
Czytałem troszkę na forum, ale głównie jest o amorkach do kombi.
Ja natomiast potrzebuję opinii na temat amorków do sedana. Roch_27 poleca do japończyków KYB lub Koni. Tych drugich nie trafiłem nigdzie.
Natomiast znalazłem na allegro takie coś: Klik
Myślę, że to dobra cena. Moi bracia jeżdżą na Bilstein-ach i sobie chwalą, zresztą jeździłem BMW brata i potwierdzam że jeździ jak po szynach, wytrzymałość też bardzo dobra.
Z Kayabą nie miałem za bardzo doczynienia, brat-mechanik mówi, że chyba Bilstein lepszy bo z KYB nie miał zbyt dobrych doświadczeń.
Cenowo Bilstein wyjdzie jakieś 50zł taniej, więc jeśli Kayaba jest naprawdę lepsze to jestem skłonny dorzucić tą kasę ;)

[ Dodano: 24-02-2009, 14:00 ]
Ewentualnie może ktoś ma na sprzedaż amorki do sedana firm KYB, Koni lub Bilstein? Oczywiście intersują mnie tylko nowe :)

spidernet - 24-02-2009, 14:58

Całkiem niedawno miałem podobny dylemat. Kupiłem jednak KYB - gazowe są jeszcze 2 sztuki na allegro :-) i podsumowując jak narazie jestem zadowolony. Auto nabrało bardziej sportowego charakteru.

Zobacz sobie post tyle, że sprawa dotyczy przednich amorów w moim przypadku.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32769

Bartek - 24-02-2009, 15:57

Owczar, jeżeli masz oryginalne amory, to miałeś do czynienia z Kayabą ;) .....

Ja osobiście nie polecę nic innego, zwłaszcza, że Bilstein Bilsteinowi nie równy - B4 - typowa włoszczyzna (jak monroe, delphi i inne badziewia) firmowana przez Bilsteina, B6 i B8 - twardo lub extremalnie twardo - porządne amory, ale o komforcie nie rozmawiamy (trakcja jest), B10 - typowo torowe.....

Owczar - 24-02-2009, 15:57

Spidernet po ile płaciłeś te amorki? Rozumiem, że na allegro znalazłeś najtaniej?

Możliwe, że są oryginalne. Z jednym mam problem. W okolicach zera stopni się lubi zaciąć, nie można praktycznie go wcisnąć i wali strasznie. Poniżej i powyżej tej temeperatury jest ok, ale auto chodzi na nierównościach, tymbardziej jak wezmę 4 osoby na pokład. Chyba jednak kupię Kayaby. Teraz kwestia, gdzie je dostanę najtaniej :mrgreen:

Bartek - 24-02-2009, 16:02

Intercars
Anonymous - 25-02-2009, 08:20

Bartek napisał/a:
Owczar, jeżeli masz oryginalne amory, to miałeś do czynienia z Kayabą ;) .....

Właśnie wymieniałem zawieszenie w swoim Galancie i faktycznie przednie były oryginalne duży napis MITSUBISHI a na dole oznaczenia KYB :D
Ja pozakładałem sprężyny Eibacha i amorki KONI i jest extra troszkę twardo ;) ale prowadzi się super.

BTW: Jak ktoś chce to mam na do sprzedania NIVOMATY.

spidernet - 25-02-2009, 14:15

Owczar napisał/a:
Spidernet po ile płaciłeś te amorki? Rozumiem, że na allegro znalazłeś najtaniej?

tak właśnie. Kupiłem na aukcji http://www.allegro.pl/ite...shi_galant.html

Do tego dogadałem się ze sprzedającym, że za przesyłkę wezmie tylko 10zł.

Szczerze polecam bo transakcja przebiegła sprawnie i bezproblemowo. Mam papiery na amortyzatory i dodatkowo wypisaną kartę gwarancyjną.

czekoladka_1981 - 25-02-2009, 14:38

KYB-y gazowe w IC na tył takie jakie szuka Owczar to koszt 281pln/szt. Nie wiem jaka jest zniżka/rabat na kartę IC :)
Owczar - 25-02-2009, 14:39

Amortyzatory właśnie zamówiłem na alledrogo, do tego sprzedawcy co polecił spidernet nie mogę się dodzwonić :/ Mam tylko problem z osłonami i odbojami. W IC nie widzę i nie wiem gdzie mogę jeszcze w Warszawie pytać o te części?
Anonymous - 25-02-2009, 15:24

Owczar napisał/a:
Amortyzatory właśnie zamówiłem na alledrogo, do tego sprzedawcy co polecił spidernet nie mogę się dodzwonić :/ Mam tylko problem z osłonami i odbojami. W IC nie widzę i nie wiem gdzie mogę jeszcze w Warszawie pytać o te części?

Japanize ma na pewno

zestaw gumek do górnego mocowania (4szt) 91,-zł oryginał

zestaw osłon z odbojami na oś 40,-zł