[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
czekoladka_1981 - 11-02-2009, 13:05
spidernet napisał/a: | Dzwoniłem po punktach sprzedaży części do aut i z tego co się dowiedziałem jest jeszcze model KAYABA EXCEL-G ULTRA |
Jaka cena za szt
[ Dodano: 11-02-2009, 13:06 ]
przecież:
spidernet napisał/a: | Ostatnio mój portfel trochę ubył na wartości, |
czekoladka_1981 - 11-02-2009, 13:46
Zobacz >>>TU<<< jak dla Ciebie KAYABA EXCEL-G jest bubel i szukasz dalej to ja już nic nie rozumię
spidernet - 11-02-2009, 14:00
Nie chodzi o bubel a o dobór odpowiedniego elementu...
W sklepach jest dostępna KAYABA EXCEL-G oraz KAYABA EXCEL-G ULTRA, jednak nikt nie potrafi powiedzieć czym tak naprawdę różnią się te modele
czekoladka_1981 - 11-02-2009, 14:28
spidernet napisał/a: | KAYABA EXCEL-G oraz KAYABA EXCEL-G ULTRA, jednak nikt nie potrafi powiedzieć czym tak naprawdę różnią się te modele |
Tak jak podałam w poprzednim poście. Do obnizonego zawieszenia są seriie KAYABA EXCEL-G Ultra SR one maja zwiekszone sily tlumienia , i tym się różnią.
spidernet - 11-02-2009, 16:35
yyy no zamówiłem te bez oznaczenia "ultra" - mam nadzieję, że będą one odpowiednie
Dodano 17/02/09r.
Kupiłem Kayaby Excel-G. Wydaje mi się, że auto stoi nieco wyżej niż na poprzednim amortyzatorze. Bardziej czuć nierówności na jezdni i tak jakby auto nabrało bardziej sportowego charakteru Dodałem rozpórkę no i zobaczymy jak to się będzie spisywało w najbliższym czasie.
Owczar - 24-02-2009, 13:58 Temat postu: [EA6A] Amortyzatory tył, Bilstein czy Kayaba? Czytałem troszkę na forum, ale głównie jest o amorkach do kombi.
Ja natomiast potrzebuję opinii na temat amorków do sedana. Roch_27 poleca do japończyków KYB lub Koni. Tych drugich nie trafiłem nigdzie.
Natomiast znalazłem na allegro takie coś: Klik
Myślę, że to dobra cena. Moi bracia jeżdżą na Bilstein-ach i sobie chwalą, zresztą jeździłem BMW brata i potwierdzam że jeździ jak po szynach, wytrzymałość też bardzo dobra.
Z Kayabą nie miałem za bardzo doczynienia, brat-mechanik mówi, że chyba Bilstein lepszy bo z KYB nie miał zbyt dobrych doświadczeń.
Cenowo Bilstein wyjdzie jakieś 50zł taniej, więc jeśli Kayaba jest naprawdę lepsze to jestem skłonny dorzucić tą kasę
[ Dodano: 24-02-2009, 14:00 ]
Ewentualnie może ktoś ma na sprzedaż amorki do sedana firm KYB, Koni lub Bilstein? Oczywiście intersują mnie tylko nowe
spidernet - 24-02-2009, 14:58
Całkiem niedawno miałem podobny dylemat. Kupiłem jednak KYB - gazowe są jeszcze 2 sztuki na allegro i podsumowując jak narazie jestem zadowolony. Auto nabrało bardziej sportowego charakteru.
Zobacz sobie post tyle, że sprawa dotyczy przednich amorów w moim przypadku.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32769
Bartek - 24-02-2009, 15:57
Owczar, jeżeli masz oryginalne amory, to miałeś do czynienia z Kayabą .....
Ja osobiście nie polecę nic innego, zwłaszcza, że Bilstein Bilsteinowi nie równy - B4 - typowa włoszczyzna (jak monroe, delphi i inne badziewia) firmowana przez Bilsteina, B6 i B8 - twardo lub extremalnie twardo - porządne amory, ale o komforcie nie rozmawiamy (trakcja jest), B10 - typowo torowe.....
Owczar - 24-02-2009, 15:57
Spidernet po ile płaciłeś te amorki? Rozumiem, że na allegro znalazłeś najtaniej?
Możliwe, że są oryginalne. Z jednym mam problem. W okolicach zera stopni się lubi zaciąć, nie można praktycznie go wcisnąć i wali strasznie. Poniżej i powyżej tej temeperatury jest ok, ale auto chodzi na nierównościach, tymbardziej jak wezmę 4 osoby na pokład. Chyba jednak kupię Kayaby. Teraz kwestia, gdzie je dostanę najtaniej
Bartek - 24-02-2009, 16:02
Intercars
Anonymous - 25-02-2009, 08:20
Bartek napisał/a: | Owczar, jeżeli masz oryginalne amory, to miałeś do czynienia z Kayabą .....
|
Właśnie wymieniałem zawieszenie w swoim Galancie i faktycznie przednie były oryginalne duży napis MITSUBISHI a na dole oznaczenia KYB
Ja pozakładałem sprężyny Eibacha i amorki KONI i jest extra troszkę twardo ale prowadzi się super.
BTW: Jak ktoś chce to mam na do sprzedania NIVOMATY.
spidernet - 25-02-2009, 14:15
Owczar napisał/a: | Spidernet po ile płaciłeś te amorki? Rozumiem, że na allegro znalazłeś najtaniej? |
tak właśnie. Kupiłem na aukcji http://www.allegro.pl/ite...shi_galant.html
Do tego dogadałem się ze sprzedającym, że za przesyłkę wezmie tylko 10zł.
Szczerze polecam bo transakcja przebiegła sprawnie i bezproblemowo. Mam papiery na amortyzatory i dodatkowo wypisaną kartę gwarancyjną.
czekoladka_1981 - 25-02-2009, 14:38
KYB-y gazowe w IC na tył takie jakie szuka Owczar to koszt 281pln/szt. Nie wiem jaka jest zniżka/rabat na kartę IC
Owczar - 25-02-2009, 14:39
Amortyzatory właśnie zamówiłem na alledrogo, do tego sprzedawcy co polecił spidernet nie mogę się dodzwonić :/ Mam tylko problem z osłonami i odbojami. W IC nie widzę i nie wiem gdzie mogę jeszcze w Warszawie pytać o te części?
Anonymous - 25-02-2009, 15:24
Owczar napisał/a: | Amortyzatory właśnie zamówiłem na alledrogo, do tego sprzedawcy co polecił spidernet nie mogę się dodzwonić :/ Mam tylko problem z osłonami i odbojami. W IC nie widzę i nie wiem gdzie mogę jeszcze w Warszawie pytać o te części? |
Japanize ma na pewno
zestaw gumek do górnego mocowania (4szt) 91,-zł oryginał
zestaw osłon z odbojami na oś 40,-zł
|
|
|