[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
jaca71 - 06-01-2010, 19:16
Gość korzysta z tego katalogu:
Katalog
Producent: JAPAN LINE
czapman - 06-01-2010, 19:21
Miałem raczej na myśli jedynie wymianę oleju i filtra powietrza bo to do zrobienia jest łatwe i wiem gdzie co jest. Czego innego nawet nie zamierzam dotykać. Ale pewnie macie racje. W końcu na tym zarabiają.
bastek - 06-01-2010, 22:13
pi pierszym przeglądzie, parexbud lublin
całość 600 zł
olej swój
z umyciem (choć się wzbraniali bardzo)
organizacja taka sobie. poczekałem pół godz., potem wojna z drukarką, programem
cały przegląd 1,5 godz
na hali nie byłem. nie lubię jak mi patrzą na ręce, więc i ja nie patrzę
teraz ale
olej swój. powiedziano mi 4,2 litra. dałem 5 litrów, oddali 0,1 litra
gdzieś podziało się 0,6-0,7 litra....
albo się rozlało , albo - ktoś pożyczył.....
ani słowa wytłumaczenia
jutro zadzwonię, spytam.....
Radassss - 07-01-2010, 09:03
jaca71 napisał/a: | Gość korzysta z tego katalogu:
Katalog
Producent: JAPAN LINE |
Dzieki
widzisz bastek1 moze jednak trzebabylo im patrzec na rece , a swoja droga to ciekawe dlaczego do mojego zawsze wchodzi 4L ni mniej ni wiecej i jest idealnie na miarce , nastempnym razem lepiej kup olej w 4 litrowym opakowaniu wtedy nie beda mieli pola manewru...
ach te ASO u nich zawsze cos nie tak, nie dosc ze zarabiaja za nic nie robienie bo niby za co ta kase kasuja 600?? za umycie samochodu troche drogo , nie no rozumiem ze filtry troche kosztuja itd. ale u mnie wszystkie filtry i olej swoje mialem, a i tak 370 skasowali... za 20 minut roboty z czego 10 minut scieka stray olej... na szczecie jeszcze tylko 2 wizyty mnie tam czekaja pozniej ich olewam
Uwex - 07-01-2010, 09:52
Cytat: | ciekawe dlaczego do mojego zawsze wchodzi 4L ni mniej ni wiecej i jest idealnie na miarce |
Radassss - i tu bym się z Tobą zgodził . Jeszcze nigdy w żadnym samochodzie które miałem nie weszło tyle oleju przy wymianie ile podaje instrukcja .
Dlatego ja mam przygotowaną bańkę 4 l. , a 1 l. to wezmę ze sobą i .... zobaczymy ( oczywiście się nie pochwalę )
Co do filtra oleju - sprawdziłem rachunek - płaciłem 20 zł ( Mann ) .
bastek - 07-01-2010, 12:31
Radassss napisał/a: | jednak trzebabylo im patrzec na rece |
Radassss napisał/a: | ach te ASO u nich zawsze cos nie tak |
taki test im zrobiłem... test wiarygodności....
jakos w nissanie w lublinie nic im się nie rozlewało.... (zakładam, że nie "pożyczyli")
dlatego z almerka jeździłem do ASO do 10 roku zycia (almerki)
w tej sytuacji juz widzę, do Parexbudu razcej po gwarancji nie będę jeździł.....
za 8-9 m-cy drugi test
awanturować się nie będę, po prostu ich oleję....
gzesiolek - 07-01-2010, 12:50
bastek1 napisał/a: | dlatego z almerka jeździłem do ASO do 10 roku zycia (almerki) |
i po tym poznac dobre ASO, czyli ze jezdzisz do niego bo tak chcesz i czujesz pewnosc ze autko dzieki temu sprawuje sie niezawodnie, a nie dlatego ze zmusza Cie do tego gwarancja...
Ja swoja staruszke Honde Civic serwisowalem w ASO w Rzeszowie od nowosci do wieku 13lat (a teraz idzie na sprzedaz i nie wiem czy przeglad na 14lecie jej ojciec z siostra zafunduja) i nie zaluje tych 1-2tys rocznie na przeglady, materiały eksploatacyjne i naprawy... 260k km przebiegu i nadal niezawodna
Ciezko bedzie Lancerkowi dorownac... zwlaszcza patrzac po ASO MMC
jaca71 - 07-01-2010, 13:41
bastek1 napisał/a: | taki test im zrobiłem... test wiarygodności....
jakos w nissanie w lublinie nic im się nie rozlewało.... (zakładam, że nie "pożyczyli") |
Zapominasz że trzeba olejem posmarować uszczelkę od filtra oleju
EDIT: Zapomniałem dodać że wymiana filtrów powietrza i kabinowego jest dziecinnie prosta. Jeśli wszystko jest tak pomyślane jak te dwie rzeczy to za projekt mechaniczny - mistrzostwo świata.
Lestat - 07-01-2010, 13:59
jaca71 napisał/a: | Zapomniałem dodać że wymiana filtrów powietrza i kabinowego jest dziecinnie prosta. Jeśli wszystko jest tak pomyślane jak te dwie rzeczy to za projekt mechaniczny - mistrzostwo świata. |
ja mam takie wrazenie ze japonczycy w ogole bardzo rozwaznie konstruuja samochody pod wzgledem latwosci i dostepnosci do elementow latwo zuzywajacych sie. Moja zona jezdzi RAV4 z 2003 r wymienialem juz klocki, filtr kabinowy i sonde lambde - do wszystkiego byl tak banalny dostep ze sie w glowie nie miesci - wymiana klockow we wszystkich kolach to byla kwestia 1h roboty i to dlatego ze nie robilem tego na podnosniku tylko normalnie lewarkiem
bastek - 07-01-2010, 14:19
aha, jeszzce jedno zauważyłem
ubyło ok. 3 litrów beznyny (tzn. jak oddałem auto, to na liczniku było zużycie średnie 5,7 l i zasięg oceniany na 230 km, jak odbierałem - 6,6 l i zasięg 150 km....
znaczy się - podczas przeglądu silnik cały czas pracował? trzymali na wysokich obrotach?
w nissanie to się nie zdarzało.....
gzesiolek napisał/a: | po tym poznac dobre ASO, czyli ze jezdzisz do niego bo tak chcesz i czujesz pewnosc ze autko dzieki temu sprawuje sie niezawodnie, a nie dlatego ze zmusza Cie do tego gwarancja...
[...]i nie zaluje tych 1-2tys rocznie na przeglady, materiały eksploatacyjne i naprawy... |
ot, właśnie
poza tym bardzo nie lubię jak mnie się nacina, myśląc, że się nie znam, jak przysłowiowa blondynka (a taką zawsze gram jak chcę zprawdzić )
chbr - 07-01-2010, 23:26
no i po pierwszym przeglądzie:) AUTO GT w Warszawie
przebieg: 14500 km
filtr oleju: 42 zł
olej Castrol SLX Professional 4,5 litra: 306 zł
filtr powietrza: 105 zł
filtr p-pyłkowy: 130 zł
przegląd: 266 zł
oczyszczanie hamulcy: 180 zł
regulacja ręcznego: 66 zł
razem: około 1100 złotych :) kocham ASO:D
obsługa profesjonalna, czas około 2,5 godziny, auto oczywiście umyte
z ciekawostek do wymiany na gwarancji pójdzie stelaż fotela kierowcy
pozdr
Trik - 08-01-2010, 07:49
chbr napisał/a: | oczyszczanie hamulcy: 180 zł |
Z ciekawości? Bo moje ASO twierdzi, że ta czynność czyli zdjęcie kół, demontaż i oczyszczenie hamulców jest czynnością przeglądową, więc i cena powinna zawierać się w jego cenie. Miałem już 3 przeglądy i zawsze wykonywano to w ich ramach i nie było dodatkowej ceny na fakturach.
BobBudowniczy35 - 08-01-2010, 08:06
chbr napisał/a: |
.....
olej Castrol SLX Professional 4,5 litra: 306 zł
.....
regulacja ręcznego: 66 zł
|
To ile nam wchodzi w końcu tego oleju bo ja na fakturze mam 4.1?
U mnie regulacja ręcznego bez kosztów(przynajmniej nie ma na fakturze), chyba, że wliczyli sobie to do roboczo godziny
Lestat - 08-01-2010, 08:28
Wg instrukcji obsługi:
1) Samochody z silnikiem benzynowym:
- miska olejowa 4,0l
- filtr oleju modele 1500 0,2l
- filtr oleju modele 2000 0,3l
2) Samochody z silnikiem diesla:
- miska olejowa 3,7l
- filtr oleju 0,3l
Mi zalano idealnie 4l...
Luk - 08-01-2010, 10:29
Trik napisał/a: | oczyszczenie hamulców jest czynnością przeglądową, |
BobBudowniczy35 napisał/a: | regulacja ręcznego bez kosztów |
Potwierdzam, na przeglądzie zgłosiłem słabo działający ręczny i poprawili bez kosztów (w końcu auto na gwarancji, prawda?)
Hamulce - tak samo, tzn. nic nie zgłaszałem, ale jak wyjechałem z ASO, to wyraźnie lepiej działały. Czyli coś tam pewnie czyścili. Też bez doliczania czegokolwiek.
Tak że nie wiem skąd te rozbieżności cenowe, czyżby MMC nie miało ogólnych standardów serwisowych?
No i ja odebrałem auto umyte i wyczyszczone w środku (!!!) bez pytania. A ktoś pisał, że jakieś problemy z myciem mu robili...
|
|
|