To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma MSX

Juiceman - 19-05-2011, 09:25

Chciało się mieć MSX, to niestety ale części trzeba szukać. Śliczny MSX podobny śmiga po wrocku ;)
gulgulq - 19-05-2011, 10:27

hermeth,

wpadnij na zlot w niedziele :)

hermeth - 19-05-2011, 22:01

Ta skrzynia, którą teraz wsadziłem jest ponoć japońska. Mechanik sprawdzał po numerach i tak wyszło, a tamta środek miała podobny, ale zaczepy były jakieś kombinowane. Za nową z gwarancją dałem 1200zł, ale gdzie to nie wiem bo auta 3 tygodnie nie widziałem. Stało u mechanika i czekało na reanimację, odebrałem już zrobione :] Sprzęgło valeo (tylko takie było) kosztowało niewiele ponad 400zł + do wszystkiego robocizna.

Juiceman, prawda, że trzeba szukać, ale póki jeszcze się odnajdują to nie ma tragedii.
gulgulq już od dawna się zbieram żeby przyjechać, ale nie mam kiedy. Będę w Rzeszowie w czerwcu to postaram się pokazać. Od 5 miesięcy wybieram się na spot do stolicy i też jak na złość 100 innych spraw wypada w tym czasie.

m6riano - 19-05-2011, 22:36

hermeth napisał/a:
Ta skrzynia, którą teraz wsadziłem jest ponoć japońska. Mechanik sprawdzał po numerach i tak wyszło, a tamta środek miała podobny, ale zaczepy były jakieś kombinowane. Za nową z gwarancją dałem 1200zł, ale gdzie to nie wiem bo auta 3 tygodnie nie widziałem. Stało u mechanika i czekało na reanimację, odebrałem już zrobione :] Sprzęgło valeo (tylko takie było) kosztowało niewiele ponad 400zł + do wszystkiego robocizna.

Juiceman, prawda, że trzeba szukać, ale póki jeszcze się odnajdują to nie ma tragedii.
gulgulq już od dawna się zbieram żeby przyjechać, ale nie mam kiedy. Będę w Rzeszowie w czerwcu to postaram się pokazać. Od 5 miesięcy wybieram się na spot do stolicy i też jak na złość 100 innych spraw wypada w tym czasie.

Tym razem to chyba będzie pod stolicą...to może tym razem zawitasz..ale narazie nie zdradzam szczegółów..;-)
Śledz temat spotowy

gulgulq - 20-05-2011, 07:04

hermeth,

szkoda...pooglądalibyśmy zmiany na aucie :)

będę musiał skreślić Cię z listy członków a ponowna dzierżawa miejsca to tylko skrzynka piwa :D :D :D

hermeth - 24-05-2011, 22:25

gulgulq, póki mam jeszcze RZ na blachach to się przepędzić nie dam :]
A przy okazji będę w Rzeszowie 2-5 czerwca, więc organizuj spot moderatorze :)

tom1312 - 26-05-2011, 13:56

Heh to widzę, że Kolega przerabiał podobny temat ze skrzynią co ja :) Tylko, że u mnie poleciały łożyska i skrzynia została zreanimowana. Ale sprzęgło to Ci się udało w dobrej kasie wytrzasnąć. Ja prawie 600 zł wywaliłem za Aisina bo innego nie znalazłem :( Ale ważne , że zrobione i śmiga :D Bardzo ładna ta Twoja Cari. Extra kolor - też mam taki :D
Anonymous - 26-05-2011, 21:57

Z tego co piszesz miałeś skrzynie biegów od Renault Laguny z długimi przełożeniami jak to we francuzach. Do tego oczywiście sprzęgło na 26 ząbków do którego sama tarcza kosztuje około 300zł + docisk ok. 150 zł + łożysko oporowe 56 zł jeżeli dobrze pamiętam. Tarcza marki Valeo. Reszty nie pamiętam jakiej produkcji. Takie smae skrzynie były montowane do 1.8 SOHC. One mają tendencje do rdzewienia i gnicia. Ale z tego co piszesz wynika że miałeś jakąś dziwną sztuke.

Te japońskie sprzęgła są o wiele tańsze. Komplet dobrej firmy typu Luk, Sachs kosztuje tyle co tarcza do 26 - cio ząbkowca. O ile dobrze kojarze to japońskie skrzynie nie mają 20 ząbków a 21.

xluki - 26-05-2011, 22:29

Piękna Carisma. Dbaj o autko bo to prawdziwy rarytas 8)
hermeth - 27-05-2011, 10:15

tom1312 napisał/a:
sprzęgło to Ci się udało w dobrej kasie wytrzasnąć

Jakby nie patrzeć to ze wszystkimi okolicznym mechanikami już się zaprzyjaźniłem i ceny za robotę i części mam inne niż pozostali klienci. Przywilej stałego klienta :)
Jak ostatnio przeliczyłem ile kasy pochłonął ten "rarytas" przez 2 lata, to koszty grubo przekroczyły wartość auta w dniu zakupu.
Bywały ciężkie dni (o kłótniach z narzeczoną nie wspomnę), ale na szczęście auto trafiło do mitsumaniaka, któremu nie straszne są przeciwności losu :) Znajomi twierdzą, że mam teraz carismę rocznik 2011, bo większość części jest nowych :D
A w najbliższym czasie zmuszony będę wsadzić sekwencję... paliwo ponad 5zł i 150km dziennie do pracy, a do tego ciężka noga przemawiają do rozsądku.

Cichanos napisał/a:
Z tego co piszesz miałeś skrzynie biegów od Renault Laguny z długimi przełożeniami jak to we francuzach

To by się zgadzało, bo teraz przełożenia są krótsze i silnik szybciej na obroty wchodzi.

Anonymous - 27-05-2011, 17:26

Z tymi francuskimi skrzyniami biegów to jestem mocno zniesmaczony. Nie rozumiem dlaczego kiepskiej jakości sprzęgło marki Valeo kosztuje więcej o prawie 2,5 razy niż solidne sprzęgiełko m in. LuK`a itp.

Wydaje mi się że po wymianie skrzyni biegów na krótkie przełożenia możesz mieć niższą prędkość maksymalną.

Wiesz może ile MSX`ów wyprodukowano ? Na ile ją wyceniasz :wink: ?

hermeth - 28-05-2011, 10:00

Cichanos napisał/a:

Wydaje mi się że po wymianie skrzyni biegów na krótkie przełożenia możesz mieć niższą prędkość maksymalną.

<
Raz próbowałem rozwinąć max i i skończyło się na 195, bo dalej nie było miejsca. Katalogowo ma 215, ale miałem wrażenie, że na tamtej skrzyni poszedłby więcej.

Cichanos napisał/a:

Wiesz może ile MSX`ów wyprodukowano ? Na ile ją wyceniasz

Nie wiem ile powstało. Wiem, że w kraju oprócz mojego jest na pewno jeszcze 6 sztuk, z czego na żywo widziałem jednego. Co do wyceny - dla mnie jest bezcenny :) Poza tym projekt nie jest jeszcze ukończony i mam kilka pomysłów w do zrealizowania... :)

Anonymous - 28-05-2011, 12:00

Francuskie auta mają przełożenia autostradowe i zapewne dlatego na poprzedniej skrzyni mogłeś pojechać szybciej. Za to na tej lepiej przyspiesza :wink:

Dużo jeżdże. Ale u nas w kraju MSX`a widziałem kilka razy. Ostatnio w Warszawie. Jeden czerowny, drugi biały. Przynajmniej miały oznaczenia MSX. A co w środku siedziało to już nie wiem. Następnie widziałem MSX na Mazurach i chyba w Zieleńcu. Ale ten ostatni miał blachy jeżeli dobrze pamiętam Łódzkie. Aha, no i na otomoto takiego zielonego ze spłowiałą maską.

Przeczytałem że chcesz zagazować i dlatego spytałem się o ewentualną sprzedaż :wink: Sądziłem że liczysz się ze zbyciej ruchomości :)

m6riano - 28-05-2011, 14:06

http://allegro.pl/sprzegl...1594919901.html
niezły koszt...ale w końcu nie wiadomo jaka to firma..;-)

hermeth - 03-07-2011, 21:08

Z dzisiejszego dnia:

http://www.youtube.com/watch?v=jNtzpHbcyz4