[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Hubeeert - 20-07-2009, 12:29
Owczar napisał/a: | ale w Galancie po włączeniu klimatyzacji następuje autoamtyczne podbicie obrotów, aby zniwelować ten spadek i zwiększyć wydajność klimaty | Klima tak czy inaczej zabiera trochę mocy czy obroty podbijeszczy nie. Jeżeli nie podbija to silniczek krokowy i pewnie przepustnica do czyszczenia/regulacji.
Owczar - 20-07-2009, 12:38
Oczywiście, że zabiera. Ale sprężarka pracuje wydajniej gdy silnik ma 900 obrotów niz gdy ma 600 No a przyczynę, dalczego nie podbija trzeba ustalić. pablo diablo, czy jak odpalasz zimny silnik to obroty są wyższe? Czy poza tym problemem masz jakieś problemy z obrotami?
pablo diablo - 20-07-2009, 13:40
gdy odpalam silnik obroty sa wysokie no to normalne samochód jest zagazowany i czasami zauważam spadek obrotów ale to sekundowe i bardzo rzadkie.Golnie w normalnej pracy gdy silnik jest ciepły obroty sie trzymają i nie falują. zalanczam klimatyzacje i tu zaczyna sie problem bo obroty spadają szybko probują podbić w gore lecz spadają i obciążenia są dość uciążliwe bo wprowadzają w drganie silnika dlatego uzywam klimy tylko w trasie gdzie ten problem mnie omija
Owczar - 20-07-2009, 13:49
Masz automatyczną klimę?
Hubeeert - 20-07-2009, 16:29
pablo diablo napisał/a: | i tu zaczyna sie problem bo obroty spadają szybko probują podbić w gore lecz spadają | Regulacja krokowca/czyszczenie przepustnicy kiedy ostatnio robiłeś?
deejay - 20-07-2009, 19:36
Przyczyna może byc również zbyt duża ilość oleju w sprężarce lub samego czynnika , ostatnio własnie taki objaw robiłem koledze z MM Dembowemu , gdy napełniłem nowym olejem i czynnikiem objawy ustały , a silnik ładnie podbijał obroty do 1000obr/min przy włączaniu sprężarki i po wyłączeniu spadały do ok 800 , wiec radzę sprawdzic ilośc czynnika w układzie powinno byc 690-710g samego gazu i ok 120 ml oleju w układzie , gdy jest za duzo kompresor jest bardzo obciązony i daje duzy opór i silnik spada z obrotów auto jest bardzo zamulone na klimie
migro - 02-08-2009, 00:31
migro napisał/a: | Osuszacz MR175422 jest identyczny, jak osuszacz do Volvo V/S 40 (Volvo 30621525, Volvo 30811998). Właśnie sobie taki kupiłem, jest troche krótszy niż ten, który mam teraz zabudowany i ma dwa wejścia do wyłącznika ciśnieniowego ( u mnie w Galancie jest jeden ) |
voytech napisał/a: | Na szczęście dzięki przyjaciołom przyjaciół udało mi się dostać osuszacz Vemo V95-06-0001, OE 30 621 525 S40/V40 za 110 zł i nadał się idealnie. | zenio86 napisał/a: | Po nabiciu chlodzila 2 dni i przestala | mudzin napisał/a: | witam. mam dziwna sytuacje z klimatyzacja. w srode pojechalem autem na serwis klimatyzacji do warsztatu. wymieniono mi takze osuszacz. po standardowych czynnosciach i ponownym uruchomieniu klimatyzacji wszystko sie zalaczyllo ale niestety klima przestala chlodzic. mechanik sprawdzil wszystko, jescze kilka razy odzysal i napelnial uklad jeszcze raz czynnikiem i nic....
wiecie moze co to jest? |
UWAGA!
Zamienniki osuszacza są znacznie krótsze od oryginalnych, dla tego należy napełniać klimę mniejszą ilością czynnika chłodzącego ok. 50-100g (muszę dokładniej zważyć). Efektem zmiany osuszcza na mniejszy i nabiciem klimy 700g R134a może być zatarcie sprężarki. Ja sam zamontowałem zamiennik (Vemo V95-06-0001, OE 30 621 525 S40/V40), nabiłem ok. 680g czynnika i wszystko grało, aż kiedyś żonka zwróciła mi uwagę, że po włączeniu silnika słychać jakiś zgrzyt spod maski. Trochę trwało zanim znalazłem co to jest, bo nie zgrzytało po każdym uruchomieniu silnika, najczęściej po dłuższym postoju (cała noc) i kiedy robi się gorąco. Okazało się, że to sprężarka klimy. Czynnik skraplał się w niej. Upuściłem trochę czynnika i jest ok. Muszę jeszcze dokładnie zważyć ile teraz mam. Nie wiem co w końcu było przyczyną awarii u zenio86 i mudzin, ale nie wykluczam, że było za dużo czynnika i zatarła się sprężarka.
pepi - 07-08-2009, 02:11
A tak naprawdę znaleźć dobry serwis Klimy – to nie lada wyzwanie
Cala poprawna procedura serwisowania trwa około 2 godz
I jak się podjedzie i zapyta „ile to będzie trwało” a ktos odpowie ze 30 min to lepiej sobie darować
Ja zanim się zdecydowałem żeby ktos mi grzebał w Klimie wybrałem się na szkolenie (udało się bo znajomy kupil sobie urządzenie)
3 sumie powinno być kilka etapow
1.Sciagniecie całego czynnika
2. ściągniecie całego oleju
3. 15 próżnia w układzie
4. nowy olej w układ
5. i czynnik
6. szczelność sprawdzamy sobie lampa UF
6 etapem jest odgrzybianie (do tego inna maszynka) zamykamy okna ustawiamy nawiew na 1 zamykamy obieg i wpuszczamy ozon
Całość trwać powinna około godz
I kilka uwag - do naszego gala wchodzi 650 czynnika + - 50
Oleju zawsze 200
Po to się ściąga najpierw czynnik potem olej żeby wiedzieć ile do wpuścić powrotem
Ale trafił się gal gdzie ktoś nabił sobie 1400 wiec i tak można
To trochę tak jak by zamiast 5l oleju ktos wlał 10 – jak to się kończy to wiemy
Żeby sprawdzić czy wszystko jest Oki odpalamy auto zamykamy wszystkie kratki poza jedna i tak montujemy termometr – obroty najlepiej 1500 bo to sa obroty pracy Klimy
U mnie na wyjściu z kompresora jest 0,5 stopnia - na nawiewie 6,1 - (mniej nie będzie bo czujnik wyłączy klime żeby nie zamrozić przewodow)
Auto udalo mi się po 15 min schłodzić do 8,7
Sprężarki zdychają z kilku powodów - za dużo czynnika lub oleju
Nie szczelności biora się właśnie z tego ze ktoś sobie „dobija” jest go wtedy za dużo i ciśnienie robi swoje,
Jeszcze dla właścicieli manualnej Klimy
Jak dajemy na maxa i potem ja wyłączamy to tez zle, stad właśnie biorą się grzybki itd.
Powinno się przedmuchać cały układ powietrzem z „otoczenia” jak wiemy ze już koniec jazdy wyłączamy klime i dajemy nawiew max na ciepło żeby w układzie wydmuchało się zimne powietrze (nie będzie się skraplało)
No i słowo o „odgrzybiaczach w spraju” nie zabijają wszystkiego w układzie a tylko ich niewielka cześć po czym się skrapla powstaje woda i tylko ładnie pachnie - jeśli damy go za dużo to tylko bardziej zasycimy caly układ. Będziemy mieli ładnie zagrzybiony ale pachnący
To chyba tyle po takiej operacji możemy spokojnie spac przez 2 lata
Jeśli chodzi o częstotliwość włączania się sprężarki zależy to od ilości czynnika - czym mniej go tym częściej włącza się Klima itd.
I tak jak kiedys myślałem ze kiedy odpalamy klime to spadają obroty i autko minimalnie się zaczyna mulic - okazało się ze po takim kompleksowym serwisie nie odczuwa się niczego
Sprężarka kiedy pracuje tak jak powinna nie ma to żadnego wpływu na nic
A zamulenie silnika i mocy jest spowodowane właśnie jej zla praca
I to tyle chyba jak cos mi się przypomni to napisze na razie ide spać bo późno
Pozdrawiam
radek79 - 09-08-2009, 20:38 Temat postu: poblem z klimatyzacją witam stało się dzisiaj przy próbie włączenia klimatyzacji zaczyna coś chrobotać przy sprężarce klimy i się nie włącza i tak za każdym razem
deejay - 09-08-2009, 20:46
na 99,9% rozleciało ci sie sprzegło kompresora wystarczy wymiana z używanego np Anglika , roboty 15 min wystarczy podnosnik lub kanał , odkęcasz srube na klucz 14 przy kompresorze i wymieniasz sprzegło nawet nie trzeba demontowac paska
radek79 - 09-08-2009, 21:34
dzięki za szybką podpowiedź a może ktoś wie ile kosztuje nowe sprzęgło do kompresora
Anonymous - 09-08-2009, 22:10
wiecej niz uzywany kompresor, btw. nie podales jaki masz silnik
migro - 09-08-2009, 23:17
pepi napisał/a: | 2. ściągniecie całego oleju | Jak to się robi? pepi napisał/a: | 6. szczelność sprawdzamy sobie lampa UF | Ale trzeba najpierw dodać środek fluorescencyjny. Kiedy się go dodaje? Jeśli ubyło 100g, 200g czynnika, czy jak już nie ma nic? Ja używam elektronicznego detektora. Wykrywa on nawet nieszczelności w granicach 5-10g/rok. pepi napisał/a: | Żeby sprawdzić czy wszystko jest Oki odpalamy auto zamykamy wszystkie kratki poza jedna i tak montujemy termometr – obroty najlepiej 1500 bo to sa obroty pracy Klimy | W słońcu, czy w cieniu? Wentylator na max, czy min? migro napisał/a: | W manualu jest dosyć doładnie opisane jak się mierzy wydajność klimy (str. 55-14), w skrócie jest to tak:
- Samochodu nie stawiac na słońcu
- Nawiew: na twarz, na max, obieg zamknięty
-Obroty silnika ok. 1000 1/min
-Termometr w środkowym nawiewie
-po ok. 20min odczytac wynik
-jezeli kompresor się włącza i wyłącza temperaturę mierzyć przed wyłączeniem
Temperatury:
Warsztat...........Nawiew (termometr)
20....................2,5-4,5
25....................2,5-4,5
35....................4,5-6,5
40....................6,5-9 |
pepi napisał/a: | Sprężarki zdychają z kilku powodów - za dużo czynnika lub oleju | Trochę za dużo oleju nie jest takie złe, co ciut za mało. Jeżeli jest za mało czynnika sprężarka również może paść. pepi napisał/a: | Jeśli chodzi o częstotliwość włączania się sprężarki zależy to od ilości czynnika - czym mniej go tym częściej włącza się Klima itd. | Jeżeli jest go za dużo, to też często się włącza i wyłącza (wyłącznik ciśnieniowy na osuszaczu). Według mnie (i klimatronika chyba tez) częstotliwość włączania sprężarki zależy najbardziej od trybu (ECO) i zapotrzebowania. pepi napisał/a: | Nie szczelności biora się właśnie z tego ze ktoś sobie „dobija” jest go wtedy za dużo i ciśnienie robi swoje | Dobija się chyba dopiero, jak klima jest już nieszczelna. pepi napisał/a: | Jeszcze dla właścicieli manualnej Klimy
Jak dajemy na maxa i potem ja wyłączamy to tez zle, stad właśnie biorą się grzybki itd.
Powinno się przedmuchać cały układ powietrzem z „otoczenia” jak wiemy ze już koniec jazdy wyłączamy klime i dajemy nawiew max na ciepło żeby w układzie wydmuchało się zimne powietrze (nie będzie się skraplało) | Wilgoć skrapla się na parowniku, a nagrzewnica jest chyba za parownikiem, więc nic to nie da. Wystarczy przedmuchać układ powietrzem z otoczenia. Dotyczy to również aut z klimatronikiem
radek79 - 15-08-2009, 22:24
witam rozleciała mi się sprężarka klimy i mam pytanie czy owa sprężarka do mego 2.4gdi będzie pasować z 2.0 lub 2.5 czy musi być końiecznie z 2.4gdi
Owczar - 17-08-2009, 11:06
radek79, musi mieć takie samo oznaczenie. Sprężarki z różnych silników mogą się różnić...
|
|
|