To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu

Kamil_Ziomek - 25-11-2010, 08:33

Koledzy co to może być: sprawa dotyczy przodu - nie bardo wiem jak to nazwać ale coś w stylu jakby ktoś mieszał herbatę i obijał łyżeczką o szklankę. Dokładniej to w prawym ,przednim kole słychać podczas jazdy po "polskich drogach".
Hugo - 25-11-2010, 09:47

Kamil_Ziomek pewnie zacisk hamulcowy. Odkręć górną prowadnicę i sprawdź czy jest na jej końcu gumowy o-ring. Jak nie ma, albo jest w rozsypce to masz odpowiedź.
tomix - 25-11-2010, 13:20

Witam
mam do wyboru wahacz "banan" Yamato,lub Ashika.
Miał ktoś z Was może do czynienia z tą drugą firmą?
Podobno średnia półka z Korei.
Co byście polecili?

Hugo - 25-11-2010, 14:19

Ja mam YAMATO z lewej, a NIPPARTS'a z prawej. Po roku na YAMATO rozsypała się guma osłonowa sworznia :shock: , więc długo nie pociagnie, na NIPPARTSIE guma jak nowa. YAMATO kosztował 250 zł, NIPPARTS 160 zł. YAMATO już nigdy nie kupię. Co do ASHIKI nie mam zdania.
marcinzam - 25-11-2010, 15:51

ja mam klocki hamulcowe Ashika na przednich tarczach, sprzedawca mówił że to dobre zamienniki chociaż po roku coś zaczyna piszczeć, tak więc nie wiem
tomix - 25-11-2010, 17:42

Koledzy wielkie dzięki za odpowiedż.
Właśnie śledząc posty w tym temacie na forum,doczytałem się odnośnie tych gum w Yamato.Trochę mnie to zraziło do tej firmy,chociaż zakupione łączniki stab. 6 mies.temu na razie dają radę.Ale co to jest 6 miesięcy.
Chyba zdecyduję się na "banany" Ashika po 200zł/szt.
Zaprzyjażniony sklep "mówi",że to niezłe zamienniki.
Zamontuję ,pojeżdżę i zobaczymy.Z zainteresowanymi oczywiście podzielę się spostrzeżeniami z użytkowania.

[ Dodano: 25-11-2010, 17:42 ]
Koledzy wielkie dzięki za odpowiedż.
Właśnie śledząc posty w tym temacie na forum,doczytałem się odnośnie tych gum w Yamato.Trochę mnie to zraziło do tej firmy,chociaż zakupione łączniki stab. 6 mies.temu na razie dają radę.Ale co to jest 6 miesięcy.
Zaprzyjażniony sklep "mówi",że to niezłe zamienniki.
Zamontuję ,pojeżdżę i zobaczymy.Z zainteresowanymi oczywiście podzielę się spostrzeżeniami z użytkowania.

Kamil_Ziomek - 25-11-2010, 18:37

Tydzień temu wymieniałem klocki hamulcowe i wszystko ładnie poskładałem a te gumki ( oringi) nie wyglądały źle
m6riano - 25-11-2010, 19:36

Cytat:

proponuje odwiedzić tą hurtownie i dowiedzieć się o 555:
http://www.autoakcesoria24.pl/
ja tu kupowałem "proste" za 205 za szt.
o banany nie pytałem ale myśle że też powinni mieć.

eddi1977 - 25-11-2010, 20:51

Pół roku temu wymieniałem banana i kupując skorzystałem z opinii na forum,proponuję prześledzić temat bo wiem że jest sporo na ten temat a nie pamiętam jakiej marki kupiłem. Nie spotkałem się z bananami 555,tylko proste które zresztą mam założone. :)
michal7777 - 28-11-2010, 16:35

a czemu nie zregenerujesz? ja caly przod regenerowalem i jest super :biggrin:

Wulgaryzm wykropkowany pozostaje wulgaryzmem.

pitbu77 - 28-11-2010, 21:52

michal7777,
A można wiedzieć gdzie regenerowałeś wahacze? Robertdg podał mi namiar na zakład w Sosnowcu gdzie regenerują sworznie. W jakiej kwocie się zamknąłeś? :)

michal7777 - 30-11-2010, 18:36

pitbu77 napisał/a:
michal7777,
A można wiedzieć gdzie regenerowałeś wahacze? Robertdg podał mi namiar na zakład w Sosnowcu gdzie regenerują sworznie. W jakiej kwocie się zamknąłeś? :)

normalnie jest 70zl za sworzen, ale nie wiem czy moge zdradzic...hm, a co tam dalem 30zl za sworzen, po prostu dogadalem sie z chlopakami co to robia po cichu przed szefem :wink:

marcinspike - 21-02-2011, 16:14

Tak wczytuję się w forum i pewne objawy by się zgadzały, mianowicie pojedynczy stuk przy zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła.
Byłem dzisiaj na szarpakach i stwierdzono że wszystko jest super, mimo że jest super to ja nadal słyszę stuk :evil:
Nie wiem czy wymieniać banan w ciemno, bo mam jeszcze inny objaw który nie koniecznie może być związany z bananem.
Postaram się to jak najlepiej opisać:
Gdy jadę bardzo powoli (około 10-15 KM/h), wciskając sprzęgło ruszam lewarkiem na pierwszy bieg (nie włączając go) też daje się odczuć to stuknięcie.
Czy to aby na pewno BANAN :?

sipex - 27-02-2011, 19:00

witam

dziś usłyszałem że mi coś zgrzyta w zawieszeniu ;/ dźwięk dochodzi jakby z lewego koła..słychać to wyraźnie na dziurach i podczas skrecania kierownicą wyłacznie w lewa strone;/ może miał ktoś z Was podobne objawy?pzdr

Bercik76 - 27-02-2011, 19:43

U mnie tez na dziurach bylo slychac stukanie wymienilem banana i spokoj.Ale u ciebie jesli slychac to przy skrecaniu w jedna strone to moze przegub. :?:

[ Dodano: 27-02-2011, 19:43 ]
Tym bardziej ze u ciebie jak piszesz jest to zgrzytanie.