To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automat dziwnie pracuje

Hugo - 25-11-2011, 08:24

Krzyzak napisał/a:
jeszcze takiego korka nie widziałem
U mnie też był taki.
Zolar - 25-11-2011, 22:22

Czy przy jakiejkolwiek ingerencji ze strony mechanika w środku skrzyni jest potrzebne zlanie całego oleju? Coś mi tam szeleści w tej skrzynce i trochę byłoby szkoda zmarnować świeżo zalanego Transmax'a Z :?
Moomin - 25-11-2011, 22:25

Zolar napisał/a:
Czy przy jakiejkolwiek ingerencji ze strony mechanika w środku skrzyni jest potrzebne zlanie całego oleju? Coś mi tam szeleści w tej skrzynce i trochę byłoby szkoda zmarnować świeżo zalanego Transmax'a Z :?

No raczej tak, ale jak świeżo wlany to mogą go odzyskać. Zleją do jakiegoś naczynia i potem wleją z powrotem.

waldi-1 - 07-12-2011, 22:19

a ktory z panow mi odpowie na moje pytanie? mam taki dziwny objaw w swoim misku ze skrzynia automatyczna, jak sie zatrzymuje i trzymam na hamulcu to samochód tak jakby szarpał i chciał ruszyc a powinien miec tak jakby luz, po przełączeniu na n lub na p tez tak jakby silnikiem szarpało, ale wystarczy ze dodam lekko gazu to wszsytko ustaje i silnik pracuje płynnie,biegi tez przekłada swietnie bez najmniejszych szarpniec, jadac spokojnie nawet nieczuc zmian
Zolar - 07-12-2011, 23:44

Ja miałem podobne objawy z powodu zużytych świec i przewodów. Dodam, że problem nasila się w przypadku instalacji LPG. Nie wiem dokładnie dlaczego, ale przy pracy na benzynie objawy ustają. Spróbuj potrzymać go tak na D z hamulcem podczas pracy na benzynie.
kkriss - 08-12-2011, 04:39

waldi-1, jak miałem Carisme to takie objawy często były efektem brudnej przepustnicy, nie wiem jak u ciebie, ale przy okazji sprawdź.
waldi-1 - 08-12-2011, 08:25

tak mam instalacje gazowa, a przepustnica jak jest brudna to raczej obroty faluja, swiece i kable i tak mam zamiar zmienic , myslełem raczej ze to jakis czujnik w skrzyni , ktory rozłaczyc powinien bieg na postoju
mario mario - 11-12-2011, 06:35

Cytat:
a ktory z panow mi odpowie na moje pytanie? mam taki dziwny objaw w swoim misku ze skrzynia automatyczna, jak sie zatrzymuje i trzymam na hamulcu to samochód tak jakby szarpał i chciał ruszyc a powinien miec tak jakby luz, po przełączeniu na n lub na p tez tak jakby silnikiem szarpało, ale wystarczy ze dodam lekko gazu to wszsytko ustaje i silnik pracuje płynnie,biegi tez przekłada swietnie bez najmniejszych szarpniec, jadac spokojnie nawet nieczuc zmian

Jeżeli skrzynia działa poprawnie to na razie nie czepiałbym się jej, ale nie zaszkodzi podłączyć pod komputer. Brudna, lub przycinająca się przepustnica może powodować, że krokowy wariuje i raz otwiera a raz zamyka bajpasy. Może być sam krokowy brudny i przycina się, a wtedy nie może ustawić dokładnego poziomu powietrza na zamkniętej przepustnicy. Mimo wszystko pokieruj się zasada jaką większość stosuje w takich sytuacjach, a mianowicie sprawdzaj tę elementy, które wymagają najmniejszych nakładów czasowych i finansowych. Wymontowanie, wyczyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego zajmuje jakąś godzinkę, więc warto spróbować, dopiero po tym zabiegu można pokusić się o podłączenie pod komputer.

waldi-1 - 11-12-2011, 09:38

powiem tak, błedow komputer zadnych nie pokazuje, na pb silnik pracuje troszke lepiej, na gazie bardziej szarpie, moze to rzeczywiscie te swiece i kable :shock: bo nawet na n lub na p tez sa te objawy, ailnik nie faluje tylko kuleje , tak jak by przerywał
komarsnk - 11-12-2011, 10:19

waldi-1 napisał/a:
powiem tak, błedow komputer zadnych nie pokazuje, na pb silnik pracuje troszke lepiej, na gazie bardziej szarpie, moze to rzeczywiscie te swiece i kable :shock: bo nawet na n lub na p tez sa te objawy, ailnik nie faluje tylko kuleje , tak jak by przerywał

Jeśli na LPG jest gorzej to na 100% jest to coś na linii układ zapłonowy <--> skład mieszanki. Sprawdź kable, świece, kopułkę i palec. Jeśli nie to to może instalka źle wyregulowana albo na słabych podzespołach (wtryski).

Anonymous - 18-12-2011, 08:57

waldi-1 napisał/a:
, ailnik nie faluje tylko kuleje , tak jak by przerywał
witam
posprawdzaj wezyki gumowe w okolicach przepustnicy , mnie ostatnio w ciagu kilku dni tez tak jakby przerywal (ze trzy razy w ciagu tygodnia , w rozne dni ale zawsze pod swiatlami na rownej drodze i na biegu "D" ) myslalem ze to moze wina kiepskiego gazu lub zawalonego filterka ewentualnie kable/swiece
wkoncu zmobilizowalem sie i otworzylem maske i znalazlem przerwany wezyk o malym przekroju (po stronie pasazera) pojechalem do motoryzacyjnego kupilem zalozylem i narazie to sie nie powtorzylo :!: . skojarzylem to z peknietym wezykiem z przed okolo pol roku znalezionym przez przypadek jak zajrzalem pod maske przypomniec sobie jak wyglada silnik :lol: , ale wtedy nic sie nie dzialo jak byl przerwany(ten byl po stronie kierowcy)...

waldi-1 - 18-12-2011, 09:17

cuuube, zapewne chodzi ci o podcisnienia ? sa ok, ale instalka jest nowa i jeszcze nie ustawiana była, jak tylko dostane papiery od niej to dowiem sie co to tam jest załozone i bede wiedział gdzie ja ustawiac i jakim programem
polaff - 18-12-2011, 10:19

najrozsądniej to było by chyba wszystkie wężyki wymienić hurtowo.
waldi-1 - 18-12-2011, 10:50

wezyki sa ok, niewygladaja na stare i nie na sparciałe, ale jesli by to była wina wezyka od podcisnienia to tak samo by sie zachowywał na gazie jak i na benzynie
pompec - 31-01-2012, 00:04

a mnie nasunęło się takie pytanie... czy szybkość zmiany przełożenia (ja rozumiem przez to szybkość powrotu wskazówki obrotomierza na niższą wartość obrotów) w tym samym rodzaju skrzyni biegów tzn. INVECS II, jest zależna od stanu w jakim znajduje się skrzynia biegów, ewentualnie od stanu/parametrów oleju w tejże?