Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] FAQ Pompa wysokiego ciśnienia- pomiar ciśnien
Anonymous - 19-05-2014, 18:25
cherminator,
witam gdzie moge dokładnie dostać te filterki
[ Dodano: 19-05-2014, 18:30 ]
mam pytanie gdzie można dostac filterki do pompy wysokiego cisnienia carisma gdi
kamir - 19-05-2014, 19:23
Przemusław, ASO
Anonymous - 19-05-2014, 19:59
kamir,
byłem dzisiaj i twierdzą ze nic takiego niema wystepuja z całą pompom
[ Dodano: 19-05-2014, 22:47 ]
kamir,
Dzięki wielkie
zundapp - 08-07-2014, 07:15
Witam, mam (chyba) nietypowy problem z przedliftową Carismą GDI. Na luzie i w trakcie jazdy ciśnienie jest w zakresie 5-5,6MPa. Problemy zaczynają się po przejechaniu 12-15km, gdy ciśnienie spada niemal do zera, dopiero po przestaniu około godziny można ją ponowie odpalić. Pompka w baku pracuje, na ECU błąd 56. Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym przypadkiem?
predatorix - 22-01-2015, 14:34
Nowa pompa do Gala 2.4 GDI w ASO 5'923 zł. Również mam problem zamówiłem już filterki ale jak to nie pomoże to bede szukać jakiegoś magika od GDI żeby reanimował pompę.
peterson8514 - 10-06-2015, 17:26
Witam. Jak to mozliwe jaka wersja tego programu evoscan mecze sie z swoja carisma gdi i na razie tylko czytam posty. Wlasnie mnie interesuje cisnienie na pompie wc jak sie dzis dowiedzialem ile ona kosztuje to chyba pozostaje zadzwonic po autozlom. Pozdrawiam
Bartek - 10-06-2015, 17:56
Nie po autozłom, a na autozłom po silnik 6A13 - jak tu: http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=105
peterson8514 - 10-06-2015, 22:48
Witam. czy pomiar na czujniku wysokiego cisnienia jezeli u mnie jest 2,8 v na wolnych a na 3500 jest 3.2v prawdziwy co do sprawnosci pompy. Pozdrawiam.
fanatyku - 22-08-2015, 11:38
Wygląda na to, że ja także zaczynam swoją "przygodę" z pompą WC...
U mnie sytuacja wyglądała tak - auto przestało odpalać, okazało się że nie pracuje pompa w baku, została wymieniona na inną (używaną bo na nową dopiero czekam), przy okazji wymieniłem też świece na nowe NGK i tutaj dwa logi z Evoscana:
pierwsza jazda http://sendfile.pl/pobierz/467017---EOda.html nie działo się nic podejrzanego chociaż w logach widać, że ciśnienie na pompie skacze
druga jazda http://sendfile.pl/pobierz/467290---9kV2.html - i tutaj już masakra... po dodaniu gazu (do 3tyś obr) auto zaczyna szarpać, tracić moc, zapala się kontrolka CE i albo gaśnie albo nie da się po prostu dalej jechać. Wracając do domu miałem problem by wyjechać pod niewielkie wzniesienie.
Dzisiaj założę inną pompe paliwa do baku, wymienię też filtr paliwa (chociaż wymieniałem rok temu) i jeśli to nic nie da to pozostanie mi wymiana filterków w pompie WC, ewentualnie zabawa z regulatorem.
peterson8514 - 22-08-2015, 12:36
Witam. U mnie to się skończyło na wymianie pompy w baku, na forum proponowali przed regulacją regulatorem wyjać filterki z pompy wc być może są za pchane.
fanatyku - 22-08-2015, 13:18
Włożyłem właśnie inną pompę do baku i pojechałem po filtr paliwa ale niestety to samo. W jedną stronę dojechałem bez problemu (do 2,5tyś obrotów), w druga stronę już zaczynało szarpać, ciśnienie na pompie WC mocno spadało. Co jakiś czas gasiłem i zapalałem silnik na nowo (stojąc na światłach) i jakoś dojechałem. Bo jak raz szarpnie to później już tak zaczyna szarpać i rzucać autem, że nawet minimalne dodanie gazu kończy się postojem i ponownym odpalaniem.
MichciuGT - 22-08-2015, 23:38
dosyć dziwnie zachowuje się to ciśnienie, jak masz możliwość to sprawdź jakie napięcie jest mierząc przy baku zasilanie pompy, podczas tego spadku ciśnienia, jak będzie mocno spadało to może być nadal wina tej pompy, albo problem z elektryką, inny pomysł to jakieś paprochy dostały się w układ paliwowy i zatyka przepływ...,
odnośnie peterson8514, nie polecam nikomu wyjmowanie filtra na wejściu nie mając drugiego w zapasie, złożenie bez filterka = niszczenie pompy wc
fanatyku - 07-09-2015, 16:25
Z moimi problemami udało mi się jakoś uporać. Mam nadzieję, że nie tylko tymczasowo.
Tak czy siak będąc na szrocie udało mi się znaleźć Carisme 1.8 GDI. Wymontowałem z niej pompę WC, przepustnicę i jeszcze kilka innych "bajerów".
Planuję na tej "nowej" pompie trochę poeksperymentować a mianowicie wykonać jej regenerację w warunkach domowych... Oczywiście na pierwszych stronach tego tematu znalazłem linki do rosyjskich stronek więc mniej więcej wiem jak się do tego zabrać. Ale mimo wszystko zapytam czy ktoś kiedyś rozbierał pompę WC z Carismy 1.8 GDI na części pierwsze? Jakieś rady, uwagi, ostrzeżenia? Może ktoś już się podejmował takich zabaw i ułatwi mi pracę lub uchroni przed kolejnymi problemami
robo36 - 18-09-2015, 10:21
Mam Carismę 2001, 1.8GDI 122KM. Przeszukałem całe forum, ale takiego problemu jak w moim aucie nie znalazłem. Od jakiegoś czasu pali się kontrolka silnika co na komputerze pokazało błąd ciśnienia paliwa P0190. Po skasowaniu błędu, po jakimś czasie znowu się zapala. Po podłączeniu woltomierza pokazuje cały czas 4,59-4,61V. Napięcie przy kręceniu śrubą jest takie samo ale auto reaguje – dusi się przy dodaniu gazu a po wkręceniu na maksa gaśnie. Wczoraj wymontowałem pompę i wyjąłem cały regulator (była jedna mała ryska na tłoczku), wyczyściłem pastą polerską, filterek na dojściu paliwa usunąłem, wyczyściłem pompę, przy okazji przepustnicę, zamontowałem i dalej to samo. Śrubę regulacyjną ustawiłem tak, że się nie dusi, nie muli, ale po przegazowaniu czasami zgaśnie przy dużym obciążeniu prądowym, obroty ~700. Co o tym sądzicie? Gdzie leży błąd?
Qbadj - 23-11-2015, 20:43
Witam wszystkich
mam prośbę moze ktoś wrzucić zdjecie z pompą wysokiego ciśnienia
i opisać podpiecie wezy. Jeden z mechanikow twierdzi ze dwa weze sa podpiete odwrotnie ale na obu podpieciach pompadziala. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie pompa dziala prawidlowo przez jakiws 7 km pozniej zanika napiecie i spada ciśnienie co moze byc powodem tego lub jak mozna to naprawic? pompa wymieniona na nowa z innej carismy.
|
|
|