[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Zmiana felg z 16-stek na 18-stki i większe...
.swat. - 30-06-2014, 17:01
Mam pytanie do osób, które zmieniły na 18-stki. Czy jednocześnie zmieniliście hamulce na większe? Czy ci którzy pozostali przy fabrycznych odczuli zmniejszoną moc hamowania? Pytam się, ponieważ gdy byłem w ASO to, zdecydowanie odradzano mi zmianę na większe felgi i koła, z uwagi na pewne problemy ze sprawnością hamowania.
bart210 - 30-06-2014, 18:06
Nie zauważyłem, żeby droga hamowania się wydłużyła. Na ostatnim przeglądzie w ASO nikt mi nie zwracał uwagi, że mogą wystąpić jakieś problemy, raczej mówili, że autko bardzo fajnie się prezentuje na większych kołach.
krzychu - 30-06-2014, 19:14
.swat. napisał/a: | Pytam się, ponieważ gdy byłem w ASO to, zdecydowanie odradzano mi zmianę na większe felgi i koła, z uwagi na pewne problemy ze sprawnością hamowania. |
Powiedz Panom, żeby brali połowę dawki leków.
Przecież obwód koła jest taki sam! Więc jakie problemy?
Ale sam pomysł zmiany hamulców ciekawy, tylko że jedyne sensownie dostępne hamulce pochodzą z Outlandera ewentualnie ASX-a, a oba można zakładać przy 16 calach.
.swat. - 30-06-2014, 20:59
krzychu napisał/a: | .swat. napisał/a: | Pytam się, ponieważ gdy byłem w ASO to, zdecydowanie odradzano mi zmianę na większe felgi i koła, z uwagi na pewne problemy ze sprawnością hamowania. |
Powiedz Panom, żeby brali połowę dawki leków.
Przecież obwód koła jest taki sam! Więc jakie problemy? | Spokojnie, nie wysyłajmy od razu ludzi do psychiatrów
A czy felgi 18-stki i opony nie ważą więcej niż 16-stki i nie wymagają większej siły do wyhamowania?
Dlaczego do większych profili fabrycznie stosuje się większe i masywniejsze hamulce?
tyku - 01-07-2014, 10:51
Sześć sezonów (3 lata) zmieniam 16" na 18" i nie widzę problemów z hamowaniem, ale na pewno jest różnica bo na 18" szersze opony,a co za tym idzie lepsza przyczepność - hamowanie lepsze. Reszta to zależy od wielu czynników np: atmosferycznych, od jakości opon, a najważniejsze to sprawność i jakość układu hamulcowego. Wcale nie trzeba robić zabiegu zmiany tarcz na większe, aby być zadowolonym z hamulców. Kupujemy porządny zestaw tarcz i klocków na przód.
krzychu - 01-07-2014, 10:59
.swat. napisał/a: |
Dlaczego do większych profili fabrycznie stosuje się większe i masywniejsze hamulce? |
Może do mniejszego profilu? A czemu fabrycznie niektóre firmy czasem stosują różne hamulce? Bo po pierwsze te większe mogą to mniejszych felg nie wejść, a po drugie pewnie są tańsze. Więc moim zdaniem tania wersja - małe felgi, małe hamulce. Droższa wersja - ładne duże felgi, mocniejszy silnik no to hamulce też muszą i mogą (zmieszczą się) być większe .
Nie wiem ile ważą felgi + opony w 16 i 18 calach (zależy od jakości felg i opon niekoniecznie większe muszą być cięższe). Do tego nawet jakby były trochę cięższe to wiele to nie zmienia. Szersza opona (standardowo 215 zamiast 205) może i coś tam zmienia, w sensie mniej będzie pracowała opona więcej tarcza, ale są to pomijalne wielkości....
A lepsze za to będzie odprowadzanie ciepła przy większej feldze....
Ogólnie popieram wymianę hamulców na większe... Ale to, że większa felga obciąża bardziej hamulce to dobra akcja. Nawet jakby założyć większą średnicę koła to rzadziej by dochodziło do zatrzymania koła i ingerencji ABS-u, ale droga hamowania nie powinno być wydłużona. W końcu fizyka nie kłamie.
.swat. - 01-07-2014, 11:09
@tyku wiem że zakupiłeś niezły zestaw hamujący
Jednak napisz czy przed jego zmianą, gdy jeździłeś jeszcze na fabrycznym, nie było jakiś problemów? Pamiętam jak wiele lat temu zmieniłem w Peugeocie 106 fabryczne opony, 13 calowe (145/70/13) na 185/60/14 -to co by nie gadać skuteczność hamowania uległa pogorszeniu, szczególnie przy większych prędkościach. Pomimo poprawy wyglądu auta koleiny łapałem jak szalony a z hamowaniem trzeba było naprawdę uważać.
Mnie poradzono, że przy 18-stkach w Miśkach obowiązkowo trzeba byłoby zamontować większe tarcze. W przypadku jakiejś kolizji, wypadku (tfu,tfu) ubezpieczyciel mógłby odmówić wypłaty ubezpieczenia. I to nie z powodu zmiany na 18-stki, bo to jest dopuszczalne w homologacji, a właśnie niedostosowania hamulców.
tyku - 01-07-2014, 11:24
.swat. napisał/a: | Jednak napisz czy przed jego zmianą, gdy jeździłeś jeszcze na fabrycznym, nie było jakiś problemów? | - Problemów nie było, ale ja nie byłem zadowolony z seryjnych tarcz i klocków. Parę razy musiałem jechać prosto, a miałem skręcić w prawo.
Po zmianie na lepsze tarcze(taki sam rozmiar - cena około 1500 zł na przód), jestem naprawdę zadowolony z układu hamulcowego. Wiem, że da się wymienić na większe, ale czy za taką cenę i do takiego samochodu Co, kto lubi.
Nasze lancery mają przyzwolenie na felgi 18", przecież były sprzedawane z takimi i nie sądzę, aby wersja intense miała większe tarcze. Różnice były tylko w zawieszeniu.
.swat. napisał/a: | W przypadku jakiejś kolizji, wypadku (tfu,tfu) ubezpieczyciel mógłby odmówić wypłaty ubezpieczenia. | - Z tym to różnie bywa, ale pierwsze to pewnie sprawdzą stan ogumienia, a nie wielkość felgi i wymiary tarczy.
krzychu - 01-07-2014, 12:46
.swat. napisał/a: | Mnie poradzono, że przy 18-stkach w Miśkach obowiązkowo trzeba byłoby zamontować większe tarcze. W przypadku jakiejś kolizji, wypadku (tfu,tfu) ubezpieczyciel mógłby odmówić wypłaty ubezpieczenia. I to nie z powodu zmiany na 18-stki, bo to jest dopuszczalne w homologacji, a właśnie niedostosowania hamulców. |
Fantaści jacyś. Przecież fabryczny Lancer na 18' ma identyczne hamulce!!!
cwaniak - 01-07-2014, 13:48
Haha dobre ubezpieczyciel nie wypłaci:-). A jak ja mam fabrycznie wypuszczonego na 18-stkach to tez mi nie wyplaci??? Ludzie zastanówcie sie czasem co piszecie
mjsystem - 01-07-2014, 14:34
.swat. napisał/a: |
A czy felgi 18-stki i opony nie ważą więcej niż 16-stki i nie wymagają większej siły do wyhamowania? |
krzychu napisał/a: | Fantaści jacyś. Przecież fabryczny Lancer na 18' ma identyczne hamulce!!! |
Dokładnie
Ważne jest ET i dopuszczalna szerokość opony.
.swat. - 07-07-2014, 12:32
cwaniak napisał/a: | Haha dobre ubezpieczyciel nie wypłaci:-). A jak ja mam fabrycznie wypuszczonego na 18-stkach to tez mi nie wyplaci??? Ludzie zastanówcie sie czasem co piszecie | No przecież napisałem, że tu nie chodzi o 18-stki, a zbyt małe hamulce do takich felg. Poza tym to nie my wymyślamy takie cuda wianki a raczej ubezpieczyciele, aby nas na czymkolwiek wykiwać
tyku - 07-07-2014, 13:02
cwaniak, cwaniak napisał/a: | ja mam fabrycznie wypuszczonego na 18-stkach | - Jaki masz rozmiar tarcz z przodu
cwaniak - 07-07-2014, 16:14
tyku napisał/a: | cwaniak, cwaniak napisał/a: | ja mam fabrycznie wypuszczonego na 18-stkach | - Jaki masz rozmiar tarcz z przodu |
Na oko mierzone, to coś miedzy 275-280mm
tyku - 07-07-2014, 16:53
cwaniak napisał/a: | to coś miedzy 275-280mm | - Czyli standard 276mm.
.swat. napisał/a: | a zbyt małe hamulce do takich felg | - Fabryka uznała, że rozmiar tarcz jest wystarczający do 16" i do 18" felg (my użytkownicy wiemy, że są zbyt małe), ale po co .swat., mieszasz do tego ubezpieczyciela Wymieniaj śmiało na 18" felgi, jak Ci ubezpieczyciel coś zakwestionuje to go wyślij do mnie
|
|
|