To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu. Krok po kroku :-)

gulgulq - 12-07-2018, 21:58

pamar napisał/a:
Pianka nie jest wodoszczelna :(
Ja bym to zrobił wodoszczelnym elastycznym Ceresitem CE40, możesz dobrać kolor i uzupełnić szczeliny nawet do 1,5cm (dane techniczne mówią, że do 0,8cm) wiem, bo mam to na zewnętrznych schodach i nie raz stosowałem z powodzeniem u klientów. Jeśli nie koniecznie jest dobieranie kolorów, to bezbarwny polimer zewnętrzny DenBraven.
A swoją drogą, masz za mało wypuszczone parapety! :( Minimum to 4cm, inaczej będzie woda zaciekać i brudzić ścianę.

Mi przyszło do głowy wyciąć ze ściany około 0.5-1 cm styropianu co jest nierówny przy oknie, zapiankować, przyciąć piankę na równo, zagruntować stary tynk, poźniej zaciągnąć cała szpaletę od nowa klejem/masą, położyć nowy baranek i pomalować pod kolor

kwestia czy to fachowo będzie :) ?

jest tyko jeden parapet wystający około 0.5-1 cm od kamienia - ale on jest od strony wschodniej wiec u mnie praktycznie stamtąd nigdy nie zacina deszczem, u góry jest okap od dachu więc praktycznie cały czas sucho

Golotheman - 08-08-2018, 08:05

Każdy, kto racjonalnie chce wykonać dom ( a co tanie, to drogie ), to będzie chciał wykonać pewne sprawy z lepszych materiałów niż najtańsze. I wtedy zaczynają się schody. Wiem jak robiłem wykończenie swojego - niby 97m2 użytkowej, ale wyszło 220tys łącznie z kuchnią itp. A zakładałem 70... Dlatego rej, warto mieć plan B, jeśli dojdą wydatki, których naprawdę nie możesz uniknąć.
pamar - 08-08-2018, 08:39

igorek napisał/a:
edit/

Wygląda na to, że powinienem sporo podnieść ceny i to zarówno za towar jak i za usługi ;)

Krzyzak - 22-10-2018, 10:32

A to była ściana szczytowa? - bo to one są najbardziej narażone na zawalenie od wiatru.
Wg mnie do sprawdzenia jest sam projekt bo może ktoś źle coś policzył...

gulgulq - 22-10-2018, 13:46

Krzyzak napisał/a:
A to była ściana szczytowa? - bo to one są najbardziej narażone na zawalenie od wiatru.
Wg mnie do sprawdzenia jest sam projekt bo może ktoś źle coś policzył...

Obstawiał bym też wykonawstwo po taniości, czyli projekt mówi o ścianie grubej na 350 a postawili z pianiaka na 100 :)