To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Zimowe oponki

lexus - 22-11-2010, 22:53

A taka jest różnica w wyglądzie na osiemnastkach i szestnastkach no coment, a w zasadzie..czekam już na wiosnę :rolleyes: http://yfrog.com/jjpicture316j http://yfrog.com/9fpicture317zj
bonito - 22-11-2010, 23:00

Jeżeli mogę coś wtrącić, to mając wybór chyba lepiej jeździć na 18stkach...
Lepsza przyczepność, prowadzenie, droga hamowania, no i przy okazji trochę większy komfort niż na letnich w tym samym rozmiarze (miękka guma + wysoki profil). Raz przejechałem się u dealera Outlanderem na 16stkach i dla mnie była to kolosalna różnica na minus.
Jedyny problem to cena, która przy wyższych rozmiarach jest naprawdę słona...
bonito

andrzejGb - 23-11-2010, 09:29

Mam problem nie mozna zdobyć ani Dunlop ani Nokian mają tylko Pirelli Scorpion Ice 215/70R16 100 T RBL co sadzicie o tych oponkach???
mitsu00 - 23-11-2010, 09:42

bonito napisał/a:
Raz przejechałem się u dealera Outlanderem na 16stkach i dla mnie była to kolosalna różnica na minus.

Tak sobie czytam te wasze wypowiedzi jak psioczycie na 16'' i nic tylko sie uśmiecham :D Prawie 20 lat przejeździlem zimą na oponkach tego rozmiaru w Skandynawii, gdzie zimy sa ciut surowsze niż w Polandii ( no może za wyjątkiem tych 2 ostatnich), i powiem tak: zimowe opony 16'' niemal zawsze wygrywały w testach motoryzacyjnych na tle 17-18-ek. O czym wy tu gadacie że zsuwają się z felgi czy inne tam blablabla....? Moje 16'' Dunlopy GrandTreki SJ6, czy tez inne dobrej jakości oponki, spełniaja swoja funkcje wyśmienicie zimą. Moge nimi śmało podjeżdżać pod wysokie krawężniki, czy bez obawy zaliczyć mniejsze dziurska w asfalcie. Jeśli jednak co poniektórzy zapominają że zimą powinno jeździć sie ciut wolniej, z większą wyobraźnią i przewidywalnością, to nawet jak założą najlepsze opony z półcentymetrowymi kolcami, to i tak wpadną w poślizg, czy wylecą z drogi. Podstawa zimą to ostrożność, większa wyobraźnia dla ewentualnej nieprzewidywalności w zachowaniu auta na drodze (nagłe zmiany przyczepności przy wjechaniu z asfaltu na lód/śnieg czy odwrotnie) i tolerancja dla innych .... :twisted:

Anonymous - 23-11-2010, 10:17
Temat postu: opony
mam te same ziomowe oponki (pirelli scorpion) i sa ok. Na forum spotkałem się z opinią ze głośne ale według mnie nie ma żadnej różnicy między letnimi 18" tylko komfort jazdy po naszych dziurawych drogach się poprawił.
-WALDOR- - 23-11-2010, 11:17

andrzejGb napisał/a:
Mam problem nie mozna zdobyć ani Dunlop ani Nokian mają tylko Pirelli Scorpion Ice 215/70R16 100 T RBL co sadzicie o tych oponkach???

Dunlopów 3D rzeczywiście nigdzie nie ma, ale Nokiany są(a przynajmniej były do zeszlego piatku)choć rozrzut w cenie waha się nawet do 100 zł/szt.
Co do Pirelli Scorpionów Ice miałem od nowości i zdarłem do "drutów"( w jeepie grandzie 17"
) po tym jak po nich się przesiadłem na Dunlopy Grandtreki SJ6 uznaje je(Pirelli) za co najwyżej dostateczne. Głośne, choć to rzecz gustu i średnie w prowadzeniu na czarnym śliskim(parę razy mimo 4x4 tył mi zatańczył na zakrętach), w terenie ujdą.Po jeździe Dunlopami Sj6 na śnieg kopny innych nie kupie, a na asfalt nie polecam(Ice-ów) bo powyżej 120-130 wyje tak strasznie ze po 200 km w uszach piszczy.
Co do 16" prowadzi się na nich fura jak po sznurku,żadnego bujania czy zdejmowania kapci(wygląd w zimie ma znaczenie drugorzedne a do tego komplet kół z nokianami 16" kosztuje 720zł/koło a opona 222/55/18 ok 900zł/szt).
Nokiany na czarnym, błocie i wodzie ida jak w masło i do tego cichutkie ...w śniegu zobaczymy.

mitsu00 - 23-11-2010, 11:31

-WALDOR- napisał/a:
Po jeździe Dunlopami Sj6 na śnieg kopny innych nie kupie, a na asfalt nie polecam(Ice-ów) bo powyżej 120-130 wyje tak strasznie ze po 200 km w uszach piszczy.
Co do 16" prowadzi się na nich fura jak po sznurku,żadnego bujania czy zdejmowania kapci(wygląd w zimie ma znaczenie drugorzedne a do tego komplet kół z nokianami 16" kosztuje 720zł/koło a opona 222/55/18 ok 900zł/szt).

Jeżdżę na tych Dunlopach juz 3-ci sezon i kocham je za trakcję na śniegu, błocie pośniegwym. W górach auto idzie jak ratrak, podczas gdy inni na lańcuchach ledwo się telepią :D Na asfalcie zgadzam się w 100% ze są ciut glośne, ale to wina dosyć wysokiego klocka w bieżniku. Tak więc jeśli ktoś głównie zimą jeździ po suchym, polecałbym inną cichszą oponę.

-WALDOR- - 23-11-2010, 11:35

mitsu00 napisał/a:
-WALDOR- napisał/a:
Po jeździe Dunlopami Sj6 na śnieg kopny innych nie kupie, a na asfalt nie polecam(Ice-ów) bo powyżej 120-130 wyje tak strasznie ze po 200 km w uszach piszczy.

Jeżdżę na tych Dunlopach juz 3-ci sezon i kocham je za trakcję na śniegu, błocie pośniegwym. W górach auto idzie jak ratrak, podczas gdy inni na lańcuchach ledwo się telepią :D Na asfalcie zgadzam się w 100% ze są ciut glośne, ale to wina dosyć wysokiego klocka w bieżniku. Tak więc jeśli ktoś głównie zimą jeździ po suchym, polecałbym inną cichszą oponę.

W 100% potwierdzam, na głęboki śnieg, teren, błoto szutrowe tylko Dunlopy Sj6 nie ma lepszych...3 sezony nimi ganiałem... :D

mitsu00 - 23-11-2010, 11:41

-WALDOR- napisał/a:
W 100% potwierdzam, na głęboki śnieg, teren, błoto szutrowe tylko Dunlopy Sj6 nie ma lepszych...3 sezony nimi ganiałem...

Za każdym razemjak przesiadam się do Corolli kobity z nowkami GoodYerami UG7, to wydaje mi się że bieznika juz nie ma, bo na ledwie górce autko się ślizga :twisted: Za bardzo czlowiek się przyzwyczaja do dobrej trakcji zima jeżdżąc misiowozem :mrgreen:

andrzejGb - 23-11-2010, 12:23

WALDOR
Dunlopów 3D rzeczywiście nigdzie nie ma, ale Nokiany są(a przynajmniej były do zeszlego piatku)

prosze o telefon lub firme gzie można dostać

aYokohama Geolander GO71 ????

-WALDOR- - 23-11-2010, 14:59

andrzejGb napisał/a:
WALDOR
Dunlopów 3D rzeczywiście nigdzie nie ma, ale Nokiany są(a przynajmniej były do zeszlego piatku)

prosze o telefon lub firme gzie można dostać

aYokohama Geolander GO71 ????

namiary sklepu gdzie kupowałem wysłałem Tobie na priv.

ramzesw11 - 23-11-2010, 15:34

......a ja zakupiłem właśnie opony contiCrossContact Winter + alufelgi AEZ Wave , jak pojeżdzę trochę to coś napiszę na temat tych opon.

Pozdrawiam

andrzejGb - 23-11-2010, 23:52

dzięki WALDOR za info ,motostrada sprawdzona brak drugi namiar sprawdzam
czy można założyć 215/65/16 102H XL zamiast 215/70/16????
bo takie są dostepne

sylb - 24-11-2010, 01:08

Tu masz kalkulator
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

pozastanawiaj się raczej nad 225/65/16, o ile takie rozmiary są dostepne.

Dario_W - 26-11-2010, 22:46

a ja kupiłem dzisiaj Vredestein Wintrac Nextreme 225/60 R18 za 700 zł sztuka. Na razie niewiele mogę powiedzieć, bo zrobiłem 30 km. Nieco mniej czuć dziury i słychać lekki szum od kół. Zobaczymy jak będzie na śniegu...