[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wyciszenie Lancera
tyku - 17-02-2016, 11:03
wacky007 napisał/a: | Ja wyciszyłem całą kabinę bez dachu w bariera dzwieku i jestem mega zadowolony. | Jakie koszty takiej operacji
Golotheman napisał/a: | czyli wychodzi na to, że jak nie wyciszysz podłogi, sufitu, nadkoli, drzwi i grodzi, to nie ma co się za to brać. | Dokładnie.
Dużo daje wyciszenie przednich nadkoli. W moim przypadku polegało na wyklejeniu całej przestrzeni matami GMS (kilka warstw, jedna na drugą przyklejana).
Nie naklejałem na sam plastik ochronny nadkola, jak to jest pokazane u kolegów ze wschodu(to usztywni tylko plastik, który i tak nie jest w stanie zniwelować odgłosów przenoszonych do kabiny):
Na zdjęciach nie widać, ale naklejałem maty na blachę całego błotnika od wewnątrz i zaklejałem wolną przestrzeń od drzwi po komorę silnika.
Narzędzia z jakich korzystałem:
wacky007 - 17-02-2016, 19:36
Koszty nie są małe. Dodatkowo usługa była wykonana ekspresowo i niezapowiedzianie (krótki pobyt w Polsce).
Koszt całości - 7,000 PLN
Jakość wykonania - perfekcyjna (auto jakby nie było rozbierane).
Bariera Dźwięku została mi polecona przez ASO, i jestem mega zadowolony.
Firma ma autoryzacje na wyciszanie aut salonowych Mitsubishi i Hyundai. Najważniejsze jest to, że dokładnie wiedzą jak rozbierać Lancera i jak go złożyć żeby nie było różnicy przed czy po.
Od wyciszania minęło prawie 6 miesięcy i nic nie skrzypi, nic nie piszczy... więc polecam
marcink - 18-02-2016, 13:06
wacky007, jaki był łączny czas realizacji?
tyku - 18-02-2016, 15:02
wacky007 napisał/a: | Ja wyciszyłem całą kabinę bez dachu | Co to znaczy całą kabinę Podłoga wyciszona, tylna kanapa, tylne nadkola, bagażnik, słupki środkowe między drzwiami, klapa bagażnika, drzwi przód i tył, wyciszenie grodzi od strony kabiny, uszczelki drzwi
[ Dodano: 18-02-2016, 15:04 ]
wacky007 napisał/a: | Koszt całości - 7,000 PLN | Czy wiesz ile zapłaciłeś za materiały, a ile za robociznę
[ Dodano: 18-02-2016, 15:07 ]
Czy dostałeś dokumentację w postaci zdjęć z procesu wyciszania, wygłuszenia samochodu
po.miras - 21-02-2016, 23:43
tyku napisał/a: | Co to znaczy całą kabinę Podłoga wyciszona, tylna kanapa, tylne nadkola, bagażnik, słupki środkowe między drzwiami, klapa bagażnika, drzwi przód i tył, wyciszenie grodzi od strony kabiny, uszczelki drzwi |
Jak można wyciszyć uszczelki drzwi
tyku - 22-02-2016, 00:27
Cytat: | 18. Wyciszenie uszczelek drzwi, uszlachetnienie ich izolacji akustycznej
Możliwe jest także wygłuszenie uszczelek drzwi w samochodzie, co znacząco poprawia izolacyjność akustyczną. Jeżeli podczas pokonywania trasy z wyższą prędkością lub podczas większego wiatru słyszysz przedostający się przez uszczelki drzwi hałas, oznacza to prawdopodobnie, że możemy popracować także nad uszczelkami drzwiowymi w twoim samochodzie.
Czas trwania operacji (cały komplet) to ok. 6-14 godzin. Koszt 350-750 zł/jedne drzwi.
18a. Wyciszenie uszczelek drzwi przeznaczone dla aut francuskich
Pakiety przeznaczone dla aut takich jak Citroen, Peugeot, ale także Nissan, Ford. Nie tylko przy większych prędkościach, ale już przy niewielkich prędkościach zauważysz różnicę. Kto by pomyślał, że to takie proste – niby małą zmianą uzyskujemy genialny efekt.
18b. Wyciszenie uszczelek drzwi przeznaczone dla aut niemieckich
Pakiety przeznaczone dla aut takich jak te z grupy VAG: Volkswagen, Skoda, Audi, oraz Mercedes, BMW, Porsche. Standard wykonania niemieckich aut czyni ich elementy nadwozia bardziej masywnymi niż typowe. Nie zmienia to jednak faktu, że wyciszenie uszczelek w tych autach jest jak diament w koronie – czyni je jeszcze bardziej szlachetnymi.
18c. Wyciszenie uszczelek drzwi przeznaczone dla aut japońskich
Pakiety przeznaczone dla aut takich jak Mazda, Toyota, Subaru, Suzuki, Mitsubishi, Lexus – w tych pojazdach wyciszenie uszczelek zmieni całkiem sporo dzięki zastosowanym materiałom, idealnie pasującym do fabrycznego wykonania uszczelek. Wyciszenie podniesie także ich trwałość, ale przede wszystkim niewielkim kosztem zamieni te samochody w zupełnie, o wiele bardziej przyjemniejsze w odbiorze.
18d. Wyciszenie uszczelek drzwi przeznaczone dla pozostałych samochodów
Możliwe jest także wyciszenie uszczelek drzwiowych dla pozostałych, nie wymienionych tutaj marek samochodów (jak Infiniti czy koreańskie Kia, Hyundai, czy włoskie jak Fiat, Alfa Romeo, Lancia), z pewnością dobierzemy idealne rozwiązanie. Rozmowy wewnątrz, nie tylko przy większych prędkościach, ba – same zamykanie się drzwi przyniesie zaskakująco nowy odbiór auta |
Źródło: http://www.sztukawyciszania.pl/oferta/
Golotheman - 22-02-2016, 06:36
Kompleksowe wyciszenie lancera wg tego, co pisze Tyku, spowoduje "spasienie" miśka spokojnie o 100kg... chyba już wolę w hałasie jeździć lżejszym autem ;p jakby doszła mi butla z gazem to miałbym już ponad 1500 kg :/
"EVO byłem, ale utyłem..."
Riva - 11-04-2016, 14:42 Temat postu: Reanimacja podsufitki Panowie zabieram się za wygłuszenie dachu. Przy okazji chcę reanimować podsufitkę w swoim SB. Kupno nowej prawdopodobnie niewiele lepszej mija się chyba z celem.
Wykombinowałem że dam swoją starą w ręce tapicera - oklejenie.
Czy ktoś robił coś takiego . Jaki zakład tapicerski możecie polecić z okolic Bielska, Żywca, Krakowa.
Pozdrawiam.
lobuzek - 17-07-2016, 20:26
Wczoraj dodatkowo poprawiłem wyciszenie Lancera. Po wyciszeniu drzwi przy okazji sprzętu audio nie dawał mi spokoju bagażnik. Z tyłu było wyraźnie głośniej niż z przodu, w sumie w sedanie cały czas mamy z tyłu kawał pudła rezonansowego. Po zdemontowaniu wykładziny bagażnika udało się wyciszyć cały bagażnik i efekt jest naprawdę fajny. Maty Stp Gold zrobiły robotę. Efekt jest znacznie lepszy niż po wyciszeniu drzwi. Teraz chyba najbardziej daje w kość hałas przedostający się przez przegrodę czołową.
.swat. - 23-07-2016, 17:24
Golotheman napisał/a: | Kompleksowe wyciszenie lancera wg tego, co pisze Tyku, spowoduje "spasienie" miśka spokojnie o 100kg... | Cenna uwaga. Po wyciszeniu drzwi przednich matami i po zamontowaniu nowych głośników przybyło chyba z kilkanaście kilogramów. Nie wiem jak inni koledzy po takim montażu, ale ja odczułem to na właściwościach jezdnych, po prostu przesunął się środek ciężkości na przód i miałem wrażenie, że auto trochę trudniej się prowadzi. Po jakimś czasie przyzwyczaiłem się, ale na początku jeździł jakby inaczej.
cypo - 13-08-2016, 18:30
marcink napisał/a: | Ja mam dylemat czy zlecać to w aso które mi niczego nie połamie |
Trochę odgrzebię temat, ale nie mogłem się powstrzymać... Moje auto było w ASO, gdzie były malowane drzwi. Po pewnym czasie wziąłem się za wygłuszanie drzwi, więc musiałem pościągać z nich tapicerkę. Okazało się, że kilka zaczepów zostało ułamanych oraz brakowało kilku śrubek! Wiem, że to nie ja ułamałem te zaczepy, bo widać było nieudolne próby sklejenia ich jakimś czarnym klejem (który kompletnie nie spełniał swojej roli).
Inna historia - mój ojciec zlecił w ASO Hondy montaż kamerki cofania (i czegoś tam jeszcze, nie pamiętam), wymagało to zdjęcia tapicerki w bagażniku. Po powrocie z ASO tapicerka nie była dokładnie przymocowana i też jeden zaczep został urwany.
Więc jak dla mnie to ASO absolutnie nie oznacza fachowo wykonanej roboty, przynajmniej nie każde ASO.
Newion - 18-08-2016, 11:40
RalfPi napisał/a: | za wygłuszenie się płaci dość słono.
|
Oczywiście, że za komfort się płaci.
Ja zainwestowałem w kompleksowe wygłuszenie i nie dostrzegam spadku innych parametrów (pewnie na pomiarach by wyszło).
Pozdrawiam.
lisu - 18-08-2016, 22:49
ASO jest dobre tylko do podbijania książeczki serwisowej.
Mały tip do wygłuszenia Lancera: jeśli jeździcie 1.6 i w okolicach 3500-4000obr/min macie wrażenie że Lancer zaraz się rozleci to mi pomogło naklejenie maty alubutylowej na kabine(od zewnątrz) pod osłonami termicznymi kolektora wydechowego. Z głośnością przy prędkości 130-140km/h nadal jest tak sobie, ale nie ma już tego rezonansu od którego bolała głowa.
Mitsu_Gawlo - 22-08-2016, 09:36
RalfPi napisał/a: |
za wygłuszenie się płaci dość słono.
|
OK, Tylko mi nie chodzi o ekstremalne wygłuszenie. To nie ta klasa samochodów i nie ta cena. Zresztą lubię słyszeć silnik. O 3dB niżej byłoby już ok. Większość samochodów daje radę zejść poniżej 69dB. Tutaj mamy około 72dB.
Myślę o dodaniu kilku mat w newralgicznych punktach.
lobuzek napisał/a: | Albo trzeba go wygłuszyć. W moim przypadku wygłuszenie drzwi przy modyfikacji audio i ostatnio bagażnika dało zaskakująco pozytywny efekt. |
Czy na takie wygłuszanie potrzeba > 40kg mat?
multikos - 22-08-2016, 10:03
3 db to jakby nie patrzeć dwa razy ciszej
|
|
|