[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA
Karwoś - 17-07-2012, 17:31
To trzeba wziaźć kogos z serwisu na przejażdzkę aż zacznie stukać i jak to uslyszy to niech robią aż zrobią. A tak gwarancja sie skończy i bedzie reka w nocniku.
A jak to wszystko czytam to jednak wole mieć samochód sprowadzony z usa - każdy jaki mialem - w zasadzie 0 problemów jakichkolwiek. Teraz matka ma forda escape hybrid 2009 przebie 130 000km - dziala jak nowy - zero pisków skrzypień czy czegokolwiek . Chyba producenci za bardzo nie liczą sie z polską klientelą.
BARTIG - 17-07-2012, 19:28
Cytat: | Chyba producenci za bardzo nie liczą sie z polską klientelą. |
Raczej wiedzą jak "mądrzy" są amerykanie i robią dla nich bardziej wytrzymałe samochody
Zobaczymy co będzie z moim
Karwoś - 17-07-2012, 20:26
wydaje mi sie ze tam jest za duza konkurencja - samochód kosztuje miedzy 17 a 30 tys - za 30 tys to mozna miec EVO full wypas - a zarabiaja to w 3 miesiace - polsce zeby 200 tys na evo zarobis to jednaak troche czasu zchodzi:) tam jak sie cos nie podoba to dowidzenia i nastepny.
MrPawel - 13-01-2014, 11:14 Temat postu: "Krzywa" kierownica Mam taki dziwny problem z zakupionym niedawno Mitsubishi Lancerem z 2010 roku 1.8 benzyna.
Problem polega na przekrzywionej delikatnie w prawo kierownicy w stosunku do kierunku jazdy. Inaczej mówiąc aby jechać idealnie prosto trzeba kierownicę ustawić odrobinę na prawo.
Przy małych prędkościach jest to temat mało problematyczny, natomiast przy wyjechaniu na autostradę czuje się spory dyskomfort.
Dodam jeszcze, że nie diagnozowałem tematu w stacjach serwisowych.
Czy ktoś z Was miał podobny problem? Od czego zacząć?
Greku1410 - 13-01-2014, 11:23
Też tak mam i uwierz mi da się przyzwyczaić, a że nie ma to wpływu na właściwości jezdne to nic z tym nie robiłem
MrPawel - 13-01-2014, 11:31
dziękuje za odpowiedź, dziś/jutro spróbuje zamienić opony, choć istnieje duże prawdopodobieństwo że to nie jest przyczyną
Dam znać o postępach w likwidacji tej niedogodności.
a tak BTW, czy ktoś z Was może polecić dobre ASO w Warszawie?
April77 - 13-01-2014, 11:38
Trochę to dziwne. Po zrobieniu zbieżności powinna być idealnie prosto
MrPawel - 13-01-2014, 11:45
Wydaje mi się, że zbieżność to proces ustawiania wszystkich kół względem siebie. Nie mam pewności czy podczas robienia zbieżności ustawia się parametr kierownica-koła.
Przyznam szczerze, że nawet nie wiem czy jest możliwość regulacji kąta skrętu kierownicy w stosunku do kół
April77 - 13-01-2014, 12:03
Miałem tak samo w CC i Punto. Po naprawach w zawieszeniu miałem skrzywioną kierownicę. Po zrobieniu zbieżności/geometrii były idealnie wyprostowane. Oczywiście mogę się mylić bo nie jestem mechanikiem tylko opisuje swoją sytuację.
Uwex - 13-01-2014, 12:16
Prawdopodobnie wina mechanika- przy ustawianiu zbieżności poszedł na łatwiznę i poregulował z jednej strony (więc kierownica się lekko obróciła), a powinno się to tak zrobić, żeby została idealnie na wprost. Ja bym zareklamował zaraz po odebraniu auta.
Janek_W - 13-01-2014, 12:23
Cytat: | Przyznam szczerze, że nawet nie wiem czy jest możliwość regulacji kąta skrętu kierownicy w stosunku do kół |
Jak najbardziej jest - i po prawidłowo zrobionej geometrii kierownica musi być prosto, tak jak pisał April77.
Greku1410 napisał/a: | a że nie ma to wpływu na właściwości jezdne to nic z tym nie robiłem |
To czy ma wpływ, czy nie ma zależy od tego co jest przyczyną takiego staniu rzeczy... Żebyś potem nie był zdziwiony, że któraś opona się szybciej zużyła
mawi - 13-01-2014, 12:37
Należy zacząć od sprawdzenia i ewentualnie ustawienia zbieżności- być może auto miało wymienianą np. końcówkę drążka kierowniczego z jednej strony i nie została po tym ustawiona geometria. Mechanik mógł wprawdzie wkręcając utrafić w prawidłową wartośc zbieżności ale przestawiła się kierownica . Aby moc w pełni cieszyć się jazdą i nie obawiąć się o zużycie opn trzeba oddać auto do ustawienia geometrii. Po prawidłowo przeprowadzonej regulacji koło kierownicy będzie ustawione do jazdy na wprost a jadąc na prostym odcinku samochód nie powinien "ściągać" w żadną stronę jak również po wyjściu z zakrętu kierownica powinna samoczynnie powracać do jazdy na wprost.
Zawsze przed regulacją geometrii powinno się sprawdzić cisnienie w ogumieniu oraz stan zawieszenia, jeżeli występuje jakikolwiek luz w układzie kierowniczym lub zawieszeniu regulacji nie powino się przeprowadzać - każdy szanujący się warsztat lub diagnosta tak robi .
tyku - 13-01-2014, 13:09
MrPawel, Jeżeli technicznie jest wszystko dobrze, to może ktoś ściągał kierownicę i źle założył. Miałem ściąganą kierownicę (trzeba zaznaczyć pisakiem jak się ściąga, aby założyć ją z powrotem poprawnie).
MrPawel - 13-01-2014, 13:19
Dziękuje Wam serdecznie za wszelkie rady. Sprawdzę jeszcze czy zamiana kół coś zmieni bo ten proces jest prosty i mało kosztowny.
Pojadę oczywiście też do ASO i tutaj prośba o polecenie jakiegoś konkretnego w Warszawie.
Poinformuje oczywiście o przyczynie i sposobie rozwiązania takiego problemu.
mkm - 13-01-2014, 14:49
MrPawel, jeżeli problem pojawił się po ustawianiu zbieżności to osoba wykonująca usługę poszłą na łatwiznę i nie zablokowała kierownicy.
Przed ustawianiem geometrii kierownica musi być zblokowana specjalnym uchwytem w pozycji "na wprost".
Teraz masz dwa wyjścia.
Polecane - ponowna prawidłowa usługa ustawienia zbieżności
Szybkie - przestawienie kierownicy na wieloklinie.
|
|
|