To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)

krzychu - 17-03-2009, 16:50

Bastek77 napisał/a:
Sonego korzysta ze starej matrycy Samsunga

Ale to właśnie jest tekst gościa w supermarkecie na dziale TV bo ma prowizję od Samsunga i dlatego tak mówi. Tym dałeś właśnie sobie świadectwo kto czyta artykuły na necie. Widzę że z Toba nie podyskutuje bo nie traktujesz mnie poważnie więc nie mam zamiaru się "produkować". Wiem skąd są matryce, której generacji ale po co mam pisać jak i tak mi nie uwierzysz i nie wiem tego z "neta" tak jak Ty. A Samsung powinien dziękować Sonemu że mu odsprzedało część technologii.

I jeszcze jedno jak widze jak ktoś wybiera TV tylko po parametrach a nie fizycznym obrazie jaki daje to już jest dla mnie niepoważny i nie zna się na temacie tyle w temacie.

Apropo RB to ja mogę dostać mnie tam nie przeszkadza, ale Ty za wycieczkę osobistą powinieneś też dostać :finga:

Juiceman - a gdzie przeczytałeś że W4500 ma 6ms? Sony nie podaje czasu reakcji dla tego modelu tak samo jak dla W4000, ale jest to 8ms dla obu modeli. A jeśli chodzi o kontrast to w danej firmie odzwierciedla prawdę. Niestety jakiś kontras X w Sonym to inne X w Sharpie, Samsungu czy LG jednak pomiary są inne ale w danej firmie można to porównywać i na W4500 czerń jest lepsza tyle że on nie występuje w 32 calach.

Krzychu

Anonymous - 17-03-2009, 17:39

Czemu nie napiszesz, jak jest różnica między w4000 i 4500???
Przeciez uważasz się za fachowca? dalej lejesz wodę chłopie, a co do supermarketów, to chyba ty tam udzielasz porad ale na dziale z mrożonkami!
Odpowiadam za Krzycha, różnicą W4500 jest to, że ma układ odświeżania obrazu 100hz no i jest droższy, oczywiście za drogi jak każde Sony! W 4500 wszedł na rynek pod koniec 08 natomiast w 4000 na początku.
Jeżeli interesuje cię odpowiednik w 4000 tylko, że lepszy, nowszy i nieco tańszy, wybierz le32a756, ewentualnie 656. Popatrz też na Philipsa np. 32pfl7403d lub 7803d, są bardzo dobre, tylko design bardzo kobiecy:)

[ Dodano: 17-03-2009, 17:43 ]
jeszcze apropos kontrastów według Krzycha, X, Y itd to ja osobiście nigdy nie słyszałem o takich wartościach kontrastu, napewno producenci podają wartości kontrastu dynamicznie i statycznie, jezeli ktoś ma ochotę dowiedzieć się więcej o tv zapraszam na prv.

krzychu - 17-03-2009, 17:44

Bastek77 - nie pisze poniewąż:
1. I tak byś na to nie zwrócił uwagi bo szukasz tylko pretekstu do upustu swoich hormonów.
2. Umiem czytać i Juiceman o to nie pytał.

A W4500 od W4000 różni się jeszcze sporą innych rzeczy chociażby DLNA, USB czyta także mp3, a 100Hz to nie odświeżanie tylko ilość klatek wyświetlanych bo LCD się nie odświeża jak stare kineskopy. Jak ktoś jest zainteresowany dokładnie różnicami mogę wyjaśnić resztę. A różnica we wprowadzeniu na rynek wynosi około miesiąca. Nie będę komentował Twojego zachowania pozostawię to innym.

No tak podają statyczny i dynamiczny tylko że ten statyczny już nie jest podawany, a pomiar dynamiczny jest różny dla różnych firm.

Krzychu

Anonymous - 17-03-2009, 17:56

Rozumiem, że wg. ciebie le32a756 nie ma usb, a 100hz nie ma nic wspólnego z odświeżaniem, czyli wyświetlaniem obrazu 100razy na sek. Gratuluje poziomu!
Rozwiń więc także co to jest wg. ciebie dnla, czego nie ma np. samsung, czekam z niecierpliwością:)

[ Dodano: 17-03-2009, 17:58 ]
Jeszcze jedno, wg. ciebie kontrast dynamiczny jest podawany przez każdą firmę inaczej, w związku z tym zapytam jak więc jest mierzony ?:)

krzychu - 17-03-2009, 18:04

Bastek77 napisał/a:
Rozumiem, że wg. ciebie le32a756 nie ma usb,

Czytaj ze zrozumieniem odnoszę się do W4000 a W4500 w W4000 USB czyta tylko JPG, a w W4500 jeszcze mp3.
100Hz czy 200Hz które posiada tylko Sony nie da się opisać tak żebyś Ty zrozumiał.

A DLNA jeśli chcesz tak bardzo wiedzieć to technologia udostepniania multimediów w sieci lokalnej. Czyli np. Laptop ma postawiony serwer multimedialny i na telewziorze za pomocą kablem Ethernet można przeglądać zdjecia, muzykę a od nowej serii nawet filmy i co ciekawe nowa seria posiad także aplicast czyli możliwość wyświetlania wigetów z np. pogodą, kalendarzem, zegarem analogowym itd ale to tylko zarys całej technologii.

A kontrast statyczny jest mierzony standardowo czyli masz matryce na pół biało czarną i mierzysz różnice. Przy kontraście dynamicznym włączasz na matrycy biały kolor i mierzysz, a potem włączasz czarny i elektronika przyciemnia automatyczne matryce, a w niektórych firmach matryca po prostu jest wyłączana dlatego kontrast dynamiczny nie oddaje rzeczywistości.

Ale co to egzamin?? Odpuść.... idź na piwo.

Krzychu

Anonymous - 17-03-2009, 18:13

Wiem co to dnla, tylko jestes w błędzie, że to Sony wprowadziło ten patent na rynek, sporo wcześniej, było to standardem w Philipsie serii 9 Cineos:)Musisz jeszcze wiedzieć jedno, że sony, od momentu wymyślenia kineskopu o nazwie trinitron, nie wymyśliło nic znaczącego w technologii zawartej w obecnych tv, nawet nie mieli i nie mają swojej matrycy.
Procesor brawia, którego jak sądze jesteś wielkim fanem, jest rozwinięciem technilogii Philipsa z 89 roku, która zastosował jako pierwszy w serii Matchline .
co do zrozumienia twoich postów , to faktycznie masz rację, nie rozumiem i nawet nie chcę zrozumieć tak daleko idącej niekompetencji, wiesz, że gdzieś dzwoni, tylko nie wiadomo w którym kościele.......

krzychu - 17-03-2009, 18:22

Bravia wzieła się z WEGA. A sam procesor się ciągle zmienia obecnie 3 generacja. Nic nie wymyśliło? Ciekawe.....
1. 200Hz
2. Podświetlanie RGB LED
3. OLED
4. Matryce z podświetlaniem WCG-CCFL, matryce S-PVA
5. Przepchało standard 1080p w telewizorach pierwotnie uważany za niemożliwe ze względu na za duże pasmo jak na HDMI - teraz standard.
6. Przepchało Blu-Ray a za tym 24p, x.v. colour, deep colour w telewizorach
7. Bezprzewodową transmisję obrazu HD i dźwięku np. KDL-40ZX1 a przy okazji telewizor o grubości 9,9mm
8. Pierwsze wprowadziło telewizory z dekoderem MPEG4 na rynek.
mam wymieniać dalej? Daj spokój.

Krzychu

Anonymous - 17-03-2009, 19:38

Chłopie to są tylko rozwinięcia technologii już istniejących dużo wcześniej, opatentowanych przez Hitachi i Philipsa. Sony to marka bazująca głównie na logo i naszych rodakach, którzy uważają tą markę za najlepszą na świecie, podobnie jest z VW/Audi w naszym kraju.
Powstanie 200hz serii Z było naturalnym procesem komercyjnym, a nie krokiem w przyszłość!
Krok w przyszłość to matryca 9 gen -Sharp oraz 12G-Panasonica, procesor Picture Master-Hitachi jeżeli chodzi o przetwarzanie obrazu i kolorów oraz pixel plus, digital natural motion i backlight scanning-Philipsa, to były kroki w przyszłość, na tym opiera się cała technologia dziś i jutro, kapujesz? Mam nieodparte wrażenie, że płacą ci za reklamę Sonego, albo pracujesz dla nich?

krzychu - 17-03-2009, 19:49

Bastek77 napisał/a:
Krok w przyszłość to matryca 9 gen -Sharp oraz 12G-Panasonica, procesor Picture Master-Hitachi jeżeli chodzi o przetwarzanie obrazu i kolorów oraz pixel plus, digital natural motion i backlight scanning-Philipsa,

No ale sloganami to ja też potrafię sypać.... Szkoda gadać popatrz ile ja konkretów Ci podałem a Ty sypiesz jakimiś sloganami zaczytanymi w google na sponsorowanych artykułach. Odnieś się po kolei do moich punktów. OLED krok do tyłu? RGB LED może to? Może trochę nietechnicznych danych. Zobacz ranking sprzedaży Sonego (nie jest na pierwszym miejscu na świecie ale jest w ścisłej czołówce), pogadaj z kimś w serwisie i zapytaj jak się psuje Sony a jak inne marki. A teraz do porównania Sony daje 5 lat gwarancji a inne marki to chyba LG powyżej 46 cali tylko.. Zobacz jakim zaufaniem Sony traktuje swoje produkty.

Bastek77 napisał/a:
na tym opiera się cała technologia dziś i jutro, kapujesz?

Według kogo? Ciebie? Sponsorowanych artykułów? Podaj jakieś konkrety....

A jestem tutaj bo lubię mitsubishi i czasem przy okazji odpisze o RTV jak ktoś pyta no i nie lubię jak ktoś pisze głupoty o Sonym. Wkońcu masz Mitsu lubisz japońskie firmy bo robią dobry sprzęt? To TV Sony też robi dobre sprzęty.

Rozumiem że jak baba tak burzy to znaczy że jest niewyżyta albo zbliżając się "te dni" Tobie też czegoś brakuje?

Krzychu

Juiceman - 18-03-2009, 01:17

krzychu napisał/a:
Bastek77 napisał/a:
Sonego korzysta ze starej matrycy Samsunga

Ale to właśnie jest tekst gościa w supermarkecie na dziale TV bo ma prowizję od Samsunga i dlatego tak mówi. Tym dałeś właśnie sobie świadectwo kto czyta artykuły na necie.

Panom chyba chodzi o spółkę o nazwie S-LCD ?

krzychu napisał/a:

Juiceman - a gdzie przeczytałeś że W4500 ma 6ms? Sony nie podaje czasu reakcji dla tego modelu tak samo jak dla W4000, ale jest to 8ms dla obu modeli. A jeśli chodzi o kontrast to w danej firmie odzwierciedla prawdę.
Krzychu

Patrzyłem na stronie producenta fakt nie podali czy to 8 czy 6 czy 2 ms. Po prostu wpisałem w google w4500 6ms - i nie wiem czy to fałszywa informacja czy też prawdziwa - ale wiele serwisów informuję, iż w tym modelu to jest 6ms.

Pisząc w danej firmie tzn. w firmie LG oraz Sony, Sharp czy Toshiba ? : ). Porównywałem przed zakupem Sony i LG w cenie do 2k - mi przypadł akurat LG, a który jest lepszy ? Raczej ten, który swoją gamą bajerów jak i tym co oferują jego możliwości najbardziej podpasują przyszłemu właścicielowi. A powyższa dyskusja nie obraźcie się ale przypomina zwolenników gazu w aucie, jak i ludzi którzy gaz to najwyżej w zapalniczce ew. w kuchence gazowej by tylko widzieli.

Proponuje wypisanie nazw modeli, ew. specyfikacji jeśli ktoś miał do czynienia z danym modelem to plus/minusy, a resztę osądzi konsument :wink:

Więc na razie mamy:
Philips 47PFL5603D/10
Sony KDL32W4000
LG 37LG7000

Jakieś jeszcze modele, na które warto zwrócić uwagę? Cena przypominam do 3k zł?

cns80 - 18-03-2009, 08:10

Bastek77 napisał/a:
mpg4 ale matryca starej daty 8ms, może być problem przy szybkim ruchu na analogu!
Hmm... Wzrok mam dobry i nie widzę. Chyba bym musiał śmigło helikoptera oglądać z bliska.
Mecz w analogu jakoś mi nie smuży. Slalom gigant, Nascar i kolarstwo też nie. Na żadnym filmie akcji też nic nie zaobserwowałem.
To gdzie mam widzieć ten problem ?

Juiceman - 18-03-2009, 08:12

cns80 napisał/a:

Mecz w analogu jakoś mi nie smuży. Slalom gigant, Nascar i kolarstwo też nie. Na żadnym filmie akcji też nic nie zaobserwowałem.

Tylko i wyłącznie w grach, nowych grach typu fpp :wink:

cns80 - 18-03-2009, 08:16

Juiceman napisał/a:
cns80 napisał/a:

Tylko i wyłącznie w grach, nowych grach typu fpp :wink:

Do tego mam monitor, któremu stawiam inne wymagania niż telewizorowi :) Jak coś jest do wszystkiego to jest....

A jeszcze muszę spróbować jak pójdzie NFS Undercover na Soniaczu. Tylko kabla nie mam i nie wiem jak to podłączyć. Ale coś się wykombinuje.

Jackie - 18-03-2009, 09:41

Panowie Bastek77 i krzychu,
Na razie ciężko pracujecie na ostrzeżenia w tym temacie, więc proszę to potraktować jako ostateczne zwrócenie uwagi na Wasz poziom dyskusji. Proszę również o jak najszybsze edytowanie sformułowań typu: pieprzysz, "posłuchaj chłopcze" itp. Jeżeli nie potraficie prowadzić rozmowy - nie róbcie tego. Przypominam, ze dyskusja ma dotyczyć problemu a nie dyskutantów i używanie sformułowań ad personam świadczy o bardzo słabej argumentacji rzeczowej w przedmiotowej sprawie. Na akcję macie czas operacyjny do 20. Potem już polecą paski.
Pozdrawiam

krzychu - 18-03-2009, 10:23

cns80 - Podaj mi jakie złącza ma Twoja karta graficzna a powiem Ci jaki kabel potrzeba, w Sonym nie ma problemu ma 3 sposoby można podłączyć kompa.

Jackie - masz całkowitą rację, ale jak pisałem wcześniej jeśli uważasz że należy mi się ostrzeżenie za to co napisałem nie będę się szarpał :partyman: I przepraszam że dostosowałem się poziomem wypowiedzi do Bastek77.

Juiceman - bardzo możliwe że dobrze wybrałeś. Sony w okolicy 2 tys nie bardzo pokazuje coś dobrego to przeważnie się okrojone modele for supermarkets coby cena była dobra i "magiczne 4 literki". Ale jeśli weźmiemy przedział około 3000zł za 32 cale. 4000zł-5000 za 40 cale to ma naprawdę świetne sztuki. A co do gier to potrzeba czasu reakcji poniżej 8ms też do mnie nie przemawia. Popatrz że LCD przyjmuje max 60 klatek na sekundę jeśli mówimy o grach komputerowych czy PS3. A matryca o czasie całkowitym (pamiętaj włączenie i wyłączenie pixela) 8ms wyświetli spokojnie 125 klatek a powinna jeszcze 2 razy więcej bo zmiana stanu pixela może być traktowana jako połowiczny (bo zmienia stan a nie włącza się i wyłącza) czas reakcji. Może po prostu te monitory co pokazywały w danych technicznych 8ms to nie był ich czas całkowity?

Krzychu