Forum ogólne - Instalacja wodorowa
Myszon - 04-02-2014, 23:19
Ralpfi.Nie ma z Toba dyskusji gdyż pytałeś o wiele rzeczy a do żadnego linku wysłanego przeze mnie nie potrafisz się odnieść.Tematy zagadnienia podesyłam ,żebyś mógł sobie doczytać bądz jeśli umiesz to odszukaj konkretne informacje.Nie chcesz tego robic bo takie masz założenie.Te pytania o szejakch są do niczego.Nic nie wnoszą.Twoje hybdrydy też są nic nie warte ale jakoś nie potrafisz się z tym pogodzić.Różnica 8 % to w Ameryka gdzie gospodarka jest na najwyższym poziomie.U nas jest inaczej.
Podaj mi zródło o cenach baterii do auria?Dowiesz się jaka cena jak Ci wysiądzie i będziesz zmuszony ją wymienić bo bez baterii hybrydy nie oszczędzają.
Powiem Ci coś.Na jazdę nie pojedziesz i do Krzyska hho-hybdydy też nie zadzwonisz bo by Cię zjadł.
Rusz trochę głową bo kompletnie się nie wysilasz.
Komp średnio wytrzymuje 5 lat.Więc jak taki dochodowy rynek ma być blokowany?
Słyszałeś może o Tesli.Największy geniusz świata.Czerpał energię z pola magnetycznego ziemi.Gdyby było tak cudownie jak Ty myślisz to jego osiągnięcia były by dziś obecne w większym stopniu i nie musiałbyś za energie płacić.Poczytaj i odnieś się do samego Tesli.
Zastanawiam się jaką rolę pełnisz na tym forum...?
RalfPi - 05-02-2014, 16:19
Facet. Czym się zajmusz zawodowo?
Ja projektuję i buduje elementy składowe napędu elektrycznego. Poza tym uczę napędu elektrycznego i maszyn elektrycznych. Kończę doktorat.. A Ty?
Twierdzisz, że Tesla czerpał energię z pola ziemi - wiesz w ogóle jak wytworzyć energię z pola magnetostatycznego. Wiesz w ogóle jakie są podstawowe wzory i prawa, które opisują zjawiska zachodzące w polu magnetycznym!?
Pytam ponownie - po co wypowiadasz się na tematy na których się nie znasz
Odniosłem się do części Twoich linków.
1) Znalzłem grant w Polsce (finansowany z budżetu Państwa z tego co pamiętam) na 3mln zł - w jedynej publikacji naukowej szefa tego projektu, która znalazłem (a starałem się szukać - nie wiem czy wiesz, ale są bazy danych artykułów naukowych...)
I w jedynej publikacji którą znalazłem prof. stwierdził, że zasilanie gazem Browna i olejem napędowym powoduje wzrost spalania oraz redukcję emisji szkodliwych związków do atmosfery
Jaki jest Twój budżet? Większy od tego projektu? Mniejszy!
Jakie masz zaplecze sprzętowe? Mierne. Bo sam pisałeś, że szkoda Ci 1500zł na instalację HHO!
Jaką masz bazę naukową - mierną! Bo jesteś z wykształcenie mechanikiem (bodajże mgr.).
Po co chcesz dyskutować z prof. i wynikami jego badań, skoro on (zajmując się 30 lat napędem) wydał 3 bańki, a Ty dopiero co skończyłeś W. Mechaniczny i szkoda Ci 1.5kzł na instalację... Po co te dyskusje?? Przecież to jest właśnie bycie ignorantem!
Co do Tesli - odpiszę Tobie tak. Nie będę pisał o koenergi magnetycznej, operatorze Nabla, prawie Biota-Savarta-Laplace'a bo są to bardzo branżowe rzeczy, o których jak się okazało masz mierne pojęcie i pewnie 99% Forum ( z całym szacunkiem - ja np. mam mierne pojęcie o.. fizyce jądrowej więc jest to normalne). Ale po co MYSZON chcesz dyskutować z gościem, który swoje życie zawodowe poświęca tej tematyce!?!?! i tematyce napędu elektrycznego?
Napiszę wprost.
Napięcie indukuje się ze zmiennego pola magnetycznego - wiedziałeś o tym ?!
Jak wobec tego chcesz pozyskać energię z pola magnetostatycznego!? - podpowiem Tobie, że się da, ale trzeba znać podstawy mechaniki.
Odnieś się też do tego konkretnie!!
Myszon napisał/a: | Komp średnio wytrzymuje 5 lat.Więc jak taki dochodowy rynek ma być blokowany? |
Mam w domu cztery komputery.. w pracy jeden.
Laptop - 6 lat.
Drugi Laptop - 3lata
Stacjonarka jedna - 8 lat.
Stacjonarka druga - 2 lata.
Wszysktie pracują bez zarzutu... A w pracy mam Dell'a więc nic dziwnego, że pracuje codziennie po kilka ładnych godzina na 50% mocy i nic się nie psuje. Swoją drogą koledzy w pracy co robią obliczenia polowe nie wyłączają komputerów np. przez 14 dni i każdy działa bez zarzutu!
Podsumowując:
Myszon napisał/a: | Zastanawiam się jaką rolę pełnisz na tym forum...? |
Chronię ludzi, przed łykaniem pierdół głoszonych przez ludzi o małej wiedzy i malutkim doświadczeniu.
1) Ten gun-engine to straszne kocopły - moment rośnie rzekomo 100 razy.. a sprawność tylko 4... To skąd ta moc do podbicia momentu?!?! Każdy kto zna wzór P=M*omega wie o czy piszę.
Nie twierdzę, że nie ma to prawa działać.. ale twierdzę, że autor zwyczajnie kłamie!
W jednym zdaniu obalam rewelacyjne projekty pana Hochsztaplera.
2) Tak się składa, że Hybryd produkuje się mnóstwo masowo, tak jak silniki diesla, które palą mniej. A HHO nie produkuje się żadnych!
3) Skąd wiesz, że Tesla był największym geniuszem świata???
Jak to zmierzyłeś? Jak to wydedukowałeś? Gdzie to przeczytałeś?
4) Nie masz szacunku do setek porządnych inżynierów - i tu jest cały Twój problem, wierzysz w jakieś magnetyczne i magiczne pierdoły. Wierz sobie dalej, ale proszę Cię nie zaśmiecaj ludziom umysłów, bo oni później kupują mega-wynalazki, które potem leżą w piwnicy!
5) Twój post o gościu co zbadał HHO i wyszło (Skroplewski chyba) mu, że HHO zwiększa sprawność - gość popełnił jeden artykuł do średniego czasopisma...
Jeżeli projekt byłby ekstra, to by dostał finansowanie na dalsze badania - nawet jak Ci napiszę, że tak działa "Świat nauki" to i tak mi nie uwierzysz - nie chcę się powoływać na swój autorytet, bo ja jestem maluczki, ale mój szef pracował w kilku ośrodkach na trzech kontynentach i współpracował z wieloma ośrodkami naukowymi, jest szanowany w swojej dziedzinie - współpracował z Siemensem, BMW i 20-oma innymi firmami...
I powie Tobie dokładanie to samo co ja!!! Ale Ty i tak w to nie uwierzysz!
Mi też już szkoda sił na klepanie w klawisze.
Odnieś się proszę konkretnie do 5 powyższych punktów.
Mam się jeszcze do czegoś odnieść??? Z chęcią to zrobię!
PS CZY JAKIŚ MOD MOŻE TO PODSUMOWAĆ/ZWERYFIKOWAĆ BO TO CO PISZE KOLEGA WYŻEJ WOŁA O POMSTĘ DO NIEBA!
Myszon - 05-02-2014, 18:21
Świetnie.
Pokaż nam tą publikację.Badania.
Wydał 3 bańki i gdzie są te efekty w codziennym życiu?W motoryzacji?
Te kwoty to jest nic.Tyle krajów nad tym pracuje i ciągle nie ma wyników zadowalających tak?Długo nie będzie...i dobrze o tym wiesz.
Kasa idzie cały czas a to co mogło zrewolucjonizować świat zostało olane bo było niebezpieczne dla konkretnej grupy ludzi.
Hybrdydy są bodajże 10lat na rynku a w Polsce widziałem chyba z 6 sztuk.Takie widzisz maja przebicie bo narzucone ceny są za duże.Ale kto je narzuca?
Skoro to taka rewolucja to powinni zrobić tak żeby każdy kupował ten produkt a jest zupełnie inaczej.Przynajmniej u nas w przeciwieństwie do innych krajów które to ściśle ze sobą współpracują i maja na każdym poziomie zyski o które to wszystko się rozbija.
Podaj mi cenę baterii do aurisa...?
HHO to problem dzisiejszej gospodarki bo lejesz wodę do zbiornika i jedziesz.Nikt na to nie pójdzie bo trzeba właśnie wydawać ciężkie miliony i palić ropę.
Miliony idą na sprzęt którego my nie produkujemy tylko kraje zachodnie.I w taki sposób napędzamy właśnie ich a nie nas.Takie bmw czy siemens są dużo dalej i się pewnie śmieją bo na pewno nikt swojej tajemnicy nie sprzeda.
Skoro gość jeździł na wodę to dlaczego nikt tego nie przebadał i nie puścił publikacji???
Wiele rzeczy mogło być przebadane i udowodnione czy coś działa czy nie.Ale jakoś nic takiego nie ma.
Wysłałem Ci skorpiona wspomaganego gazem z elektrolizy.I co?Takie cudo ale pewnie nic z tego nie będzie.Powstanie kilka sztuk dla bogaczy a my zostaniemy nadal w tym samym miejscu.Myślę ,że konstruktorzy mogli zbudować maszynkę która to by paliła mniej paliwa bądź wcale a wiadomo jak mogłoby się to skończyć.
Skoro jest zalążek tej technologii to dlaczego nikt nie przebada sprawy i zacznie tego wdrążać u siebie skoro można tyle paliwa zaoszczędzić nie mowie już o ekologii?
Generatory wodoru to groszowe sprawy nie wspomnę już o ciężkich milionach na badania których nie trzeba wydawać.
Jest taki słynny gość Jacque Fresco.Uczony Architekt jak i szanowany inżynier.Ma wiele odpowiedzi na wiele trudnych pytań poparte badaniami.Zobacz na jego program i jak mi powiesz ,że te technologie są niedostępne to padnę śmiechem bo napewno nie wyssał ich sobie z palca.
Tesla był wielki jak nie największy i dobrze o tym wiesz.
Wez mi jeszcze wytłumacz z tego artykułu co Ci wysłałem o elektrowniach jak to jest ,żę unia chce nam zakazać palić węglem a same Niemcy reanimują praktycznie wszystkie swoje elektrownie i budują nowe??Tak chcą wszyscy dla siebie dobrze jak to jest w Twojej wyobraźni czy chodzi o coś innego?
dzięki
Mam brata poważanego automatyka działającego dla Polskiego cekola który to konkuruje z knaufem.Ma informacje z samej góry o tym ,że nie mogą produkować niektórych produktów gdyż są zagrożeniem właśnie dla knaufa i w razie w zejdę tak z cen ,że polski produkt się nie przebije.To ma być unijny rynek konkurencyjny?
Dodam ,że dofinansowania unijne idą ale na produkty właśnie z Niemiec bo maja wszystko najlepsze jeśli chodzi o sterowniki i inne graty służące do automatyki.
Więc sam chyba widzisz.Dają nam kasę żeby kupować ich produkty.Dobre co?
Gdzie są nasi inżynierowe i dlaczego nic nie produkujemy na naszej licencji?
Trzymajmy się swoich racji i piona...
RalfPi - 05-02-2014, 22:30
Myszon - wierz sobie w swoje racje, ale nie rób wody z mózgu ludziom, którzy na technice się nie znają.
Mnie śmieszy to co piszesz i jednocześnie smuci.
Jak można być takim ignorantem!?!?
Nie mam czasu ani chęci się z Tobą przepychać. Mertytorycznie się odniosłem wcześniej. Autor grantu to Wendeker M. (1'400'000zł). W czasopiśmie za 32pkt. jest:
International Journal of Hydrogen Energy 32 pkt - więc czasopismo bardzo wysoko punktowane: http://www.sciencedirect....19911014558#gr2
i jest tam jak wół napisane:
It was found that the addition of HRG gas has a slight negative impact, up to 2%, on the engine brake thermal efficiency.
i dodatkowo:
Smoke is significantly reduced, up to 30%, with HRG enrichment, while NOx concentrations vary in both senses, up to 14%, depending on the engine operation mode. A relative small amount of HRG gas can be used with favorable effects on emissions and with a small penalty in thermal efficiency.
więc zmniejszamy emisję szkodliwych związków, kosztem zwiększenia zużycia paliwa...
Rób sobie co chcesz - pamiętaj jednak, że jest ktoś kto każdą pierdołę o HHO skontruje merytorycznie powyższym wpisem
gulgulq - 06-02-2014, 07:00
RalfPi napisał/a: | Mam w domu cztery komputery.. w pracy jeden.
Laptop - 6 lat.
Drugi Laptop - 3lata
Stacjonarka jedna - 8 lat.
Stacjonarka druga - 2 lata. |
no ..bogacz jesteś
RalfPi - 06-02-2014, 08:02
Jeszcze telewizor muszę kupić - ale, bez przekąsu, szkoda mi 1.5 kafla
Myszon - 06-02-2014, 16:47
a Ja Ci piszę ,że jest skorpion na hho które wspomaga benzynę a Ty dalej piszesz swoje.2 % strat to jest nic przy takim zysku na zmniejszeniu emisji spalin.Co to za gaz HRG?Co tam poszło do tego traktorka?Jakiego trakotrka?H2 czy hho?
Bardzo skąpy opis i żadnych konkretów.
Nie mąć ludziom w głowach.
Wiesz kiedy zacząłem się rozglądać głębiej za tematyką hho?
Jak zobaczyłem studentów w PŁ którzy omawiali zastosowanie celi wodorotlenowej którą mieli z innymi zabawkami na stanowisku prawdopodobnie na dniach otwartych bądź targach.Nakręciła reportaż właśnie telewizja Łódź.Podkreślili,że jest to przyszłość w ogrzewaniu domków przy współpracy z turbina wiatrowa oraz wspomnieli o zastosowaniu celi w samochodach.Morda mi się uśmiechnęła.
I to pewnie też podważysz.
http://www.youtube.com/watch?v=cMlciNOyo_U
Wpisz hho na Yt i zobacz w co Polacy się bawią i jak efekty osiągają w garażach.
Daj im te miliony a będą jeździć na czym zechcesz.
Mogę jeszcze wymieniać o wspomaganiu silników spalinowych parą wodna podczas drugiej wojny oraz przez zespól lanci podczas wyścigów które wygrywała dzięki tej technologi.Żadna nowość.
A o samochodach na opary benzynowe słyszałeś.?Charles Pogue,Tom Ogle,McBurney.
Stsowane przez trzech rożnych gości podczas krachu paliwowego a wynalezione nawet wcześniej podczas wojen w Afryce.Sa ludzie którzy się w to bawią z pozytywnymi efektami
A geet panton?Też nie słyszałeś pewnie.
W kosmos latamy i tam mieszkamy z nie niewiarygodna technologia tyle lat a Ty twierdzisz ,że technologii brak.
Zabawne....bez odbioru
RalfPi - 06-02-2014, 17:41
Nie odniosę się do Twojego postu bo szkoda mi mojego cennego czasu. Kim jesteś z zawodu, żeby wypowiadać się na temat hybryd, napędu elektrycznego, pola magnetycznego, energetyki??
Jestem po przejażdżce Aurisem Hybrid.
Moje wrażenia:
1) Duży samochód
2) Lepiej wykończony jak Lancer
2a) Tragiczna widoczność do tyłu, ale jest kamerka i wyświetlacz.
3) Dobre przyspieszenie
3a) Rewelacyjne działania automatu - pierwszy raz jechałem i jechało mi się świetnie.
4) Spalanie przy mojej szarpanej jeździe wyniosło 5.6, myślę, że spokojnie spali przy normalnej miejskiej jeździe 4.5.
5) Cena 85kzł z nawigacją i innymi pierdołami
6) Cena akumulatorów - 6000zł z wymianą.
7) Gwarancja na akumulatory - 10 lat bez limitu kilometrów
Generalnie baaaardzo mi się samochód podobał.
Myszon - 06-02-2014, 18:13
Nie ważne kim jestem.
Ważne ,że jestem świadomy tego coś się wokół mnie dzieje.
Mnie interesuje hho i podałem źródła namacalne ,że to działa i jest stosowane.
Elektryczne auta mnie nie interesują bo o mechanice mam większe pojecie.
Każdy wie ,iż nie jest tak pięknie i kolorowo jak się co niektórym wydaje.
Taki jest swiat.Nastawiony na zysk.I Ty i inni wykształceni tego nie zmienicie.
Zobacz jak bardzo się myliłeś co do aurisa.Bateria 6000zł a nie 300-500zł jak pisałeś.Spalanie?Jakie koszta servisu corocznego?
Navi i inne pierdoly są dzis w standardzie:)
Jasna sprawa.Zaniżone jak przez każda markę.Mojego ojcia kia ceed spala 3.8l w trasie więc po co przepłacać.
Kupuj i baw się dobrze.
Mimo wszystko cieszę się z naszej dyskusji.
Wyciągnij więc wnioski i więcej obeznania w swiecie bo na takich jak Ty są największe zyski;)
[ Dodano: 06-02-2014, 18:33 ]
Dodam jeszcze ,że po 10 latach auto jak i bateria pójdą na złom bo nikt tego już nie kupi.
Tak się wycwanili widzisz:)
spown - 06-02-2014, 21:22
Myszon napisał/a: | Mojego ojcia kia ceed spala 3.8l w trasie więc po co przepłacać. |
W to już nie uwierzę, chyba że z górki przy 60 na godzinę na 6 biegu....
Myszon - 06-02-2014, 22:34
1.6 crdi 115km.Trasa.
Sam jestem zdziwiony.Na pewno była to oszczędna jazd.Ale jednak wg komputera.Na to urządzenie również trzeba brać poprawkę.
mkm - 06-02-2014, 23:23
spown, przy delikatnym traktowaniu mógł tyle spalić.
Ja byłem w szoku, że 3litrowy diesel w w124 (czyli silnik stary jak świat, a waga auta konkretna) przy spokojnej jeździe potrzebował nieco ponad 5litrów na 100.
W Space Starze 1.9DID schodzę regularnie poniżej 5 bez większego wysiłku, Toledo 1.9 Tdi do Zakopca palił poniżej 5-tki, a to i tak nic z wyczynem wichura, który na zawodach w "ekojeździe" benzynowa Carismą 1.6 spalił 3,88l/100km : http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=285
RalfPi - 07-02-2014, 06:05
Ale co ma to do rzeczy, ile kto najmniej spali??
Hybridem pewnie zejdziemy do 2l/100km. Ale to nie ma nic do rzeczy.
Wczoraj (w Aurisie Hybrid) przy wyprzedzaniu i ostrzejszym ciśnięciu i szarpanej jeździe, bo pierwszy raz jechałem automatem, miałem spalanie 5.6. Lancerem przy tej jeździe złapałbym z 10l/Pb.
A ile Wasze Diesle palą w cyklu miejskim?? Przy ostrzejszej jeździe w zimę??
Myszon - 08-02-2014, 17:20
Dobry artykuł.
http://www.alektrade.com/...ukty/hho-system
Warto zwrócić uwagę na szczegółowy opis spalania mieszanki paliwo powietrznej z mieszanką hho.
i jeszcze jeden
http://informatorgdanski....wodoru,167.html
mkm - 08-02-2014, 17:39
No stary, jak taka firma "alek" i drugi artykulik, którego nawet się ktoś wstydził podpisać, są dla Ciebie ciekawe to nie mam więcej pytań...
Cytat: | Po podłączeniu takiej instalacji zmniejsza się znacząco emisja spalin, ponieważ paliwo jest w "całości" dopalane - np. diesel nie kopci, nie bierze oleju itd., co jest szczególnie korzystne przy starszych samochodach. |
Wyjaśni mi ktoś dlaczego silnik po podłączeniu instalacji przestaje brać olej?
Myszon, daj już sobie siana i eksperymentuj w zaciszu stodoły.
Jak cos wystrugasz to wrzuć artykuł/film i wróć sie pochwal
Albo zadzwoń do firmy "alek" i niech Ci zamontują
Tylko sobie LPG nie daj wcisnąć
|
|
|