[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne.
czarny - 07-05-2019, 14:48
Uwex napisał/a: | czarny napisał/a: | Mi pomogło | - raczej nie na długo WD-40 nie smaruje. |
Dlatego napisałem że tymczasowo. Jest tam słaby dostęp, trzeba by to jakoś wykręcić i nasmarować wtedy albo najlepiej wymienić. U mnie to wyglada jak gula blota i korozji ... wypsikałem tyle ile się dało i uważam że WD40 lepszy niż czysta woda
Operację już tą raz powtarzałem i było znowu lepiej, ale finalnie myślę że tą część trzeba wymienić i tyle. Zanim się domyśliłem co to to byłem zdruzgotany bo trójka wchodziła mi raz na trzy próby, po wd40 blokuje mi teraz raz na 50 przypadków bardzo sporadycznie. To nic nie szkodzi można popsikać.
Uwex - 07-05-2019, 20:07
ale jeśli da się dostać tam WD-40, to czemu nie jakimś smarem ?
czarny - 08-05-2019, 01:10
Uwex napisał/a: | ale jeśli da się dostać tam WD-40, to czemu nie jakimś smarem ? |
WD miałem w sprayu, założyłem rurkę i pod ciśnieniem wypsikałem tyle ile się dało domowym sposobem. Wszystkim innym polecam wykręcenie elementu i porządne nasmarowanie
sharky - 09-05-2019, 10:58
czarny napisał/a: | Od strony silnika widać taka "gruszkę" do której przychodzą linki od lewarka zmiany biegu, | Masz jakieś zdjęcie tej "gruszki"? W którym miejscu ona się dokładnie znajduje?
czarny - 18-05-2019, 23:55
sharky napisał/a: | Masz jakieś zdjęcie tej "gruszki"? W którym miejscu ona się dokładnie znajduje? |
To chyba mechanizm połączony ze skrzynią biegów, przekladnia która przekazuje ruchy z dźwigni biegów do skrzyni. Od góry słaby dostęp trzeba wykręcać akumulator i filt powietrza, może od dołu lepszy dostęp nie wiem. Załączam zdjęcia amatorskie z góry, średnio widać ale namierzycie element:
[IMG=http://www.pl.image-...ad/562/191.jpg]
Mam jeszcze dwa zdjęcia.ale są za duże i nie mam ich jak załączyć
HUGIO - 19-05-2019, 15:34
Chyba chodzi o te "gruszki"
RalfPi - 04-06-2019, 16:55
Diagnoza po rozebraniu skrzyni - uszkodzone koła zębate 2'ego i 3'ego biegu ("zawiniete zeby" jak to okreslil mechanik) oraz zużyty synchronizator 3'biegu. Mechanik twierdzi, że albo zeszlifuje nieco te koła zębate albo wymieni na nowe (koszt nowych to w ASO 2 tysiące złotych).
Ktoś coś mądrego doradzi? Szlifować i jeździć kolejne.. 100kkm? czy może nie stosować półśrodków i wymienić oba koła zębate? Wychodzi na to, że synchronizator do wymiany tak czy siak.
Marcino - 05-06-2019, 11:10
Żadnego szlifowania bo będzie hałas. Zwszlifuje utwardzaną warstwę i bedzie sie dopiero działo.
Dorwać drugą skrzynie nawet uzywaną, wymienić łożyska i podkładać.
Skoro jest problem z kołami znaczy sie smarownia nie było.
Masz jakieś foto uszkodzeń?
RalfPi - 05-06-2019, 21:42
Marcino napisał/a: | Żadnego szlifowania bo będzie hałas. Zwszlifuje utwardzaną warstwę i bedzie sie dopiero działo.
Dorwać drugą skrzynie nawet uzywaną, wymienić łożyska i podkładać.
Skoro jest problem z kołami znaczy sie smarownia nie było.
Masz jakieś foto uszkodzeń? |
Nie ma mnie w Kraju. Zostawiłem auto u mechanika i jestem tylko na telefonie i niestety też nie mam jak zająć się teraz tą sprawą.
Poproszę faceta o zdjęcie.
michok - 09-06-2019, 17:45
jakiś czas temu pisałem tutaj o problemach z zacinaniem się skrzyni biegów na 3 biegu. Wymieniłem olej na millers trx synth 75w90 i pomimo, że początkowo czułem minimalną różnicę, tak po pewnym czasie mogę powiedzieć, że skrzynia pracuje dużo lepiej. Ok, czasem zatnie mi się ta trójka, ale ogól działania skrzyni zmienił się na plus.
Dodatkowo oddałem samochód do ASO w celu sprawdzenia luzów zaworowych i poprosiłem o jazdę testową moim Lancerkiem w celu zdiagnozowania problemów skrzyni. Diagnoza -> ten typ tak ma i nie odbiega znacząco od normy. Podobno w ASX też tak skrzynia chodzi.
Być może to nietrafiona diagnoza i być może skrzynia posiada jakieś fizyczne uszkodzenie. Ja temat na ten moment olewam, bo jeździ się naprawdę lepiej na tym oleju.
ps. moim zdaniem za "lepszą pracę skrzyni" może odpowiadać również wyższa temperatura na zewnątrz. Przyjdzie zima i pewnie znowu trójka o sobie przypomni.
Pozdrawiam serdecznie
RalfPi - 09-06-2019, 19:14
U mnie skrzynia już po naprawie. Wymienione jakieś przesówki, synchronizatory 2 i 3 biegu, a koła zębate 2 i 3-ego biegu delikatnie podszlifowane.
Jak to określił mechanik zęby były pozawijanie.
Niestety nie było mnie na miejscu, a naprawa miała miejsce w Stargardzie, więc tak czy siak kawałek od Szczecina.
U mnie wyszła zbyt ostra jazda - pierwsze auto, a krew wartka.
Za całość z kompletem sprzęgła zapłaciłem 3100zł. Rzekomo biegi wchodzą jak marzenie.
michok - 10-06-2019, 16:52
masakra jakie koszty... rozumiem, że w ASO robiłeś?
RalfPi - 10-06-2019, 17:25
Dla mnie nie są to jakieś duże koszty - cieszę się, że za młodzieńczą głupotę zapłaciłem tylko tyle (w wielu zakładach słyszałem o kosztach ok 4-6kzł).
Orientacyjne ceny u "prywaciarzy":
-Komplet sprzęgła - 1000zł
- demontaż/montaż skrzyni, montaż sprzęgła - 650zł.
- olej do skrzyni - 150zł.
- robocizna skrzynia - 500zł
- części skrzynia - 950zł.
tyku - 10-06-2019, 17:33
Cytat: | U mnie wyszła zbyt ostra jazda - | Co to oznacza
RalfPi - 10-06-2019, 19:36
tyku napisał/a: | Cytat: | U mnie wyszła zbyt ostra jazda - | Co to oznacza |
Dobre pytanie - częsta nieumiejętna zmiana biegu (z dwójki na trójkę i np. z czwórki na dwójkę).
W szczególności zdarzało mi się (może z.. 50 może i 100 razy) jeszcze nie wrzucić dobrze trzeciego biegu, a już puszczałem sprzęgło - obroty rosły, a stał brzmiała aż nie miło.
Gdybym nie próbował jeździć ostro, to i biegów nie próbowałbym zmieniać tak szybko.
|
|
|