To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Spalanie benzyna/gaz/diesel - spalanie według użytkowników.

akbi - 13-07-2007, 17:04

Marcino napisał/a:
A moze on tak liczy: 335km : 38,7l = 8,65

:D :D :D :D ale żeś mnie rozbawił :rolleyes: niesamowity wzór :badgrin:

znaczy się, że im więcej litrów w lejesz do zbiornika, to tym mniej Ci spali na 100km :?: :badgrin: :badgrin:

Marcino - 13-07-2007, 23:53

akbi napisał/a:
Marcino napisał/a:
A moze on tak liczy: 335km : 38,7l = 8,65

:D :D :D :D ale żeś mnie rozbawił :rolleyes: niesamowity wzór :badgrin:

znaczy się, że im więcej litrów w lejesz do zbiornika, to tym mniej Ci spali na 100km :?: :badgrin: :badgrin:

Czasami mi sie uda coś zabawanego wymyśleć, ale na pierwszy rzyt oką nie wyglda żle...:)

akbi - 14-07-2007, 20:49

I dzisiaj jestem po kolejnym teście (tankowaniu)

Po kolejnej jeździe testowo-pomiarowej, spalanie wyszło na poziomie 13,2 ... a więc 0,4 l/100km więcej aniżeli ostatnio (60 litrów na 453km).
1. Styl jazdy - normalny (50-90 km/h, bez zrywów, płynne przyspieszanie), obroty na poziomie 2,5-4,3 tys/obr
2. Jazda po mieście, ok 50 km w korkach.
3. Jazda z włączoną klimatyzacją - 10% przebiegu.
4. Częste hamowanie silnikiem a nawet dojeżdżanie na luzie do świateł - generalnie płynna jazda.

Anonymous - 15-07-2007, 11:20

akbi napisał/a:
Po kolejnej jeździe testowo-pomiarowej, spalanie wyszło na poziomie 13,2

hehe
Chyba musisz isc na nauki do Novego on juz wie jak zejsc ponizej 10l :D

xor - 16-07-2007, 12:55

Oj, nie jedźcie tak po nim, wyssane z palaca ma jeśli chodzi o miasto - tutaj nie wierzę, jeśli chodzi o jazdę poza miastem jak najbardziej potwierdzam.

Po mieście pali mi od 11.5 do 13, natomiast teraz miałem długodystansowy miesiąc, i...

1) (przejechałem ok. 1800km)
prędkość ok 150km/h na autostradzie + dwa chwilowe odcinki z ok. 200km/h, trochę w mieszanym cyklu
jazda dynamiczna
klima włączona cały czas w trybie eco
obciążenie mieszane, połowa dystansu to 3 osoby + pełny bagażnik, połowa tylko ja w autku
ok. 9.5-10l/100km

2) (ok 2000km)
Jadąc z prędkością pomiędzy 100-120, teren niezabudowany + drogi ekspresowe + dajmy na to w sumie liczę ciągłe 3 godziny w ciężkich korkach
jazda dynamiczna
klima cały czas włączona, trochę full, trochę eco
obciążenie to 800km dwie osoby, reszta dystansu 3 osoby + ciężki bagaż (cały bagażnik + złożone siedzenie)
ok. 8.5l/100

Bez obciążenia, jeżdżąc spokojniej, koło 90-100km/h, pustym autkiem, niekoniecznie ciągle klima - to myślę, że dał bym radę zejść do 7.5.

Generalnie hamuję silnikiem, zmieniam biegi trochę powyżej 3000 rpm, utrzymuję obroty
pomiędzy 1900 a 3000 rpm, czasami ładuję przy ruszaniu max czyli 5500 zmiana na wyższy :P przy wyprzedzaniu zawsze bardzo dynamicznie, koło 4500.

Autko jest wybitnie długodystansowcem - genialne na trasę, na miasto nie bardzo.

Anonymous - 16-07-2007, 16:19

xor napisał/a:
ok. 9.5-10l/100km

No ale Jemu wyszło przy 150-160 8l

novy - 16-07-2007, 23:03

Dzień dobry wszystkim :) A raczej dobry wieczór :)
Widzę, że zostałem rzucony na tapete jeśli chodzi o spalanie :)
No wiec.....może i mam galanta od kilku dni, ale obliczenia tego typu robilem już jak byłem nastolatkiem (ojciec zawsze to robił przy każdym tankowaniu, wiec mam taki odruch - biore rachuneczek, dodaje do paliwa 2 zera i dziele przez przebieg od ostatniego tankowania). No nie jest to całkowanie liczb wymiernych, wiec o błędzie w obliczeniach nie ma mowy.
Jeśli mam się doszukiwać błędu, to w bardzo nierównomiernym tankowaniu samochodu (chociaż zawsze tankuje do drugiego odbicia, z czego 2 raz dolewam po ok. 4 sekundach i powoli). Jeśli chodzi o licznik kilometrów to jest z nim wszystko ok. Sprawdziłem na kilkuset kilometrowej trasie, której odległość znam z podróży innym samochodem. A żeby dwa miały spaprane liczniki to już mało prawdopodobne :lol:

Tak jak piszecie, jazda po mieście jeździe nie równa. W trójmieście dużo jeżdze obwodnicą rozpędzając samochod do prędkości ponad 100km/h. Więc nie ma to dużo wspólnego z "jazdą po mieście".

Najbliższa trasa szykuje mi się dopiero na zlot do Łodzi (inne wyjazdy robię "niestety" samochodem służbowym). Tak wiec te 8 litrów mogę postarać się wyciągnąć za miesiąc na złość wszystkim :twisted: A jak na razie to niebawem zobaczymy kolejne spalanie na mieście...

Jeśli się potwierdzi, to zapraszam na szkołę oszczędnej jazdy bez wyrzeczeń emeryciarskiej jazdy :mrgreen:

akbi - 17-07-2007, 08:27

novy napisał/a:
Tak jak piszecie, jazda po mieście jeździe nie równa. W trójmieście dużo jeżdze obwodnicą rozpędzając samochod do prędkości ponad 100km/h. Więc nie ma to dużo wspólnego z "jazdą po mieście".

aaaaaaaaa i tu Cię mamy :D :P
Piotrek, zapewne robisz nie długie odcinki po obwodnicy, ale ja bym to bardziej zaliczył do jazdy "trasa" aniżeli "miasto".
Poza tym zauważyłem, że odkąd pracuje w nowym miejscu i co dziennie zjeżdżam 6 km z górki to chyba też mi spadło spalanie sumaryczne ... ale to dokładnie będę wiedział po kolejnym tankowaniu.

czekoladka_1981 - 17-07-2007, 09:14

Coś cie się tak uczepili novego, tyle co kupił galancika jeszcze się nim nie nacieszył, a już haki na nim wieszacie. Fakt że przy 2,5 L to spalanie jest trochę za małe o ten 1L przynajmniej. Dajcie pojeżdzić mu do jesieni i potem niech obliczy spalanie. :shock: :cry:
przelicz może tak: km:Lx100=

novy - 17-07-2007, 12:04

czekoladka_1981 napisał/a:
Coś cie się tak uczepili novego, tyle co kupił galancika jeszcze się nim nie nacieszył, a już haki na nim wieszacie. Fakt że przy 2,5 L to spalanie jest trochę za małe o ten 1L przynajmniej. Dajcie pojeżdzić mu do jesieni i potem niech obliczy spalanie. :shock: :cry:
przelicz może tak: km:Lx100=

Dzieki Czekoladka :D
Widze, ze Wroclaw musi trzymac sie razem. Co do Twojego wzroru na spalanie srednie to to jest to samo co moj wzor :P

czekoladka_1981 - 17-07-2007, 12:37

Dzięki novy :oops: to podaj swój wzór po kolei i jasno żeby wszyscy widzieli, bo ja zawszę leję pod korek aż paliwko wystaje poza klapkę i pupę mu trzęsę to u mnie jest na full i jeżeli przejechałam 599 km i wlałam na full 48,42L przy 90% poza miastem to mi wyszło śr. spalanie = 8,08L/100 z tym że mam 2,0v6 :P chłopakom może oto chodzi. :badgrin:
tommyc1 - 17-07-2007, 14:41

moj w miescie, normalna jazda, stanie w korkach (warszawa) i czasem ostre ruszanie spod swiatel dalo wynik rowno 10l/100km:) chyba niezle jak na takiego smoka? ;)

:p a jak komus pali mniej, to tym bardziej niech sie cieszy

Anonymous - 17-07-2007, 16:12

tommyc1 napisał/a:
moj w miescie, normalna jazda, stanie w korkach (warszawa) i czasem ostre ruszanie spod swiatel dalo wynik rowno 10l/100km

zastanawiam sie zawsze co producent miał na myśli pisząc w instrukcji o spalaniu w mieście na poziomie 13l :?

Anonymous - 18-07-2007, 11:35

Witam. ja galancikiem jezdze od piatku - wiec krotko. Poki co zrobilem kilkaset kilometrow w 80% po miescie - za 50 zł robie 100 km - czyli wychodzi srednio 11,5 l/100km i uwazam ten wynik za bardzo dobry. W piatek zakladam gaz i nawet jak spalanie wzrosnie o 1-1,5 litra to wynik nadal super bo 13,5 litra gazu w miescie to palila mi honda accord 2,0... Tyle, ze tam bylo 131 KM zagazowane wiec musialem ja krecic mocno a tu bieg sobie zmieniam przy 3000 srednio i jest lux. Tym samochodem sie z tego co widze inaczej jezdzi - nie trzeba wkrecac go na obroty bo ma bardzo mocny dol. Dziwi mnie tylko, ze spala 10 na trasie bo skoro honda palila mi 13,5 w miescie a 10 na trasie (gazu) to i tu powinna byc roznica na poziomie 3 litrow. Zobaczymy - w przyszlym tygodniu jade w traske 400 km i sie okaze jak wyjdzie. Poki co jego pragnienie mnie bardzo zaskoczylo... Nie wierzylem znajomemu, ktory ma identyczny wozek i mowil o spalaniu 11 litrow w miescie :) Aha klimy wogole nie wylaczam - przy jezdzie bez klimy macie duza roznice w spalaniu?
Anonymous - 18-07-2007, 12:29

to i ja wrzuce moje spalania :)

jeśli chodzi o tryb mieszany (warszawa+dojazd do ) to benzynki wciągał mi około 9,5 litra
jak było wiecej trasy zeszło na 8,5 :)
jazda emerycka do 3 tysiecy bez nagłych przyspieszeń i oczywiście hamowanie silnikiem

a teraz na gazie 12-13 kilo jazda non stop na obrotach i cały czas klima

pozdor