Nasze Miśki - Miał być, no i jest ...
robertdg - 15-04-2014, 20:50
tomek84 napisał/a: | w takim razie co mam sobie kupić, żeby samemu kasować SRS?
| Taniej wyjdzie usunąc bład u elektronika niż kupić kabel z progsem co to obsłuży
mszolc - 15-04-2014, 22:26
tomek84 napisał/a: | wczoraj chciałem wymienić osuszacz i ją nabić, ale śruby z osuszacza nie chciały się wykręcić, tzn ukręciły się
| To chyba standard.
tomek84 napisał/a: | ...ale teraz jawi się pytanie, czy uda się odkręcić śrubę przy chłodnicy ?? | Już Cię uspokajam - nie uda się.
Przerabiałem temat w zeszłym roku, tzn. rozkręcałem układ w drobny mak - wymiana sprężarki na 'nową' używaną (wraz z jej rozbiórką i weryfikacją) i przy okazji wymiana wszystkich oringów.
Problem był właśnie przy osuszaczu i na stopce skraplacza. Tzn. jedna śrubka puściła, ale druga się ukręciła, bo była próchnem.
Udało mi się to rozwiercić, choć robota łatwa nie jest bo jak rozwiercasz stal w aluminium to wiertło oczywiście w naturalny sposób ześlizguje się z twardszego materiału i idzie w miększy. Da się to zrobić, ale potrzeba cierpliwości.
Jeśli uszkodzisz gwint w aluminium to można dać dłuższą śrubę i skontrować ją nakrętką od dołu - będzie trzymać. Ważne żeby nie pouszkadzać samych połączeń.
Tomek - 16-04-2014, 08:38
mszolc napisał/a: | Już Cię uspokajam - nie uda się. |
hmm
w sedanie rozkręciłem w drobny mak całą klimę i ani jednej śruby nie ukręciłem
rozebrałem kiedyś też anglika z 1997 i tam też żadna śruba się nie ukręciła
ale biorę pod uwagę, że tutaj może być inaczej
mszolc napisał/a: | Jeśli uszkodzisz gwint w aluminium to można dać dłuższą śrubę i skontrować ją nakrętką od dołu - będzie trzymać. Ważne żeby nie pouszkadzać samych połączeń. |
jak się ukręci to tak właśnie się skończy
robertdg napisał/a: | Taniej wyjdzie usunąc bład u elektronika niż kupić kabel z progsem co to obsłuży |
aż takie drogie te kable?
swinks_UK - 16-04-2014, 10:05
tomek84 napisał/a: |
może ktoś się orientuje, czemu świeci mi SRS (to wiem czemu) i nie pokazuje mi żadnego błędu kiedy podpinam auto do komputera (Elm na kablu) albo do smartfona (Elm na BT)
używałem kilku softów |
Bo może być tak, że masz taśmę (clockspring) zerwaną w kierze.
Zero błędów a będzie srs świecił.
Tomek - 16-04-2014, 10:06
swinks_UK napisał/a: |
Bo może być tak, że masz taśmę (clockspring) zerwaną w kierze.
Zero błędów a będzie srs świecił. |
ale nie - SRS się świeci, bo odpiąłem poduszkę pasażera, nie stosując rezystora
chodziło mi jedynie o to, jak już włożę rezystor, to jak skasować SRS
swinks_UK - 16-04-2014, 12:00
Ha ha ha... a przed odłączaniem poduchy nie chciało się rozpiąć aku?
Wtedy podmianka na rezystor byłaby bez bólu
No a tak teraz to MUT, bo Evoscan chyba jeszcze nie ma kasowania srs.
Tomek - 16-04-2014, 12:06
Cytat: |
Ha ha ha... a przed odłączaniem poduchy nie chciało się rozpiąć aku? |
ha ha ha, chciało się odpiąć aku
ale i tak rezystora nie miałem i liczyłem się z tym, że SRS się zaświeci
dla mnie to niewielki problem, bo mój mechanik mi skasuje błąd przy pierwszej okazji
Tomek - 29-04-2014, 12:29
wczoraj wpadł nowy rozrząd
pasek Conti, rolki koyo, uszczelniacze NOK, pompa aisin, napinacz OE
przy okazji poskładana i nabita klima
i tym razem nie obyło się bez niespodzianek, ale ostatecznie wszystko działa
fj_mike - 29-04-2014, 19:41
tomek84 napisał/a: | i tym razem nie obyło się bez niespodzianek |
Co się stało się?
U mnie w srebrnym nie działa, ale tam jeszcze nie było nic robione.
mszolc - 29-04-2014, 21:51
tomek84 napisał/a: | i tym razem nie obyło się bez niespodzianek | Rozkręciło się wszystko czy jednak były problemy?
Tomek - 30-04-2014, 08:27
fj_mike napisał/a: |
Co się stało się? |
zaczęło się od tego co pisałem wcześniej:
- przy próbie wymiany osuszacza ukręciły się obie śruby
- przy rozwiercaniu śrub urwał się (przy osuszaczu) krótki przewód (ten, który idzie do chłodnicy)
i teraz druga próba:
- zakupiłem przewody, ale ten długi był lekko przygięty przy osuszaczu (ale o tym wiedziałem i ten przewód* dostałem gratis), ten krótki był na szczęście OK
- przy próbie montażu długi przewód* urwał się przy osuszaczu
- osuszczacz okazał się nie pasujący do tego auta (zakupiony na motoneo)
ale na szczęście udało się poskładać to na moim starym przewodzie, który miał rozwiercone mocowanie i na jeszcze innym osuszaczu, który miałem akurat w domu
działa, póki co nie ruszam
ale przy okazji trzeba wymienić znowu osuszacz
mszolc napisał/a: |
Rozkręciło się wszystko czy jednak były problemy? |
w zasadzie to obawiałem się jedynie o ten krótki przewód przy chłodnicy
ale miałem na to 2 tygodnie, więc codziennie wieczorem działałem odrdzewiaczem i po tygodniu podjąłem pierwszą próbę rozkręcenia i poszło bez najmniejszego problemu
Marcino - 30-04-2014, 08:54
tomek84 napisał/a: | więc codziennie wieczorem działałem odrdzewiaczem |
Nie ma to jak codzienna penetracja..... musi puścić:)
Tomek - 19-05-2014, 08:34
Koło miesiąc temu kupiłem 2 sztuki Vredestein Sportrac 5, założyłem na przód i jeździło.
Teraz przyszedł czas wymiany opon z tyłu, to znowu zakupiłem 2 sztuki Vredestein Sportrac 5, Cena 30 zł lepsza na 1 sztuce niż miesiąc temu. Przyszły w czwartek.
W sobotę wyszedłem z domu, żeby podjechać do wulkanizatora i wymienić, ale niestety pod domem zastałem taki widok:
Psu w dupe , nowiuśka opona do kosza.
Cóż było robić, podjechałem do wulkanizatora i wymieniłem 1 sztukę, a potem kolejną sztukę zamówiłem na oponeo.
Marcino - 19-05-2014, 08:43
Bedziesz reklamował tą oponę?
Tomek - 19-05-2014, 08:45
Marcino napisał/a: |
Bedziesz reklamował tą oponę? |
nie ma sensu
uszkodzenie mechaniczne, na po wpadnięciu w dziurę
wg kierującej pojazdem - "w dziurę nie wpadłam na pewno, już prędzej o krawężnik, często wjeżdżam na krawężniki, w Wieliczce jest dużo krawężników"
|
|
|