To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

KsiadzRobak - 17-10-2014, 08:12

widzę, że klockerholm (czy jakoś tak) - można je kupić w Polcarze 20 zł taniej na sztuce
no i mają też tańszą przesyłkę

mjsystem - 17-10-2014, 09:20

Plecionki masz na wymiar wszystkie?
Marcino - 17-10-2014, 23:18

mjsystem napisał/a:

250x60 oraz 100x55,
miałem jutro spawać ale jadę rano z sąsiadem po Mazde 5.. dziś zamaist w garażu skonczyłem ostatnie prace budowalane na zewnątrz... skonczyłem schody wejsciowe tzn pozłozyłem fugi.

mjsystem - 18-10-2014, 08:33

Marcino napisał/a:

mjsystem napisał/a:

250x60 oraz 100x55,

Czyli sztukówka będzie :wink:

KsiadzRobak - 18-10-2014, 21:46

Najdłuższe jakie widziałem to miały 320mm a tam zdaje się jest jeszcze dłuższa. 250mm jest w miarę tania, więc najchętniej kupowana.
Marcino - 18-10-2014, 23:20

Długa już była pare lat temu sztukowane. Krótkiej nigdy nie miałem tzn Niemiec rurkę wyspawal.
Marcino - 28-10-2014, 23:40

Ze kurde jedziłem od ostaniego razu tzn od wymiany świec bez założonej odmy pomiedzy tylną a przednią pokrywą. Coś mi śmierdziało i nie wiedziałem co jest.
A zauważyłem jak wziałem się za regulacje obrotów bo coś za wysokie były po czyśzczeniu przepustnicy.
Tak samo puszczały mi trójniki gazowe.... więc zakleiłem je na sztywno,

Marcino - 04-11-2014, 22:35

Hmmm.... jak jest mokry kolektor wydechowy od grodzi.... a pokrywa zaworowa nie puszcza... to..... tylko nie mówcie że uszczelka. Jak to dokładnie zdiagnozować?

Dziś pierwszy raz usłyszałem skrzypienie w lewym przednim, sprawdziłem i tak gumka się posypała, popękana, luzu jescze nie ma na sworznu, jutro zakładam drugi regenerowany albo nową gumkę i smar.
Przy okazji wydaje mi się ze cukierek na bananie tak skrzypii jakiś rozwulkanizowany, wiec rownież wymienie banana bo mam po regeneraci zobaczymy czy ustanie.

Wydawało mi się ze sa delikatne luzy na wahaczach ale to jednak łożyska w kołach przednich. Nie huczy.... ale luzy są.

Marcino - 14-11-2014, 01:06

mjsystem napisał/a:
Marcino napisał/a:

mjsystem napisał/a:
.
250x60 oraz 100x55,

Czyli sztukówka będzie :wink:

Plecionki wspawane... sztukówkę to niemiec zrobił wstawiajac zamiast krótkiej plecionki w środek kwałek rurki i pospawał zawężajac przepływ o grubość rury czyli... 2x2mm. Chyba przez o miałem popekany wdech czyli łączenie rurek przed katem.
Na szczescie wszystko ogarnałem, jest cisza. Jutro jazda testowa.
Sprawdzałem katalizator.. zero syfu na nim, jedynie czarny nalot schodzący po dotknięciu.

Marcino - 15-11-2014, 00:13

Sunderland86 napisał/a:
Marcino napisał/a:
ze pospawałem wydech..:)

Pics or it didn't happen :mrgreen: :mrgreen:

Oto dowody...

fj_mike napisał/a:
Marcino napisał/a:
Po wczorajszym spawaniu oddaje honory tym wszystkim których spawanie wydawało mi sie smarkaniem

Z czasem będzie lepiej ;)
Jakim drutem spawasz?

Spawałem 0.8... bo taki miałem tylko.

Bizi78 - 15-11-2014, 06:40

Spawy szału nie robią ale grunt aby były szczelne :D .
eremita - 15-11-2014, 08:36

Zostałeś bohaterem swojego garażu :twisted:
mjsystem - 15-11-2014, 10:56

eremita napisał/a:
Zostałeś bohaterem swojego garażu

I Ty zostań bohaterem swojego... garażu :lol:
Dobra robota Marcin. "Bo trzeba twardym być, nie mientkim" :mrgreen:

Marcino - 15-11-2014, 12:18

Niestety mój galant jeździ a nie wyglada... Ale pocieszam sie ze nie tylko ja mam problemy z korozja tu i tam.
Mam wrażenie ze lepiej "idzie" teraz jak ma wydech szczelny. Zobaczymy jak spalanie sie ukształtuje.

Marcino - 15-11-2014, 12:22

Bizi78 napisał/a:
Spawy szału nie robią ale grunt aby były szczelne :D .

No wlasnie mam małe doświadczenie z migomatem tem jest nie mój. Nie mogłem sie wstrzelić aby spawy były takie dość płaskie - jakieś wskazówki jak to korygować ? Więcej prądu czy jak ? Moze drut do tłumika za cienki bo blachę ładnie bierze.