[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA
Lucas123w - 23-01-2019, 11:35
Arecziwaldo napisał/a: | hmmm jakby miał mniej mocy:( wcześniej miałem wrażenie że jak wchodzi powyżej 3 tyś obrotów chwyta wiatr w żagle i nabiera ostro prędkości.... |
U mnie właśnie wrażenia na odwrót, odczuwalna większa moc, sprawdź filtr powietrza czy dobrze założony (zapięty) może źle go złożyli i może dostawać lewe powietrze. Miałem tak po 2 przeglądzie gwarancyjnym, powyżej 3tyś obr głośna praca i o wiele mniej mocy.
Arecziwaldo - 24-01-2019, 05:57 Temat postu: Falujace obroty Witam ponownie. Wydaje mi się że w moim aucie coś się zmieniło jeszcze przed czyszczeniem przepustnicy jak go próbowałem "na siłe" odpalić...myslalem że to problem z aku i go wypiołem do ładowania po czym okazało się że aku jest ok więc po takim resecie auto ożyło z trudem odpalił i przejechałem się nim ale ewidentnie to już nie było tak jak wcześniej. Było słuchać jakie jakby metaliczne cykanie z silnika....po czyszczeniu przepustnicy i 2 adaptacji obrotów pali dobrze ale moc jakby mniejsza i to dziwne cykanie....nie mam pojęcia o co chodzi
lukaszkalb - 24-01-2019, 15:02
Lucas123w napisał/a: | Arecziwaldo, jak masz spać spokojniej to możesz zrobić jeszcze raz ważne że nie faluje a idealnie to tylko po fabryce. Ja bym się na Twoim miejscu nie przejmował. |
Mam pytanie bo umnie po czyszczeniu przepustnicy wszystko ok poza małym problem czasami gdy zaskakuje sprężarka klimy to obroty skaczą do około 1500-1800, ale tylko co któreś załączenie a tak to normalnie tylko obroty min drgną. Co zrobić by to minęło??
Arecziwaldo - 25-01-2019, 21:45 Temat postu: Falujące obroty :) Myślę że jeszcze raz zrobię ten reset i adaptację obrotów może się wszystko unormuje może jestem trochę przewrażliwiony na dźwięki silnika przez poprzednie moje auto spod znaku opel bo chyba nie możliwe jest żeby po głupim czyszczeniu przepustnicy nagle była potrzebna regulacja luzów zaworowych chyba że się mylę....dam znać jak będzie po 3 resecie(a tak poza tym sprawdzenie luzów zaworowych+regulacja 1000PLN w ASO Bydgoszcz chyba że zna ktoś jakiś inny serwis w Bydgoszczy co mi ogarnąłby taką sprawę)
Smerf - 12-04-2019, 23:47 Temat postu: [CY3A 1.8] Falujące obroty na zimnym silniku Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z falującymi obrotami, ale tylko na zimnym silniku i podczas wciskania pedału sprzęgła. Przechodząc dokładnie do tematu opiszę cała sytuacje po kolei:
Odpalam auto, obroty utrzymują się na 1500 i po trochu spadają aż do unormowania się. Ruszam, następnie przykładowo dojeżdżam do świateł, zaczynam hamować, wciskam sprzęgło - i tu pojawia się problem - obroty skaczą prawie pod 2000 rpm, i utrzymują się tak aż do całkowitego zatrzymania się auta i nawet chwilki po tym. I tak jest za każdym razem gdy wcisnę sprzęgło na zimnym silniku. W momencie gdy silnik się już nagrzeje, komp wyłącza ssanie, obroty utrzymują się na około 600rpm - problemu nie ma.
Dodam, że wpadłem na pomysł, że może to być brudna przepustnica, więc ją wyczyściłem i zrobiłem adaptację. Nie poskutkowało.
Może ktoś miał podobny problem?
Help
mrblack - 06-05-2019, 21:09
Witajcie
No i u mnie pojawiło się falowanie na wolnych obrotach
Akurat kupiłem parę dni temu lancelota i przyprowadziłem go ponad 400 km na kołach.
W trasie nie było problemu szedł jak trzeba (oczywiście to nie EVO ale jak mu się da ognia to idzie )
Podaję linka z objawami jak zaczynają wariować po zagrzaniu po kilku minutach :
https://www.youtube.com/watch?v=ol1GdYMx5R4
Aha robiłem profilaktyczne czyszczenie przepustnicy choć wcale nie była brudna - 95 tys nakręcone.
Zrobiłem adaptacje : 15min bez aku/ 10 min na jałowym/10 min full obciążony/ 10 min znowu jałowy i jakoś nie za wiele to pomogło
A i po podłączeniu Xtool Pad2 nie ma żadnych błędów w silniku no errors
Czyżby motyw wymiany przekaźników mnie dopadł ???
Mam Panasonica wszystkie w skrzynce a czytałem o Omronach jak wiara wymienia u siebie
Macie Pany jakiegoś pomysła ???
P.S. Robiłem jeszcze raz adaptację i albo źle robię albo cosik jest uwalone....
Sam nie wiem. Może czujnik wałka w głowicy ???
Dawid1111 - 17-08-2019, 01:49
Słuchajcie a ja mam problem z obrotami. Faluje między 500 a 1000. Czasami auto też jest jakiś słabe. Zawory mam wyregulowane . Mogą to być cewki ?
HUGIO - 17-08-2019, 18:02
Dawid1111,
Nie padł Ci ostatnio akumulator, albo może był odpięty przez dłuższy czas?
lukaslukas64 - 18-08-2019, 15:13
cześć,
Lancer 1.8 143.
Nie wiem jak to odczytać, dlatego powiem w mm.
Mając 3000 obrotów silnik traci moc, dodając gazu auto prawie nie przyspiesza. Jak wskazówka przesunie się o kilka milimetrów za 3000 to auto dostaje kopa i dość dobrze przyspiesza.
Dzieje się tak przy większych prędkościach na 4 i 5 biegu. Czasami na 3.
Auto ma 170 000 przelotu i nie wiem kiedy były ostatnio regulowane zawory.
To może być to?
Kimmey - 21-11-2019, 08:03 Temat postu: Spadające obroty podczas hamowania Witam,
Mitsubishi Lancer 1.8 MIVEC 143 KM.
1. Mam problem ze spadającymi obrotami podczas hamowania, obroty spadają na chwilę do około 400 obrotów na minutę po czym wraca do standardowych 650 RPM. Spotkał się ktoś z podobnym problemem i jest w stanie pomóc?
2. Zauważyłem, że podczas ruchu kierownicą na wstecznym delikatnie skaczą obroty. Również prosiłbym o sugestię.
Z góry dzięki
tyku - 21-11-2019, 11:14
Kimmey, Odpinałeś akumulator
Kimmey - 21-11-2019, 14:55
Nie odpinałem. Teraz pytanie czy mam odpiąć, czy to dobrze, że nie odpinałem?
tyku - 21-11-2019, 15:31
Kimmey napisał/a: | Teraz pytanie czy mam odpiąć, czy to dobrze, że nie odpinałem? | Nie odpinaj.
Jaki przebieg, rocznik, jest instalacja gazowa
Kimmey - 21-11-2019, 16:07
Rocznik 2008, przebieg 164000 i brak instalacji gazowej
tyku - 21-11-2019, 16:21
Sprawdź filtr powietrza (lub wymień), wyczyścić przepustnicę (po wyczyszczeniu adaptacja obrotów), sprawdzić luzy zaworowe i łańcuch rozrządu.
|
|
|