Chcę kupić Lancera! - [Lancer X] Czy to jest drogi samochód? Przymiarka do zakupu
RalfPi - 02-03-2014, 18:03
sla napisał/a: | A to wszystko wymyśliły głowy o wiele sprawniej kalkulujące niż ja.
Osobiście jeżdżę do 5lat lub 100tys. |
Ciekawe, ciekawe... Czy taksówkarze nie potrafią liczyć !?
1) Samochód 3 letni kosztuje prawie połowę tego co nówka (dla Lancera - 70kzł, potem 40kzł). Po 6 latach kosztuje 25kzł. Czyli koszt podstawowy, to dla pierwszego okresu 30kzł + zwiększone ubezpieczenie itp.
Koszt w drugim okresie to 15kzł. + ew. usterki.
Uważasz, że jakieś 20kzł różnicy wyjdzie przez te 3 lata w awariach i wymianie el. eksploatacyjnych?? Szczerze w to wątpię.. Może nie potrafię czegoś uwzględnić (może chodzi o leasing i wrzucanie w koszty zakupu samochodu..? ).
Tak czy siak dla Nas zwykłego użytkownika, jest to jakaś opcja.
PS Gwarancja w mojej opinii służy do tego, żeby wymienić coś faktycznie schrzanionego..
Luk - 02-03-2014, 21:57
Cytat: | Ciekawe, ciekawe... Czy taksówkarze nie potrafią liczyć !? |
Może i potrafią, ale nie jechałem jeszcze taksówką, która była by całkowicie sprawna (przynajmniej jak mój Lancer). Przeważnie choinka kontrolek na desce + stuki w zawieszeniu... I to wcale nie były stare rzęchy...
RalfPi napisał/a: | może chodzi o leasing i wrzucanie w koszty zakupu samochodu..? |
W leasing można wziąć też używany.
Generalnie ja nie wyznaję zasady 5 lat/100tys., natomiast staram się zmieniać jak zaczynam za dużo wymieniać podzespołów. Na razie leci 6 rok i nic dodatkowo nie wymieniłem oprócz eksploatacyjnych.
Jednak decydując się na zmianę, będę brał nowy, salonowy, albo jeżeli używany to od rodziny/znajomych. Przy obecnym stanie rynku używanych samochodów nie jestem w stanie zaufać ŻADNEMU sprzedającemu. I generalnie chodzi tu o bezpieczeństwo, a nie usterkowość.
miksell - 09-03-2014, 15:40
A co sądzicie o Lancerach z Automatem?
Znalazłem takiego mojej okolicy:
Lancer + automat
To jest zwykły automat, czy zautomatyzowany manual? Jak to pali i jeździ w porównaniu z manualem?
Luk - 09-03-2014, 16:49
miksell napisał/a: | To jest zwykły automat, czy zautomatyzowany manual? |
Ani to, ani to. To jest skrzynia CVT, czyli przekładnia BEZSTOPNIOWA. Czyli dokładnie taka, jak w skuterach.
miksell napisał/a: | Jak to pali i jeździ w porównaniu z manualem? |
Pali na trasie przy spokojnej jeździe mniej, przy dynamicznej więcej, a w mieście pewnie trochę więcej od manuala.
Jak jeździ? Dziwnie Ale masz jeszcze 6 biegów zaprogramowanych "sztucznie", które możesz zmieniać sekwencyjnie łopatkami przy kierownicy albo drążkiem.
"Normalne" automaty mają tylko evo i ralliart, tam jest skrzynia SST, czyli taki DSG Mitsubishi.
miksell - 09-03-2014, 16:52
A jak wygląda serwisowanie i wytrzymałość takiej skrzyni? Jest ona montowana jeszcze w jakiś innych samochodach? Trzeba jakoś specjalnie się z nią obchodzić?
Luk - 09-03-2014, 19:31
miksell, przede wszystkim przejedź się z tą skrzynią, np. weź testowy od jakiegoś dealera. Może się okazać, że kompletnie ci nie będzie pasować.
Z tymi skrzyniami jeżdżą też Outlandery i ASX. Podobne skrzynie miały też w ofercie Audi, Mercedes, Nissan i inne. Nie słyszałem jeszcze o awarii tej skrzyni na forum, ale nie są one bardzo popularne. Serwisowanie sprowadza się do wymiany oleju co bodajże 60tys.
Alfik76 - 12-04-2014, 09:10
miksell, zdecydowałeś się w końcu na jakieś autko nowe?
Ciekaw jestem, bo również jestem w trakcie poznawania ofert dilerów, ubezpieczeń ileasingów itp. To się ciągle zmienia, nowe rabaty itp. Słyszałem, że np. nowy lancer tego roku, ma mieć zmienionych parę rzeczy, np. radio i kawałek deski, jakieś plastiki i wykończenia na boczkach i desce, gałkę zmiany biegów (ma być poliuretan) i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej.
Tyle na razie wiem, a myślę że każda informacja się przyda.
Pytanie do innych:
Może ktoś już kupił w tym roku nowe i może się podzielić informacjami i pomóc mi i miksell przy wyborze?
Lucas123w - 12-04-2014, 16:55
Alfik76 napisał/a: | i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej. |
1.8 wg. danych ma palić teraz ok 8 litrów w mieście. Przyspieszenie sedana w Invite 10,4, było 9.8 do setki i 10.1 litra w mieście.
Cena też dobra 61 tyś (na pewno można coś z tego jeszcze urwać)
miksell - 19-04-2014, 15:41
Alfik76 napisał/a: | miksell, zdecydowałeś się w końcu na jakieś autko nowe?
Ciekaw jestem, bo również jestem w trakcie poznawania ofert dilerów, ubezpieczeń ileasingów itp. To się ciągle zmienia, nowe rabaty itp. Słyszałem, że np. nowy lancer tego roku, ma mieć zmienionych parę rzeczy, np. radio i kawałek deski, jakieś plastiki i wykończenia na boczkach i desce, gałkę zmiany biegów (ma być poliuretan) i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej.
Tyle na razie wiem, a myślę że każda informacja się przyda.
Pytanie do innych:
Może ktoś już kupił w tym roku nowe i może się podzielić informacjami i pomóc mi i miksell przy wyborze? |
No właśnie nic jeszcze nie kupiłem. Oglądałem jednego fajnego (czerwony HB), jednak w ostatniej chwili właściciel puścił auto w rodzinie.... Od tamtej pory szukam i nic sensownego w moich okolicach (Kraków) się nie pokazało w moim budrzecie - ok 30k.
|
|
|