To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - galant... czyli jak się wszedłem na minę i jak ją rozbrajam

booohal - 14-01-2015, 19:42

WreX, Ja z Sieradza dygałem :D
awas - 16-01-2015, 09:56

Z tym balansem to chyba poczekam do zlotu i wtedy zaczerpnę opinii znawców.
Właśnie wymienia się łożysko sprężarki klimy. Ma mnie wynieść 150 zł jeśli nie trzeba będzie spuszczać czynnika lub coś koło 300 jeśli jednak trzeba będzie.
Przejechałem się wczoraj 50km po strasznie dziurawej drodze i dziś na niewielkich nierównościach (bruk) słyszę odgłosy (tylko nie wiem skąd) jakbym wiózł skrzynkę z pustymi butelkami - takie ćwierkanie. Co to może być - prawie całe zawieszenie mam wymienione.
Ze smutnych rzeczy to 2 dni temu edit porysowała mi przednie i tylne drzwi po lewej stronie (chyba jakimś gwoździem). Stałem legalnie na pasie wyznaczonym do parkowania i komuś się chyba nie spodobał kolor samochodu. Te kredki do lakieru to dobra rzecz czy pic na wodę?

Edit: Wulgaryzm wykropkowany nadal jest wulgaryzmem.

Fragu - 16-01-2015, 10:55

awas napisał/a:
dziś na niewielkich nierównościach (bruk) słyszę odgłosy (tylko nie wiem skąd) jakbym wiózł skrzynkę z pustymi butelkami - takie ćwierkanie

Może być luz na prowadnicach zacisku.

Sunderland86 - 16-01-2015, 12:24

awas napisał/a:
porysowała mi przednie i tylne drzwi po lewej stronie (chyba jakimś gwoździem). Stałem legalnie na pasie wyznaczonym do parkowania i komuś się chyba nie spodobał kolor samochodu. Te kredki do lakieru to dobra rzecz czy pic na wodę?

Przerabiałem ten temat z tym, że mi porysowali błotnik. Wymiana okazała się tańsza niż ponowne malowanie.

Jak głębokie są rysy?

KsiadzRobak - 16-01-2015, 12:39

awas napisał/a:
takie ćwierkanie
może tylne amortyzatory dostały wody na tłoczysko - tamte osłony są bardzo niskiej jakości i z czasem tłoczysko zaczyna skrzypieć; podobnie jak gumy na tylnych wahaczach wleczonych - też warto je przesmarować (smar syntetyczny, nie niszczy gumy)

awas napisał/a:
Ma mnie wynieść 150 zł jeśli nie trzeba będzie spuszczać czynnika lub coś koło 300 jeśli jednak trzeba będzie.
sprężarki klimatyzacji? - to trzeba rozkładać sprężarkę, nie obejdzie się bez spuszczenia czynnika; a jeśli tylko na kole pasowym sprężarki to bez problemu i bez spuszczania, wszystko siedzi na 1 śrubce
łożysko tam kosztuje ok. 60 zł

eremita - 16-01-2015, 17:25

awas napisał/a:
Przejechałem się wczoraj 50km po strasznie dziurawej drodze i dziś na niewielkich nierównościach (bruk) słyszę odgłosy (tylko nie wiem skąd) jakbym wiózł skrzynkę z pustymi butelkami - takie ćwierkanie. Co to może być - prawie całe zawieszenie mam wymienione.

Ja miałem takiego świerszcza, okazało się że piszczy zamek maski, perę kropel oleju na sprężynkę i ucichło :D

Cytat:
Te kredki do lakieru to dobra rzecz czy pic na wodę?

Jak dla mnie wygląda gorzej po użyciu tych kredek :roll:

awas - 27-01-2015, 14:01

Po spędzeniu tygodnia u speca od klimatyzacji mój gal jest w 99% wolny od usterek mechanicznych (bo pozostaje nadal warczenie pow. 5000obr/min). Na chwilę obecną chodzi jak marzenie, nic nie brzęczy, nic nie wycieka, nic nie stuka. No przyczepić mogę się jeszcze do tego że skrzynia zregenerowana u japaneze czasem haczy przy wrzucaniu z 2 na 3 (z 4 na 3 tego nie ma) i żeby nie haczyło muszę robić taką sekundową przerwę między 2 a 3. Co prawda skrzynia była na gwarancji 3 mies. ale nie chciało mi się znowu płacić za przekładanie i kurierów. Jak gal pochodzi bez problemów 2 miechy to na wiosnę sprawię mu jakieś ładne nakrętki do alusów.
Co do naprawy klimy to wyszło standardowo - drogo i z problemami. Facet chciał mi wcisnąć regenerowaną sprężarkę z roczną gwarancją za 600-700PLN + 150 wymiana ale ja uparłem się na taką z allegro za 150 z przesyłką. To co przyszło z allegro, mimo zapewnień sprzedawcy że jest w super stanie, to był trup ale akurat część która była pęknięta u mnie tam była cała więc z tych dwóch facet zrobił jedną, przy okazji wstawił jakąś nową uszczelkę i skasował 495zł (150 sprężarka+150 nabicie+100 robocizna + 95 uszczelka) Na szczęście jako jeden z niewielu wystawia faktury bez doliczania ekstra kasy więc część utopię w kosztach.
Za kilka dni minie rok odkąd mam gala.
Total:
21 832 PLN

McCoy - 27-01-2015, 23:45

awas napisał/a:
Total:

21 832 PLN

sporo jak za taką konfiguracje.Życze aby po tych trudach sprawował się dobrze oraz dawał radość z jazdy.

eremita - 28-01-2015, 08:19

Miejmy nadzieje że mina została rozbrojona :wink:
inq - 28-01-2015, 21:12

Mina zwana Galantem jest nierozbrajana ;) Na szczęście czasami uśpienie trwa bardzo długo i oby tak tu było.
Shockwave - 28-01-2015, 22:47

Jak czytam ten temat to zawszy myślę czy sprzedać swojego galanta;) bo kupiłem go za podobne pieniążki jak "Awas" a wkładu było znacznie mniej ;) albo trafiłem troszkę lepiej albo mina w moim galu jest dobrze uśpiona ;)
Oby Ci sie już nie psuł ;)

awas - 05-03-2015, 12:15

Mija szósty tydzień od ostatniej wizyty u mechanika i nic się nie psuje :D
Nawet trzeci bieg się jakoś dotarł (zajęło mu to z 4 tys km) i wchodzi bez haczenia.
Słowo się rzekło i kupię galowi nowe nakrętki do kół (bo stare są brzydkie, kilka ma zjechane gwinty i 4 są w innym rozmiarze niż reszta). Jaki jest skok gwintu orginalnych nakrętkach (bo na allegro są 12x1,5 albo 12x1,25).

Tomii - 05-03-2015, 12:45

awas napisał/a:
Jaki jest skok gwintu orginalnych nakrętkach (bo na allegro są 12x1,5 albo 12x1,25).

12x1,5

awas - 26-03-2015, 12:30

Przepaliła mi się ostatnio jedna żarówka H7 więc hyc do internetu i zamówiłem komplet nowych:
Żarówki Osram H7 Cool Blue Hyper White 5000K Xenon
Dopiero po otrzymaniu maila że towar wysłano zauważyłem że te żarówki nie mają homologacji bo są za niebieskie. Zakładać to do gala czy dać sobie spokój i kupić najzwyklejsze tanie żarówki?

apg2312 - 26-03-2015, 13:02

Hmmm...ja tam bym szczerze mówiąc wolał nie ryzykować... Niehomologowane żarówki używane są zwykle w terenówkach, ale poza drogami publicznymi. Świecą na pewno jasno, tyle, że możesz oślepiać innych kierowców.
Ale skoro kupowałeś w sprzedaży wysyłkowej, to masz 14 dni na zwrot towaru - pod warunkiem, że kupowałeś od firmy, nie od osoby prywatnej.
Oddaj je, kup normalne Osram Nightbreaker Unlimited, i tyle. A jak nie idzie oddać, to odżałuj tą kasę...mówi się trudno.