Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk
komarsnk - 15-09-2015, 14:09
Hugo napisał/a: | A ja tak sobie myślę o dwupinowym czujniku temperatury. Moze coś z nim nie tak i na zimnym silniku ustala za małą dawkę paliwa i dlatego po mocniejszym dodaniu gazu silnik się dławi. |
Też o nim myślałem. Przed odpaleniem podepne się pod ECU i zobaczę jaka będzie temperatura wyjściowa i jak będzie podczas pracy silnika. Zrobię też wykres masy powietrza może coś się pokaże...
tresorex - 15-09-2015, 14:20
Też ostatnio raz tak miałem, że wyjechałem powoli z osiedla i wyjechałem na główną drogę, a że był ruch to chciałem się rozpędzić na pasie włączenia i wkleić się w lukę i jak dałem więcej gazu to silnik zamulił i nie chciał jechać, ale po 2s dostał kopa i jechał jak zawsze. Czasami też jak odpalam to przez sekundę jest zamulony jakby zapomniał, że rano musi sobie włączyć ssanie
Hugo - 15-09-2015, 14:26
komarsnk napisał/a: | Zacznę od wymiany filtra | Paliwa? Nic nie da
komarsnk - 15-09-2015, 14:52
Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Zacznę od wymiany filtra | Paliwa? Nic nie da |
Wymienię bo jeszcze tego nie robiłem i żebym się trzymał procedury
Tomek - 15-09-2015, 14:57
tresorex napisał/a: | Też ostatnio raz tak miałem, że wyjechałem powoli z osiedla i wyjechałem na główną drogę, a że był ruch to chciałem się rozpędzić na pasie włączenia i wkleić się w lukę i jak dałem więcej gazu to silnik zamulił i nie chciał jechać, ale po 2s dostał kopa i jechał jak zawsze. Czasami też jak odpalam to przez sekundę jest zamulony jakby zapomniał, że rano musi sobie włączyć ssanie |
jak na moje to jest winny aparat zapłonowy (kopułka i palec)
zaglądałeś tam?
to typowe w Galancie, to rozwiązanie jest mało wydolne do takiego silnika
też tak miałem*, ale nikt nie znał rozwiązania
jak wymieniłem kopułkę i palec - jak ręką odjął
*tyle, że nigdy w "trasie", zawsze przy pierwszym ruszaniu pod domem
tresorex - 15-09-2015, 15:04
Kopułkę i palec wymieniałem w zeszłym roku.
Musiałbym wymienić znowu kable i świece bo mają już prawie 3 lata...
Hugo - 15-09-2015, 16:50
Ja mam nową kopułkę i palec aparatu z ASO.
mjsystem - 15-09-2015, 20:16
...no to ja sobie grzecznie poczekam na rezultaty i wejdę na gotowe. U mnie do wymiany jest i tak wszystko wyżej wymienione
fj_mike - 15-09-2015, 20:20
tresorex napisał/a: | Kopułkę i palec wymieniałem w zeszłym roku. |
Zatem upewnij się czy wilgoć się tam nie dostaje.
komarsnk - 28-09-2015, 11:53
Hiipotezę kiepskiego paliwa (od początku wątpliwą) już wykluczam - nalana 98Pb, przeleciane na niej co nieco i dalej to samo. Z resztą Hugo ma cały czas świeże paliwo bo nie ma gazowni...
Planuję podłączyć się pod ECU i zrobić logi podczas zimnego ruszania. Tylko muszę zobaczyć czy wszystkie wskazania potrzebne do diagnozy będą dostępne...
Chciałbym podejrzeć: temperatura powietrza dolotowego, płynu chłodniczego, masa powietrza, ciśnienie paliwa w układzie i na listwie (jest w EA taki czujnik?), wyprzedzenie zapłonu, położenie przepustnicy, obciążenie zmierzone, AFR, napięcie.
Będę się wpinał ELM327 przez Bluetooth do TorquePRO z pluginem MUT v2.0 - muszę jeszcze zobaczyć jakie tam są wskaźniki dodatkowe dedykowane dla ECU z Mitsu. Czytałem, że są jakieś inne Fuel Trimy ale nie zagłębiałem się...
Czy ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki co jeszcze monitorować w kwestii zamulania na zimno? Owczar?
mati_z - 28-09-2015, 14:06
Wszystko oprócz ciśnienia paliwa jest, możesz też rzucić okiem na czasy wtrysku. U mnie ostatnio to zamulanie jakby osłabło, ale czeka mnie wymiana oleju, filtrów i świec więc zobaczymy. Wcześniej tego nie zauważyłem, a gaz mam od grudnia więc podejrzewam, że coś się zużyło
Owczar - 28-09-2015, 16:34
Zaloguj jeszcze ltft dla obu banków oraz sondy lambda. Zaloguj tez korekty podczas jazdy na rozgrzanym silniku. Mam pewne podejrzenie co do takiego zachowania.
Sprawdź któregoś razu czy po porannym resecie ten problem będzie występował.
komarsnk - 29-09-2015, 10:16
Z innej beczki: czy filtr paliwa Meyle jest warty uwagi? Ktoś miał styczność z tą firmą?
booohal - 29-09-2015, 10:53
Nasz filtr paliwa jest tak prosty w konstrukcji, że ja osobiście brałbym co jest tańsze Z resztą właśnie tak zrobiłem
komarsnk - 29-09-2015, 11:28
Powoli też się właśnie przekonuję do tego podejścia Ważne, że będzie nowy i czysty - i tak Pb używam tylko na rozpałkę
Wiesz - też nie kosztuje majątku bo 37zł ale skoro można mieć za 16,50zł...
|
|
|