[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - SWAP hamulców z Outlandera II/Lancer X Ralliart do Lancera X
krzychu - 15-05-2019, 07:23
1. Większa pojemność cieplna (i to moim zdaniem by wystarczyło).
2. Większa powierzchnia oddawania ciepła.
3. Większa średnica = większa dźwignia przy tym samym ciśnieniu hydraulicznym daje większą "siłe hamowania".
Mnie się w tych hamulcach z Outlandera nie podoba to że jeszcze bardziej się zwiększa siła hamowania przodu (2 tłoczki które mają sumarycznie większą powierzchnie) niż w tym pomyślę z ASX-em. A ten zestaw (hamulce ASX-a z przodu i tył zwykły) jest chyba fabrycznie montowany z silnikami 2,4. Więc jest taki bardziej "fabryczny".
mlody016 - 15-05-2019, 10:21
krzychu napisał/a: | Pewnie pasuje do diesla. |
To było zdanie twierdzące?
Czyli potwierdzone info że pasuje?
Czy przypuszczenie że pewnie pasuje, ale nie jesteś pewien?
krzychu - 15-05-2019, 10:51
Nie widzę powodów aby miało nie pasować. Zerknij sobie do jakiegoś katalogu części. Moim zdaniem nie ma różnicy w hamulcach między silnikiem 1,6-1,8 a dieslem. Dopiero 2,4 miało większe.
inzmbl - 26-07-2019, 13:54
A i tak cała ta operacja jest bez sensu...
wizualnie - nadal tragedia na 18 calach (16 nie lepiej wcale)
hamowanie - niektórzy twierdzą wręcz, że gorzej bo podsterowność się wkrada
Moim zdaniem powinno się robić komplet przód Outlander / tył ASX bo tam siedzi tarcza 302mm
Ale moje pytanie do specjalistów - może coś z innych marek pasuje? to wstyd, że głupie Mazdy czy Toyoty mają minimum 300 mm z przodu a często 320 mm a nasza "legenda" nawet "sraliart" ledwo te 294 ktoś coś wie?
Fragu - 26-07-2019, 14:07
inzmbl, odezwij się do Outlanderowców (Bzyku). Adapter + Brembo z E38 + tarcza z Hyundaia 320x28mm. Felga min 17" + dystans.
inzmbl - 27-07-2019, 11:26
No to już brzmi jak tarcza Właśnie mijałem jakieś 10 letnie E60 gdzie tarcza ma 340 mm w stocku... wstyd serio, że u nas takie od motocykla hehe
HUGIO - 27-07-2019, 11:34
inzmbl,
Widocznie z obliczeń wyszło, że takie wystarczą i szkoda przepłacać na większe (a przy okazji zwiększać masę)
Mnie ciekawi, jakie tarcze i zaciski mają w standardzie te amerykańce z większymi silnikami
Bizi78 - 27-07-2019, 23:23
HUGIO napisał/a: | Mnie ciekawi, jakie tarcze i zaciski mają w standardzie te amerykańce z większymi silnikami |
Sportback z silnikiem 2.4 z USA ma tarczę 294mm i zacisk jedno tłoczkowy, oczywiście mówię o przodzie .
A w sedanie na USA nawet były stosowane tarcze 276mm .
HUGIO - 25-12-2019, 22:07
Takie spóźnione pytanie, ale tak mnie jakoś ostatnio "tknęło" (grzesiopol, może to sprawdzałeś i pamiętasz). Pompa hamulcowa i ABSu są takie same dla Outlandera/RA i Lancera?
grzesiopol - 29-12-2019, 21:12
RA i EVO mają wspólną pompe ABS, Lancery inną, Outlandery inną
RA, Outlander, ASX mają wspólną pompe hamulcową, pozostałe Lancery inne.
W zależności od pojemności w Lancerach wspomaganie hamulców to same dla niektórych Lancerów
To tylko porównanie z ASA jak wyglądają i czym się konkretnie różnią poszczególne części trzeba by było patrzeć w manuale i porównać dane techniczne. Różnice wcale nie oznaczają, że nie można np całości czyli pompa hamulcowa ze zbiorniczkiem plus wspomaganie wrzucić z Outka do Lancera.
Ja np wrzuciłem do Colta taki zestaw: pompa ze zbiorniczkiem z Colta, wspomaganie po wydłużeniu śrub mocujących z Galanta. Można? Można, jak będzie to działać na razie nie wiem, życie zweryfikuje.
HUGIO - 30-12-2019, 15:29
Właśnie tak się zastanawiam, czy "wykorzystujemy pełny potencjał" tego SWAPu skoro w autach zostały pompy, które są przystosowane do innych zacisków, a co z tym idzie innych ilości płynu i "sił".
grzesiopol - 31-12-2019, 20:24
Patrzyłem w manualach specyfikacje pompy tam jest I.D. mm (internal diametr) jedynie dla Ralliarta jest 22,2 a reszta czyli Outlander i Lancery mają 20,6 mm średnicy, wspomaganie ma takie samo parametry działania dla wszystkich.
Można pokusić się o wymianę pompy ale tylko na tą od Ralliarta wtedy prawdopodobnie hamulce będą jeszcze skuteczniejsze. Używkę znalazłem za 240 zł z serwem.
Moim zdaniem ważniejsza jest powierzchnia tłoków niż pompy, ale to już trzeba by było indywidualnie przeliczać. A fizykiem nie jestem więc dam sobie spokój.
Wiem tylko, że dwa tłoczki na pewno lepiej rozkładają siłe podczas hamowania na klocku niż jeden tłoczek, po to przecież stosuje sie w sportowych układach większą ilość tłoczków.
inzmbl - 26-01-2020, 11:50
Koledzy, kupiłem dwie zwrotnice dość nowe od Outlandera III, z tego co się zorientowałem to nadal jest to samo (dwa tłoczki, ten sam locek 150x59x16, ta sama tarcza 294x24) ale chciałem tylko się upewnić mocowanie przewodu faktycznie inne na zacisku, także zakupię bo tanie. Zestawy naprawcze to się okaże jak przyjdą, ale dla spokoju też pewnie wejdą.
Zastanawia mnie też jedna rzecz, czy tarcza od ASX czyli 26mm wejdzie z klockiem 16mm czy te 2mm to już za dużo
grzesiopol - 30-01-2020, 11:53
26 + (2x16) = 58 mm. Zmierz zacisk i będziesz wiedział. Myśle, że raczej tak.
inzmbl - 30-01-2020, 13:25
Dzięki, już się rozeznałem, te tarcze 26mm z ASX nie mają dziur w dzwonie bo są generalnie pod jeden tłoczek. Także zakupione Mikody GT 294x24 plus EBC Green 2954. Dam znać jak wszystko ogarnę na razie demontaż, przegląd, piaskarka i malowanie choć mam problem z kolorem. Czerwony taki... wiejski
|
|
|