[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
stefanski83 - 15-03-2011, 20:43 Temat postu: LPG tak czy nie? Posiadam 1.8 i właśnie sie zastanawiam nad tym gazem i zaczynam być na tak więc może ktoś doda gdzie założę go bardzo profesjonalnie?
stefanski83 - 15-03-2011, 21:48 Temat postu: przygotowane do gazu!? i co Panowie faktycznie macie inne głowice i jestem ciekaw czy moja (nie przygotowana) też bedzie śmigać
RalfPi - 16-03-2011, 07:31
Witam.. Byłem na przeglądzie instalacji gazowej - wszystko gitez majonez:) po przejechaniu 15k..Koszt - około 80 zł.. Więc przy cenie obecnej gazu i benzyny.. stać mnie:):)
Na początku kwietnia jadę na przegląd gwarancyjny (20kkm) więc podzielę się wrażeniami co do stanu silnika i całego samochodu..
Pozdrawiam
PS Myślę, że będzie śmigał lancerek bez "upgradeowanego" silnika - Ojciec na Pandzie zrobił już 100k km.. A na przeglądzie był 2 razy:)
[ Dodano: 16-03-2011, 07:36 ]
Witam. Mam pytanie odnośnie instalacji gaz./silnika.. Zauważyłem, że silnik pali olej.. tzn. ubyło go dość sporo od nowości - jest na poziomie kapkę powyżej Low (przy 19kkm)...
I chciałem się zapytać, czy u Ciebie też występuje podobny objaw?
W dodatku od jakiegoś czasu mam brzęczenie w silniku.. Co mnie strasznie irytuje.. Zresztą pisałem o tym w wątku o pierwszy poważ. proble. z mitsu..
Mam nadzieję, że na przeglądzie to zlikwidują
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
nt2010,
nt2010 - 16-03-2011, 08:02
RalfPi napisał/a: |
Witam. Mam pytanie odnośnie instalacji gaz./silnika.. Zauważyłem, że silnik pali olej.. tzn. ubyło go dość sporo od nowości - jest na poziomie kapkę powyżej Low (przy 19kkm)...
I chciałem się zapytać, czy u Ciebie też występuje podobny objaw?
W dodatku od jakiegoś czasu mam brzęczenie w silniku.. Co mnie strasznie irytuje.. Zresztą pisałem o tym w wątku o pierwszy poważ. proble. z mitsu..
Mam nadzieję, że na przeglądzie to zlikwidują
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
nt2010, |
Witam
Mam przejechane 21000km i jestem po przeglądzie instalacji (15000) i okresowym (20000). Wszystko działa bez zarzutu. Oleju trochę ubyło ale moim zdaniem w normie, było równo pomiędzy kreskami. Olej był czysty jakby dopiero co nalany. Pamiętaj, że gaz nie rozcieńcza oleju tak jak benzyna. Jeżeli nie musiałeś dolewać to na pewno jest ok.
Ja nie mam żadnych niepokojących odgłosów, silnik pracuje równo i cicho. Moc na gazie podobna jak na benzynie, przy średnich obrotach nawet lepiej się zbiera. Jedynym problemem było przełączanie na gaz (tylko automatyczne - nie da się ręcznie) na dużym mrozie. Po prostu jechał 20km na benzynie mimo dobrej temperatury silnika. Ale i na to jest sposób - trzeba pogrzać silnik na postoju przez kilka minut. I jeszcze jedna ważna sprawa: tankuję tylko na dobrych, sprawdzonych stacjach.
Pozdrawiam
RalfPi - 16-03-2011, 09:00
nt2010,
Dzięki za szybką odpowiedź.. U mnie nie ma żadnych problemów z przełączaniem na gaz - krótko mówiąc.. w zimie jakieś 1km/5km -jak samochodzik w garażu/jak na zewnątrz..
W lato - szybciutko - 200 m na "zimnym;)" silniku..
Mój niepokój wzbudza to, że silnik pali olej (choć wszystko w normie) no i to, że brzęczy...
A tak to nie ma zarzutów żadnych do Mitsubishi:)
Jak pojadę na serwis, to po prostu muszą mi to naprawić/dokręcić blaszkę/usunąć - mam nadzieję, że to kwestia blaszki, a nie silnika/instalacji...
Za trzy tygodnie wszystko się wyjaśni.
gzesiolek - 16-03-2011, 10:09
RalfPi, a sluchales na zewnatrz skad brzeczenie? u mnie np. brzeczala blaszka nad tlumikiem... dokrecenie zniwelowalo ten odglos
jac - 16-03-2011, 21:32
RalfPi napisał/a: | Mój niepokój wzbudza to, że silnik pali olej |
Panowie, jezeli pokazecie mi samochod w ktorym oleju W OGOLE nie ubywa, czyli go nie pali to znaczy ze znalezliscie auto doskonale, takie ktore PRODUKUJE OLEJ!!!!! Zyc nie umierac jak takie fury sa
Kazdy silnik spala olej, najwazniejsze tylko zeby nie dolewac wcale lub niewiele od wymiany do wymiany. Jezeli nic nie dolewacie to jest ok
Moj niepokoj wzbudza co innego, moj Lancerek pali cale paliwo ktore mu wleje co z tym zrobic? serwis jest niestety bezradny
RalfPi - 17-03-2011, 07:34
gzesiolek, Prawde mówiąc nie mam za bardzo jak.. Bo brzęczenie dochodzi przy hamowaniu biegiem - tzn. obroty rzędu 3000- 2000... I to na biegu.. Sprawdzę więc na "jałowym"/luzie i wtedy zobaczę. Ale z blaszką zaraz powalczę bo naprawdę to brzęczenie doprowadza mnie do... nerwów:)
[ Dodano: 17-03-2011, 07:36 ]
jac, Jasne, jasne, ale z tego co widzę i czytam na forum, to się sporo osób chwali, że nie ubyło im ani mililitra..(że ubytek jest niezauważalny)... Hmm... Więc ja piszę, że stosunkowo spalił sporą część oleju.
RalfPi - 17-03-2011, 17:43
Witam Wszystkich.
Krótka piłka z mojej strony:
przejździłem niemal 20k km na gazie w Sportbacku 1.8 143 KM.. Ja bym nie kupił mniejszego silnika, bo daje mniejsze osiągi/bezpieczeństwo/możliwości...
Pali około 10l gazu ( 7 km do pracy, 15 km do Narzeczonej) i jestem bardzo "zadowolniony".
A mój Tato zjeździł już na gazie.. jakieś 400 000 km... Więc troszkę zaoszczędził już
(Duży Fiat, Polonez, Panda)
Przy obecnej cenie gazu i benzyny (a od lat stosunek jest bardzo podobny)...
Chyba nie ma się co zastanawiać:)
Pozdrawiam
berladi - 17-03-2011, 19:08
Witam.
Proponuję,aby podawać informacje czy silnik jest przystosowany do LPG czy też nie.Wskazane byłoby podać nazwę lub typ założonej instalacji,ewentualnie u kogo zakładana.
Wydaje mi się,że w dziale technicznym są to informacje jak najbardziej na miejscu.Kwestię zadowolenia i opłacalności pozostawmy może w równoległym temacie w dziale ogólnym.
bastek - 17-03-2011, 19:26
silnik 1,5 nie przystosowany (nie ma silników 1,5 przystosowanych)
inst. sekwencja BRC berladi napisał/a: | ewentualnie u kogo zakładana |
czy to nie będzie jako reklama?
Lublin, ul. Łeczyńska, p. Piekarz berladi napisał/a: | Kwestię zadowolenia i opłacalności pozostawmy może w równoległym temacie w dziale ogólnym. |
popieram , ale obawiam się że to marzenia ściętej głowy.....
jac - 17-03-2011, 20:00
RalfPi, silnik silnikowi nierowny to raz a dwa styl jazdy a trzy (nie wiem czemu) ale na gazie ma prawo nieco wiecej spalic oleju. Dlatego podkreslam ze jezeli nie musisz dolewac to ja bym dal spokoj. Spojrz na to racjonalnie, kazda firma wpisuje w instrukcji ze auto ma prawo spalic do 1l na 1000km, jezeli pojedziesz na serwis a olej pali ale w granicach tego magicznego 1000km to nic ci nie pomoga a co najwyzej, pelni dobrych checi cos spaskudza, bo nie licz ze wymienia ci np pierscienie czy uszczelniacze.
nt2010 - 17-03-2011, 21:16
Lancer 2010r 1,8 przystosowany do gazu
Instalacja BRC założona przez dealera Mitsubishi z Nowego Sącza w nowym samochodzie
przebieg obecnie 21000km - bez uwag
pozdrawiam
maddob - 20-03-2011, 10:56
Zaryzykowałem i założyłem instalację do swojego LANCER'a... Wszystko ok, jest taniej i to sporo. Instalację założyłem firmy STAG, ponieważ bardzo dużo znajomych używa instalacji tej firmy, bazowałem na ich opiniach. Rozwieje obawy innych, moi znajomi jeżdżą różnymi autami ale nie starszymi niz 5 letnie, są wsród nich i MB S500, i BMW 745i, LAGUNA 2ph2... pojeździmy zobaczymy... jak by padł silnik to Wam powiem nie będę kręcił
Seichan - 30-03-2011, 14:10
Może jakieś uaktualnienie w temacie? Kolejne 2 miesiące minęły i cisza
|
|
|