Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki
Krzyzak - 21-01-2022, 12:13
| Marcino napisał/a: | | zapewne nie jeden model tego samego używa | prawda - jakiś fiat ma identyczny pasek rozrządu
Marcino - 21-01-2022, 16:41
| Krzyzak napisał/a: | | Marcino napisał/a: | | zapewne nie jeden model tego samego używa | prawda - jakiś fiat ma identyczny pasek rozrządu |
Wiedzą co jest dobre
Bizi78 - 21-01-2022, 17:01
Od MSS pasek rozrządu pasuje do Matiza ,Aveo.
deejay - 21-01-2022, 19:07
Polecam obejrzeć, szczególnie do ciebie Marcin 😉
https://youtu.be/6QIHcW9RjOg
Marcino - 24-01-2022, 08:34
A podziękował
Krzyzak - 05-09-2025, 23:20
Z okazji, że jest po Zlocie postanowiłem dać mały update.
Chyba też zmienię temat, bo z Galantów został 1 a Colta nie ma już 13 lat...
Galanta na zlocie mogliście (przynajmniej część) zobaczyć - jest w ciągłej ewolucji, zatem w wolnym czasie dłubię i ulepszam.
Leon praktycznie stoi cały czas w garażu.
Mercedesa sprzedałem 2 lata temu i w to miejsce kupiłem białą Dacię Jogger.
W 2024 roku dokupiłem jeszcze VW Sharan - super autko, bardzo lubię nim jeździć.
Mazda niedługo zostanie zezłomowana a w jej miejsce miesiąc temu zamówiłem a 10 dni temu odebrałem elektryka.
Jest jeszcze hyundai Sonata - ale jako dawca do Galanta. Niestety weryfikacja silnika nie przeszła pozytywnie. Dzięki Bartkowi mam naprawione ECU do niego, spalona była też pompa paliwa ale największy problem to 8 barów na 2 cylindrze, które rośnie do 11.5 na próbie olejowej.
robertdg - 06-09-2025, 17:35
| Krzyzak napisał/a: | | największy problem to 8 barów na 2 cylindrze, które rośnie do 11.5 na próbie olejowej. | Spróbuj cylinder zalać ta magiczna płukanka/cleanerem na litere "F"
jacek11 - 06-09-2025, 20:13
Jak dawno Galant dostał takie tablice? jakoś zapomniałem zapytać na zlocie.
Krzyzak - 06-09-2025, 21:09
| jacek11 napisał/a: | | Jak dawno Galant dostał takie tablice? | Zabytkowe? - jeśli dobrze pamiętam, to okolice maja 2024.
jacek11 - 06-09-2025, 22:40
Czy on miał jeszcze oryginalny motor? czy już był zmieniony?
Pytam, bo mam pewne doświadczenia w tym temacie, gdzie rzeczoznawca sprawdzał, czy numer silnika pojazdu jest zgodny z dokumentami.
Krzyzak - 07-09-2025, 17:59
Silnik sam remontowałem na przełomie 2018/2019. Zdaje się od 20 lat silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna i nie jest nawet wpisywany do dokumentów pojazdu, zatem nie byłoby z czym tego sprawdzać. W każdym razie u mnie nikt tego nie sprawdzał.
Sam silnik był zmieniony - przeze mnie, 25 lat temu. Pewnie gdzieś w temacie to już poruszałem - auto miało założoną zakamienioną chłodnicę, silnik się grzał, 2x zagotował - a że znalazłem taki sam motor po sąsiedzku, to zakupiłem i wymieniłem. Potem ten stary silnik kupił Krzysiek z Poznania i zakatował w swoim Eclipse 1G...
Marcino - 08-09-2025, 08:01
| Krzyzak napisał/a: | | Mazda niedługo zostanie zezłomowana a w jej miejsce miesiąc temu zamówiłem a 10 dni temu odebrałem elektryka. | To jest czyst (R)evolucja.
| Krzyzak napisał/a: | | Zdaje się od 20 lat silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna i nie jest nawet wpisywany do dokumentów pojazdu, zatem nie byłoby z czym tego sprawdzać. W każdym razie u mnie nikt tego nie sprawdzał. |
Moj kolega ma Chevroleta covette C3v- na złółtych, dłubie w niej co chwile i startuje w rajdach clasic cup
jacek11 - 08-09-2025, 21:35
Czyli jak widać, wszystko zależy od rzeczoznawcy. W naszym przypadku, chłop szukał uparcie numerów silnika, aby potwierdzić jego oryginalność. Zadawał mnóstwo pytań, robił zdjęcia. Opinię dostaliśmy pozytywną, a konserwator zabytków w łodzi i tak nie zechciał podpisać kwitów.
Jak widać, dużo zależy od urzędasa.
Marcino - 10-09-2025, 10:05
Pewnie ze tak. Jak ogladam na YT jak ludzie remontuja na 2% i nagle cyk i sa zółte blachy
Krzyzak - 24-09-2025, 06:50
| robertdg napisał/a: | | Spróbuj cylinder zalać ta magiczna płukanka/cleanerem na litere "F" | wracam bo może się komuś przyda - zalałem, tak trochę zgodnie z instrukcją a trochę nie - Forte Intake and Valve cleaner - tak się toto chyba nazywa
łącznie do tego cylindra zalane 6x - psikane po 3 sekundy, potem różnie - czasem kręciłem wałem, czasem nie, czasem stał po kilka dni, czasem nie
efekt - dla mnie ogromne zaskoczenie bo w sumie była tam nafta na noc, był próba olejowa, która wskazała pierścienie - ciśnienie sprężania mierzone kilka razy wskazywało 8.5 bara, po zastosowaniu środka na "F" - jest 12.5
zalałem zatem też do pozostałych cylindrów, ogólnie to obecnie prezentuje się nie najgorzej tylko różnice przekraczają 10% - od pierwszego: 13.5, 12.5, 12, 13.5
czas popracować nad trzecim i kupić trochę więcej specyfików - do paliwa, oleju itd.
|
|
|