To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Hubeeert - 17-10-2009, 16:12

Mam nadzieję, że odpoczynek od tematu ostudził temperaturę uczuć i zachęci do spokojnej dyskusji bez wulgaryzmów i argumentów ad personam.

Pozdrawiam

Paweł_BB - 18-10-2009, 09:25

O, ale fajnie, dzięki Hubeeeeeeeeeeeeeeert :wink:

no to na czym skończyliśmy? :D

Uwex - 18-10-2009, 10:20

2 km ode mnie debil na motocyklu potrącił dziewczynę na pasach . Szła wieczorem ze swoim chłopakiem do znajomych . Pogoda fatalna , mokro , szaro - widoczność fatalna , a do tego ten #### nie ma prawa jazdy ! Dziewczyna w b. ciężkim stanie w szpitalu , chłopakowi nic się nie stało . Strach wieczorem wyjść z domu .
Anonymous - 18-10-2009, 10:21

proponuje zaczac od tego ze polowa kierowcow nie wie co to pas bezkolizyjny i sie na nim zatrzymuje czekajac az nic nie bedzie jechac z lewej strony, zamiast cisnac w pedal gazu i bezkolizyjnie sie wlaczyc na odcinku kilkudziesieciu metrow.
nawet taksowkarze sie zatrzymuja (jest kilka takich miejsc w bialymstoku).

Paweł_BB - 18-10-2009, 10:29

arturro napisał/a:
proponuje zaczac od tego ze polowa kierowcow nie wie co to pas bezkolizyjny

Chodzi Ci o pas rozbiegowy? Faktycznie jakoś ludzie nie umieją z tego korzystać :roll:

Morfi - 18-10-2009, 10:33

Panowie z krakowa powiedzcie jak wam się teraz jezdzi na tych wielkich rownorzędnych skrzyżowaniach ??
Marcin-Krak - 18-10-2009, 10:42

Morfi napisał/a:
Panowie z krakowa powiedzcie jak wam się teraz jezdzi na tych wielkich rownorzędnych skrzyżowaniach ??

Morfi, te skrzyżowania są w obrębie strefy B wokół I obwodnicy, a więc ścisłe Centrum (rejon Plant i Rynku Głównego) - nie wiem czy ktoś z nas ma możliwość tam wjeżdżać. Ja jeszcze nie byłem tam w roli pieszego - ale jak będę miał jakieś spostrzeżenia to się pochwalę.

Uważam jednak, że to bardzo dobra decyzja - to jest teren oznaczony jako obszar zabudowany - a więc 20 km można jeździć ,a różnej maści dostawcy robią sobie skróty przez Rynek, gdzie jak wiadomo pełno turystów i jeżdżą z prędkościami drogi ekspresowej, teraz będzie im o to trudniej ;) Jak dla mnie decyzja na plus skoro nie można wywalić aut z okolic Rynku ;)

Tak więc Morfi, i inni - spokojnie na skrzyżowaniach ogólnodostępnych znaki są dalej :D

Paweł_BB - 18-10-2009, 11:00

http://ww6.tvp.pl/6287,20091012935880.strona

Oczywiście niektórzy kierowcy nie wiedzą o co chodzi ze skrzyżowaniami równorzędnymi :roll:

Marcin-Krak - 18-10-2009, 12:25

Paweł_BB napisał/a:
Oczywiście niektórzy kierowcy nie wiedzą o co chodzi ze skrzyżowaniami równorzędnymi :roll:

NO niestety. Często mają również problem z interpretacją znaków z zaznaczonym pierwszeństwem. Jadąc samochodem jest to może łatwiejsze do wyegzekwowania, ale dziwnym trafem jeżdżąc na rowerze praktycznie zawsze skrzyżowanie opuszczam ostatni - często mając nawet pierwszeństwo. Cóż - duży może więcej :evil:

Owczar - 19-10-2009, 08:32

Wczoraj wracając do Warszawy, zauważyłem na trasie E7 dziwnie jadące BMW, które przykuło moją uwagę. Gość jechał od lewej do prawej, robiąc gwałtowne ruchy, czasem przejeżdżał na pas dla jadących z przeciwka, 3 razy zabrakło dosłownie centymetrów aby przytarł barierkę.. Na dwupasmówce jechał wolno, później darł 160, żeby zwolnić do 50.
Postanowiłem zadzwonić na 112, tam "miły" policjant spisał numer auta i markę i powiedział, że sprawą się zajmą. Słyszałem na radiu, że 3 km dalej stoi policja więc pomyślałem, że tam go zdejmą, mimo że stali w przeciwnym kierunku, ale co to za problem.
Ale nie gość przejechał, więc zadzwoniłem jeszcze raz, a dyżurny po prostu mnie spławił. Myślałem, ż go zdejmą dalej, ale jechałem za gościem jeszcze 6 km. Wrzucił kierunek w lewo i skręcił w prawo i tyle go widziałem. Co ciekawe, w tej okolicy kręciło się także nie ozankowane mondeo..

Student - 19-10-2009, 09:29

Bo to było "Czarne BMW" z Firmy :lol:
Owczar - 19-10-2009, 09:40

Akurat nie, bo to E36 ;) Moja dziewczyna nagrała na telefon jak on jedzie, ale akurat w tym czasie zjechał tylko lekko na lewy pas. Szkoda, że nie wpadłem na ten pomysł wcześniej....
Ursus - 19-10-2009, 10:36

Owczar, a była jakaś rozmowa na temat tego kierowcy na CB?? Misiaki też je przecież mają, tylko jakoś chyba nie umieją z niego korzystać...
Owczar - 19-10-2009, 10:40

Ogólnie nie było o nim rozmowy. Jak za nim jechałem to wyprzedziło nas może ze 3 auta z CB. Jednego bez CB prawie zepchnął na barierki jak go wyprzedzał na dwupasmówce. Dałem komunikat na CB, ale bez odzewu, bo wrzała dyskusja na temat dwóch patroli po drodze i nieoznakowanym radiowozie. 3 km za skrzyżowaniem na którym skręciło BMW, stało mondeo nieoznakowane na poboczu, jak je minąłem to ruszyło na bombach i skręcił na najbliższym skrzyżowaniu, ale nie wiem czy szukali tego BMW. Mieli mój numer, mogli poprosić żebym dał info gdzie jedzie itd. Ale totalna olewka...
Ursus - 19-10-2009, 11:02

Z jednej strony każdy chyba życzyłby sobie jakiejś natychmiastowej i konkretnej reakcji a z drugiej strony wydaje mi się, że aby taką akcję skutecznie przeprowadzić to musi się nałożyć kilka czynników, mam tu na myśli rozmieszczenie patroli, ilość i skomplikowanie infrastruktury drogowej w tej okolicy itp. Niby z tego co piszesz patrole były w pobliżu więc mógł tu też zaistnieć czynnik totalnej olewki albo nie potraktowania tego dość poważnie, to też nie wykluczone.
Ja kiedyś jadąc dwupasmówką i mają luz na drodze chciałem w końcu wyczaić po której stronie huczy mi łożysko. Jeździłem więc po całej drodze starając w końcu to wysłuchać. Nie robiłem tego gwałtownie a raczej płynnie więc mogło to wyglądać różnie i faktycznie samochód który jechał dość daleko przede mną dość gwałtownie zwolnił i nieco zjechał na pobocze. Wyprzedając go kierowca bacznie mi się przyglądał, jechał kawałek za mną po czym wyprzedził mnie znów bacznie mi się przyglądając i pojechał dalej. Domyślam się co mógł mieć na myśli i zastanawiałem się też, czy tego nie próbował już zgłosić, bo niedaleko po tym zatrzymał mnie patrol do rutynowej kontroli :) Nie wykazywali jednak chęci przetestowania mnie na alkomacie i nie zrobili tego.
Wydaje mi się, że takich fałszywych powiadomień w takich przypadkach policja też ma dość sporo...