[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
pit696 - 26-01-2016, 23:08
wiec pewnie on jest przyczyna..wymienic sworzen czy lepiej kompletny wahacz..?
czarny.marcin - 27-01-2016, 03:16
| pit696 napisał/a: | | wiec pewnie on jest przyczyna..wymienic sworzen czy lepiej kompletny wahacz..? |
100 stron tematu i aż trudno zliczyć ile razy napisane ,że w dolnych wahaczach sworznie są niewymienne . Wahacze się wymienia lub regeneruje .
parian - 27-01-2016, 04:45
No dobra, sworzeń wyskoczył mi z wahacza. Przy manewrach parkingowych, 3 dni przed wyjazdem na ferie (szczęście). Luzów, skrzypień, ani stuków nie było, był problem z samopowrotem kierownicy. Na moją sugestię, że to wina sworznia (sworzni) mechanik (kolega!!!) po "dokładnym" badaniu stwierdził kategorycznie, że nie.
W każdym razie szukam wahaczy prostych, wymienię oba od razu. Pytanie co kupić, mam mało czasu, a widzę, że z 555 może być problem. Do wyboru zostaje jeszcze BluePrint, CTR, Yamato, Oyodo, Febest, Japko (wtf?) albo regeneracja (jeśli mam oryginały). Co polecacie?
I co z gumkami?
Hugo - 27-01-2016, 07:41
| parian napisał/a: | | Do wyboru zostaje jeszcze BluePrint, CTR, Yamato, Oyodo, Febest, Japko (wtf?) albo regeneracja (jeśli mam oryginały). Co polecacie? | CTR albo regeneracja oryginałów. | parian napisał/a: | | I co z gumkami? | Na nowym wahaczu są nowe gumki, na CTR są bdb jakości. Jak oddasz stare wahacze do regeneracji to będą nowe gumki.
sampler - 27-01-2016, 08:14
| parian napisał/a: | | No dobra, sworzeń wyskoczył mi z wahacza. Przy manewrach parkingowych, 3 dni przed wyjazdem na ferie (szczęście). Luzów, skrzypień, ani stuków nie było, był problem z samopowrotem kierownicy. |
Czyli to wycie pompy i regulacje zbieżności to była wina sworznia?
parian - 27-01-2016, 11:11
| sampler napisał/a: | | parian napisał/a: | | No dobra, sworzeń wyskoczył mi z wahacza. Przy manewrach parkingowych, 3 dni przed wyjazdem na ferie (szczęście). Luzów, skrzypień, ani stuków nie było, był problem z samopowrotem kierownicy. |
Czyli to wycie pompy i regulacje zbieżności to była wina sworznia? |
Nie do końca, pompę wymieniłem, wycie ustało, ale samopowrotu dalej nie ma. Chodzi mi o to, że uczulałem mechanika na możliwość uszkodzenia sworznia, a on go tak sprawdził, że teraz mam rozkraczone auto.
ps. CTR zamówiony.
Krzyzak - 27-01-2016, 12:49
Za powrót odpowiadają banany. Jak są nowe to też będzie gorzej odbijał. Jak są zerwane gumy to nie będzie wcale odbijał, ale wtedy łupanie nie da się nie usłyszeć.
parian - 27-01-2016, 13:16
Myślałem, że sworznie. Zobaczymy co będzie po wymianie, dodatkowo doszedł przegub wewnętrzny.
A tak to wyglądało w realu:
Hugo - 27-01-2016, 14:12
parian, jaką nakrętkę miałeś na sworzniu wahacza prostego? Na klucz 19 czy 22? Co się stało z przegubem wewnętrznym?
parian - 27-01-2016, 14:14
Nakrętka 22, przegub się rozsypał, znaczy igiełki wyleciały...
Hugo - 27-01-2016, 14:39
Wahacz oryginalny czy zamiennik?
parian - 27-01-2016, 14:43
Jeszcze nie wiem, zakładany przez poprzedniego właściciela (Niemca).
kondzik135 - 27-01-2016, 16:40
Witajcie, otóż mam problem w moim Galancie.Jak zmieniam bieg na wyższy, zazwyczaj jak gwałtownie przyspieszam to delikatnie szarpie kierownicą nieraz w prawo nie raz w lewo. Byłem już na stacji diagnostycznej i żadnych luzów w zawieszeniu mi nie wykazało. Ma ktoś pomysł co może być tego powodem??
dmi - 28-01-2016, 18:28
Koncik135- Przyczyną może być przegub.
Co do CTR to chyba się zawiodłem...chyba...bo wymieniałem jakieś 15k km temu a już na niektórych nierównościach potrafi specyficznie stuknąć, podobnie miałem 1000km przed wymianą wcześniejszego co prawda no name'a (już na bruku walił dosyć i po całej podłodze szło)
Pieraś - 28-01-2016, 20:24
Z tymi wahaczami przód / dół jest tak, że jak są trzy to jeśli jeden będzie miał luzy to nie usłyszycie tego (według mnie) - ja u siebie nie miałem żadnych stuków, a wymieniałem dolne proste bo miały spory luz. Później wymieniałem ponownie ale ..... powyżej 140 było bicie na kołach. Co się okazało ... do wymiany po obu stronach miałem kolejne bo też wybite ... jak siedzą wszystkie w kupie to tak łatwo tego luzu się nie zobaczy - zostawisz jeden na kole to dopiero zobaczysz. Skończyło się u mnie wymiana wszystkich wahaczy poza jednym bananem ... błoga cisza i super jazda.
|
|
|