Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Krzyzak - 09-05-2022, 08:38
jacek11 napisał/a: | Co to za model? E39? E38? | stawiam, że EC5
Bzyk_R1 - 09-05-2022, 10:48
Dobra spamerki kochane... Będzie filozoficznie bo oto zaczynamy nowe 100 stron tematu.
Nic tak nie zdobi wnętrza samochodu jak kierownica.
Nic tak nie zdobi wnętrza Outlandera Turbo jak kierownica z Evo
Moja ozdoba dzielnie znosiła 100 tysięcy kilometrów pod moimi szorstkimi łapkami. Przed montażem przeszła renowację i po takim przebiegu wymagała już odnowy. Zawsze bałem się obszywania, tzn samemu tego robić wiedziałem że przy kierownicy ma to być zrobione estetycznie i schludnie bo kiery dotykamy cały czas i na nią patrzymy. Ale zmotywowany innymi którym to ładnie wyszło postanowiłem spróbować. I oto jest, kiera MOMO w nowej skórce, czarne nici i bez celownika u góry. Pilot Pioneer wrócił na swoje miejsce. Można się rozpływać.
Hugo - 10-05-2022, 12:46
Nikt nie trafił, E84A
jacek11 - 10-05-2022, 15:40
Hugo napisał/a: | Nikt nie trafił, E84A |
O człowieku. To auto było moim marzeniem kiedyś. Niestety nie udało się, i chyba już nie uda takiego posiadać.
Bzyk_R1 napisał/a: | Można się rozpływać. |
Bardzo ładnie Ci to wyszło. Aż człowiek ma ochotę spróbować
best_x_treme - 12-05-2022, 09:29
Bzyk_R1 napisał/a: |
Nic tak nie zdobi wnętrza Outlandera Turbo jak kierownica z Evo
|
Looks very good, is that real leather? I hope to install mine this weekend, thankfully doesn't need restoration, just a new steering column .
Bzyk_R1 - 13-05-2022, 09:41
best_x_treme, Apparently it is natural leather but at the price it does not matter. You can always do it again.
Bzyk_R1 - 21-05-2022, 18:29
Dzisiaj mój podopieczny Outlander dostał FMIC na rurkach z nierdzewki. Jeździ też na brembo z E38, dystanse JRy 25mm. Doładowanie zgodnie z przewidywaniami spadło, podobnie jak temperatura w dolocie. Auto lepiej się prowadzi i znacznie lepiej hamuje. Aaa no i oczywiście wyłączyłem piszczenie hamulcy. Fajnie że wreszcie wiem jak to zrobić. Po montażu parędziesiąt kilometrów nie dało się wytrzymać. Następny punkt to porządki pod maską.
Hugo - 22-05-2022, 10:27
Pochwal się jak sprawić by hamulce Brembo nie piszczały.
Bzyk_R1 - 23-05-2022, 20:30
Hugo, tym razem maty EBC na plecki i boki klocka, do tego modyfikacja klocków tomexa. Fazka około 1,5cm pod kątem 45stopni z obu stron i zeszlifowanie boków metalowych na równo z okładziną. Do tego trzeba podebrać dremelkiem 4 punkty w każdym zacisku w którym klocek dotyka brembo.
Dzisiaj kolejny punkt z mojego planu. Porządki pod maską. Pokrywa zaworów poszła w czarny połysk, porządki z kablami, kabelkami i kabeleczkami, no i wreszcie mycie. Wiem że można by to zrobić dokładniej ale ja nie uznaje myjek ciśnieniowych i chemii do silników. Szmata, woda, benzyna ekstrakcyjna, płyn do szyb. Wpadły też nowiutkie NGK IGR7AG made in japan oraz wkładka Simoty. Następny punkt to zmiana wydechu końcowego na głośniejszy i luźniejszy. Potem jedziemy sprawdzić do RS Motorsport ile zostało z 265hp i 380Nm i dołożymy mu trochę boosta
Bzyk_R1 - 24-05-2022, 21:48
Godzina 21:40 telefon od Marka Malika. Transfer gotowy, po inspekcji. Wracamy na fabryczne graty. Czekam na przesyłkę i ustalam wymianę w warsztacie.
Krzyzak - 25-05-2022, 07:12
Też ostatnio z nim rozmawiałem, jakoś tydzień temu - ciągle dłubie te skrzynie czy elektronikę. Bardziej już na mazdę się przerzucił.
best_x_treme - 30-05-2022, 12:51
Bzyk, I see you have the ralliart shifting knob (from china I presume). I'm looking to change mine. How is the quality, do you recommend? Price is cheap, like 10 euro shipped.
Bzyk_R1 - 30-05-2022, 23:03
best_x_treme,
Yes, it's a Chinese product. In my opinion, it is well made and it does the job. My hands are quite rough and the new original gear knob lasted some 30,000-40,000 kilometers and began to wear off. The ralliart plastic knob is very durable.
Bzyk_R1 - 16-06-2022, 08:35
Auto odebrane z warsztatu. Była jeszcze mała przygoda z uszczelniaczem półosi. Nowy puscił po kilku kilometrach i zaczęło się sączyć ze skrzyni biegów. Niestety nie dowiedziałem się z jakiej był firmy.
W najbliższym czasie rozbieram przód i wstawiam większy wydajniejszy intercooler. Wpadną też nowe rurki z nierdzewki od Dominika. Aktualnie są owinięte złotą taśmą izolacyjną żeby tak bardzo się nie grzały. Nie jestem do końca przekonany czy to działa.
Rurki z EVO lecą do innego Mitsumaniaka wraz z moim dotychczasowym coolerem.
Z rzeczy wizualnych to muszę od nowa okleić halogeny kameleonem. Kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i kamienie zrobiły trochę zniszczeń.
Jak co roku na początku Lipca LSRG wylatuje zwiedzać województwo pomorskie, tym razem Chłapowo. Chciałem przed zmienić jeszcze olej ale zrobiłem dopiero 3-4 tysiące więc za wcześnie. Plan jest taki żeby spróbować 5w50 tym razem. Chwilowo kończę testy oleju PMO, jest coś co zaczęło mi w nim przeszkadzać ale o tym później jak przetestuje inny olej.
No i na koniec wypadało by znowu odwiedzić RS motorsport. Trochę się pozmieniało tu i ówdzie i trzeba by zobaczyć co mamy.
Co do projektu Krakusa, to wleciał na koniec przelotowy wydech Magnaflow i w przyszłym tygodniu ustalamy wizytę w RS.
Bzyk_R1 - 23-06-2022, 21:19
Większość założeń z poprzedniego posta wykonana. Dokoksowany jest teraz jak trzeba. Doładowanie w peaku.u przy upałach potrafi dojść do 1,7 bara. Ciekawe co będzie przy dużych mrozach po kilkudziesięciu tysiącach wyjąłem cały układ od turbo do przepustnicy i jestem bardzo zadowolony z czystości w rurach i intercoolerze. Widać że turbo zdrowe i nie puszcza oliwy. Wypadałoby teraz to wystroić.
|
|
|