To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Marcino - 24-09-2025, 07:52

Krzyzak napisał/a:
Forte Intake and Valve cleaner
To nie sa tanie rzeczy ale jak widać skuteczne.
Krzyzak - 24-09-2025, 11:09

To prawda - teraz można już od 135 zł kupić, ja płaciłem 188 zł. Zamawiam też kilka innych specyfików.
Przyznam też, że obejrzałem jakieś 2 filmy i chwilę spędziłem nad recenzjami, które były różne i nie wiązałem z nim specjalnych nadziei.
Do Sharana na początku roku wlałem Forte do addBlue - problemów co prawda nie miałem, ale ten środek był bardzo chwalony. Zatem razem z 10l litrami mocznika profilaktycznie dodałem.

Marcino - 25-09-2025, 08:44

Krzyzak napisał/a:
Do Sharana na początku roku wlałem Forte do addBlue

Ja do jumpera dodałem coś od K2 jako dodatke do adblue, było tanie. Ale tutaj nie mam nawet wskaznika pozomu, pewnie jak bedzie mało się wyśiwietli. Jak widać chyba warto raz na jakiś czas coś lepszego dać bo widać ze te specyfiki działają.

Krzyzak - 25-09-2025, 11:00

Marcino napisał/a:
chyba warto raz na jakiś czas coś lepszego dać bo widać ze te specyfiki działają
Robert DG mi pisał, że widział jak to (konkretnie Forte) rozpuszcza te skrystalizowane gluty w zbiorniku. Kilka osób na FB tak samo mówiło - czytałem to wiosną i dopiero wtedy dowiedziałem się o istnieniu takich specyfików.
Naprawdę jestem pod wrażeniem działania, bo wyciągnąć z 8.5 na 12.5 bara to jest sukces.

Krzyzak - 29-09-2025, 09:42

Jeszcze poprawiłem ECU, bo pierwszy cylinder nie działał i po teście z zewnętrzną świecą oraz diodą podpiętą do wtyczki wtrysku już wiedziałem - będzie dobrze. Poskładane, hyundai chodzi ładnie na wszystkie cylindry, dużo dymi z wydechu (stare paliwo, 2 lata stania). Także sukces, bo obyło się bez remontu aczkolwiek olej poniżej głowicy cieknie...
Marcino - 29-09-2025, 10:45

Krzyzak napisał/a:
Także sukces, bo obyło się bez remontu aczkolwiek olej poniżej głowicy cieknie...

A mocno ?

Krzyzak - 29-09-2025, 11:49

Znaczy zaciek widzę - może być stary, bo pokrywa była uszczelniana ulubionym silikonem - czerwonym :)
Ale czy to jest świeże, to będzie wiadomo po jakimś umyciu.
Tam kawałek uszczelki wystaje poza obrys bloku i dlatego się zbiera... Ale pomysł, żeby to umyć na obecnym etapie jest dobry - będzie wiadomo, czy silnik wydobywać w całości w kontrze do wyjęcia w częściach, jeśli UPG będzie do wymiany.