To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

m6riano - 23-05-2012, 23:09

Zhan, ja moge mieć..ale nie pamiętam czy jest cała czy chyba połamana..
sveno - 24-05-2012, 17:36

Dzisiaj zamontowałem wyświetlacz od Spiderka (wielkie ukłony i podziękowania dla niego :) )
tak to wygląda w pełnym słońcu i jasności wyświetlacza 49%:

a tu jasność 100%:

Idealne miejsce na ten wyświetlacz, bo jest dokładnie przed kierowcą, prostopadle i pod daszkiem, także słońce nie przeszkadza.

Na zdjęciach widać jakby niebieskie podświetlenie, w rzeczywistości tego prawie nie ma, świecą się tylko znaki, także ten wyświetlacz to strzał w 10, żadne tam niebieskie OLedy

adaxo - 24-05-2012, 20:44

sveno napisał/a:
Dzisiaj zamontowałem wyświetlacz od Spiderka (wielkie ukłony i podziękowania dla niego :) )
tak to wygląda w pełnym słońcu i jasności wyświetlacza 49%:
[url=http://img193.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

a tu jasność 100%:
[url=http://img28.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

Idealne miejsce na ten wyświetlacz, bo jest dokładnie przed kierowcą, prostopadle i pod daszkiem, także słońce nie przeszkadza.

Na zdjęciach widać jakby niebieskie podświetlenie, w rzeczywistości tego prawie nie ma, świecą się tylko znaki, także ten wyświetlacz to strzał w 10, żadne tam niebieskie OLedy

Jest gdzieś może jakiś tutorial jak wstawić wyświetlacz UKP w zegary??

sveno - 24-05-2012, 21:34

adaxo, chyba nie, bo chyba nikt tego wcześniej nie robił :) zmontuję coś w wolnej chwili :)
adaxo - 24-05-2012, 23:20

sveno napisał/a:
adaxo, chyba nie, bo chyba nikt tego wcześniej nie robił :) zmontuję coś w wolnej chwili :)

Fajnie by było, z góry dziękuje i czekam z niecierpliwością.

sveno - 24-05-2012, 23:27

adaxo, ale wiesz że to w przypadku VR4 wiąże się z wywaleniem wyświetlacza AYC? (tych 3 pasków)
adaxo - 25-05-2012, 00:45

sveno napisał/a:
adaxo, ale wiesz że to w przypadku VR4 wiąże się z wywaleniem wyświetlacza AYC? (tych 3 pasków)

Tak, przeniose je w zegarek :D

ALEX-77 - 25-05-2012, 01:40

Pięknie Sveno jak dla mnie to miejsce jest idealne ,bo w zegarku jakoś tak za daleko :P tylko gdyby jeszcze te kolory były bardziej zblizone do naszych zegarów to było by już bomba ,poczekam aż wyjdą przynajmniej w kolorze czerwonym :D
tws - 25-05-2012, 08:05

Miejsce bardzo fajne, tylko na pewno trochę więcej pracy było ;) Na zdjęciu widać że się dość mocno pali tło, ale w rzeczywistości chyba jest czarne (cieżko jest zrobić podświetlanemu LCD dobrze odzwierciedlające go zdjęcie).

Jeżeli chodzi o kolor - to na bocznej ściance tego LCD są dwie diody LED, SMD w obudowie 0603 (na takiej pionowej, wsuwanej płytce). W czarnym są białe, wystarczy wymienić na czerwone (o zwiększonej intensywności) i już jest czarny LCD z czerwonymi znakami.

sveno - 25-05-2012, 09:36

tws napisał/a:
Miejsce bardzo fajne, tylko na pewno trochę więcej pracy było
porównywalnie a nawet powiedziałbym, że mniej niż w przypadku mojego wcześniejszego mocowania, czyli w zegarku i skierowanego do kierowcy, bo tam było zabawy ze szpachlą a tu tylko docinanie w miękkim plastiku.
tws napisał/a:
ale w rzeczywistości chyba jest czarne (cieżko jest zrobić podświetlanemu LCD dobrze odzwierciedlające go zdjęcie).
dokładnie, może nie do końca czarne, ale napewno nie takie niebieskie jak na foto wyżej, moze uda mi sie lepszy sprzęt skołować.
SPIDER-ek - 25-05-2012, 11:35

sveno, fajnie, fajnie, przydało by się podświetlenie znaków, tak jak na wyświetlaczu po lewej i wyglądał by jak orginał.

Ja tam jednak wolę OLED, świeci jak żyleta, żadnych poświat pod tłem itd, tylko Artur daj znać jak będą z białymi znakami, to może znowu podmienie:) Chodź do koloru mojego samochodu to pasują:)

matek - 25-05-2012, 12:38

sluchajcie ja juz po montazu ale mam kilka pytań :)

czy moglby ktos podac stale vss i wtrysku do 2.0 benzyna 136KM ? ( dla wszystkich są takie same? )

czy robicie dziury na guzki w plastiku ? wiertarką? :)

a i muszę trochę ponarzekać...
gdy już miałem prawie wszystko skończone wypiął mi się kabelek z tej złączki do upk,wsadziłem go z powrotem ale jak mi drugi wyleciał to już się zdenerwowałem :twisted: wziąłem nowa złączkę ze starego komputera i łączyłem wszystko od nowa... strasznie słabo były przymocowane te kabelki :roll:

tws - 25-05-2012, 13:18

Jak są te same wtryski w 2.0 co v6 i to samo ciśnienie paliwa to stała będzie ta sama (tylko w programie wybierasz 4 cylindry). I tak proponuje żebyś skalibrował pod siebie, bo nawet jak są dwa identyczne auta - to trochę inaczej palą.

Z tymi wtykami jakiś czas temu trafiła się seria słabo zaciśniętych - nie przetestowaliśmy tego i pare sztuk poszło do klientów zanim się zorientowaliśmy. Teraz już zlecamy to firmie, która od razu testuje serie na maszynie na daną siłę (prawie 100N na kabel) i nie będzie takiej wpadki. W razie potrzeby podeślemy drugi wtyk - jak coś proszę o PM'a.

Sedinix - 25-05-2012, 19:12

matek napisał/a:
sluchajcie ja juz po montazu ale mam kilka pytań :)

czy moglby ktos podac stale vss i wtrysku do 2.0 benzyna 136KM ? ( dla wszystkich są takie same? )

czy robicie dziury na guzki w plastiku ? wiertarką? :)

a i muszę trochę ponarzekać...
gdy już miałem prawie wszystko skończone wypiął mi się kabelek z tej złączki do upk,wsadziłem go z powrotem ale jak mi drugi wyleciał to już się zdenerwowałem :twisted: wziąłem nowa złączkę ze starego komputera i łączyłem wszystko od nowa... strasznie słabo były przymocowane te kabelki :roll:

Miałem dokładnie to samo kable w tej kostce 24 pin są bardzo źle przymocowane wypadały mi 1 po drugim (nie szarpałem za nie) też musiałem kupić stary zasilacz za 7 zł :D poza tym wszystko ok

anwi - 25-05-2012, 22:49

sveno napisał/a:

nie no ktoś tam na pewno już zrobił podobny projekt

nawet kiedyś wrzucałem z innym kompem (wyświetlacz od tel) na forum....

czkam tylko na możliwość dorobienia tarcz i będzie gitara!!