[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Krzyzak - 10-03-2013, 18:05
kiedyś dawno temu zamontowałem do E32 - tylko po to, by dojechać do warsztatu na zmianę sprężyn
Marcino - 11-03-2013, 10:58
Jak mi padło Niwo, miałem te z 2 linka. Niewiele pomogło. Na dłuższą mete chyba nie ma sznas jesli amorek padnięty. Nie ma co sie czaić tylko wymieniać amorki
pozdrawiam
MichaelWasek - 11-03-2013, 18:26
No tylko jak byłem na stacji na sprawdzeniu amorów to są niby dobre. Chodzi mi o to czy to wina amorów czy samych sprężyn, że mi tył siada jak wsiądą 2-3 osoby. Można jechać normalnie bo nie obcierają jeszcze koła o nadkola, ale jak są jakieś większe nierówności czy spowalniacze na drodze to wtedy mi tył dobija i obciera. Więc nie ma aż takiej tragedii ale denerwuje mnie to i to bardzo. Stuka mi też coś z lewej strony z tyłu przy kole. Diagnosta stwierdził, że to łącznik stabilizatora, który zamówiłem już i zamierzam na dniach wymienić. Czy może to mieć związek z "siadaniem" tyłu???
Hugo - 11-03-2013, 19:26
| MichaelWasek napisał/a: | | No tylko jak byłem na stacji na sprawdzeniu amorów to są niby dobre | Na wielowahaczowym zawieszeniu takie wyniki zawsze wychodzą. Równie dobrze mogą być do wyrzucenia. | MichaelWasek napisał/a: | | Chodzi mi o to czy to wina amorów czy samych sprężyn, że mi tył siada jak wsiądą 2-3 osoby | Wina sprężyn. | MichaelWasek napisał/a: | | jak są jakieś większe nierówności czy spowalniacze na drodze to wtedy mi tył dobija i obciera | No to prawdopodobnie odboje masz już w strzępach. Wymieniaj sprężyny jak najszybciej! | MichaelWasek napisał/a: | | Czy może to mieć związek z "siadaniem" tyłu??? | Łącznik nie.
MichaelWasek - 11-03-2013, 21:28
A jakiej firmy najlepiej kupić te sprężyny???Czy lepiej amorki i sprężyny???Jak tak to też bym prosił o nazwę dobrej firmy???
Marcino - 11-03-2013, 21:41
Zamiast niwomatów - czyli grubych amortyzatorów samopoziomujących jeśli je masz, kup zwykłe amorki i spręzyny. amortyztory raczej markowe - KYB, Sachs, bilstein,
MichaelWasek - 12-03-2013, 00:04
| Marcino napisał/a: | | Zamiast nowo kup zwykłe amorki i spręzyny. amortyztory raczej markowe - KYB, Sachs, bilstein, |
Przepraszam zamiast nowo???A co to znaczy Bo chyba troszkę nie rozumiem
m6riano - 12-03-2013, 01:02
MichaelWasek, na tył ponoć monroe reflex są polecane..
Hugo - 12-03-2013, 07:58
Sprężyny nowe Kayaba: http://allegro.pl/sprezyn...3066877653.html
Amortyzatory Kayaba: http://allegro.pl/amortyz...3061186081.html Bilstein: http://allegro.pl/amortyz...3026381499.html
Marcino - 12-03-2013, 10:09
| MichaelWasek napisał/a: | | Marcino napisał/a: | | Zamiast nowo kup zwykłe amorki i spręzyny. amortyztory raczej markowe - KYB, Sachs, bilstein, |
Przepraszam zamiast nowo???A co to znaczy Bo chyba troszkę nie rozumiem |
Pisąłem w nocy - poprawiłem posta - chodziło mi o NIwomaty - czyli amortyzarotr samopoziomujące jesli je masz.
Wyżej masz napisane co i jak wymieniać.
Petercali - 12-03-2013, 19:04
| tomek84 napisał/a: | | komarsnk napisał/a: | | Petercali napisał/a: | | moj wyszedł z fabryczna inst gazowa |
Jesteś tego pewny? Co to za cudo? |
pewnie chodzi o holenderską salonówkę |
dokładnie holenderska inst.firmy vialle
Pieraś - 14-03-2013, 20:27
po czym poznam, czy mam nivo, czy zwykle?
pytam, bo w jednym serwisie mi mowili, ze to sa zwykle.
czy nivo ma jakies czujniki podpiete? u mnie nic nie ma.
chetnie bym wymienil komplet juz za 1 zamachem bo mi stylu stare popukuje - i to nie jest ani koncowka ani nic (sprawdzone) zostal tylko a,orek (ojciec tak samo mial w renault, po wymianie amorkow przestalo) .... no i jakie gumy kupic na gore pod bude?
fj_mike - 14-03-2013, 20:49
| Pieraś napisał/a: | | ]po czym poznam, czy mam nivo, czy zwykle? |
Co kilka stron to samo pytanie. Przeczytaj ze 3 strony wstecz
Nivo są grubsze. Porównaj przód z tyłem. Jeżeli identyczna średnica - masz zwykłe. Jeżeli tylne są grubsze - masz nivo.
komarsnk - 14-03-2013, 21:05
fj_mike, aż jutro sprawdzę ale wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie
Tzn. w tym sensie, że z przodu mam tak samo grube jak nivo
fj_mike - 14-03-2013, 21:07
| komarsnk napisał/a: | | fj_mike, aż jutro sprawdzę |
Dlaczego jutro
|
|
|