[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
adaxo - 26-05-2012, 11:31
Własnie tez o tym pomyślałem co by wstawić ukp zamiast oryginalnego licznika, wyglądało by to na oryginał, nie gryzłoby się z kolorem oryginalnego licznika (bo go nie ma) no i AYC zostałby tam gdzie jest, jakieś minusy
anwi - 26-05-2012, 14:14
otwór w szybce po przednim liczniku....jeszcze nie mam pomysłu na to. ale za to nie traci się miejsca na kontrolkę,
Zhan - 27-05-2012, 20:34
tws, mam pytanko o podłączanie wentylatora... Nie wiem jakie tam jest sterowanie, czy PWM czy napięciowo ale obroty zależą od temperatury. Czy UKP zarejestruje nawet minimalne obroty wentylatora?
tws - 29-05-2012, 17:09
Zhan napisał/a: | tws, mam pytanko o podłączanie wentylatora... Nie wiem jakie tam jest sterowanie, czy PWM czy napięciowo ale obroty zależą od temperatury. Czy UKP zarejestruje nawet minimalne obroty wentylatora? |
Zarejestruje pod warunkiem, że przy włączonym wentylatorze w linii będzie napięcie 4V DC i wyższe, a przy wyłączonym będzie 1.5V DC i niższe. Jeżeli to jest PWM to nie będzie poprawnie rozpoznawał stanu pracy wentylatora.
jAZZMAN - 31-05-2012, 10:48
Pojawił się problem.
1. Po przejechaniu 98km zatankowałem do odbicia ze swojego ulubionego dystrybutora (swoją drogą ludzie dziwnie reagują jak tylko jeden jest zajęty a ja właśnie do niego ustawiam się w kolejce ). Wlałem dokładnie 14,4l, UKP pokazał 14,2, więc jest ekstra
2. Zrobiłem po mieście (na raty) 38km i spalanie wyszło 16,8 (realnie też tak było).
3. Potem w wyskoczyłem poza miasto 140 km (4x35km)i spalanie zeszło do 8,5 l/100.
4. Padł mi akumulator, podczas usilnych prób odpalenia resztką energii zauważyłem, że UKP pokazał mi średnie spalanie 6 litrów.
Nie wiem kiedy to się stało i co jest powodem (problem z aku) ale nie ma opcji abym zszedł ze spalaniem do 6 litrów na 100km. Dodatkowo nie zgadza się ilość przejechanych km, w UKP zniknęło ich trochę i pokazuje mniej niż przejechałem.
Ktoś miał podobnie?
tws - 31-05-2012, 11:33
Za każdym przekręceniem zapłonu dane są zapisywane/odczytywane do/z zewnętrznej pamięci, tj:
1) zapłon z pozycji OFF na ON - dane są odczytywane
2) zapłon z pozycji ON na OFF - dane są zapisywane
Mógł nie zapisać świeżych danych, a odczytał ostatnio zapisane. Tak się np. dzieje jak odłączysz UKP w trakcie jazdy - odczyta ostatnią kopie danych.
jAZZMAN - 31-05-2012, 11:35
Wszystko jasne. Kręciłem trochę kluczykiem
Jeśli mogę zasugerować i będziesz planował kolejną wersję UKP to może jakaś bateryjka i dodatkowo kondensator na wejściu?
Poza tym jedynym (wydarzyło się to 2 raz) jestem bardzo zadowolony z UKP
milo - 07-06-2012, 10:14
Odświeżę trochę temat cały czas mam komp od nestora czy odwrócę czy nie impulsy to cały czas po dodaniu gazu spalanie spada nawet założyłem urządzenie symulujące pracę silnika benzynowego bez zmian , wina chyba leży po stronie sygnału vss ,prędkośc dobrze pokazuje ma ktoś jeszcze taki kom w swoim galu ?
tws - 07-06-2012, 11:03
milo napisał/a: | Odświeżę trochę temat cały czas mam komp od nestora czy odwrócę czy nie impulsy to cały czas po dodaniu gazu spalanie spada nawet założyłem urządzenie symulujące pracę silnika benzynowego bez zmian , wina chyba leży po stronie sygnału vss ,prędkośc dobrze pokazuje ma ktoś jeszcze taki kom w swoim galu ? |
Spada, ponieważ nie uwzględnia ciśnienia paliwa, które w dieslu mocno wzrasta wraz z obrotami. Przy wzroście ciśnienia czasy wtrysków maleją. W tym przypadku mierząc tylko czasy wtrysków nie ma szansy to działać.
milo - 07-06-2012, 11:25
tws napisał/a: | Przy wzroście ciśnienia czasy wtrysków maleją. W tym przypadku mierząc tylko czasy wtrysków nie ma szansy to działać. |
Tylko podczas kalibracji automatycznej wartosć impulsów sie zwieksza podczas jazdy lub zmniejsza jak wgram wsad na odwrócenie impulsów
145200 do około 65000 lub odwrócone impulsy 6500 do 145200 to na generatorze impulsowym podpietym pod potęcjometr gazu
SPIDER-ek - 18-06-2012, 21:00
Czy ktoś już wyczaił różnicę w zliczaniu Global km i Dystans km.
Artur to chyba po stronie softu, nie jest zgodny przelicznik dla jednego i drugiego.
milo - 18-06-2012, 21:42
[ Dodano: 18-06-2012, 21:44 ]
tws napisał/a: | nie ma szansy to działać. |
Już wiem i działać będzie w dieslu
Zhan - 18-06-2012, 22:28
tws, planujesz jeszcze jakieś usprawnienia? Może znowu zmontujemy listę życzeń?
tws - 20-06-2012, 23:36
2.0.6 pewnie będzie w lipcu - parę kosmetycznych opcji dojdzie i zostanie poprawione zliczanie globalnego przebiegu.
Lista życzeń może być - dobre pomysły mają szanse być zrealizowane wraz z którymś update (dobre, tj takie które dają wymierne efekty przy niewielkim nakładzie czasu)
Zhan - 21-06-2012, 00:58
No to tak na szybko
- możliwość aktualizacji ilości paliwa na ekranie ze zbiornikami (na początku trochę nie mogłem przywyknąć, że na tym ekranie nie da się tego zrobić) a jeszcze lepiej przejście do menu aktualizacji ilości paliwa (tankowania) z dowolnego ekranu na przykład poprzez przytrzymanie dwóch przycisków jednocześnie
- przyciemnianie wyświetlacza po włączeniu świateł (oled)
- możliwość ustawienia rodzaju danych pokazywanych na dole ekranu zegarka, coś jak na ekranie użytkownika (akurat temp. wewnętrzna mało mnie interesuje a jest to mój podstawowy ekran, wolałbym tam mieć na przykład dystans do tankowania albo średnie spalanie)
- pseudo automatyczna kalibracja stałej wtrysku, zrobiłbym tak, że w trybie kalibracji jeździmy np. na gazie do czasu automatycznego przełączenia na benzynę a stała wtrysku sama się zmniejsza dopasowując do przejechanego dystansu kiedy wskazanie poziomu paliwa dojdzie do zera (oczywiście dokładność zależeć będzie od precyzji ustawienia stałej drogi oraz pojemności zbiornika)
- poprawienie bipa teraz jego długość w reakcji na klawisze jest losowa.
- dodanie tripa, resetującego się po każdym wyłączeniu zapłonu
- zapamiętywanie wszystkich ustawień ekranów po zaniku zasilania
- możliwość "sprzętowego" restartu UKP z poziomu menu
|
|
|