To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

jAZZMAN - 09-12-2012, 19:16

Po ostatnich przygodach z używanymi oponami obiecałem sobie, że nie kupię używek!

Znalazłem w sieci takie opony: Uniroyal MS Plus 66 195/65R15 91 T
http://www.motostrada.pl/...#tireLabelModal

Na moich pisze 185/65 R15

Czy mogę kupić 195/65 R15?

Mam Oryginalne stalowe felgi.

jAZZMAN - 09-12-2012, 19:29

Są lepsze od Uniroyal MS Plus 66?

A i co z rozmiarem?
Mam założone 185 i mogę założyć 195?

Anonymous - 09-12-2012, 19:33

lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
felgi używane OK ale opony nie bardzo
ja jeździłem 9 zim na takim rozmiarze, miałem 3 gale i we wszystkich miałem ten rozmiar na zimę, lato oczywiście 215/45r17.

jAZZMAN - 09-12-2012, 19:35

ale te są nowe
http://www.motostrada.pl/...#tireLabelModal

Anonymous - 09-12-2012, 19:38

sorki, nie otwierałem wcześniej linka.
różnica prawie zerowa, chociaż niektórzy za stewkę to by kozę........... :lol:

jAZZMAN - 09-12-2012, 19:43

hehe :)

Czyli jak mam teraz 185 to mogę założyć 195 mając stalówki oryginalne?

Pytanie może banalne ale o oponach nie mam pojęcia.

Anonymous - 09-12-2012, 19:48

http://www.felgi-opony.co...i_,3,32,15.html

spokojnie.
w pierwszym galu w manualu miałem ten rozmiar, w późniejszym już 195/60r15 lub 205/60r15 ale kupowałem 195/65r15 z prozaicznego powodu - ceny
za 250 kupowałem nowe Dunlopy a w tych innych były znacząco droższe.
Jest to wyjątkowo "tani" rozmiar

rafaloGLS - 09-12-2012, 20:32

Może ktoś podać linka do procentowych odchyleń zamienników kół od oryginału? Gdzieś widziałem na forum ale nie mogę tego znaleźć.
komarsnk - 09-12-2012, 21:00

rafaloGLS napisał/a:
Może ktoś podać linka do procentowych odchyleń zamienników kół od oryginału? Gdzieś widziałem na forum ale nie mogę tego znaleźć.

https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8

rafaloGLS - 09-12-2012, 21:14

Dzieki, a jakies sa oryginalne rozmiary do Galanta 2.0 GLS 1997
OBERST - 09-12-2012, 21:17

darul1 napisał/a:
lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
.

Odwieczny dylemat , z kąt ta pewność co lepsze a co gorsze ?
Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo !

Anonymous - 09-12-2012, 21:34

OBERST napisał/a:
darul1 napisał/a:
.

Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo !

lepsze bo masz 100% pewności, pomijam "lepszość lub gorszość" tych czy tamtych, szkoda polemizować, bo jeden lubi ogórki a drugi gospodyni córki :lol:
zadowolony jesteś bo miałeś szczęście trafić na uczciwego sprzedawcę, co w Polsce niestety należy do rzadkości, wystarczyło by, żeby jedna była wybulona i musiałbyś dokupić jeszcze jedną(oby nie nową) i wtedy bilans już się mocno nie zgadza.
A jeszcze gorzej gdyby wszystkie były po jakimś ostrym stopie(dzwonek), bo wtedy lepsze od frigo byłyby tylko na parkingu.

OBERST - 09-12-2012, 22:21

darul1 napisał/a:
OBERST napisał/a:
darul1 napisał/a:
.

lepsze bo masz 100% pewności, pomijam "lepszość lub gorszość" tych czy tamtych, szkoda polemizować, bo jeden lubi ogórki a drugi gospodyni córki :lol:
zadowolony jesteś bo miałeś szczęście trafić na uczciwego sprzedawcę, co w Polsce niestety należy do rzadkości, wystarczyło by, żeby jedna była wybulona i musiałbyś dokupić jeszcze jedną(oby nie nową) i wtedy bilans już się mocno nie zgadza.
A jeszcze gorzej gdyby wszystkie były po jakimś ostrym stopie(dzwonek), bo wtedy lepsze od frigo byłyby tylko na parkingu.

Tak tak 100% pewności :) Widzę że się jeszcze nie spotkałeś z czyś takim jak wada fabryczna , wspomniane przez ciebie wybulenie może być właśnie taką wadą .Co do uczciwości sprzedających to muszę się niestety z tobą zgodzić . Ja kupując używane opony(a nie są to moje pierwsze używki w życiu ) stosuję się do kilku ważnych zasad .
1. Nie kupuję starszych opon jak 3 lata .
2. Nie kupuję w ciemno na allegro , tylko i wyłącznie na miejscu u sprzedającego .
3. Dokładnie oglądam każdą oponę .
4. Zawsze jestem przy wyważaniu opon .
5. Płacę dopiero po przejechaniu się i sprawdzeniu czy niema bić , czy auto prowadzi się prosto i czy opony zbytnio nie hałasują .

Anonymous - 09-12-2012, 22:27

tyle, że przy nowych jak jest wybulenie po prostu dostajesz nową (swoją drogą nie spotkałem się)
prawdopodobieństwo spełnienia wszystkich wymienionych założeń jest niezmiernie trudne o ile w ogóle możliwe? - no chyba, że mieszka się w jakiejś metropolii :lol:

osobiście wolę dołożyć jeszcze 300 do tych 680 i mieć nowe dunlopy i się nie zastanawiać

OBERST - 09-12-2012, 22:53

darul1 napisał/a:
tyle, że przy nowych jak jest wybulenie po prostu dostajesz nową (swoją drogą nie spotkałem się)
prawdopodobieństwo spełnienia wszystkich wymienionych założeń jest niezmiernie trudne o ile w ogóle możliwe? - no chyba, że mieszka się w jakiejś metropolii :lol:

osobiście wolę dołożyć jeszcze 300 do tych 680 i mieć nowe dunlopy i się nie zastanawiać

Dostaniesz nową jak ci gwarancję uznają :) chyba że zauważysz wadę zanim z warsztatu wyjedziesz .
Prędzej kupisz na wiosce niż w metropolii :lol: .Na pewno mniej oszustów i złodziei .
Rozmowa była o frigo , które to zaproponowałeś bo są niby lepsze od jak ty to nazwałeś "najmarkowszej" używki .