[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
jAZZMAN - 09-12-2012, 19:16
Po ostatnich przygodach z używanymi oponami obiecałem sobie, że nie kupię używek!
Znalazłem w sieci takie opony: Uniroyal MS Plus 66 195/65R15 91 T
http://www.motostrada.pl/...#tireLabelModal
Na moich pisze 185/65 R15
Czy mogę kupić 195/65 R15?
Mam Oryginalne stalowe felgi.
jAZZMAN - 09-12-2012, 19:29
Są lepsze od Uniroyal MS Plus 66?
A i co z rozmiarem?
Mam założone 185 i mogę założyć 195?
Anonymous - 09-12-2012, 19:33
lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
felgi używane OK ale opony nie bardzo
ja jeździłem 9 zim na takim rozmiarze, miałem 3 gale i we wszystkich miałem ten rozmiar na zimę, lato oczywiście 215/45r17.
jAZZMAN - 09-12-2012, 19:35
ale te są nowe
http://www.motostrada.pl/...#tireLabelModal
Anonymous - 09-12-2012, 19:38
sorki, nie otwierałem wcześniej linka.
różnica prawie zerowa, chociaż niektórzy za stewkę to by kozę...........
jAZZMAN - 09-12-2012, 19:43
hehe
Czyli jak mam teraz 185 to mogę założyć 195 mając stalówki oryginalne?
Pytanie może banalne ale o oponach nie mam pojęcia.
Anonymous - 09-12-2012, 19:48
http://www.felgi-opony.co...i_,3,32,15.html
spokojnie.
w pierwszym galu w manualu miałem ten rozmiar, w późniejszym już 195/60r15 lub 205/60r15 ale kupowałem 195/65r15 z prozaicznego powodu - ceny
za 250 kupowałem nowe Dunlopy a w tych innych były znacząco droższe.
Jest to wyjątkowo "tani" rozmiar
rafaloGLS - 09-12-2012, 20:32
Może ktoś podać linka do procentowych odchyleń zamienników kół od oryginału? Gdzieś widziałem na forum ale nie mogę tego znaleźć.
komarsnk - 09-12-2012, 21:00
rafaloGLS napisał/a: | Może ktoś podać linka do procentowych odchyleń zamienników kół od oryginału? Gdzieś widziałem na forum ale nie mogę tego znaleźć. |
https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8
rafaloGLS - 09-12-2012, 21:14
Dzieki, a jakies sa oryginalne rozmiary do Galanta 2.0 GLS 1997
OBERST - 09-12-2012, 21:17
darul1 napisał/a: | lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
. |
Odwieczny dylemat , z kąt ta pewność co lepsze a co gorsze ?
Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo !
Anonymous - 09-12-2012, 21:34
OBERST napisał/a: | darul1 napisał/a: | lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
. |
Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo ! |
lepsze bo masz 100% pewności, pomijam "lepszość lub gorszość" tych czy tamtych, szkoda polemizować, bo jeden lubi ogórki a drugi gospodyni córki
zadowolony jesteś bo miałeś szczęście trafić na uczciwego sprzedawcę, co w Polsce niestety należy do rzadkości, wystarczyło by, żeby jedna była wybulona i musiałbyś dokupić jeszcze jedną(oby nie nową) i wtedy bilans już się mocno nie zgadza.
A jeszcze gorzej gdyby wszystkie były po jakimś ostrym stopie(dzwonek), bo wtedy lepsze od frigo byłyby tylko na parkingu.
OBERST - 09-12-2012, 22:21
darul1 napisał/a: | OBERST napisał/a: | darul1 napisał/a: | lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
. |
Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo ! |
lepsze bo masz 100% pewności, pomijam "lepszość lub gorszość" tych czy tamtych, szkoda polemizować, bo jeden lubi ogórki a drugi gospodyni córki
zadowolony jesteś bo miałeś szczęście trafić na uczciwego sprzedawcę, co w Polsce niestety należy do rzadkości, wystarczyło by, żeby jedna była wybulona i musiałbyś dokupić jeszcze jedną(oby nie nową) i wtedy bilans już się mocno nie zgadza.
A jeszcze gorzej gdyby wszystkie były po jakimś ostrym stopie(dzwonek), bo wtedy lepsze od frigo byłyby tylko na parkingu. |
Tak tak 100% pewności Widzę że się jeszcze nie spotkałeś z czyś takim jak wada fabryczna , wspomniane przez ciebie wybulenie może być właśnie taką wadą .Co do uczciwości sprzedających to muszę się niestety z tobą zgodzić . Ja kupując używane opony(a nie są to moje pierwsze używki w życiu ) stosuję się do kilku ważnych zasad .
1. Nie kupuję starszych opon jak 3 lata .
2. Nie kupuję w ciemno na allegro , tylko i wyłącznie na miejscu u sprzedającego .
3. Dokładnie oglądam każdą oponę .
4. Zawsze jestem przy wyważaniu opon .
5. Płacę dopiero po przejechaniu się i sprawdzeniu czy niema bić , czy auto prowadzi się prosto i czy opony zbytnio nie hałasują .
Anonymous - 09-12-2012, 22:27
tyle, że przy nowych jak jest wybulenie po prostu dostajesz nową (swoją drogą nie spotkałem się)
prawdopodobieństwo spełnienia wszystkich wymienionych założeń jest niezmiernie trudne o ile w ogóle możliwe? - no chyba, że mieszka się w jakiejś metropolii
osobiście wolę dołożyć jeszcze 300 do tych 680 i mieć nowe dunlopy i się nie zastanawiać
OBERST - 09-12-2012, 22:53
darul1 napisał/a: | tyle, że przy nowych jak jest wybulenie po prostu dostajesz nową (swoją drogą nie spotkałem się)
prawdopodobieństwo spełnienia wszystkich wymienionych założeń jest niezmiernie trudne o ile w ogóle możliwe? - no chyba, że mieszka się w jakiejś metropolii
osobiście wolę dołożyć jeszcze 300 do tych 680 i mieć nowe dunlopy i się nie zastanawiać |
Dostaniesz nową jak ci gwarancję uznają chyba że zauważysz wadę zanim z warsztatu wyjedziesz .
Prędzej kupisz na wiosce niż w metropolii .Na pewno mniej oszustów i złodziei .
Rozmowa była o frigo , które to zaproponowałeś bo są niby lepsze od jak ty to nazwałeś "najmarkowszej" używki .
|
|
|