To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Hugo - 29-03-2013, 21:11

k-gustak napisał/a:
dalej nie wiem jak się ściąga te boczki oparcia...
Zdejmujesz siedzisko kanapy, odkręcasz śrubę na klucz 12 mm na dole boczka i wysuwasz z haczyka na górze unosząc boczek w górę.
k-gustak - 29-03-2013, 21:43

dzięki wielkie hugo!:P
Szwagroz - 30-03-2013, 06:35

k-gustak, nic nie odkręcaj, dojście zajmnie ci mniej niż 30 sek
kładziesz oparcie

odciągasz ten plastik zaczepiony na zatrzaski

i masz idealny dostęp do mocowań amorów, BEZ ROZKRĘCANIA BOCZKÓW!

k-gustak - 30-03-2013, 10:23

szwagros-wielkie dzięki wybieram twój sposób bez rozkręcania;) właśnie o to mi chodziło ,trafiłeś w sedno sprawy Dzięki Ci :)
Hugo - 31-03-2013, 20:25

Wie ktoś z Was cokolwiek na temat amortyzatorów KAYABA GTS PERFORMANCE? Pytam z czystej ciekawości, bo mam takie zamontowane w Avance z przodu i z tyłu i autem jedzie się bajecznie, mimo, że ma jakieś nowe czerwone sprężyny obniżające (nie widzę producenta) i stoi niżej niż mój SE na Eibachu to jest tak wygodny jakbym miał seryjne sprężyny i kółka 13 calowe... Wybiera każdą nierówność jak jakaś wielka limuzyna. Co ciekawe to amortyzatory przednie i tylne mają wybite numery jak zwykłe KAYABY EXCEL-G, no ale nie ma naklejki EXCEL-G tylko żółto-czarna GTS PERFORMANCE. Google nic nie wyświetla, będę wdzieczny za każde info.
robertdg - 31-03-2013, 22:16

http://www.gts-sport.fi/gts_performance_kit.php
Hugo - 01-04-2013, 10:06

robertdg, dzięki. Dokładnie o to mi chodziło.
Marcino - 01-04-2013, 20:29

robertdg napisał/a:
http://www.gts-sport.fi/gts_performance_kit.php

A po naszemu nie można..

Hugo - 01-04-2013, 20:50

Marcino napisał/a:
A po naszemu nie można..
Jak?
Krzyzak - 08-04-2013, 09:45

Ok, świeżo po wymianie tyłu mogę napisać.
zrobiona wymiana nivo na zwykłe:
1. amortyzatory tył z sedana do kombi
2. sprężyny przód! z kombi na tył kombi :)
------------------------------------------------
amortyzatory miałem prawie nowe, więc nie kupowałem
sprężyny kupiłem tanio od danino88, sprężyny w bdb stanie

1. dół sprężyny lekko szerszy od talerzyka amortyzatora, więc nie opiera się całym zwojem
2. góra sprężyny pasuje do gumy w górnym mocowaniu, chociaż też jest ciut (znacznie mniej niż na dole) szersza
3. NAJWAŻNIEJSZE - całe górne mocowanie z gumkami, talerzykiem, tulejką a nawet odbój i osłona!!! pasują bez problemu od nivo na zwykłe amortyzatory!
4. stary odbój od nivo był w idealnym stanie, osłona też, czego nie można powiedzieć o zwykłych odbojach a osłony w sedanie to w ogóle śmieć
5. tył podniósł się o ok. 4cm, więc trzeba wyregulować światła i rozkręcić wahacz wleczony i skręcić ponownie

tył pracuje bajecznie na nowych amorach i pomimo dużo twardszych sprężyn jest bardzo komfortowy
załadowanie na tył 2 dzieci i 1 osoby dorosłej (plus pełny bak) nie zmieniło nic w wysokości zawiechy

jeden nivo to był u mnie już śmieć (prawy) - za to drugi tak twardy, że nie mogłem go wcisnąć - mam na zbyciu gdyby ktoś chciał, pracuje jak nowy

cała wymiana wyniosła mnie tyle co koszt sprężyn; polecam tym, którzy jak ja, trą czasem podwoziem kombi o studzienki

Hugo - 08-04-2013, 12:39

Krzyzak napisał/a:
NAJWAŻNIEJSZE - całe górne mocowanie z gumkami, talerzykiem, tulejką a nawet odbój i osłona!!! pasują bez problemu od nivo na zwykłe amortyzatory!
Czyli fanty ode mnie się nie przydały :wink:
Krzyzak napisał/a:
rozkręcić wahacz wleczony i skręcić ponownie
Dlaczego tylko jego, a nie wszystkie?
Krzyzak - 08-04-2013, 13:59

Hugo napisał/a:
Czyli fanty ode mnie się nie przydały
ano nie przydały - ale lepiej mieć w razie W niż potem się martwić

Hugo napisał/a:
Dlaczego tylko jego, a nie wszystkie?
w sumie racja - ale akurat wleczone smarowałem, bo skrzypiały i dlatego były rozkręcane
górny w pozycji pracy był tak samo ustawiony, poprzeczne też - dlatego ich nie rozkręcałem

komarsnk - 08-04-2013, 19:35

Krzyzak, widzę, że nadeszły złe czasy dla nivo :p
Moje też poleciały w sobotę :) aczkolwiek były tak twarde, że bardzo ciężko się je wciskało - czyżby sprężyny się wybiły już? Nie ważne - założyłem nowy zestaw :)
- kupiłem górne mocowania od danino88 (widać czołowy dostawca części używanych) :p
- kupiłem nowe amortyzatory Kayaba - te na trudne warunki drogowe, czyli standardowe na PL :D
- kupiłem nowe sprężyny KYB K-Flex
- górne mocowania wraz z odbojami i osłonami podeszły bez problemu pomimo, że konstrukcyjnie są ciut inne (na nivo leżały pewnie - tu się lekko gibały ale średnica pasuje w 100%).
Nie zrobiłem zdjęcia na nivomatach ale stał już prawie tak jak na zdjęciu Forumowicza PIOTR_FOTO

Ale po zmianie stoi tak........

Jak dla mnie wygląda to beznadziejnie :/
I teraz co zrobić, żeby go obniżyć?
Są dwie opcje: albo ciąć zwój (albo ze dwa :P ) tych sprężyn albo założyć sprężyny przednie, które mi zostały z przekładki na Eibach. Tylko nie wiem czy tych sprężyn też nie trzeba będzie ciąć, jeśli tak to wie ktoś o ile?
Wiem, że trzeba było kupić obniżające tak jak mam z przodu ale jak już kupiłem sprężyny to muszę jakoś coś z nimi poradzić a na aucie deejay'a aż tak nie sterczał na tych sprężynach...
Nie wiedziałem, że aż tak będzie stał jak koza :)
Krzyzak, wrzuć może foto jak to u Ciebie wygląda :)

Marcino - 08-04-2013, 20:57

Krzyzak napisał/a:
Ok, świeżo po wymianie tyłu mogę napisać.
zrobiona wymiana nivo na zwykłe:
3. NAJWAŻNIEJSZE - całe górne mocowanie z gumkami, talerzykiem, tulejką a nawet odbój i osłona!!! pasują bez problemu od nivo na zwykłe amortyzatory!

Ja też cały czas mam wszytko od NIVO.. tylko jedna uwaga.... że osłona od Nivo jest dużej śrdnicy, i wydawało mi się ze łatwo zanieczyszczenia mogą sie dostać do amorka który jest cienki szczeólnie jak auto podbija do góry.
W piatek załadowałem 25m2 paneli i tył mi usiadł, jak na zdjęciu u Piotra powyżej, chyba czas zamiast dorabianych założyć przednie spręzxyny które mam od Hugo..:)
Zastanawiam się czy na zimno jest się w stanie zmienić średnicę spezyny tzn ostatniego zwoju?

Pozdrawiam

Hugo - 08-04-2013, 21:29

Marcino napisał/a:
Zastanawiam się czy na zimno jest się w stanie zmienić średnicę spezyny tzn ostatniego zwoju?
Nie sądzę.