[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
pit696 - 18-02-2016, 16:03
Hugo, zamówie i wymienie na dniach..
telewizoor - 18-02-2016, 16:28
Jak jedziesz z wciśniętym hamulcem to też się tłucze?
pit696 - 18-02-2016, 20:28
| telewizoor napisał/a: | | Jak jedziesz z wciśniętym hamulcem to też się tłucze? |
tez
Hugo - 18-02-2016, 20:41
No to banan
krzysztofpak75 - 23-02-2016, 19:33
Witam!
U mnie ostatnio zaczęło cos popiskiwać. Cos z przodu , Ale tylko na małych nierównościach nawierzchni.jak przejeżdżam przez jakis prog to cisza... Teraz pytanie czy szukać problemu w zawiasie czy jakaś pierdoła obluzowana .... Spotkał się ktoś z czymś takim ?
Wielkie dzięki z góry za pomoc
dmi - 24-02-2016, 02:48
Co prawda zawiecha tył ale:
-jak będę wymieniał śruby mimośrodowe to duża szansa, że rozsypie się reszta elementów ? Mam na myśli śruby/podkładki/nakrętki itp, bo przewinęła mi się fotka na allegro, że w skład owej śruby wchodzi jeszcze kilka elementów i pytanie czy idzie też to dostać na alledrogo. Znalazłem opcjonalnie w sumie tylko to :
http://allegro.pl/nakretk...5995931585.html
Krzyzak - 24-02-2016, 08:17
nakrętkę czy podkładkę spokojnie odzyskasz
Mushkin - 25-02-2016, 20:26
witam, mam do wymiany oba przednie dolne wahacze proste, jakieś źródło części? nawet na intercarsie nie ma dostępnego lewego jakoparts.. ogółem bieda z częściami, ktoś coś podpowie?
Krzyzak - 25-02-2016, 22:49
jmcarparts - ma CTR po 230 zł, polecam, sam jeżdżę
http://allegro.pl/mitsubi...6005966541.html
http://allegro.pl/mitsubi...6005966712.html
Slaw - 26-02-2016, 18:34
jeden prosty lewy ori jeszcze posiadam
modo1302 - 27-02-2016, 08:44
| Hugo napisał/a: | Słuchajcie. Mam nietypowy problem z zawieszeniem w moim Galu. Dziwne "brzdękanie" podczas kręcenia kierownicą na postoju i na wolno pokonywanych zakrętach. Dźwiek jest identyczny jak dźwięk przeskakującej sprężyny na amortyzatorze, albo jak padnięte łożyska górnych mocowań amortyzatorów przednich np. w Renówkach. U mnie sprężyna to nie jest, bo po chwyceniu ręką podczas "brzdęku" drży minimalnie, w innych miejscach drżenie jest większe (zresztą w naszym wielowahaczu amortyzator ze sprężyną się nie obraca podczas skrętów przecież). "Brzdęki" dochodzą z lewej przedniej strony auta (z zawieszenia). Drżenie podczas "brzdęknięcia" najmniej czuć pod ręką na amortyzatorze i sprężynie, a najbardziej na zwrotnicy, górnym wahaczu i całej karoserii. Wymieniłem: górny wahacz, pomogło na 1 dzień i od nowa "brzdęka". Wahacz gięty-zero zmian, wahacz prosty, zero zmian, dzisiaj końcówkę drążka kierowniczego-zero zmian, przy okazji sprawdzenie drążka kierowniczego- brak luzów, dokręciłem śrubę na tłoczysku amortyzatora- jest zmiana, na gorsze oczywiście, bo do "brzdękania" doszło skrzypienie na większych nierównościach, 3-krotnie dokręcałem śruby mocujące wózek zawieszenia, za 3 razem podłożyłem podkładki gumowe między podłogę a wózek, za każdym razem pomagało na 1 dzień i z powrotem to samo. Kilkakrotnie sprawdzałem dokręcenie śrub zawieszenia- wszystkie dokręcone. Ręce opadają... Czy to może być maglownica? Ale dlaczego stuka tylko z lewej strony i podczas "brzdęków" nie drży praktycznie wcale? Sprawdzałem dotykając ją ręką pod maską. Autentycznie nie mam już na to sił. Poradźcie coś, bo zastanawiam sie czy go na części nie pogonić, grata cholernego To auto jest nienaprawialne, jednorazówka chińska! |
Hugo, czy możesz podpowiedzieć jak sobie z tym problemem poradziłeś?
mam identyczne dźwięki 'przeskakiwania sprężyn'. wymieniane łożyska w poduszkach amortyzatorów przód, 2 dni ciszy po czym znów to samo. pojechałem na reklamację, ponoć rozebrali, nasmarowali i nie wiedzą co to. kilka miesięcy spokoju, teraz znów to 'przeskakiwanie wychodzi'
pomocy!
awas - 27-02-2016, 15:23
Witam.
Od dłuższego czasu coraz bardziej dają mi się we znaki stuki z lewej strony (na 99% przednie koło). Wymieniłem łączniki stabilizatora ale to nic nie dało. Jest to głuchy stukot słyszalny głównie na bruku. Jak hamuję, to stukanie cichnie. Co powinienem wymienić bo niedługo od tego walenia dostanę jobla.
Hugo - 27-02-2016, 17:59
modo1302, myślałem, że sobie poradziłem, bo długo był spokój po zmianie amortyzatorów na nowe KYB ULTRA SR i sprężyn z H&R -45 mm na nowe Eibachy -30 mm. Niestety od kilku tygodni problem powrócił W międzyczasie jeździłem na standardowych sprężynach i nic nie brzdękało. Wniosek jest jeden, że to jednak stuka sprężyna na amortyzatorze na dole. I ciekawe, że właśnie dziś napisałeś, bo właśnie wpadł mi dzisiaj w ręce wężyk idealnie pasujący średnicą na sprężynę. Niedługo będę go naciągał na ostatni dolny zwój sprężyny i problem musi zniknąć. Ciekawe swoją drogą, że brzdęka tylko z lewej strony i tylko przy kręceniu kierownicą w prawo...
[ Dodano: 27-02-2016, 17:59 ]
awas, wymień lewego banana i po problemie. Stuka jego sworzeń.
wojbud - 27-02-2016, 20:21
Mam pytanie czy ta guma w wahaczu prostym powinna być tak ściśnięta czy po prostu się skończyła? Wygląda to jakby wahacz prosty był lekko skręcony. Coś stuka mi na dziurach w przednim zawieszeniu, ale wydaje mi się, że od tej gumy pukać nie powinno. Chyba, że się mylę
robertdg - 27-02-2016, 20:34
Przecież ta tuleja sie rozlazła i trzeba ja wymienić
|
|
|