Dolnośląskie - Dolnośląskie OT (Off Topic)
jarek DORMAGEN - 08-10-2014, 06:39
Witam Wrocław...mam pytanko....wyciągał ktoś kiedyś w galu całą obudowę w której znajduje się radio i wnęka pod spodem...
Bartekkita - 08-10-2014, 11:03
pewnie większość
i9i - 08-10-2014, 22:20
Całą to raczej nie. wystarczy przedni panel, od sterownika klimy do popielniczki
jarek DORMAGEN - 09-10-2014, 06:50
chce zamontować w galu radio 2din,i musze te orginalne radio i schowek wymontować,a nie wiem jak się za to zabrać...ktoś już to robił....
Bartekkita - 09-10-2014, 10:09
1. Wyciągnąć plastik dookoła skrzyni - po prostu podważyć siedzi na klipsach.
2. Wyciągnąć popielniczkę. Wykręcanie stelaża popielniczki nie jest konieczne i nie wydaje mi się by pomagało w czymkolwiek poza odpięciem żarówki. Dodatkowo wymaga krótkich śrubokrętów. (dwie śruby u góry po wyjęciu popielniczki)
3. Następnie należy wyjąć radio. Mi się to nie udało, więc zamiast kombinować ściągnąłem boczny panel tunelu. Roboty jest na parę chwil. ->
3a. Więc tak: trzeba poluzować dolny plastik pod kolumną kierownicy. W tym celu wykręcamy śrubkę w prawym górnym rogu. W zależności od posiadanych narzędzi i zdolności manualnych odkręcamy dalej. Śrubka w prawym dolnym rogu, to samo lewym. Ja wykręciłem jeszcze śrubkę schowaną pod regulatorem wysokości świateł(cały panel siedzi na zatrzask wystarczy podważyć śrubokrętem).
3b. Odkręcamy śrubkę schowaną pod pierwszą śrubką z punktu 3a - czyli na samym górze koło szczeliny między plastikiem pod kolumna kierowniczą a panelem bocznym od tunelu. Następnie wykręcamy wszystkie śrubki ukryte pod zaślepkami w panelu bocznym i wyciągamy go ciągnąc lekko w lewo.
3c. Teraz mamy dostęp do konsoli o tyłu wypychamy ją - najlepiej górę. Siedzi na solidnych zatrzaskach, więc trzeba użyć sporej siły. Kolejna rzecz to wyciągnięcie klimatronika. Odkręcamy parę śrubek odpinamy rurkę kostki i jest nasz. Kolejna sprawa wypinamy radio i wypychamy je od tyłu. Jeżeli nie odpieliśmy podświetlenia popielniczki to robimy to teraz, następnie odpinamy kabelki od zapalniczki. Możemy wyjmować konsole.
*Jeżeli uda nam się wyjąć radio bez rozmontowywania boku, to poprzez powstała dziurę wyciągamy konsole i robimy czynności z punkty 3c.
Natomiast schowek pod radiem jest zespolony ze stelażem trzeba coś pokobinować
jarek DORMAGEN - 09-10-2014, 14:07
wiecie co...ja chyba pojade do mechanika..albo elektryka,widze że japońcom się za bardzo nudziło gdy projektowali te autko.skseruje sobie jak to rozmontować.Dzięki za pomoc
i9i - 09-10-2014, 17:23
Prościej to: Wyjąć osłonkę wkoło mieszka, wyjąć popielniczkę, w miejsce po popielniczce włożyć palce i pociągnąć za plastik (wyjdzie cały razem ze sterownikiem klimy), odpiąć kable, wężyk od klimy i żarówki z popiołki, panel wyrzucić na tylne siedzenie. Ukaże nam się radio z ramką i małym schowkiem które są połączone ramką, ramkę tą trzymają dwa wkręty od spodu w głębi schowka. Wykręcamy ramkę rozbieramy i do niej montujemy radio 2-din. Składamy w kolejności odwrotnej.
Bartekkita - 09-10-2014, 20:04
Może źle się wyraziłem na początku punktu 3. Nie trzeba wyjmować radia tylko całą konsole. Mi nie chciała wyjść widać za słabo ciągnąłem, a bałem się mocniej - nie chciałem niczego połamać.
Robota jest prosta łatwa i przyjemna ciężko coś zepsuć naprawdę Może mój opis Cię przeraził - zawarłem tam każdą pierdołe. Galanta naprawdę się super rozbiera z plastików.
promatti - 10-10-2014, 06:43
Jarek a nie prościej Ci się będzie umówić z którymś z nas na 15 minut niż wydawać kasę na mechanika ?
jarek DORMAGEN - 10-10-2014, 06:58
Mam zaplanowany urlop na 15 listopada...22,23 listopada będe we wrocławiu bo chcę pokazać dzieciakom zoo...może wtedy byśmy się spotkali i radyjko rozebrali....Jeśli mi urlopu nie przesuną to 16 listopada potwierdził bym swój przyjazd.Miałem już jedną wtope gdy się umówiłem na mały zlocik galantów w bydgoszczy i się nie pojawiłem bo o jeden dzień mi urlop przesunięto...i co wy na to.....
promatti - 10-10-2014, 09:00
ja nie moge na 100% 18.10 reszta do umówienia nawet na telefon na dzień przed
jarek DORMAGEN - 11-10-2014, 12:43
No to radyjko zakupione...jutro zabieram się za rozbieranie....na wszelki wypadek chyba kupie drugiego gala na części .Najpierw zobaczę czy nie da się wyszarpać kaseciaka z szuflady....jak nie to będę robił tak jak napisaliście....CDN....
[ Dodano: 12-10-2014, 13:20 ]
no i radyjko wyciągnięte...teraz będę latał za przejściówką,bo nie pasuje z nowego radia.
joe86 - 13-10-2014, 12:22
Ostatnio zamontowałem sobie za kilka złotych pasek czerwonych diod na spodniej stronie drzwi kierowcy co by się świeciło jak je otwieram ale widzę że można to zrobić bardziej oryginalnie
Jakieś propozycje na spota bo ostatnio coś nigdy nie mogłem się dopasować ?
I ostatni news na krakowskiej w tym miejscu co parę miesięcy temu motor wjechał w bmkę w sobotę znowu miał miał miejsce wypadek i ... znowu w bok dostała bmka tym razem już od samochodu i trochę mocniej z tego co widziałem - kurcze ci kierowcy bmek lubią się tam rozbijać
i9i - 13-10-2014, 17:58
joe86 napisał/a: | Jakieś propozycje na spota |
Niedziela g. 14:00 Parking na Magnolii?
DW - 14-10-2014, 10:53
Może być ciasno, tabuny na szopingu
|
|
|