To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dolnośląskie - Dolnośląskie OT (Off Topic)

jarek DORMAGEN - 08-10-2014, 06:39

Witam Wrocław...mam pytanko....wyciągał ktoś kiedyś w galu całą obudowę w której znajduje się radio i wnęka pod spodem...
Bartekkita - 08-10-2014, 11:03

pewnie większość :)
i9i - 08-10-2014, 22:20

Całą to raczej nie. wystarczy przedni panel, od sterownika klimy do popielniczki :mrgreen:
jarek DORMAGEN - 09-10-2014, 06:50

chce zamontować w galu radio 2din,i musze te orginalne radio i schowek wymontować,a nie wiem jak się za to zabrać...ktoś już to robił....
Bartekkita - 09-10-2014, 10:09

1. Wyciągnąć plastik dookoła skrzyni - po prostu podważyć siedzi na klipsach.
2. Wyciągnąć popielniczkę. Wykręcanie stelaża popielniczki nie jest konieczne i nie wydaje mi się by pomagało w czymkolwiek poza odpięciem żarówki. Dodatkowo wymaga krótkich śrubokrętów. (dwie śruby u góry po wyjęciu popielniczki)
3. Następnie należy wyjąć radio. Mi się to nie udało, więc zamiast kombinować ściągnąłem boczny panel tunelu. Roboty jest na parę chwil. ->
3a. Więc tak: trzeba poluzować dolny plastik pod kolumną kierownicy. W tym celu wykręcamy śrubkę w prawym górnym rogu. W zależności od posiadanych narzędzi i zdolności manualnych odkręcamy dalej. Śrubka w prawym dolnym rogu, to samo lewym. Ja wykręciłem jeszcze śrubkę schowaną pod regulatorem wysokości świateł(cały panel siedzi na zatrzask wystarczy podważyć śrubokrętem).
3b. Odkręcamy śrubkę schowaną pod pierwszą śrubką z punktu 3a - czyli na samym górze koło szczeliny między plastikiem pod kolumna kierowniczą a panelem bocznym od tunelu. Następnie wykręcamy wszystkie śrubki ukryte pod zaślepkami w panelu bocznym i wyciągamy go ciągnąc lekko w lewo.
3c. Teraz mamy dostęp do konsoli o tyłu wypychamy ją - najlepiej górę. Siedzi na solidnych zatrzaskach, więc trzeba użyć sporej siły. Kolejna rzecz to wyciągnięcie klimatronika. Odkręcamy parę śrubek odpinamy rurkę kostki i jest nasz. Kolejna sprawa wypinamy radio i wypychamy je od tyłu. Jeżeli nie odpieliśmy podświetlenia popielniczki to robimy to teraz, następnie odpinamy kabelki od zapalniczki. Możemy wyjmować konsole.

*Jeżeli uda nam się wyjąć radio bez rozmontowywania boku, to poprzez powstała dziurę wyciągamy konsole i robimy czynności z punkty 3c.

Natomiast schowek pod radiem jest zespolony ze stelażem trzeba coś pokobinować :)

jarek DORMAGEN - 09-10-2014, 14:07

wiecie co...ja chyba pojade do mechanika..albo elektryka,widze że japońcom się za bardzo nudziło gdy projektowali te autko.skseruje sobie jak to rozmontować.Dzięki za pomoc :shock:
i9i - 09-10-2014, 17:23

Prościej to: Wyjąć osłonkę wkoło mieszka, wyjąć popielniczkę, w miejsce po popielniczce włożyć palce i pociągnąć za plastik (wyjdzie cały razem ze sterownikiem klimy), odpiąć kable, wężyk od klimy i żarówki z popiołki, panel wyrzucić na tylne siedzenie. Ukaże nam się radio z ramką i małym schowkiem które są połączone ramką, ramkę tą trzymają dwa wkręty od spodu w głębi schowka. Wykręcamy ramkę rozbieramy i do niej montujemy radio 2-din. Składamy w kolejności odwrotnej. :mrgreen:
Bartekkita - 09-10-2014, 20:04

Może źle się wyraziłem na początku punktu 3. Nie trzeba wyjmować radia tylko całą konsole. Mi nie chciała wyjść widać za słabo ciągnąłem, a bałem się mocniej - nie chciałem niczego połamać.

Robota jest prosta łatwa i przyjemna ciężko coś zepsuć naprawdę ;) Może mój opis Cię przeraził - zawarłem tam każdą pierdołe. Galanta naprawdę się super rozbiera z plastików.

promatti - 10-10-2014, 06:43

Jarek a nie prościej Ci się będzie umówić z którymś z nas na 15 minut niż wydawać kasę na mechanika ? :D
jarek DORMAGEN - 10-10-2014, 06:58

Mam zaplanowany urlop na 15 listopada...22,23 listopada będe we wrocławiu bo chcę pokazać dzieciakom zoo...może wtedy byśmy się spotkali i radyjko rozebrali....Jeśli mi urlopu nie przesuną to 16 listopada potwierdził bym swój przyjazd.Miałem już jedną wtope gdy się umówiłem na mały zlocik galantów w bydgoszczy i się nie pojawiłem bo o jeden dzień mi urlop przesunięto...i co wy na to..... :roll:
promatti - 10-10-2014, 09:00

ja nie moge na 100% 18.10 reszta do umówienia nawet na telefon na dzień przed :)
jarek DORMAGEN - 11-10-2014, 12:43

No to radyjko zakupione...jutro zabieram się za rozbieranie....na wszelki wypadek chyba kupie drugiego gala na części :mrgreen: .Najpierw zobaczę czy nie da się wyszarpać kaseciaka z szuflady....jak nie to będę robił tak jak napisaliście....CDN.... :mrgreen:

[ Dodano: 12-10-2014, 13:20 ]
no i radyjko wyciągnięte...teraz będę latał za przejściówką,bo nie pasuje z nowego radia.

joe86 - 13-10-2014, 12:22

Ostatnio zamontowałem sobie za kilka złotych pasek czerwonych diod na spodniej stronie drzwi kierowcy co by się świeciło jak je otwieram ale widzę że można to zrobić bardziej oryginalnie :)

Jakieś propozycje na spota bo ostatnio coś nigdy nie mogłem się dopasować ?

I ostatni news ;) na krakowskiej w tym miejscu co parę miesięcy temu motor wjechał w bmkę w sobotę znowu miał miał miejsce wypadek i ... znowu w bok dostała bmka tym razem już od samochodu i trochę mocniej z tego co widziałem - kurcze ci kierowcy bmek lubią się tam rozbijać :P

i9i - 13-10-2014, 17:58

joe86 napisał/a:
Jakieś propozycje na spota

Niedziela g. 14:00 Parking na Magnolii? :mrgreen:

DW - 14-10-2014, 10:53

Może być ciasno, tabuny na szopingu :twisted: