To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Rafik83 - 13-01-2023, 05:32

Same dobre wieści, czyli trzeba się napić.
Krzyzak - 13-01-2023, 07:21

Bzyk_R1 napisał/a:
kupiliśmy nasz nowy stary dom
postaram się przetłumaczyć na polski:
zapraszam Mitsumaniaków na parapetówkę, która odbędzie się ........................ <- tu wpisać gdzie i kiedy

gratuluję i cieszę się waszym szczęściem

a stary nowy to znaczy, że używany i dla was nowy czy że kupiliście go ponownie, dawniej sprzedając go komuś innemu? po krzaczorach widać, że podwórko wymaga pracy, zakładam że przez jakiś czas był opuszczony

Turbocbr - 13-01-2023, 08:07

Bzyk_R1, Co tu dużo pisać , Gratuluję Domu i żeby OT przejechał kolejne 200tyś :D
Bzyk_R1 - 13-01-2023, 08:52

Dziękuję chłopaki. Była taka bajka o czasie, Cza się napić :mrgreen:

Krzyzak, parapetówa jak to ogarnę jak sam zauważyłeś jest sporo do sprzątania. Dom używany, dla nas nowy. Właściciele z drugiego końca Polski bywali w nim tylko od święta po śmierci ich rodziców. Także trzeba tam tchnąć nowe życie.

Turbocbr, miejmy nadzieję że teraz go nie popsuję za szybko.

jacek11 - 13-01-2023, 17:57

Gratulacje Krzysiek. Fajnie jest mieć swoją własną chałupę co?
Bzyk_R1 - 13-01-2023, 21:38

jacek11, pewnie że fajnie. Przez 24 lata mieszkałem u rodziców na wsi w domu, potem 10 lat na 51 metrach w mieszkaniu no i teraz powiedziałem dość wynajmowania i znów muszę dbać o opał, koszenie trawy i o poluzowany zawias w furtce :wink: lubię mieć przestrzeń no i ta świadomość że jestem u siebie.

Żeby nie było że schodzimy z tematu, to dziś LSRG podrzucił mój prywatny traktorek na nowe miejsce stacjonowania. Jakieś 2 może 2,5 kilometra z lawetą i prędkość 40km/h nie przeszkadza w docieraniu. Zrobione już 300 kilometrów prawie i narazie wszystko jest ok.

Krzyzak - 14-01-2023, 22:44

Bzyk_R1 napisał/a:
10 lat na 51 metrach
ciut więcej niż mój garaż :P
Rafik83 - 15-01-2023, 06:13

Krzyzak napisał/a:
Bzyk_R1 napisał/a:
10 lat na 51 metrach
ciut więcej niż mój garaż :P

21 lat w czworo na 45m² normalne Polskie warunki 😅

Krzyzak - 15-01-2023, 17:12

A to i tak lepiej niż obecnie, gdzie zabudowuje się każdy fragment w mieście a czasem nawet obchodzi prawo, aby jeszcze mniej dać - jak ostatnio w stolicy, gdzie wybudowano dom jednorodzinny a po odbiorze wydzielono tam wnęki na szafy zwane mieszkaniami, gdzie najmniejsze ma 9m2... Aczkolwiek mam znajomych rozsianych po świecie, to w Paryżu mówili, że te 9m2 to i tak sporo...
Bzyk_R1 - 15-01-2023, 18:58

No niedawno widziałem o tym reportaż. Tzw mikroapartamenty, czyli klitka do spania dla korposzczura, kawalera, karierowicza który ma taką stawkę godzinową że zamawia pranie, prasowanie i sprzątanie w zewnętrznych firmach, a w domu ma otwierane ze ściany łóżko, szafkę na ciuchy, ekspres do kawy i kibel z lusterkiem i mikro umywalką. No i kilka gniazdek do ładowania w nocy elektroniki. Chów klatkowy, taki hotelik tylko z możliwością podniesienia swojego ego że masz apartament w centrum stolicy.
tościk - 16-01-2023, 09:09

Miło poczytać dobre wieści. Gratulacje :) I trochę zazdro, bo mi się też dom marzy, a droga długa :P

Bzyk_R1 napisał/a:
Tzw mikroapartamenty, czyli klitka do spania dla korposzczura, kawalera, karierowicza który ma taką stawkę godzinową że zamawia pranie, prasowanie i sprzątanie w zewnętrznych firmach, a w domu ma otwierane ze ściany łóżko, szafkę na ciuchy, ekspres do kawy i kibel z lusterkiem i mikro umywalką. No i kilka gniazdek do ładowania w nocy elektroniki. Chów klatkowy, taki hotelik tylko z możliwością podniesienia swojego ego że masz apartament w centrum stolicy.

Przyszłość, która nas czeka :roll:

Krzyzak - 16-01-2023, 13:03

tościk napisał/a:
mi się też dom marzy, a droga długa
zrób pierwszy krok - szukaj działki... teraz trochę tanieją a w każdym razie można negocjować i zbić cenę
Rafik83 - 16-01-2023, 13:21

Krzyzak napisał/a:
tościk napisał/a:
zrób pierwszy krok - szukaj działki... teraz trochę tanieją a w każdym razie można negocjować i zbić cenę

Qwa gdzie to taniej, pokaz choć jedna dzialke która staniala

Krzyzak - 16-01-2023, 18:26

Parę miesięcy temu kupiłem 10% taniej od ceny wyjściowej, w niedzielę byłem oglądać kolejną (ale tej jednak nie chcę - woda gruntowa za wysoko). Wszystko zależy czego szukasz - ja celuję tylko i wyłącznie w wieś, dojazd koniecznie z asfaltu oraz uzbrojenie w podstawowe rzeczy (może gazu nie być, ale bez kanalizy bym nie kupił), mile widziana jakaś woda obok, żeby dało się podlewać latem.
tościk - 16-01-2023, 19:59

Krzyzak napisał/a:
tościk napisał/a:

To na szczęście się udało. Nawet wszelkie formalności aż do pozwolenia na budowę ogarnąłem. Ale finansowo to nadal na jakikolwiek płot zbieram, a gdzie budowa :D