[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
m6riano - 10-12-2012, 01:06
jAZZMAN, możesz spokojnie oscylować w tych rozmiarach...
rafaloGLS, ori to nie pamiętam ale spokojnie możesz założyc 205/55r16 czy ew. 205/60r15 czy nawet te 195/65r15 (tu juz lepiej 7 lub mniej cali) przy feldze 7 lub 7,5 cala ET35-40(przy ET35 lepiej felge 7calowym co by za bardzo nie wystawała ale ja mam 7,5 i też jest ok)
rafaloGLS - 10-12-2012, 09:25
Tylko ze boje sie ze samochod przy 15/16 bedzie zbyt nisko. Teraz na 17 215/45 potrafi otrzec
fredfm - 10-12-2012, 09:35
OBERST napisał/a: | darul1 napisał/a: | lepsze na pewno nie są ale są nowe, a nowe z pewnością jest lepsza od "najmarkowszej" używki.
. |
Odwieczny dylemat , z kąt ta pewność co lepsze a co gorsze ?
Ja kupiłem używki nokian WR G2 z 2010 r gł. bieżnika 7,5 /7,8 za 680 zł z przekładką i wyważeniem , w życiu bym ich nie zamienił na nowe frigo ! |
i tu się nie zgodzę....
w swoim miśku mam założone frigo 2, w firmowym chevrolecie cruze właśnie te nokiany.. I jak na mokrym, czy też zmrożonym asfalcie są lepsze nokiany, to na śniegu i błocie pośniegowym frigo bije je na głowę.. Wiele razy musiałem lecieć po wiaderko z piaskiem czy popiołem żeby wyjechać "firmowym" na górkę pod swoim domem, z frigo się to nie zdażyło.
Więc jakby nie było. Wszystkie, no może 90% opon zimowych jest lepsza od letniej w zimie. Ale nie ma opony idealnej na każdy rodzaj zimowej nawierzchni. Dla mnie najważniejsze jest pokonać 3 górki w drodze do pracy, reszta to praktycznie zawsze czarny asfalt.. ale żeby do niego dojechać....
jAZZMAN - 10-12-2012, 13:17
m6riano, wziąłem
Bridgestone Blizzak LM32 185/65R15 88 T
m6riano - 10-12-2012, 16:08
jAZZMAN,
ja mam LM25 to starszy "brat"
rafaloGLS, poczytaj tabele zamienników..........
komarsnk - 10-12-2012, 18:36
jAZZMAN napisał/a: | m6riano, wziąłem
Bridgestone Blizzak LM32 185/65R15 88 T |
Mam je od zeszłego sezonu tylko, że 195/65 R15.
Nie mam do nich żadnych zastrzeżeń oprócz tego, że trochę szumią/wyją na asfalcie ale to akurat mi nie przeszkadza Ważne, że wgryzają się w śnieg jak Reksio w boczek
A na mokrym asfalcie też są przyzwoite.
rafaloGLS - 10-12-2012, 19:16
m6riano, tabele swoja droga, a komfort swoja. Juz wole zeby mi sie licznik pomylil o te 5km/h przy 112km/h. A poza tym fabrycznie producenci i tak montuja liczniki aby zawyzalo pomiar predkosci
m6riano - 11-12-2012, 17:56
rafaloGLS, no to ci pisze że jeśli chodzi o komfort(np w zime) to bierz 205/55r16 lub ew. 205/60r15 w zależności co ci sie trafi..ale wierz mi że ceny takie setapu praktycznie sie nie róznią..nawet czasami za 15 możesz dać więcej(mówie oczywiście o używkach)
jAZZMAN, przód mam nieco lepszy więc sie dość dobrze trzyma...z tyłem już nieco gorzej...ale to używki...
jAZZMAN - 12-12-2012, 10:42
Krzyzak napisał/a: | chciałem sprawdzić jak się auto ślizga itp. ale nic z tego |
Na moich nowych zimówkach nieźle muszę się napocić nim się poślizgam.
Zdecydowanie poprawił mi się komfort jazdy.
Pojeździłem wczoraj troszkę (około 80km) na Bridgestone Blizzak LM32 185/65R15 88 T.
Nie miałem żadnej nieoczekiwanej przygody. Prędkość różna, najszybciej po białym asfalcie 100km/h. Zakręty (w miarę płynne łuki), które znam na pamięć pokonywałem z prędkością niewiele mniejsza niż latem; zakręty ostre pokonywałem sporo wolniej niż latem tylko ze względów bezpieczeństwa (tak nakazywał mi zdrowy rozsądek).
Jeśli chodzi o wyjeżdżanie z miejsc parkingowych.
Pod domem na letnich "tańczyłem" w miejscu ślizgając się na bok ku drodze. Wcześniej musiałem się rozbujać przód/tył.
Na zimówkach wrzucam jedynkę, daję lekko gazu i wyjeżdżam jak gdyby nigdy nic.
Ogólnie z zakupu jestem BARDZO zadowolony.
komarsnk - 12-12-2012, 13:41
jAZZMAN napisał/a: | Zakręty (w miarę płynne łuki), które znam na pamięć pokonywałem z prędkością niewiele mniejsza niż latem; zakręty ostre pokonywałem sporo wolniej niż latem tylko ze względów bezpieczeństwa (tak nakazywał mi zdrowy rozsądek). |
Heh ja się zapomniałem i zaraz po założeniu tych opon wchodziłem w moje zakręty z podobną prędkością co na letnich i mało co nie wylądowałbym na drzewach
Teraz jak się ułożyły jeden sezon to jest o wiele lepiej
jAZZMAN napisał/a: | Ogólnie z zakupu jestem BARDZO zadowolony. |
Ja również - POLECAM!
Zolar - 15-12-2012, 16:00
Ja zdecydowałem się na zimówki Vredestein Snowtrac 3 195/65/15.
Na przód kupiłem nowe za 209zł/szt a na tył używane za 130zł/szt z bieżnikiem 8mm w idealnym stanie.
Po dwóch tygodniach użytkowania w warunkach zimowych mogę je polecić. Co prawda mam porównanie tylko z Michelin'ami które użytkowałem w Aurisie, ale Vredestein'y lepiej radzą sobie w głębszym śniegu i na błocie pośniegowym. Na gruntowej drodze przy domu, która nigdy nie jest odśnieżana opony od żabojadów nie dawały rady już przy pierwszym śniegu. Musiałem zawsze mieć saperkę na podorędziu. Oponki z Pederlandów wychodzą bez pytania. Wbijam się w śnieg i idę jak czołg
Na lodzie stabilnie choć czasem włącza się ABS, ale to chyba normalka. W zakręty trzeba wejść naprawdę bardzo szybko żeby wyniosło tył. Przód natomiast idzie jak po szynach. Nie udało mi się doświadczyć podsterowności nawet przy większej prędkości.
Świetnie zachowuje się na mokrej nawierzchni. Wpadam w kałuże i zachowuję przyczepność. Czuć że auto ma cały czas kontakt z podłożem.
Jeśli chodzi o komfort to słychać delikatny szum, ale jest to raczej przyjemny dźwięk. Nie jest to co prawda taka cisza jak na moich letnich, łysych już, Semperit'ach Speed Comfort, ale z drugiej strony nie jest to co na zimowych Kleber'ach w samochodzie u ojca. Tam to jest hałas
Póki co jestem zadowolony i polecam z czystym sumieniem, zwłaszcza że komplet udało mi się kupić za 680 zł
Anonymous - 10-02-2013, 18:59 Temat postu: opony witam czy opony 215/50/17 podejdą do galanta czy lepiej na 45 dzięki z góry
radek79 - 10-02-2013, 19:04 Temat postu: Re: opony
loop999 napisał/a: | witam czy opony 215/50/17 podejdą do galanta czy lepiej na 45 dzięki z góry |
podejdą
inq - 13-03-2013, 23:24
Chyba pora troszkę rozruszać temat wiosennie/letnio. Potrzebuję 2 sztuki 215/45/17 i chyba odpuszczę używki bo znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/falken-...3081530210.html
Firma jako tako znana, na lato moim zdaniem nie trzeba opon z górnej półki. Ktoś testował, słyszał, czytał coś na temat tych opon?
galantfanradom - 16-03-2013, 09:29
Cena dość niska. Chińczyki są droższe. Kolega kupił ostatnio Falkeny ale model FK 453, nad którymi i ja się waham. Zobacz na serwisach oponiarskich, np. oponeo.pl jakie mają opinie użytkowników może coś pomogą.
|
|
|