To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Ewcia80 - 28-02-2016, 16:25

Hejka.Moze ktos mi cos podpowie co to moze byc.Otoz od wczoraj zauwazylam,ze gdy mam bieg D i bardzo powoli ruszam to slysze 2 lub 3 bardzo ciche stukniecia.Na dolkach i nierownosciach tego nie slychac.Tylko przy ruszaniu.Co to moze byc?
Krzyzak - 28-02-2016, 18:14

wojbud napisał/a:
czy ta guma w wahaczu prostym powinna być tak ściśnięta czy po prostu się skończyła?
wygląda jakby ktoś skręcił zawieszenie w pozycji opuszczonej i się ukręciła
tuleja/wahacz do wymiany

andpul - 01-03-2016, 14:57

Witam.
Dziwna sprawa dzieje się z moim Miśkiem. W weekend zaczął przeraźliwie skrzypieć/zgrzytać lewa przednia strona pojazdu. Za cholerę nie mogłem zdiagnozować, z którego elementu dochodzi ten dźwięk. Fachowcy na szarpakach stwierdzili, że zawieszenie mam w porządku. Szczerze powiem, że dźwięk był na tyle głośny, że ludziska oglądali się za mną. Teraz jak popadało i zrobiło sie mokro - cisza. Podejrzewam, że jak zrobi się ładna pogoda to znowu Misiek zacznie śpiewać. Miał ktoś z szanownych Forumowiczów taki przypadek ze swoim autem? Podejrzewam łączniki lub jedną z tulei. Dzięki za pomoc.

lukinarty - 02-03-2016, 11:23

Mam ten sam problem co andpul. I dodam, że niedawno wymieniałem proste wahacze bo tuleje padły i przy wymianie zauważyłem problem w postaci odchylonych widełek mocujących amortyzator z zawieszeniem. Są tak odchylne, że nie mogłem normalnie włożyć śrub . Musiałem odchylić wahacz i na siłę śrubę wciskać. I przed jak i po wymianie auto myszkuje po drodze pomimo ustawionej zbieżności .

http://zapodaj.net/409180cd6c53c.jpg.html -lewa strona

http://zapodaj.net/24b1e05b6fab2.jpg.html - prawa strona

Krzyzak - 02-03-2016, 11:43

Kolego - te widelce są dobre - one są pochylone w fabryce, bo tuleja w wahaczu też jest pod kątem (7°).
Może pomyliłeś strony i założyłeś wahacze odwrotnie?

lukinarty - 02-03-2016, 21:15

Na 100% są dobrze zamontowane ponieważ wyjmowałem je z opakowań kolejno dopiero przed założeniem , a były ładnie opisane "wahacz prawy" , "wahacz lewy" . Martwi mnie jednak , że guma w tulei jest również mocno przechylona po przykręceniu do widełek i wygląda tak jakby miała się uszkodzić.
Krzyzak - 02-03-2016, 21:26

Jakaś firma się przyznała do tych wahaczy? - bo wiesz, czasem naklejki mogą się pomylić ;)
Mandrake - 03-03-2016, 07:00

Prawda. Ja w Yamato dostałem Sh :evil:
pappagiorgio - 03-03-2016, 09:20

Ja dla przykładu miałem wsadzony prawy wahacz na lewą stronę, zamówiłem lewy z CTR'a. Jakież było moje zdziwienie jak okazało się, że lewy pasuje na prawą stronę, zamówiłem więc prawy, ten z kolei pasował a lewą stronę. Numery zamówieniowe wskazywały, że o pomyłce przy wkładaniu do pudełka nie może być mowy, natomiast kąty pochylenia tulei nie pozostawiały wątpliwości, że opisany jako lewy pasował na prawą stronę a prawy na lewą. Tak, że opisami się nie sugeruj.
lukinarty - 04-03-2016, 13:13

Nie no na foliowych opakowaniach były też naklejki z numerami katalogowymi i się zgadzało.
pappagiorgio - 04-03-2016, 22:43

ja naklejek nie miałem, na wahaczach też nic nie było wytłoczone. Jedyne oznaczenia były na pudełkach.
Krzyzak - 06-03-2016, 14:00

Ja generalnie nie patrzę na oznaczenia tylko na wahacz. Widzę pochylenie tulei (albo jego brak - bo coraz częściej zamienniki go nie mają i da się je założyć zarówno na prawą jak i lewą stronę) i wtedy montuję do odpowiedniej strony.
trzmielu - 06-03-2016, 17:54

Witam,

uszkodziłem gumę na dolnym, prostym wahaczu. Deejay mówi że jeszcze uratować ten wahacz (stuka przy kreceniu kolem na postoju) i wymienić tą gumę.
Zna ktoś numer części, najlepiej z Hyundaya?

Pozdrawiam

robertdg - 06-03-2016, 18:33

Która guma - może bardziej precyzyjnie określ czy chodzi Ci o osłone przeciwpylową, czy o jedną z 2 tulejek metalowo-gumowych się tam znajdujących
trzmielu - 06-03-2016, 19:25

robertdg napisał/a:
Która guma - może bardziej precyzyjnie określ czy chodzi Ci o osłone przeciwpylową, czy o jedną z 2 tulejek metalowo-gumowych się tam znajdujących

Chodzi o tę osłonę od strony koła.