To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 14-01-2016, 12:46

mati_z napisał/a:
przyczyną krzywienia się tarcz jest trzymanie nogi na hamulcu (szczególnie w automacie) po ostrym hamowaniu
http://www.stoptech.com/t...and-other-myths

Czytam waszą dyskusję i już nie mogę się doczekać aż wrzucę wreszcie te hamulce z Legnum do Gala :D

Krzyzak - 14-01-2016, 21:28

U mnie w II lifcie faktycznie pedał jest budyniowaty i jego twardość zależy od obrotów (im wyższe tym twardszy). Ale na skuteczność narzekać nie mogę, bo zatrzymuje się bardzo dobrze i fajnie można stopniować siłę.
W kombi mam 2 tłoczki z przodu i miałem całe hamulce robione od podstaw - zmienione wszystkie prowadnice, gumki, tłoczki, uszczelnienia itd. itp. - zarówno przód i tył. Tu hamulce są dostępne po dotknięciu pedału i nawet można stopniować siłę, chociaż nie tak jak w sedanie.
Generalnie mam też Reno Scenic i tam są tarcze z przodu chyba 281 mm (zdaje się, że Carisma i SS ma to samo), z tyłu też spore. Efekt twardego pedału jest natychmiast, czuć że hamuje bardzo dobrze, ale nie przekłada się to czas potrzebny do zatrzymania auta.
To takie subiektywne właśnie odczucia.
Dodam, że Scenic przez te hamulce łatwo wpada w poślizg (szybko się ABS załącza), więc nie wiem co lepsze - chyba wolę hamulce, które pozwalają hamować kierowcy a nie ABSowi.

Hugo - 15-01-2016, 22:00

No to zaciski gotowe. Tłoczki wyjęte, wszystko przedmuchane dokładnie sprężonym powietrzem, nowe zestawy naprawcze i złożone wszystko do kupy (nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale wyczytałem, że zamienniki dolnych gumek osłonowych prowadnic lubią puchnąć i przez to wilgoć wchodzi na prowadnice, więc zastosowałem zamiast nich stare oryginalne gumki osłonowe w stanie bez zarzutu-nie spuchnięte, górne dałem nowe z Frenkita):
Po wyjęciu tłoczków, wyczyszczeniu cylindrów w zaciskach i przedmuchaniu:

A tu już na gotowo, nowe klocki hamulcowe Mintex na przód, na tył klocki TRW:

Tarczobębny przewiercone na 4x114,3, oczyszczone z korozji szczotka na szlifierce kątowej, odrdzewione Fosolem i polakierowane tam gdzie trzeba na czarno (brak fotki).
Jutro odbieram przewiercone przednie tarcze i trzeba z nimi zadziałać tak jak z tarczobębnami :wink:

staszq2 - 15-01-2016, 22:17

Hugo, bardzo fajnie się patrzy na te zaciski po Twojej na pewno żmudnej pracy, tylko dlaczego czerwone? :wink: To teraz Gal dęba w miejscu będzie stawiał po heblunku :mrgreen:
mati_z - 15-01-2016, 22:19

Hugo, profi robota, chociaż ja jak pomalowałem swoje na czerwono, to stwierdziłem, że trzeba pomyśleć nad innym kolorem, bo ten już zbyt popularny :D
Następnym razem jak mi się zachce malować to chyba pójdę w grafit, coś jak w Audi RS:

vrangsinn - 15-01-2016, 22:22

Fajna robota Hugo, mi do gustu jak najbardziej przypada...teraz tylko czarne felgi...^^
Ja u siebie tez zostawiłem ori gumki, bo te zamienniki to mi przy nowości już jakoś niepodpasowały... czeka mdalej na aktualizacje Twojej pracy...

Hugo - 15-01-2016, 22:38

staszq2 napisał/a:
dlaczego czerwone?
Bo inne mi się nie podobają, ewentualnie mogłyby być tylko czarne.
mati_z napisał/a:
pójdę w grafit
Przecież za srebrnymi felgami nie będzie ich w ogóle widać.
vrangsinn napisał/a:
teraz tylko czarne felgi...
Wciąż biję się z myślami czy na wiosnę nie pobawić się Plastidipem...
Torp12 - 16-01-2016, 12:34

Hugo jak zwykle Ci pomarudze :P Śrubki od przewodów hamulcowych to dał byś nowe to takiego świecącego kompletu :p Albo chociaż doczyść porządnie łby :P

No i nie czaje czemu do takiego nowego fajnego zestawu dajesz używane tarcze :]

Fragu - 16-01-2016, 12:54

Super!:)
Hugo - 16-01-2016, 21:04

Torp12, też mi się to nie podobało, może je jeszcze dopieszczę :mrgreen:
Daję stare tarcze, ponieważ tylne są jak nowe (zużycie na grubości 0,2 mm), a przednie dlatego, że wiele osób mnie straszy (zresztą w poprzednim Galu przekonałem się o tym dobitnie), że dwutłoczkowe zaciski w Galancie to porażka i same problemy. Postanowiłem po prostu dać im szansę. Jak się nie spiszą to na przód wlecą zaciski i tarcze z Carismy po lifcie. Jak się spiszą to latem wlecą nowe tarcze i klocki Zimmermanna.

EDIT:
Przednie tarcze odebrane, oczyszczone z korozji i posmarowane Fosolem, odrdzewiają się (ktoś wie w którą stronę mają być skierowane nacięcia na tarczy, bo widzę, że obie są różne, czy na zdjęciu po lewej jest lewa tarcza, a po prawej prawa? Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej):

Odebrany również wózek tylnego zawieszenia od piaskowania i lakierowania piecowego (co ciekawe wózek kupiłem od Gala ES (wersja USA) z roku 2002 i po wszelkich pomiarach i przymierzeniu do Gala EU wychodzi, że jest identyczny jak nasze, choć VIN pokazuje zupełnie inny numer części wózka z ES-a i Galanta EU :roll: ):

Odebrane od piaskowania (tylko piaskowania, ponieważ piec zniszczyłby sworznie) wahacze mimośrodowe i zapodkładowane Novolem akrylowym.

Ponadto udało mi się dzisiaj zdobyć prawą kompletną półoś w świetnym stanie, nawet nie czuję luzu na przegubie wewnętrznym, mimo wszystko już spakowana i czeka na wysyłkę do warsztatu w celu regeneracji przegubu wewnętrznego. Nawet nie myślę żeby ją "na ślepo" wrzucać do auta i może będzie OK, bo to już byłaby chyba 3 lub 4 półoś i jak tak dalej będę je wyjmował i wkładał to uszczelniacz rozwalę :wink: Trzeba załatwić temat raz na zawsze.

Powoli do przodu... :wink:

sveno - 16-01-2016, 21:48

Hugo napisał/a:
czy na zdjęciu po lewej jest lewa tarcza, a po prawej prawa?
tak
booohal - 16-01-2016, 22:09

Hugo napisał/a:
ktoś wie w którą stronę mają być skierowane nacięcia na tarczy

Tak, żeby wyrzucać materiał na zewnątrz.

Hugo - 16-01-2016, 22:14

Dzięki.
Tomi89 - 20-01-2016, 02:11

Hugo napisał/a:
vrangsinn napisał/a:
teraz tylko czarne felgi...
Wciąż biję się z myślami czy na wiosnę nie pobawić się Plastidipem...

Jeśli chodzi o plastidip to polecam, super zabawa :mrgreen:
U mnie to wyszło tak (jakość trochę lipa bo z telefonu):

Hugo - 20-01-2016, 07:43

Tomi89, bardzo ładnie to wygląda. Zdejmowałeś opony czy oklejałeś? Jaki to jest kolor: czarny mat czy połysk? Gdzie kupowałeś Plastidip?