Forum ogólne - Ceny paliw
Tomek - 15-02-2012, 09:04
Krzyzak napisał/a: | mjsystem napisał/a: | Do tej pory mam nadzieję auto "zagazować" | i myślisz, że LPG nie pójdzie w górę?
ponadto dolicz dodatkowe opłaty związane z instalacją - w tym usterki, które nie dzieją się w autach bez LPG (a ich występowanie jest bardzo losowe - jeden ma problem ciągle a inny jeździ i nie narzeka) |
pójdzie w górę, ale nadal będzie to jazda tańsza niż na PB, nawet podliczając wszystkie koszty serwisowe i kłopoty związane z LPG
[ Dodano: 15-02-2012, 09:10 ]
podliczyłem właśnie dodatkowe koszty jazdy na gazie i wyszło mi równo 420 PL za równe 2 lata i 33 tysiące kilometów (nie wliczając większych kosztów zużytych opon - bo wiadomo na LPG jeździ się więcej )
Marcino - 15-02-2012, 11:00
tomek84 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | mjsystem napisał/a: | Do tej pory mam nadzieję auto "zagazować" | i myślisz, że LPG nie pójdzie w górę?
ponadto dolicz dodatkowe opłaty związane z instalacją - w tym usterki, które nie dzieją się w autach bez LPG (a ich występowanie jest bardzo losowe - jeden ma problem ciągle a inny jeździ i nie narzeka) |
pójdzie w górę, ale nadal będzie to jazda tańsza niż na PB, nawet podliczając wszystkie koszty serwisowe i kłopoty związane z LPG
[ Dodano: 15-02-2012, 09:10 ]
podliczyłem właśnie dodatkowe koszty jazdy na gazie i wyszło mi równo 420 PL za równe 2 lata i 33 tysiące kilometów (nie wliczając większych kosztów zużytych opon - bo wiadomo na LPG jeździ się więcej ) |
A jakie te dodatkowe koszty - przeglad wiekszy o 69zł? i 4x filtry po 20zł bo robiłem to sam i tyle. Mysle ze moja instalacja po 90kkm nie tylko się zwróciła ale i sporo zarobiła.
Jak to obliczyć skoro ceny LPG zmieniały sie od 2006r w przedziale 1.65-2.90?
gzesiolek - 15-02-2012, 11:17
jaca71 napisał/a: | DOLAR
ROPA |
Popatrzcie na trend cen ropy i nawet gdyby zlotowka sie umocnila i taki dolar kosztowal maks 3zl, a podatki sie nie zmienialy to i tak za maks 10lat cena litra Pb95 przekroczy 10zl... i zadne zale, prostesty pewnie tego nie zmienia...
Choc ciekaw jestem ile jest badan finansowanych przez koncerny paliwowe ktore dobitnie swiadcza jak to szybko nam sie ropa skonczy...
Przeciez sprzedawanie towaru ktory ludzie uwazaja ze deficytowy, to same zniwa...
Tomek - 15-02-2012, 11:31
Marcino napisał/a: | A jakie te dodatkowe koszty - przeglad wiekszy o 69zł? i 4x filtry po 20zł bo robiłem to sam i tyle. Mysle ze moja instalacja po 90kkm nie tylko się zwróciła ale i sporo zarobiła.
Jak to obliczyć skoro ceny LPG zmieniały sie od 2006r w przedziale 1.65-2.90? |
przegląd droższy o 63 zł (2 razy)
ze trzy razy na serwisie gazu byłem, to kolejno: 40, 134, 90 (wymiany filtrów, poprawianie map, itp)
i za ostatnie mody w instalce zapłaciłem 30 zł
Marcino napisał/a: | Jak to obliczyć skoro ceny LPG zmieniały sie od 2006r w przedziale 1.65-2.90? |
możesz ostrożnie założyć np. oszczędność rzędu 15 zł na 100km i policzyć
Marcin-Krak - 15-02-2012, 11:36
O nigdy nie widziałem na tym Forum dyskusji o wyższości PB na LPG
Ja się zastanawiam nad kupnem diesla i przerobieniu go na gaz
Tomek - 15-02-2012, 11:41
Marcin-Krak napisał/a: |
O nigdy nie widziałem na tym Forum dyskusji o wyższości PB na LPG |
no co ty
w co drugim temacie o gazie się znajdzie ktoś, kto Ci powie, że gaz to nie, bo do parkingu podziemnego nie można wjechać
Marcin-Krak napisał/a: |
Ja się zastanawiam nad kupnem diesla i przerobieniu go na gaz |
da się, ale mało opłacalne
Krzyzak - 15-02-2012, 12:36
Marcino napisał/a: | A jakie te dodatkowe koszty |
no właśnie każdy tak mówi, a potem jak padnie aparat zapłonowy czy są dziwne - niediagnozowalne usterki, to się zrzuca na auto...
Marcin - czytaj dokładnie, co napisałem - jeden będzie miał 0 awarii a drugiemu ciągle coś
u siebie wyeliminowałem problemy z obrotami, falowaniem, paleniem się cewek itp. - właśnie przez niemanie gazu...
nie jestem przeciwnikiem - tylko jakoś boję się ingerencji; właściwie nie gazu a samego montażu i regulacji - robi to człowiek, więc tu jest słaby punkt
mjsystem - 15-02-2012, 15:50
Krzyzak napisał/a: | no właśnie każdy tak mówi, a potem jak padnie aparat zapłonowy czy są dziwne - niediagnozowalne usterki, to się zrzuca na auto...
Marcin - czytaj dokładnie, co napisałem - jeden będzie miał 0 awarii a drugiemu ciągle coś
u siebie wyeliminowałem problemy z obrotami, falowaniem, paleniem się cewek itp. - właśnie przez niemanie gazu...
nie jestem przeciwnikiem - tylko jakoś boję się ingerencji; właściwie nie gazu a samego montażu i regulacji - robi to człowiek, więc tu jest słaby punkt |
Masz rację. Ale kazdy ponosi ryzyko przy ingerencji w auto. Ci, co instalują chipy w tedeikach, turbinują wolnossące, zmieniaja mapy, filtry i zawieszenia. Wszedzie jest udział mechanika(człowieka). Tak samo i uzytkownicy LPG. Przecież nie ma innej motywacji jak tylko ekonomia. Nie znam człowieka, który załozył gaz ot tak, dla idei.
Sam wiesz, że zarobki maleją a koszty rosną. Ja na paliwo wydaję więcej niż najnizsza krajowa brutto. Sporo? Dla mnie to 3 razy za dużo.
Morfi - 15-02-2012, 16:05
Szybciej swiece sie zuzywają i cały osprzet elektryczny.
Matik608 - 27-02-2012, 22:56
widze temat rozwinął sie o gazie, a gazu nie mam, cena benzyny w Sieradzu 5.64
Juiceman - 27-02-2012, 22:58
Statoil Ostrzeszów
Suprema 98 5.97pln
Supragaz 2.87pln
m6riano - 28-02-2012, 00:47
elipidżi stale i niezmiennie:
2,69
Cezar - 28-02-2012, 10:12
u mnie Pb zza miedzy po 4zl
mitsu00 - 28-02-2012, 10:44
Cezar napisał/a: | u mnie Pb zza miedzy po 4zl | A jestes pewny na 100% ze to paliwo ma tyle Oktanow ile sprzedawca zapewnia?
Marcin-Krak - 28-02-2012, 10:45
mitsu00 napisał/a: | A jestes pewny na 100% ze to paliwo ma tyle Oktanow ile sprzedawca zapewnia? |
Pewnie nie wiele mniejsze niż to, ile ma oktanów to na większości stacji w Polsce
|
|
|