To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ceny paliw

Tomek - 15-02-2012, 09:04

Krzyzak napisał/a:
mjsystem napisał/a:
Do tej pory mam nadzieję auto "zagazować"
i myślisz, że LPG nie pójdzie w górę? :)
ponadto dolicz dodatkowe opłaty związane z instalacją - w tym usterki, które nie dzieją się w autach bez LPG (a ich występowanie jest bardzo losowe - jeden ma problem ciągle a inny jeździ i nie narzeka)

pójdzie w górę, ale nadal będzie to jazda tańsza niż na PB, nawet podliczając wszystkie koszty serwisowe i kłopoty związane z LPG

[ Dodano: 15-02-2012, 09:10 ]
podliczyłem właśnie dodatkowe koszty jazdy na gazie i wyszło mi równo 420 PL za równe 2 lata i 33 tysiące kilometów (nie wliczając większych kosztów zużytych opon - bo wiadomo na LPG jeździ się więcej :lol: :lol: )

Marcino - 15-02-2012, 11:00

tomek84 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
mjsystem napisał/a:
Do tej pory mam nadzieję auto "zagazować"
i myślisz, że LPG nie pójdzie w górę? :)
ponadto dolicz dodatkowe opłaty związane z instalacją - w tym usterki, które nie dzieją się w autach bez LPG (a ich występowanie jest bardzo losowe - jeden ma problem ciągle a inny jeździ i nie narzeka)

pójdzie w górę, ale nadal będzie to jazda tańsza niż na PB, nawet podliczając wszystkie koszty serwisowe i kłopoty związane z LPG

[ Dodano: 15-02-2012, 09:10 ]
podliczyłem właśnie dodatkowe koszty jazdy na gazie i wyszło mi równo 420 PL za równe 2 lata i 33 tysiące kilometów (nie wliczając większych kosztów zużytych opon - bo wiadomo na LPG jeździ się więcej :lol: :lol: )

A jakie te dodatkowe koszty - przeglad wiekszy o 69zł? i 4x filtry po 20zł bo robiłem to sam i tyle. Mysle ze moja instalacja po 90kkm nie tylko się zwróciła ale i sporo zarobiła.
Jak to obliczyć skoro ceny LPG zmieniały sie od 2006r w przedziale 1.65-2.90?

gzesiolek - 15-02-2012, 11:17

jaca71 napisał/a:
DOLAR
ROPA

Popatrzcie na trend cen ropy i nawet gdyby zlotowka sie umocnila i taki dolar kosztowal maks 3zl, a podatki sie nie zmienialy to i tak za maks 10lat cena litra Pb95 przekroczy 10zl... i zadne zale, prostesty pewnie tego nie zmienia...
Choc ciekaw jestem ile jest badan finansowanych przez koncerny paliwowe ktore dobitnie swiadcza jak to szybko nam sie ropa skonczy... ;)
Przeciez sprzedawanie towaru ktory ludzie uwazaja ze deficytowy, to same zniwa... :mrgreen:

Tomek - 15-02-2012, 11:31

Marcino napisał/a:
A jakie te dodatkowe koszty - przeglad wiekszy o 69zł? i 4x filtry po 20zł bo robiłem to sam i tyle. Mysle ze moja instalacja po 90kkm nie tylko się zwróciła ale i sporo zarobiła.

przegląd droższy o 63 zł (2 razy)
ze trzy razy na serwisie gazu byłem, to kolejno: 40, 134, 90 (wymiany filtrów, poprawianie map, itp)
i za ostatnie mody w instalce zapłaciłem 30 zł

Marcino napisał/a:

możesz ostrożnie założyć np. oszczędność rzędu 15 zł na 100km i policzyć :mrgreen: :mrgreen:

Marcin-Krak - 15-02-2012, 11:36

O nigdy nie widziałem na tym Forum dyskusji o wyższości PB na LPG :twisted: :P

Ja się zastanawiam nad kupnem diesla i przerobieniu go na gaz :wink:

Tomek - 15-02-2012, 11:41

Marcin-Krak napisał/a:

O nigdy nie widziałem na tym Forum dyskusji o wyższości PB na LPG :twisted: :P

no co ty
w co drugim temacie o gazie się znajdzie ktoś, kto Ci powie, że gaz to nie, bo do parkingu podziemnego nie można wjechać :lol: :lol:

Marcin-Krak napisał/a:

Ja się zastanawiam nad kupnem diesla i przerobieniu go na gaz :wink:

da się, ale mało opłacalne

Krzyzak - 15-02-2012, 12:36

Marcino napisał/a:
A jakie te dodatkowe koszty

no właśnie każdy tak mówi, a potem jak padnie aparat zapłonowy czy są dziwne - niediagnozowalne usterki, to się zrzuca na auto...
Marcin - czytaj dokładnie, co napisałem - jeden będzie miał 0 awarii a drugiemu ciągle coś
u siebie wyeliminowałem problemy z obrotami, falowaniem, paleniem się cewek itp. - właśnie przez niemanie :) gazu...
nie jestem przeciwnikiem - tylko jakoś boję się ingerencji; właściwie nie gazu a samego montażu i regulacji - robi to człowiek, więc tu jest słaby punkt

mjsystem - 15-02-2012, 15:50

Krzyzak napisał/a:
no właśnie każdy tak mówi, a potem jak padnie aparat zapłonowy czy są dziwne - niediagnozowalne usterki, to się zrzuca na auto...
Marcin - czytaj dokładnie, co napisałem - jeden będzie miał 0 awarii a drugiemu ciągle coś
u siebie wyeliminowałem problemy z obrotami, falowaniem, paleniem się cewek itp. - właśnie przez niemanie gazu...
nie jestem przeciwnikiem - tylko jakoś boję się ingerencji; właściwie nie gazu a samego montażu i regulacji - robi to człowiek, więc tu jest słaby punkt

Masz rację. Ale kazdy ponosi ryzyko przy ingerencji w auto. Ci, co instalują chipy w tedeikach, turbinują wolnossące, zmieniaja mapy, filtry i zawieszenia. Wszedzie jest udział mechanika(człowieka). Tak samo i uzytkownicy LPG. Przecież nie ma innej motywacji jak tylko ekonomia. Nie znam człowieka, który załozył gaz ot tak, dla idei.
Sam wiesz, że zarobki maleją a koszty rosną. Ja na paliwo wydaję więcej niż najnizsza krajowa brutto. Sporo? Dla mnie to 3 razy za dużo. :?

Morfi - 15-02-2012, 16:05

Szybciej swiece sie zuzywają i cały osprzet elektryczny. :lol:
Matik608 - 27-02-2012, 22:56

widze temat rozwinął sie o gazie, a gazu nie mam, cena benzyny w Sieradzu 5.64 8)
Juiceman - 27-02-2012, 22:58

Statoil Ostrzeszów
Suprema 98 5.97pln
Supragaz 2.87pln

m6riano - 28-02-2012, 00:47

elipidżi stale i niezmiennie:
2,69
;-)

Cezar - 28-02-2012, 10:12

u mnie Pb zza miedzy po 4zl :twisted:
mitsu00 - 28-02-2012, 10:44

Cezar napisał/a:
u mnie Pb zza miedzy po 4zl :twisted:
A jestes pewny na 100% ze to paliwo ma tyle Oktanow ile sprzedawca zapewnia?
Marcin-Krak - 28-02-2012, 10:45

mitsu00 napisał/a:
A jestes pewny na 100% ze to paliwo ma tyle Oktanow ile sprzedawca zapewnia?

Pewnie nie wiele mniejsze niż to, ile ma oktanów to na większości stacji w Polsce ;)