[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
yalook - 16-09-2010, 15:12
to ja wrócę do tematu.
mój lancerek spala w mieście około 10 litrów. W trasie jadąc spokojnie (90-110 km/h) udało mi się osiągnąć 6,1l (Trasa Zakopane - Warszawa, czyli z górki - i pewnie jeszcze z wiatrem w plecy )
grzes - 16-09-2010, 15:48
Hubeeert napisał/a: | grzes napisał/a: | CENZURA jest ZŁA. | masło jest maślane. grzes napisał/a: | Kasowanie wpisów tego typu mija się z celem i jest głupotą. | Edytowanie a nie kasowanie. To różnica.
Głupotą jest publiczne opisywanie swoich wyczynów. Głupotą jest też świadoma akceptacja Zasad Forum a następnie udawanie, że się ich nie widziało.
grzes napisał/a: | To jednak prywatne forum i właściciele mogą ustalać zasady jakiekolwiek, niekoniecznie rozsądne. | Włascicielami tego Forum sa Forumowicze a zasady Forum zostały przez nich ustalone i przegłosowane. Nierozsądne jest zwalczanie woli większości za pomocą obrażania tejże większości. grzes napisał/a: | Jedyne co można zrobić to założyć własne, wolne, nie socjalistyczne forum. | A czy Ty w ogóle wiesz co to jest socjalizm?
Generalnie - nie chce, niech nie je - w zasadach Forum jest opisane wyjście z sytuacji.
Pozdrawiam |
Większość może przegłosować, żeby był zakaz jazdy popielatymi samochodami co nie oznacza, że to ma sens i że nie można tego krytykować oraz próbować zmienić. Tobie widać wydaje się, że jesteś nieomylny. Nie sądzę, że wpis typu "jechałem na A4 190" spowoduje, że Czytający pobiegną do swoich aut i zaczną łamać przepisy; dlaczego zakładasz, że Mitsumaniacy to bezmózgowcy?
Pozwól też proszę, że sam zdecyduję kiedy opuścić forum, no chyba że rozważasz "wariant siłowy".
Również pozdrawiam.
P.S. Z tym masłem to Ci nie wyszło
jaca71 - 16-09-2010, 16:59
grzes, Zaptaszyłeś kratkę że zapoznałeś się z regulaminem przy rejestracji? Zaptaszyłeś. To teraz się tego trzymaj.
Masz problem z forum to TUTAJ możesz podzielić się swoimi problemami. Nie zaśmiecaj wątku.
jac - 16-09-2010, 18:55
gzesiolek napisał/a: | jac, i wszyscy oburzeni cenzurowaniem...
|
grzesiolek, a wiesz ze mnie przekonales do swoich argumentow?
Dlatego przestaje sie czepiac tego cenzurowania ale ale jest jeszcze inny powod: czytajac odpowiedzi moderatorow przypomnialy mi sie odpowiedzi mojego syna jak mial tak ze 3 lata. Na moje pytanie dlaczego czegos nie chce zrobic mowil: NIE BO NIE!
I koniec, nie bylo dyskusji
jaca71 - ostatnia rzecza ktora bym chcial zrobic to sprowadzic furum do rynsztoka
dobra wystarczy juz tych pogaduszek wracajac do tematu. Mam pytanie:
1. wiemy ile mniej wiecej spalaja lancerki w miescie (max 50 km/h) i w trasie przy predkosciach do 120.
Moje pytanie brzmi: ile wynisla chwilowa i sredna wartosc spalania przy predkosci 160 - ktora mam nadzieje ze ktos w sposob bezpieczny sprawdzil w DE?
cyt: "Powyższe dane mają miec wartość statystyczną i odradzam próbowania jazdy z tymi prędkościami po polskich drogach" - bezapelacyjnie!!
Hubeeert - 16-09-2010, 20:16
grzes napisał/a: | Większość może przegłosować, żeby był zakaz jazdy popielatymi samochodami co nie oznacza, że to ma sens i że nie można tego krytykować oraz próbować zmienić. | Zmień lub próbuj zmienić. Nie bij piany zamiast próbować.
Mistrz Yoda powiedział. Do. Or do not. there is no try.
grzes napisał/a: | Tobie widać wydaje się, że jesteś nieomylny. | Nie wydaje mi się Ja to wiem grzes napisał/a: | Nie sądzę, że wpis typu "jechałem na A4 190" spowoduje, że Czytający pobiegną do swoich aut i zaczną łamać przepisy; | Zgadzam się z Tobą w 100%. grzes napisał/a: | dlaczego zakładasz, że Mitsumaniacy to bezmózgowcy? | Błąd logiczny. Nie zakładam tego o co pytasz. jedyne co robię to niezmiennie od lat zwyczajnie nie zgadzam się na takie wpisy na Forum i albo ja, albo Moderatorzy lub Admini je edytujemy. Czasem sa za to ostrzeżenia, częściej nie ma. Założenie jhest takie, że nasze Forum ma byc wolne o tego typu wypowiedzi, tematów - podobnie jak z wulgaryzmami co mam nadzieję zauwazyłeś?
grzes napisał/a: | Pozwól też proszę, że sam zdecyduję kiedy opuścić forum, no chyba że rozważasz "wariant siłowy". | Oczywiście, że tak. Wariant siłowy nie wchodzi w grę - my się tylko różnimy poglądami. Gdybym usuwał każdego kto ma inne poglądy to by było bardzo małe Forum grzes napisał/a: | Z tym masłem to Ci nie wyszło | Starałem się
Pozdrawiam
Kjuba - 18-09-2010, 11:00
skończcie offtopy i wyjaśnijcie sobie to na privie, tu mieliśmy pisać o spalaniu...
mjsystem - 18-09-2010, 21:09
A może ktoś próbował jakichś sztuczek z obniżeniem spalania? Są przecież magnetyzery itp, mapowanie silnika, albo cokolwiek??? Aaaaa... ale tak, żeby gwarancja się ostała
Hubeeert - 18-09-2010, 22:21
mjsystem napisał/a: | A może ktoś próbował jakichś sztuczek z obniżeniem spalania? | Najprostsza sztuczka to płynna jazda - przy wcale niedelikatnym obchodzeniu sie z pedałem gazu w trakcie przyspieszania a potem płynnej jeździe ze stała prędkością w 1.8 zszedłem do 7,3 na trasie 450km w Polsce.
Luk - 18-09-2010, 22:27
mjsystem napisał/a: | A może ktoś próbował jakichś sztuczek z obniżeniem spalania? |
Tak, i to nawet z b. dobrym skutkiem: wystarczy spokojna jazda ze stałą prędkością 80 km/h - efekt: poniżej 6l/100
mjsystem napisał/a: | Są przecież magnetyzery itp |
Weź nie żartuj...
Prawda jest taka, że każdy samochód z wolnossącym silnikiem o takich parametrach pali mniej więcej tyle samo. No może z wyjątkiem prędkości 140+, gdzie przydałby się 6-ty bieg, którego w Lancerze brak.
Nie ma sensu z tym walczyć: albo jeździć ekonomicznie, albo sprzedać i kupić coś z mniejszym silnikiem... Albo zagazować.
Ja wcześniej jeżdziłem Astrą 60 KM i też mi się wydawało, że Lancer pali sporo... Ale Astra nie miała komputera Wychodzi, że na jednym baku przejeżdżam Lancerem tyle samo, co Astrą (400-500 km), Lancer ma 60l, Astra miała 50. Lancer ma 1.8 140 KM, Astra 1.4 60 KM. Moim zdaniem rachunek się zgadza.
mjsystem - 19-09-2010, 20:39
Hmmm. Hubeeercie i Luku:) Ja też zszedłem do spalania wg komputera 6,8 a wg kalkulatora 7,2 przy SB 1.8... Ekojazdę znam od wieeeelu lat( Volvo V70 2.5diesel spalanie min. 5.5l max 7.8l wg kalkulatora, komp obniżał o 2l) Właściwie to chyba opanowałem Lancerka i w mieście schodzę do ok 8.5l. Chodziło mi o to czy się znajdzie inny sposób, czytałem rózne rzeczy(i nie wiem, czy nie były to bzdury), a że nie jestem mechanikiem samochodowym to zadałem czysto formalne pytanie. Takiej też oczekiwałem odpowiedzi. Jeśli chodzi o spalanie diesli to mam jakieś doswiadczenie, jeśli chodzi o benzynę - chyba niewielkie....
Luk - 19-09-2010, 22:17
mjsystem, rozumiem, ale tak jak wszelkie modyfikacje zwiększające moc wiążą się ze zwiększeniem spalania, tak samo zmniejszenie spalania (jeżeli się da) wiąże się ze zmniejszeniem osiągów... W związku z tym rodzi się pytanie: po co? Jedyne wytłumaczenie to takie, że chciałeś koniecznie Sportbacka, a w nim nie montują 1.5. Z istniejących rozwiązań sugeruję zagazowanie - tylko trzeba poczytać jakto jest w końcu z tym silnikiem i gniazdami zaworowymi... Gdyby w momencie jak ja kupowałem, była możliwość kopienia wersji "pod gaz" za 1000 zł więcej, to na pewno bym się zdecydował.
Meyster - 19-09-2010, 22:17
Nie wiem co sie ostatnio dzieje, ale miasto 13/100 a trasa 9/100 (wg kompa - inaczej nie mam jak sprawdzic). Po miescie wrzucam wyzszy bieg przy ok 3k rpm, w trasie roznie bywa to fakt, ale 13? Nie powiecie mi, że to mało na 1.8. Przy dystrybutorze czuje sie jakbym jezdzil starym polonezem (bez obrazy)
Luk - 19-09-2010, 22:27
Meyster napisał/a: | Nie wiem co sie ostatnio dzieje, ale miasto 13/100 |
Koniec wakacji?
Meyster - 19-09-2010, 22:29
Luk napisał/a: | Meyster napisał/a: | Nie wiem co sie ostatnio dzieje, ale miasto 13/100 |
Koniec wakacji? |
Przed wakacjami tego nie było
Luk - 19-09-2010, 22:39
Meyster, Jeżeli masz takie odczyty w DOKŁADNIE takich samych warunkach (trasa, godzina przejazdu, czas rozgrzewania silnika itp) co przed wakacjami, to serwis (niech sprawdzą filtry).
Jakie spalanie miałeś wcześniej?
|
|
|