To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

robert78 - 15-11-2014, 11:02

sprawdzalem cisnienie w cylindrach nie wiem jak powinno byc ale jest takie

Centosz - 19-11-2014, 19:09

Dziś wymiana kapci na zimowe. :D
robert78 - 21-11-2014, 19:55

panowie jak sie wymienia kierownice w cari tzn jakie klucze potrzebne wie ktos w miare pilne

[ Dodano: 29-11-2014, 16:45 ]
kierownica wymieniona opony na zime tez

Piter-88 - 30-11-2014, 10:04

Wymienione:
- układ wydechowy (wszystko z wyjątkiem katalizatora)
- komplet tuleji wahaczy przód + gumy stabilizatora
- wymiana filtra powietrza, oleju, kabinowego
- czyszczenie klimy
- olej Castrol 5w40 syntetyk
- naprawiony zapieczony ręczny + konserwacja bębna hamulca
- wyrzucony 15letni nieoryginalny alarm z powodu powodowania awarii całej elektryki
- kilka żarówek
- wycieraczki
Edit
- regulacja lewarka skrzyni biegów
- głośniki Hertz współosiowe na przód w miejsce 10cm oryginalnych philipsa (wymiana nieopłacalna, nie polecam) czeka mnie cięcie bloczków drzwi i instalacja zestawu odseparowanego ze zwrotnicami
- świece oraz przewody

ponom - 11-12-2014, 08:55

- uszczelka pokrywy głowicy, reinz
- regulacja luzu na zaworach
- olej valvoline 5w40 + filtr filtron
- górne podpory kolumny mcperson, febi bilstein (wyższy prześwit ok. 1,5cm :( , za to przyjemnie pracuje i nie tłucze :D )
- regeneracja górnych talerzy kolumny mcpersona (sie rdza przyczepila)
- konserwacja przednich wahaczy, bitex
cały dzień wczoraj poświęciłem dla mojej carismato RADOŚĆ

Centosz - 16-12-2014, 17:35

Zakupione tarcze ATE na tył i wymiana.
bugaj102 - 16-12-2014, 22:20

Wymiana świec w Carismie GDI na NGK
Batmanikus - 17-12-2014, 10:32

Pojechałem do zakładu renomowanego przez STAG na regulację gazu. Jak palił 9-10 lpg tak teraz 11L/100 km. :sign6: Ech...
plecho1 - 17-12-2014, 10:57

Batmanikus, auto powinno palić LPG około 20% więcej niż benzyny w tych samych warunkach, jeśli pali mniej, to jest to niezdrowe dla głowicy a jeśli więcej, to oczywiście dla portfela :)
Ostatnio naprawiłem zamek centralny w klapie bagażnika który nie zawsze się zamykał i otwierał podczas otwierania i zamykania pilotem. Winny okazał się silniczek w siłowniku w którym zabrudziły się szczotki i komutator chyba smarem z siłownika. Po przemyciu tych elementów i złożeniu wszystkiego zamek działa bardzo dobrze.

Anonymous - 02-01-2015, 18:33

wymiana dwóch sprężyn gazowych do podnoszenia tylnej klapy i od razu sama się otwiera :)
Batmanikus - 05-01-2015, 17:59

Dziś wymieniłem lusterko. Wczoraj jakiś kretyn prawie mnie nie zabił - zjechał na mój pas i utrącił mi lusterko. Zawróciłem, goniłem ale był za daleko, zgasił światła i zniknął gdzieś w uliczkach.
Pozbierałem jego resztki - srebrny Hyundai Sonata.

MichciuGT - 05-01-2015, 20:51

Dzisiaj wymieniłem żarówki od podświetlenia tarcz wskaźników 4x w5w i 1,2W - przy okazji powiem że jak się pytałem sprzedawców czy mają żarówkę t5 to nikt nie wiedział o jaką chodzi :D

http://www.fotosik.pl/pok...240f33e093.html

jak widać żarówki warto zmieniać nie tylko dlatego że się przepaliły, ale też dlatego że czernieją i gorzej świecą, a co do zdejmowania osłony zegarów, dół podważamy np. śrubokrętem płaskim, tak aby wypychać go w stronę tyłu samochodu, a nie do góry jak myślałem na początku ;)

apg2312 - 05-01-2015, 20:56

Mogłeś wstawić diody :)
MichciuGT - 05-01-2015, 21:46

chciałem kupić i zrobić tego samego dnia, a nie wiem gdzie w Wawie mają na stanie ledy :)

jeszcze muszę zmienić w panelu sterowania bo z lewej strony nie świeci, ale to się zrobi jak będzie cieplej i będzie czas, a jakie ledy polecasz? i one są od razu w kolorze, czy jak?

apg2312 - 05-01-2015, 22:34

Jakie ? A nie wiem nawet co to za marka, kupiłem w sklepie motoryzacyjnym. Zmieniłem podświetlenie tablicy na niebieskie, do tego zamieniłem żarówki na diody w wskaźnikach kierunkowskazów i długich. IMHO dużo lepszy efekt, niż przy żarówkach, chociaż komuś mogłoby przeszkadzać, bo ledy są dużo jaśniejsze.