Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
sveno - 20-01-2016, 12:38
Daj znać jak się to trzyma, brat w swoim Leonie pomalował i przy kolejnej zmianie kół na zimowe tak niefortunnie złapał za felgę, że trochę plastidipu zostało przy rękawiczce... zdarł część z ramienia felgi.
Hugo - 20-01-2016, 12:58
| sveno napisał/a: | | przy kolejnej zmianie kół na zimowe tak niefortunnie złapał za felgę, że trochę plastidipu zostało przy rękawiczce... zdarł część z ramienia felgi. | Może mróz był i odmarzło?
Tomi89 - 20-01-2016, 13:09
| Hugo napisał/a: | | Tomi89, bardzo ładnie to wygląda. Zdejmowałeś opony czy oklejałeś? Jaki to jest kolor: czarny mat czy połysk? Gdzie kupowałeś Plastidip? |
Opony okleilem nie ma sensu ściągać, najpierw poszły 4 warstwy matu jako podkład a na to 2 warstwy perły, dipa na allegro kupiłem tylko jeśli chodzi o perłe to nie było w puszce tylko mieszali i dostałem w butelce kupujesz do tego puszkę ze sprężonym powietrzem ze zbiorniczkiem i pryskasz ewentualnie pistoletem ale tu nie wiem czy wyjdzie na 2 warstwy.
Ja malowalem w marcu tamtego roku jeździłem do zimy i nic się nie odkleilo jedynie trochę powycieralo się przy śrubach przy odkreceniu kół kilka razy ale wystarczy psiknac tego troszkę i będzie znowu lalka.
Tomi89 - 20-01-2016, 13:13
| sveno napisał/a: | | Daj znać jak się to trzyma, brat w swoim Leonie pomalował i przy kolejnej zmianie kół na zimowe tak niefortunnie złapał za felgę, że trochę plastidipu zostało przy rękawiczce... zdarł część z ramienia felgi. |
Ja lapalem u siebie nie raz za ramiona felgi i nic się nie działo, może nie miał wystarczająco warstw nałożone min 4 trzeba żeby dobrze się trzymało i pokrylo, są też zamienniki plastidipa ale tam nie wiem jak z jakością produktu
Hugo - 21-01-2016, 20:40
Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł, a mianowicie sprawdziłem czy czasami zaciski z jarzmami od Carismy po lifcie nie podejdą do tarcz 294/24 mm od Legnum No i oczywiście nie podejdą. Tarcze są za duże, brakuje ok. 1 cm żeby przykręcić jarzma do zwrotnic, bo jarzma zapierają się o tarcze na górze Szkoda. Co ciekawe klocek hamulcowy z Cari wystawał o ok. 1 cm nad tarczę, więc gdyby jarzmo przypasowało do otworów w zwrotnicy to klocki idealnie pasowałyby do tarcz Trochę to dziwne, skoro tarcza z Cari ma średnicę 281 mm, a ta z Legnum jest większa ponieważ powierzchnia cierna jest odsadzona od środka tarczy powierzchnią "jałową", że tak powiem. Widać to na fotce tarcz z Legnum kilka postów wyżej. No w każdym razie zaciski z Cari nie pasują do tarcz z Legnum
Poza tym lakierują się wahacze tylne na podmianę i dzisiaj zostały pomalowane przednie tarcze tam gdzie trzeba. Jakieś fotki jutro.
Krzyzak - 21-01-2016, 21:01
| Hugo napisał/a: | | tarcza z Cari ma średnicę 281 mm | to chyba ten sam co w Scenicu - podejrzewam, że może być to identyczny system...
aż mnie kusi, żeby sprawdzić czy zaciski nie będą pasować do EA po 2 lifcie...
Hugo - 21-01-2016, 21:12
| Krzyzak napisał/a: | | to chyba ten sam co w Scenicu - podejrzewam, że może być to identyczny system... | Tak, na pewno ten sam. System hamulcowy LUCAS/Girling. Zaciski są Lucasa. | Cytat: | | aż mnie kusi, żeby sprawdzić czy zaciski nie będą pasować do EA po 2 lifcie... | Raczej nie, bo rozstaw otworów na jarzma to 128 mm, czyli podejdą do przedlifta.
mati_z - 21-01-2016, 22:05
Hugo, ale masz na myśli "przedprzedlifta" czy po pierwszym lifcie? A może mają takie same?
Jeśli do mojego by pasowały, to jak mi się skończą obecne hamulce, to wrzuciłbym zaciski i tarcze od Cari
Hugo - 22-01-2016, 09:09
mati_z, roczniki 10.1996-12.1998 miały zwrotnice na 128 mm. Do Twojego nie podejdą.
Krzyzak - 22-01-2016, 10:22
| Hugo napisał/a: | | rozstaw otworów na jarzma to 128 mm, czyli podejdą do przedlifta | i w takim razie podejdą też do E32 - może tu spróbuję - wybór jak widzę spory jest, nie trzeba się ograniczać do zacisków z Galanta, można próbować nawet z Cari a nawet z niektórych Renówek
dobra wiadomość
Hugo - 22-01-2016, 16:47
Tak, powinny podejść do E32.
jacek11 - 22-01-2016, 19:03
Tylko koła muszą być co najmniej 15 cali.
Hugo - 22-01-2016, 22:06
| jacek11 napisał/a: | | Tylko koła muszą być co najmniej 15 cali. | Fakt.
Dzisiaj zostały pomalowane tarcze przednie i tylne tarczobębny:
Schną wahacze tylne dolne porzeczne, pozostało polakierować tak samo pozostałe 6 szt. wahaczy tylnych i będzie można je chociaż zamontować do wózka zawieszenia żeby później podmiana poszła szybciej. Wrzucę fotki wahaczy jak wszystkie będą skończone.
Przednie zwrotnice oczyszczone z korozji, tam gdzie nie szło dojść żadną szczotką odrdzewione. Jutro lakierowanie.
Bizi78 - 22-01-2016, 22:55
Hugo, jaką farbą malowałeś: do zacisków, do pieców .
W planach mam założyć nowe przednie tarcze do MSS a niestety BREMBO maluje tylko tylne .
Hugo - 23-01-2016, 09:55
Bizi78, Śnieżką na rdzę czarny mat.
|
|
|